mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Cesty tela i ducha - 

Vtieraví príživníci vianočného obdobia

neznámy
neznámy | 4.12.2014 11:18
Tento článok som napísal pred 4 rokmi, myslím, že je stále aktuálny.

Počas Vianoc sa naša zem, v rámci svojho obehu okolo Slnka, nachádza fyzicky najbližšie k stredu našej Galaxie, a teda najbližšie k domovu ľudských duchov, keďže cesta tam ide cez tento stred. Cítime dotyk domova, ktorý nikdy nebude tu na zemi ale v svetlých úrovniach, ktoré nazývame Rajom. Od nepamäti obdobie Vianoc je sviatkom spojenia sa práve s týmto Rajom, sviatkom precítenia Božej sily, ktorú máme pre dobro blížnych sprostredkovávať, sviatkom čistej lásky a sviatkom pripomienky si Slova Božieho zanechaného Ježišom Kristom. Vianoce sú teda obdobím vnútorného stíšenia a precítenia svetla v sebe, kedy túžba po domove, po opravdivom človečenstve, po uskutočňovaní Kráľovstva Nebeského na zemi je viac ako po iné obdobia v roku naliehavejšia. Takto to vždy bolo, je a bude! Ľudská nedokonalosť na tom nič nezmení.

Obdarovanie darčekom blížneho je peknou, aj keď najnepodstatnejšou ,,čerešničkou na torte“. Práve z lásky k ľuďom vznikol tento pekný Vianočný zvyk.
Kapitalizmus, ako rýdzo bezbožná ideológia, sa šikovne votrela do tohto obdobia a parazitujúc chce hromadiť zisky. Tento druh ideológie (zarobiť na všetkom) si veľmi dobre uvedomuje atmosféru sviatkov a ľudskú psychiku ale i slabosti v nej. Je až komické sledovať ako títo navonok seriózni ,,financmajstri“ berú do huby vznešený pojem ,,Vianoce“ s jediným cieľom ,,vytrieskať“ z nich najväčší kapitál.

Nenechajme sa nalákať na ich hru, držme sa nášho cieľa, ktorým je prežiť Vianoce tak, ako sa v skutočnosti má. Teda s túžbou po Svetle, Pravde a Čistote. Toto sú naše sviatky a z reklám revúci paraziti sú len votrelci. Nemajú a nikdy nebudú mať miesta a pravú účasť na tomto vznešenom období.

Aký len úžitok môže mať dieťa z najnovšieho plazmatického televízora, z najnovšieho mobilu, keď nedostalo lásku? Dieťa, ktoré by dostalo aj celý svet a lásku od rodičov by nedostalo, v skutočnosti nedostalo nič. A dieťa, ktoré je ochudobnené o darček, lebo rodičia na to proste nemajú, ale dostalo od nich lásku, úctu, pocit spoluúčasti dostalo všetko! Lebo láska je všetko. Človek bez lásky je ten najchudobnejší bedár pod slnkom.

Hmotné veci nie sú vôbec zlé alebo neužitočné, práve naopak, len nám nesmú vládnuť. Len nesmieme byť otrokmi hmoty. Dnes je to celé naopak. Paraziti parazitujú. Ľudia sa nechajú oklamať. Buďme silní! Práve v tomto období máme možnosť spojenia s takou ohromnou silou, ktorá nám umožní aj zázraky.
Jeden parazit sa nám pokúša vsugerovať, že Vianoce sú o tej jeho žbrnde, teda o tom sladkom nápoji. Druhý parazit sa vtiera do nášho sviatku s najnovším notebookom, tretí s najvýkonnejším mobilom a najvýhodnejšími volaniami. Ďalšia pijavica nám hodí do schránky leták s najlacnejšími mandarínkami, banánmi a kurencami. A ďalšia, aby toho nebolo málo to začne bľačať z rádia, že človeka až strasie. Naozaj, buďme skutočnými hrdinami a choďme po ulici slobodne uvedomujúc si svoju cestu k Bohu. Buďme veľkými v tomto malom svete, v ktorom za vrchol sa považuje plné brucho. O to väčšia radosť zažiari v našom vnútri, pri uvedomení si našej túžby po Bohu, v práve tak, na plné bruchá orientovanom svete. No nie je to šťastím, keď odmietneme ten zaručene dobrý šampón z reklamy, keď sa odmietneme pretekať o tie najlacnejšie pomaranče v nejakom bezvýznamnom supermarkete, keď odmietneme ten mobil za korunu s výhodným paušálom, keď prestanem rozmýšľať len nad hmotou s uvedomením si svojej ceny ako ľudského ducha? Je to šťastím. A o to väčším, keď je svet hore nohami, lebo vtedy viem, že som silný, a že ma ani tá najprefíkanejšia „vtierka“ neodradí od túžby po Svetle.

Martin Hruštínec

www.jupitera.sk
neznámy
neznámy | 4.12.2014 16:11
Paraziti patří do našeho života. Nosíme si je všude s sebou a jestliže popíráme jejich existenci (nebo z nich máme strach), za čas se přemnoží až tak, že nás začnou obtěžovat. Stejné je to s různými vizuálními a zvukovými reklamami, které používají čím dál citlivější témata (kočičky, malé děti, osamělé stáří o vánocích atd.)

https://www.youtube.com/watch?v=0f7dp8N0OPs ;)

Doma máme na ovladači tlačítko "Vypnout" a to můžeme kdykoliv použít. Když jinde venku tyto věci, které nás chtějí ovlivňovat, přijmeme a necháme žít svým životem, nebudou nás obtěžovat .. alespoň mně se uši samy vypínají :)

