mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ezoterika a záhady - 

Astronómovia tvoria trefné astrologické názvy planét?

neznámy
neznámy | 11.8.2012 18:25
Symboly

Jedna vec mi je veľmi zaujímavá čo sa týka názvu a významu planét. to že nejakú planétu objavia v určitom časovom období, ktoré vyjadruje túto dobu sa zdá byť ešte prijateľné, ale kto dáva mytologické názvy planétam??? objaviteľmi planét boli predsa odborníci pracujúci s "exaktnou" vedou a tí majú výhradné právo si nazvať svoje objavy po svojom. pochybujem, že to zverili do rúk astrológov.

píšem to v súvislosti s tým, že som narazil tiež na jeden symbol, ktorý univerzálne používa celý farmaceutický priemysel a visí asi pri každej lekárni

AJ MYTOLÓGIA TOHTO SYMBOLU PODĽA MŇA ÚPLNE PRESNE VYJADRUJE TO ČO SPôSOBIL FARMACEUTICKÝ PRIEMYSEL!:

Caduceus – (též Merkurova nebo Hermova Hůl). Symbol, který tvoří dva hadi obtáčející hůl směrem vzhůru. Objevuje se již ve starém Egyptě. Váže se k němu bajka o Teiresiovi, který nalezl dva spletené hady a oddělil je násilím holí domnívaje se, že spolu zápasí, avšak: „Neporozuměl symbolu hole, chtěl od sebe odděliti síly přírody, vědění a víry, inteligenci od lásky, muže od ženy. Viděl je jako spolu zápasící, pokládal je za soupeře, a chtěje je odděliti poranil je, čímž ztratil svoji vlastní rovnováhu". V řecké mytologii je tento symbol (nazývaný Kerykeion).

JE TO NÁHODA?
neznámy
neznámy | 11.8.2012 23:33
Rovnako ako symbol mediciny maju i nazvy planet mytologicke korene. V case ked medici zacali uzivat symbol Hermovej palice boli pomenovane i planety a dneska sa v tom len pokracuje. Astronomicka federacia ma pravidlo ze telesa o ktore uzna a bude sa o nich ucit ako o planetach maju mat nazov z grecko-rimskeho panteonu, tak ako povodne planety po Saturna. Podobny princip uzivaju Indovia (a myslim ze i Cinania), ktory planety nevolaju nasimi nazvami ale svojimi. A teda telesu so statusom planety sa vyberie vzdy nazov patricny jeho vaznosti. Takze po najvyssom bohovi Jupiterovi, v staroveku nasledoval jeho kruty otec Saturn. Uran je Saturnov otec. U Neptuna myslim hrala rolu farba, ktorou pripomina jeho povrch oceany, a u Pluta vzdialenost a predpokladana temnota a nehostinnost.
neznámy
neznámy | 12.8.2012 10:20
v tom prípade sú astronómiovia mimoriadne intuitívni a môžeme im byť vďačný za tak geniálny astrologycký výklad základných kameňov astrológie, bez ktorých by nebol možný ďalší astrologický výklad. a medici kedy začali používať ten symbol? nepoznám medicínsku históriu ani dôvod prečo si vybrali za svoj symbol práve tento, ale zaujímalo by ma či už vtedy začali "lámať" prirodzenosť a harmóniu života, alebo to bolo až neskôr. podľa mňa si tento symbol zvolili kvôli tým hadom - hadiemu jedu, ktorý v malom množstve používajú ako liek.

