mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Cesty tela i ducha - 

Zákon a Milost

neznámy
neznámy | 8.7.2012 22:48
Dnes jsem s přítelkyní narazila v NG na středověký obraz s názvem Zákon a Milost. Konečně. Vadí mi, když se mixuje Starý a Nový zákon. A tady to malíř dobře namaloval - část obrazu byla věnovaná starozákonní zákonnosti - hřích-trest (v podstatě karmický princip), v lidské společnosti oko za oko, zub za zub..

a v pravé části obrazu Milost Nového zákona, která je postavena pokání/odpuštění a lásce. Možnost daná pokáním a modlitbou k bohočlověku nebo přímluvou u panny Marie. V lidské společnosti pak přiznáním chyby a síly odpuštění a lásky. I v tom je ona pokora. Odpouštím, protože vím, že taky chybuji. Jen potřebuji slyšet, že dotyčný chybu přiznává.

Dosud jsem to takhle explicitní v dobové malbě nenašla.
neznámy
neznámy | 9.7.2012 09:18
http://udu.ff.cuni.cz/soubory/galerie/streroveke_evropske_malirstvi/slides /33c%20Cranach%20Lucas%20st.,%20Zakon%20a%20Milost,kol.%201530.html

tento?
neznámy
neznámy | 9.7.2012 20:23
Zdravás Mária, milosti plná... tak znie časť modlitby.
Čo vlastne prišlo s Novým zákonom? Pre mňa osobne je to naplnenie vo forme ženského princípu, ktorý v Starom zákone akoby úplne chýbal.
Otec je prísny zákon, vyžaduje naprostú poslušnosť a súčasťou jeho energie je častokrát aj strach. Zato matka je odpúšťajúca, pokorná a plná lásky, ktorá je iná ako tá otcova. Je bezpodmienečná.
Mám pocit, akoby Kristus sám bol súčasťou tejto dokonale naplnenej energie, ktorá pramení z dvoch odlišných princípov. On sám povedal čosi také, že neprišiel zákon zrušiť, ale ho naplniť.
Takže pre mňa vlastne Starý a Nový zákon tvoria jednotu cez samotného Krista.
Myslím, že je to aj cesta každého jednotlivého človeka, ktorý svoju cestu naplní až vtedy, keď zjednotí tieto dva princípy. Keď dosiahne úplnosť a celistvosť.
Hovorí sa, že pôvodne sme boli takýmito bytosťami, kým nedošlo k rozdeleniu na dve časti, ktoré sa vzájomne celé veky hľadajú.
Neviem, či je to pravda, ale bolo by úžasné, keby to tak bolo.
Pretože sama so sebou si pripadám nedokonalá a neúplná. :)
neznámy
neznámy | 9.7.2012 22:19
Nový Zákon je postaven na principu Lásky a Milosti a Království božího v nás.
Podle mne, byl Kristus považován za anarchistu, a proto společensky nebezpečného. Zdůrazňoval vnitřní přístup, stavěl na cestě jednotlivce a komunitě, nikoli na rodině, i když se zdůrazňuje jeho věta "co je císařovo..". Máš pravdu, že, narozdíl od dobového zvyku, neponižoval ženy, nečinil rozdílu - aspoň podle Nového Zákona i apokryfů - mezi lidmi.
Důležitá byla změna jejich životního postoje, změna hodnot.

Judaismus stál právě na společenském řádu, výkladu písma zasvěcenými, principu trestu za pochybení ať už od Boha nebo od lidí, ctění rodiny a jejího majetku.

