mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Ezoterika a záhady - 

Spankova Paralyza Lucidne sny

vrchol.vsetkeho
vrchol.vsetkeho | 18.1.2015 11:16
chcel by som sa spytat ci aj vy ked rano si nastavite budik zobudite sa stym ze este zaspite mavate lucidne sny a ako a to potom u vas prejavuje
neznámy
neznámy » vrchol.vsetkeho | 18.1.2015 11:22
ako to myslis, ze "ako sa to potom u vas prejavuje?"
neznámy
neznámy » vrchol.vsetkeho | 18.1.2015 12:26
Rozdelil by som spánkovú paralýzu a lucídne sny. To prvé je, keď sa myseľ prebudí a telo zostane bez kontroly, lebo človeka tak rýchle prebudenie vydesilo. A druhé je vnútorný psych. priestor. Kde sa dá robiť všetko.
A na základe toho hovorím, že to prvé má skôr charakter niečoho temného. Často to pripomína napadnutie démonom, alebo návštevu mimozemšťanov. A stávalo sa mi to v obdobiach dosť depresívnych a plných nervového vypätia. Lucidne sny sa mi zase stali len tak, bez nejakého nádychu nepríjemného. Práveže boli aj príjemné a boli až keď som mal vstávať. A spánková paralýza bývala aj v noci, keď som sa prebudil z nočnej mory.
neznámy
neznámy | 21.7.2015 11:37
Súhlasím s Tebou, spánkovú paralýzu mávam aj ja, a tiež hlavne v ťažkých depresívnych a vypätých časoch. Tiež to prichádza kedykoľvek počas spánku, v ktorúkoľvek hodinu.....inak by to boli super scenáre na horory :-D ....teraz sa smejem, ale do smiechu mi v tom momente veru nie je....som povedala, že raz z toho asi zinfarktujem -NOOO-
neznámy
neznámy » vrchol.vsetkeho | 6.12.2016 20:21
Ma s tym niekto skusenosti ?
neznámy
neznámy » vrchol.vsetkeho | 28.4.2017 18:05
Mne sa nedavno snivalo, ze ma skrti zosnula matka mojho manzela a nieco odo mna chce. Zomrela pred pol rokom. Nemohla som sa nadychnut aby som jej nieco povedala a mala som pocit, ze ma naozaj udusi a zomriem. To som vsak vnimala aj realne, vedela som, ze som v posteli a nemozem sa pohnut no a zaroven som vnimala aj sen. Aj som sa pocula ako zo mna pri skrteni vychadzaju divne zvuky az nakoniec akoby som nabrala poslednu silu, jej ruky sa uvolnili a vykrikla som "dvadsat minut". Zobudila som sa. Pocul to aj moj manzel. Bola to ta paralyza? Stalo sa mi to prvykrat v zivote a neprezivam ziadne stresove ani depresivne obdobie. Skor naopak.
neznámy
neznámy | 28.4.2017 21:24
Nebola, toto bolo niečo iné, buď rada:)
Spánková paralýza je presne to, čo popísal "neznámy" a myslím, že šťastie majú tí, čo len cítia, no nevidia
Aiwi
Aiwi | 28.4.2017 23:43
Spánková paralýza, mala kedysi veľmi poetický názov Old Hag Syndrome. :D Možno preto tá temnota, ktorá je popisovaná vyššie. Väčšinou sme si pri všetkých týchto zážitkoch nepriateľmi sami. Najlepší spôsob ako sa dostať z paralýzy je sústrediť sa na nejaký minimálny pohyb.
neznámy
neznámy » Aiwi | 29.4.2017 11:37
s tým so svojej skúsenosti nesúhlasím (netvrdím, že niekomu to nemôže fungovať), sústrediť sa na pohyb len zvyšuje stres a paniku, pretože je nemožný, to čo mne funguje, je uvedomiť si že ide o sen, takže naopak nebojovať, uvoľniť sa upokojiť a počkať :) akékoľvek chcenie a snaha o pohyb či zobudenie v panike, ktorú v tej chvíli snívajúci zažíva stres a paniku len zvyšuje :)

mávam občas podobné sny, vždy sú to sny pri zaspávaní a vždy je v nich moment, keď mi docvakne, že je to sen, že som doma v posteli a spím cez toto uvedomovanie si seba sa postupne upokojím a počkám pokojne kým to pominie, je možné i presunúť pozornosť, ignorovať "sen" a myslieť na niečo iné, čo sa mi tiež už podarilo že sen pominul a prekryl ho iný.... bez pauzy prebudenia
Aiwi
Aiwi | 30.4.2017 21:26
Paradoxom je, že sa nejedná o sny. Mne sa podarilo vyriešiť paralýzu aktívnou imagináciou. A bol to jeden z najsilnejších zážitkov, aké som mala, aj keď o príjemnosti hovoriť nemôžem. Bol náročný a zložitý. Každopádne je dôležité sa upokojiť. Takže akýkoľvek spôsob kto nájde, tak zaberie. Niekto sa koncentruje na pohyb a niekto to rieši imagináciou, ako ja.
neznámy
neznámy » Aiwi | 30.4.2017 21:54
Čo myslíš tou imagináciou? Niečo podobné, ako píšem s presunutím pozornosti?
A ako to myslíš, že sa nejedná o sen?

Mne sa to už dávno neprihodilo našťastie, jeden čas som mávala také haluzné zápletky, práve s tou stratégiou pohybu, podarilo sa mi pohnúť, vydýchla som si že je to preč, no po chvíli som zistila, že som stále v tom "sne" kricala som o pomoc, ale stale len v "sne" tak som si na overenie zvykla zasvietiť lampu, ak sa nezažala, vedela som, že sa mi stale nepodarilo zobudiť, a toto nejaký cas fungovalo ako uistenie, že ma ten "stav" neprecúral až sa mi jedného večera zasvietilo svetlo i vo sne
-ROLL- neskôr som sa naucila, že je lepšie nebojovať, upokojiť sa a nechať to odísť....

Nemavala som ale v týchto stavoch žiadne ďalšie osoby, čisto len neschopnosť sa pohnúť

-FLOWER-
Aiwi
Aiwi | 30.4.2017 22:30
Z toho, čo som pochopila, tak spánková paralýza sa počíta medzi tzv. parasomnie. Jedná sa o abnormalitu, kedy dôjde k prebudeniu k vedomiu, avšak za súčasného motorického útlmu, čiže pohyby nie sú vôľou kontrolované. Nejedná sa o sen, hoci sa vyskytuje ako si popisovala ty v prechodových fázach, kedy spánok prechádza mení svoju hĺbku a to práve na rozhraní snívania (REM-fázy) a spánku bez snov (Non REM).

Ja som si užila spánkovú paralýzu, asi len raz, či dva krát.

Aktívna imaginácia je niečo ako bdelé snenie s vytváraním predstáv. Aj keď v mojom prípade to nie je celkom presné pomenovanie.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...