slovo má najväčšiu moc vo vesmíre a s tým pravdepodobne súvisí aj dôležitosť mena. a s menom sa ďalej spája symbol, ktorý si intuitívne začali dávať aj firmy ako svoje logo. duchovné meno, ktoré niekto dostal od duchovného majstra je na to, aby človek toto meno v živote naplnil svojim významom. to meno mu pravdepodobne pomáha naplniť jeho/jej životný postoj. možno aj symbol viazaný k zničenej harmónii prírody sa naplnil v modernej farmácii. je to vlastne opak celostnej medicíny, ktorou sa označuje čínska a indická (ajurvéda). moderná medicína totálne rozbila súvislosti medzi jednotlivými orgánmi a duševnými vlastnosťami ako jeden neodlučiteľný celok a začala sa zaoberať do hĺbky jednotlivými časťami do takej miery, že konečný efekt tejto medicíny je totálna povrchnosť
adelaida
adelaida | 12.8.2012 16:26
Možná, že kromě již zmiňované dohody astronomické federace o pojmenovávání, zde hraje roli také to, že symboly a archetypy na nás působí přímo v našem podvědomí. A ani "exaktní" vědci nejsou výjimkou.:)
Firmy si dávají loga také z tohoto důvodu, aby se dostali do povědomí co nejvíce lidí(potencionálních zákazníků) Ale myslím si, že je v tom trochu rozdíl. Tato nově vytvořená loga musí být nejprve pracně vpravena do povědomí lidí, třeba formou intenzívní reklamy a teprve potom mají účinek.
neznámy
neznámy | 12.8.2012 17:33
Aj keby ich nepomenovali spravne, astrologovia by ich vyznam zistili pozorovanim, tak ako sa to robili za starych casov :-) Takze az tolko od trefneho mena planety nezavisime.

Myslim ze pomenovat Neptun a Pluto uz nebola taka veda ako najst vhodne meno pre Urana. Cele sa to lamalo v momente ked sa astronomovia uvedomili ze planety maju grecko-rimske mena vyznamnych bohov a nemozno tam zrazu pridat planetu s nazvom trebars Odysea alebo ako to aj v pripade Urana prv bolo - Herschelova planeta. V pripade Urana to bolo najtazsie, museli prv najst stare anticke kolaje ktore urcovali mena povodnym planetam. Greci pouzivali podobny system pomenovania ako my dneska - na zaklade toho ake ma planeta zname charakteristiky sa vyberia vhodny mytus z antiky. Ked si raz uvedomili ze nova planeta v rade za Jupiterom a Saturnom sa nemoze volat Peter alebo Dufus alebo Bambulka, tak vyber dalsich nazvov uz nebol az taky problem.

Co sa tyka mediciny myslim ze presne korene Hermovej palice nie su uplne zname ale jeden z nespiritualnych pristupov sa pozera na "hadov" ako na cervy - zname a mimoriadne nebezpecne parazity v stredomorskej oblasti. Docasne sa ich podarilo vyhubit az v novoveku ale teraz zaznamenavaju v stredomori ich navrat a aj v dnesnej medicine je jediny znamy sposob ako ich z tela odstranit opatrne namotavanie na palicku. Zbavovanie ludi tychto parazitov bolo znakom skutocneho majstrovstva v lieceni, kedze tie mrchy vraj pri prudsom pohybe medika palickou dokazu cloveka zabit v ukrutnych bolestiach.

Len pre silne zaludky: http://jetzt.sueddeutsche.de/upl/images/user/re/reas/text/regular/760148.jpg

Inak mam taky pocit ze symbol medicny nie je odovdeny z Hermovej palice, ale od nejakej podobnej palice a tie veci sa neustale pletu :-)
neznámy
neznámy | 12.8.2012 23:05
Aj keby ich nepomenovali spravne, astrologovia by ich vyznam zistili pozorovanim, tak ako sa to robili za starych casov Takze az tolko od trefneho mena planety nezavisime.

Souhlasím

o pojmenování Plutona rozhodl návrh 11. leté Angličanky Venetie Burneyové, nejen proto, že otec byl astronom, ale i proto, že PL připomínalo jméno teoretického objevitele Percivala Lowella. Sám objevitel Tombaugh nechtěl žádné antické mytologické jméno planetě dát.

Podobně z poslední doby Eris. Původně podle objevitel se měla jmenovat Xena.