Už to tu bylo víckrát .. čemu věnujeme pozornost (byť kritickou a odmítavou), to roste a člověku znepříjemňuje život. Záleží jen na nás, co si do života pustíme -FLOWER-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:04
Tak nazdravie! -COFFEE-:)

Rada stláčam tlačítko zapnúť pri tejto rozprávke https://www.youtube.com/watch?v=qd6OtRox9V8 -COOL-

Pred Vianocami je tých výrobkov, punčov, vianočnej hudby, výzdob, mikulášov, anjelov, ozdôb a vyrúbaných stromčekov strašne veľa všade, ale áno, dá sa pred tým v sebe vypnúť, dá! :)
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:14
Ja sa tak teším!!!
Keď bude po Vianociach a po Silvestri. Juchúúúú. :D
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:24
No len tu moc nejujúchaj a začni umývať okná, piecť medovníky a baliť darčeky!
-WINKIE-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:27
Mne je to napríklad úplne jedno.
Silvester aj Vianoce sú pre mňa úplne rovnaké obdobie, ako ktorékoľvek iné v roku.
Akurát na Silvestra ma často zobudí o polnoci buchot z vonku, ale ani to mi moc nevadí, lebo môžem druhý deň dosýta spať.
No ja sa tiež tak teším!!!
Keď bude po živote a vesmíre. Juchúúúúú. :)
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:47
Na zdraví -COFFEE--MUSIC-

V pohádkách je skrytá pravda a různá kouzla ;) Mám je moc ráda .. ještě vánoce nezačaly a já už hltám s Kalíkem čokoládu :D

Těším se moc -BIGEYE-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 17:52
To je mi líto, že Tě to tu nebaví. Teď je to přece nejlepší .. teď, teď, teď

Přemýšlím, co by člověk dělal, kdyby byl nesmrtelný. Tady se děje tolik věcí, že by potřeboval být nesmrtelný na druhou, aby si uměl představit, kam co dojde
neznámy
neznámy | 4.12.2014 18:14
A ja sa veru úprimne teším, lebo je to kratučký čas v roku, kedy je naša mini rodina pokope a konečne si trochu pokecáme a povieme si, že sa máme radi a že nám je fajn:)
neznámy
neznámy | 4.12.2014 18:16
A vieš, že mňa nemôže už vôbec nič prekvapiť? Nič nové neexistuje, všetko sú len obmeny toho, čo poznám. A navyše som ešte aj nesmrteľný....v tomto ľudskom tele je to momentálne nuda :)
neznámy
neznámy | 4.12.2014 18:25
Rozprávky - to je moje-BIGEYE-sa teším, že konečne budem mať čas prečítať si a vychutnať rozprávočky Kubko a Maťkoa kopec ďalších:)-BIGEYE-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 18:30
To sa dá kedykoľvek počas roka, ale ľudia si povedia, sú Vianoce, tak sa stretneme, má to tak byť. Je to tradícia. :)
Pre Onku.
Ono sa povie, môžeme sa vypnúť. Samozrejme, že môžeme a nevnímať to, čo sa deje okolo, vypnúť zmysly a neprijímať, čo sa na nás hrnie.
Ale aj tak z toho zdravú atmosféru hlbokého lesa, alebo horského jazera neurobíme, lebo to nie je len o zmyslovom vnímaní.
Dá sa nevšímať si to, ale nedá sa necítiť to.
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:05
Ale ne, Modrásku, to není na povel. Stýkáme se kdykoliv v roce k různým příležitostem, ale tady jsou i vůně patřící k vánocům, drobná překvapení a ještě kdyby se podařil křupající sníh, tak je to dokonalé. Doma mi říkají, že jsem jako dítě a vrcholem asi je ,když slzím s kresleným mamutem při dojemné scéně -SHAME-

-YES- Rozumím Ti, moje rybka to do sebe vtáhne naplno, on před davy koupěchtivých přímo prchá (i před tím vším doprovodným). Já se dívám na tyto lidi jako na sportovce - být všude první a nasbírat všeho co nejvíc .. tak těm dělám prostor, aby o nic nepřišli -LOL--LOL-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:12
Chudáčku, takhle se nudit .. možná nechat se přeoperovat? Jsi muž, cítíš se být mužem, ale zkusit být z nudy někým jiným. O tom se ještě ani nikde nepsalo -YES-:D
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:21
Vieš, od mojej najbližšej rodiny mám 300 km. Pre mňa je sviatok, keď smiem byť s dcérou viac ako 1,5 dňa bez stresu, že už musí jedna či druhá cestovať späť do svojho bydliska, preto sú Vianoce pre mňa skutočným sviatkom.
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:34
Veď to je jasné, že sa nedá len tak hocikedy stretnúť počas roka, tie stretnutia počas Vianoc sú asi ani nie tak kvôli tradícii, ale kvôli dovolenkám a prázdninám :)
No a tie plné tácky zákuskov -YUMMIE-
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:43
Tak ja sa na zimný slnovrat naozaj teším, je to veľmi silné obdobie roka, plné nádeje a svetla.
Navyše sa mi v tom čase pred 21 rokmi narodil syn.
Vianoce som mala celkom rada, ale ako sa postupom času ich význam deformuje a obsah vyprázdňuje, nemám chuť byť toho súčasťou.
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:52
Noooo....a čo tak skúsiť byť nikým? To by mohlo byť veľmi zaujímavé :)
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:54
Byť nikým... zaujímavé pre koho? Pre nikoho?
neznámy
neznámy | 4.12.2014 20:59
Skúsiť to by mohlo byť zaujímavé.
Dovedené do zdarného konca už to nemá pre koho byť zaujímavé, to je fakt.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...