Je to zásadní rozdíl, který církev vědomě stírá, aby udržela svou pozici garanta výkladu Písma, nutného prostředníka. Ale to je postoj až od Augustina, ustavení křesťanství oficiální církví.
neznámy
neznámy | 9.7.2012 22:42
Na obraze mne zaujal strom, který stojí na rozhraní Zákona a Milosti .. větve na straně Zákona jsou holé, ale na straně Milosti jsou větve téhož stromu s listím. Je snad tato symbolika o tom, že strom života (?) na straně Zákona chřadne a na straně Milosti žije? Zdá se mi, že právě ten strom je podstatou obrazu, ukazatelem
neznámy
neznámy | 9.7.2012 23:33
odkaz mi nefunguje :(
neznámy
neznámy | 9.7.2012 23:37
Pokud komentuješ obraz Cranacha, tak taky myslím, že straní Milosti..
neznámy
neznámy | 10.7.2012 01:05
Bohužel,ani mně odkaz který dala jednazmala nefunguje,ráda bych ho viděla,musí to být úžasné.Nemohlo to odpuštění pokud dotyčný chybu přizná v té malbě přesahovat i úroveń lidského života? Protože duše i když je na pokraji zániku dostane pokud přizná svou chybu odpuštění-(bohužel ji ve své pýše i tam přiznat často odmítne.)Škoda,že ta galerie není za rohem:);)
neznámy
neznámy | 10.7.2012 09:34
Môj postoj voči náboženstvám je asi taký, že ak je čosi, čo mi konkrétne náboženstvo môže dať, ochotne to prijmem za svoje. Týka sa to aj Judaizmu, lepšie povedané Kabaly, v ktorej je obsiahnutá skutočne obrovská múdrosť.
Tak isto s Kresťanstva si beriem, čo mi je osobne blízke. A to sa týka vlastne všetkých náboženstiev, o ktorých niečo viem.
Cirkev, to je niečo iné. To je inštitúcia, stará, skostnatelá, zdeformovaná inštitúcia, ktorá sa líši od politiky iba snáď tým, že je staršia a má poslušnejšie ovečky.
Môj vzťah voči nej je neutrálny, nemám nič proti ľuďom, ktorí ju vnímajú ako živú a obobhacujúcu pre seba. Je to ich cesta.
Kedysi, keď som mala okolo 17-18 rokov, musela som sa od tradičného náboženstva odtrhnúť, pretože moja mama verila v tradičné hodnoty viery a náboženstva.
Najpr bola zo mńa sklamaná, ale časom, po mnohých a mnohých hodinách vzájomných rozhovorov, pochopila, že ak neprijímam cirkev, nemá to nič spoločné s mojou vierou v Boha.
Sama ku koncu života diskutovala aj s miestnym kńazom a sama poukazovala na chyby cirkvi.
Keď pred časom prepukli aféry, napr. tie s pedofíliou, iba som si pomyslela na ňu ako by to ťažko niesla, keby ešte žila.
Prečo to píšem do tejto časti diskusie a nie do tej Jankinej o Vatikáne? Jediný dôvod je ten, že tá diskusia je príliš vyostrená proti cirkvi a s tým sa ja nestotožňujem.
neznámy
neznámy | 10.7.2012 09:50
Ja som bola zoparkrat v kostole.Na niektorych bohosluzbach bolo viac vycitiek alebo doslova odsudenie od knaza.Ale stalo sa mi 2 krat,ze knaz skor hovoril o laske,sucite a pokore.Kde hovoril,ze boh vsetkych rovnako miluje a spolocne si mame pomahat.Cirkev tvoria ludia a vsetko zalezi ako k tomu pristupuju.Preto som pisala tam,kde ta Janka,ze nemozem sudit a posudzovat,len nesuhlasim s ich kaznami.Lenze aj medzi knazmi,fararmi sa najdu krasne dusicky ale dlho nevydrzia na mieste,lebo sa nestotoznuju s niektorymi nadriadenymi.Staci,ked mame boha v srdiecku a mne je jedno,kde sa pomodlim.Ale zase mavali sme spolocne modlidby,kde sme sa modlili viaceri a vzdy,ked niekto potreboval pomoc viac ten v cas tak tie modlidby boli preneho.Tie vysledky boli uzasne,tomu sa vtedy akoby vsetko zacalo hybat a co ho tazilo sa vyriesilo v prospech dobra.Tie modlidby mali silnu energiu a vtedy to bolo nadherne.
neznámy
neznámy | 10.7.2012 11:38
Opravujem sa. Ani nie tak diskusiu, ale námet diskusie som mala na mysli. :)
Máš pravdu v tom, že spoločné modlitby sú jedna z nemnohých pozitívných vecí v cirkvi.
A jedna z najabsurdnejších je pre mńa spoveď kňazovi.
Ale to už som zrejme mimo tému. :)
neznámy
neznámy | 10.7.2012 11:40
Hanka, skús ešte raz dať ten odkaz, nech robím, čo robím, neotvorím to ani neskopírujem.
Dík. -FLOWER-
neznámy
neznámy | 10.7.2012 12:23
Dievcence, vsak treba to len cele skopirovat :)
neznámy
neznámy | 10.7.2012 13:39
Sakra, chcelo to len o 5 sekúnd trpezlivosti naviac. Podarilo sa. :)
neznámy
neznámy | 10.7.2012 15:21
Zkus ještě tento odkaz. Ten je jednodušší:

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lucas_Cranach_(I)_-_The_Law_and_the_Gospel.jpg

Musí se zase zkopírovat celý.
Nebo Zadej Zákon a Milost Cranach, vyber filtr obrazy a on se Ti objeví. Pak už ho najdeš podle toho stromu.
neznámy
neznámy | 19.7.2012 20:46
Myslím si, co se týká Milosti, že člověk pro to, aby Milost pocítil, potřebuje udělat ono uvědomění si. Odpuštění sobě i druhým, pocity sebe jako součástí jednoty aj. jsou řekla bych průvodní jevy uvědomění si. Mám zkušenost, že odpuštění bez uvědomění je jakási hra mysli .. Milost je připravena pro každého, kdo hledá "alternativu" dosavadního života. Nedá se to "oblbnout" myslí, protože je to vnitřní proces.

Podobně je to s přáními v "Tajemství" .. velmi oceňuji názor najdisačky Freji, která uvedla : "Proč by vesmír plnil přání ega?"-THUMBSUP--BOW-

Jestli člověk hraje nějakou povrchovou hru "aby něco nějak vypadalo", nepomůže mu žádné magické vylaďování, protože hlavní a nejdůležitější je vnitřní záměr .. a je-li brán poctivě, je připravena Milost -FLOWER-
neznámy
neznámy | 28.7.2012 22:31
"Odpouštím, protože vím, že taky chybuji. Jen potřebuji slyšet, že dotyčný chybu přiznává."

Nevím, jak to je "správně", ale já to mám jinak. Když odpouštím, prostě odpouštím a tečka - žádný důvod, důkaz ani ujištění k tomu nepotřebuji

Odpouštět proto, že taky chybuji, to pro mě skutečné odpuštění není, jen předplácení si odpuštění pro sebe, až něco podělám :)
neznámy
neznámy | 29.7.2012 16:05
Nový zákon je v podstatě midraš (komentář výklad, exegeze) Starého zákona s akcentem na ducha ne formu (je tu sobota pro člověka ne člověk pro sobotu, obřezejte svoje srdce atd)
neznámy
neznámy | 30.7.2012 22:25
starý zákon je založen na spravedlivém trestu, Nový přináší milost při pokání.
To je pro mne zásadní rozdíl.
Starý zákon chrání majetek a rodinu, Nový je v tomto smyslu anarchistický.
neznámy
neznámy | 31.7.2012 11:41
i Starý zákon nabízí milost viz smlouvání Arahama s Hospodinem o život sodomských a gomorských. Abraham smluvil s Hospodinem, že města nevyhladí pokud v nich najde 10 spravedlivých (Gen 18)

Jde opravdu o smlouvu, tzn. že s Hospodinem lze smlouvat, že lze se s ním smluvit, domluvit.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...