Při hledání významů planet nám jejich jména spíš překážejí a mytologie je v tomto případě velmi nespolehlivý rádce.
neznámy
neznámy | 12.8.2012 23:23
S poslednym odstavcom suhlasim totalne. Cital som z antickej mytologie co sa dalo, este v casoch ked som nepoznal astrologiu. Potom, pochopit ako spojit charakteristiky mytologickeho Urana s tym astrologickym - pliest sa mi to prestalo az ked sa mi "prepisali" mytologicke znalosti. Je tam sice znacna zhoda s mytologiou ale ani zdaleka jednoznacna. Podobny dojem mam niekedy z Neptuna, pokial sa dobre pamatam v antike bol vnimany vyrazne pozitivnejsie nez posobi v astrologii.

Inak myslim ze s tym vyberom nazvu Pluta to bolo nejak tak ze do hvezdarne kde ho objavili mohli ludia posielat navrhy a oni si potom zvazili ktore vyberu. Takze opat tam bol nejaky filter, kriteria, standardy. Myslim ze na tu temu existuje aj kniha, urcite by stala za precitanie.
neznámy
neznámy | 12.8.2012 23:59
jde nejspíš o Mark Littmann Planets Beyond - Discovering the Outer Solar System nakl. Wiley & Sons 1988, revidované vydání 1990 vynikající kniha, z níž čerpávám řadu důležitých informací

Jak už jsem několikrát psal, neexistuje jedna správná verze mýtů a proto můžeme za pomoci mytologie dokázat cokoli si zamaneme, tedy všechno a nic
neznámy
neznámy | 13.8.2012 00:44
On ten symbol hada bude asi hodně starý.Ale právě proto,že je to symbol,nemá nejspíš nic společného s hady ani s červy.
Had symbolizuje hadí sílu a té se tak říká na základě podobnosti s dráhou v těle -podle páteře - symbolizované holí.
Pro dnešní lékaře,kteří o hadí síle ve škole nejspíš nezaslechli ani zmínku,natož aby jí používali při léčení se fakt dá těžko najít lepší symbol :D.
Spíš bych teda měl zaplakat nad takovým úpadkem,ale smích je prý léčivější-YES-
neznámy
neznámy | 13.8.2012 01:26
existují rozmanité výklady symbolů, protože jejich řeč je sice metaforická, ale na začátku je vždycky znak se svým doslovným významem. Prostě někomu stačí spojení podivnéhp instrumentu s tyčkou na navíjení červů, jiný vidí v něm hadí sílu. Kdo zde v Evropě něco o hadí síle věděl před rokem 1875 např.? (Znají hadí sílu všechny národy na světě?) A přesto znak Merkurův k lidem hovořil. Stejně dobře můžeme považovat tento symbol za spojený s páteří a oběma nervovými systémy.

Co má ostatně funkce Merkurova v astrologii společného s hadí silou?
neznámy
neznámy | 13.8.2012 11:04
Toho,že existují rozmanité výklady jsem si už všiml -YES--LOL-,proto jsem přidal ještě jeden, z mého pohledu nejpravděpodobnější :).Kdo chce,ať nad tím pouvažuje...

Evropa jako celek byla ve středověku zhruba sto let za opicemi :D,ale v každé době se našli lidé,kteří věděli víc.Krom toho si byli vědomi,že není dobré dávat nebezpečné vědomosti do rukou vládnoucích opic (čest výjimkám).Mluvím o alchymistech a pro Vás jistě zajímavém faktu,že se současně zabývali i astrologií.
Odtud nejspíš pochází i zmíněný symbol Merkura.A ten se dá samozřejmě taky brát jako symbol planety nebo jako symbol v ezoterickém smyslu-spojení Slunce,Země a Měsíce (opět jako symbolů) .Zajímavou souvislost vidím např. v názvu Hg (Mercury,Mercurius) ,jejími vlastnostmi a vlastnostmi Merkura,který v astrologii symbolizuje mysl (pokud se pletu -ROLL-,opravte mě ).Myslím,že ta souvislost NENÍ náhodná.

S hadí silou je to jako s elektřinou, kdekdo jí používá.Ale elektrikářů,kteří s ní umí pracovat je jen menšina.

Zajímavá je v tomhle ohledu Bagdádská baterie,používaná ke galvanickému zlacení stříbra,vynález přes dva tisíce let starý.I když nevím,jestli je opravdu galvanické (pan Galvani se narodil o nějaký ten pátek (přesněji 2 tisíciletí -LOL- ) později v naší "kulturně vyspělé" Evropě. Jméno alchymisty,po kterém by se to mělo jmenovat se jaksi nedochovalo...a stejně by se nejspíš nám evropanům špatně vyslovovalo- kdo by např. chtěl harúnibnalrašídovat,když může galvanizovat,že ? :D

Jen chci ilustrovat,že "nic nového pod |Sluncem",spíš mám dojem,že ve starověku měli v některých věcech víc jasno a viděli souvislosti tam,kde my ne - a dokázali to i prakticky používat -COOL-
neznámy
neznámy | 13.8.2012 12:23
myslím si, že tvrdo intelektuálne chápanie nemôže mať pochopenie pre hlbší zmysel mytológie. mytológia nie je nič iné ako v Biblii podobenstvá a v Indii množstvo príbehov vzťahujúcich sa k duchovným (kozmickým) princípom. každá kultúra má na to svoj jazyk a myslím, že to čo sa zachovalo sa nezachovalo náhodou. podľa mňa tvorcovia príbehov mali veľmi vysoko rozvinuté vnútorné poznanie reality a univerzálnych zákonov a každý vkladal to isté poznanie do svojho diela po svojom. skôr by som povedal, že sú príbehy, alebo dokonca úplne krátke myšlienky, ktoré si vyžadujú aj celý život na to, aby ich človek vnútorne pochopil. dnešná kvantitatívna a intelektuálne predimenzovaná spoločnosť stráca kontakt s druhou stranou svojho ja a jak pokrok v oblasti samotnej medicíny, tak dokonca aj v oblasti psychológie výrazne napreduje vtedy ak sa vraciame k "objavom", alebo poznaniu z dávnej minulosti a starým spisom. takže podľa mňa nie je cesta zatracovať mytológie, ale skôr naopak, hľadať ich vnútorný zmysel. a ak niečo za celý život nepochopím, nenájdem ja, neznamená to, že určitá myšlienka musí byť nevyhnutne prázdna. možno som iba "ja" nenašiel cestu, alebo nestihol zájsť k cieľu - k poznaniu.

napríklad ako si spomínal, že "Podobny dojem mam niekedy z Neptuna, pokial sa dobre pamatam v antike bol vnimany vyrazne pozitivnejsie nez posobi v astrologii"
priznám sa, mytológiu som paradoxne nikdy nečítal, ale možno je niekde v príbehoch aj iná stránka toho princípu. každopádne ja osobne vnímam princíp Neptúna možno najpozitívnejšie zo všetkých planét pre jeho bezhraničnosť. aj Pluto je podľa mňa úžasná planéta, pretože jeho princíp predstavuje obrovskú silu, ktorá dokáže robiť veci. to že Neptún vnímal tvorca tejto bájky pozitívne možno súvisela s tým, že tento princíp mal dostatočne zvládnutý, alebo dobre postavený Neptún v osobnom horoskope. to robí strašne veľa v postojoch aj ohľadne astrológie. aj u mňa Neptún často utápa pevnú zem pod nohami, ale ten nám iba berie ilúzie a ukazuje nám v akých ilúziách a v akom bahne žijeme a snaží sa nás vytiahnuť z toho bahna. ale nás to ťahanie bolí a preto Neptún vnímame ako negatívnu planétu

no a na záver.. výber názvu planét bol podľa toho čo píšeš vyberaný silne intelektuálne a kvantitatívne brainstormingom. o to viac obdivujem to, že našli tak dobre výstižný názov a pre každú planétu! a nie len planétu, ale aj farmaceutický priemysel :)
neznámy
neznámy | 13.8.2012 13:05
Co má ostatně funkce Merkurova v astrologii společného s hadí silou?

v tomto príspevku ste napísali najprv odpoveď a potom ste položili otázku (ak ste touto otázkou nemyslel samozrejme niečo iné).
odpoveť znie:

Stejně dobře můžeme považovat tento symbol za spojený s páteří a oběma nervovými systémy.

hadia sila - kundalíny - stúpa pozdlĺž chrbtice, ktorú obtáčajú tieto dva druhy nervovej sústavy.

ešte ste spomínali, že jednou bájkou môžeme vysvetliť všetko a tým pádom nič. myslím, že toto je možné, ale len na intelektuálnej rovine, s ktorou účinne narábali a ešte aj narábajú cirkevní predstavitelia. nič v zlom proti ním, možno mnohí ani netušia o čom v kostoloch rozprávajú, ale pokiaľ ľudí nevedú správnymi technikami k tomu, aby očistili svoje nevedomie a vedomie od ilúzií, nečistoty a posunuli schopnosť vnímať svet a prežívať život na úplne inom levely, tak podobenstvá pre nich môžu znamenať všetko a zároveň nič. podobenstvá, rozprávky a mytológia sú len intelektuálnym prostriedkom - písanou pomôckou - návodom na vyjadrenie určitého princípu. lenže to čo je napísané v knihách je len v knihách na papieri. na papieri je len písmo. múdrosť je obsah, ktorý musíme v sebe vygenerovať - zase: protiklad 3-9 a takisto 6-12 domu - ak ostaneme priviazaný v "treťom dome", bájka bude pre nás len množstvo riadkov, slov, písmen a dát - nič. je to ako melódia zapísaná v notách. niekto sa na pieseň zapísanú v notách môže pozrieť ako na krátku primitívnu informáciu zapísanú druhom binárneho jazyka (plné a prázdne miesta). po prečítaní tejto informácie svojim sofistikovaným softvérom mu nič tento zápis neprinesie, takže to bude považovať za starovekú informačnú utópiu. na to, hudobník, ktorý žije muzikou, bude v tejto informácii vidieť neopísateľné nadrozmerné dielo, ktoré ho prenesie do úplne iného duševného stavu, inšpiruje ho k úplne iným myšlienkám a pohľadu na svet, uvolní z neho napätie, o ktorom ani netušil, že má a objaví svet o ktorom ani netušil, že je
neznámy
neznámy | 13.8.2012 15:24
"Jak už jsem několikrát psal, neexistuje jedna správná verze mýtů a proto můžeme za pomoci mytologie dokázat cokoli si zamaneme, tedy všechno a nic"

toto ale platí aj pre astrológiu
neznámy
neznámy | 13.8.2012 17:03
které toto? Pokud jde o různé verze mýtů pak zajisté: existuje více současně platných popisů stejné situace i v rámci astrologie

mytologický, archetypový, narativní, na události zaměřený a kdovíjakýještě a s tím se prostě smiřmě
neznámy
neznámy
neznámy | 13.8.2012 22:56
Metoda ktoru pouzijes vzdy zalezi od toho co chces ziskat. Kladivom srubku neodsrubujes, mozes ju vytlct. Ak chces odpoved na otazku preco ziskali planety take mena ake ziskali a preco sa tak blizia k ich astrologickym efektom, tak to co som vyssie pisal je najblizsie k odpovedi. Ja tam vidim celkom logicky proces predestinovany nazvami zo starsej doby, ktoreho najvecsim otaznikom bol vztah astronomov k tradicii.
Sameho ma to nejaku dobu fascinovalo ale ked som si nacital trochu viac o tych procesoch, prestalo mi to byt tak zahadne. Nepride mi zahadne ako dosli moderny astronomovia k nazvom novych planet, kedze sa proste rozhodli sledovat stary mytus. Bohovia v antickych mytoch maju svoje charakteristiky a svoje miesto. Ked objavis vzdialenu temnu planetu, kde Slnko ma velkost beznej hviezdy na nebi, nie je tazke uznat ako vhodne meno pre nu Pluto. Tych mien z ktorych mozes vyberat je obmedzene mnozstvo a kazde z tych mien ma svoje charakteristiky. Kedze moderna doba nie je tvorcom tychto mytov nie je moc divne pomenovanie novych planet.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...