mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Cesty tela i ducha - 

Vek Vodnára alebo Býka ? - reakcia na článok z roku 2012

damara
damara | 13.3.2016 15:42
Vek Býka. Obdobie rokov 5000, snáď 4000 pred naším letopočtom. Púštni nomádi začínajú obrábať pôdu a zakladajú kultúrne spoločenstvá v údolí Nílu, na sútoku Tigrisu a Eufratu. „Obyvateľ“ Zeme objavil úrodnosť pôdy. Bohyňou, ktorú vyznáva, je Veľká Matka, symbol plodnosti, predstaviteľka zemitého, ženského znamenia Býka – Venuša. Maličkosť na okraj: Veľká Matka má často blízko k symbolu Hada. Asi ako tajomstva sexuálneho spojenia, plodnosti, smrti, znovuzrodenia. Had sa vyzlieka z kože. Had na zimu umiera, aby sa na jar zobudil – narodil.

Vek Barana. Hordy modrookých a svetlovlasých kmeňov, vyznávačov vojnových božstiev, sú v pohybe zo severnej a strednej Európy smerom na juh, ovládajú veľké matriarchálne, poľnohospodárske spoločenstvá Stredozemia. Pre milovníkov dejín Indie: Kedy obsadzujú Árijci Indiu? Kedy padlo Mohendžo-daro, Harappa? Udalosti, ktoré sa datujú do roku asi 2000 pred naším letopočtom. Baran je mužské ohnivé znamenie. „Obyvateľ“ Zeme svoju predstavu božského majestátu stvárňuje v symboloch moci mužského princípu, v Hrdinovi. Zeus vládne hromu a blesku. Protikladom Barana sú Váhy. Polarita, ktorá sa odráža v celom panteóne najvyšších, v ich myslení, spravodlivosti práva, filozofii, vojenskej stratégii, matematike, rozvíjaní myšlienok. Ale aj v kontakte Bohov a ľudí. Veselo spolu obcujú a plodia polobohov.

Vek Rýb. Počiatok letopočtu, ktorý skončil? (Alebo nie: ako to je s tým rokom 2000, čo máme?) Starých Bohov nahradzuje On. Dobrotivý Boh lásky, milosrdenstva, obete. Zvýšený záujem o druhých, rozvíjanie citového života. Ryby sú dvojaké znamenie. Symbolickým obrazom sú dve ryby, pokúšajúce sa plávať, každá iným smerom, sú však spojené zlatou šnúrou. Dualita, ktorá narobila peknú „paseku“ v našom vedomí. Symbol Veľkej Matky, ktorá oného času stelesňovala Ženu, sa delí na Pannu Máriu a Máriu Magdalénu, prostitútku. Šťastný a živočíšny Olymp sa mení na Svätú Trojicu mužského božstva. Žena, hmota, zem zostávajú dolu. Ako povie matka dieťaťu: „Fuj, kakané, nechaj tak!“ Od čias pána Freuda si intenzívne uvedomujeme nepriaznivé následky toho Fuj!. Zdôrazňujeme „spásu“ sexu v ľudskom živote, ten však sotva unesie celú váhu ľudských vzťahov. Anima v nás príliš utrpela. A bude trvať dlho, kým ju za ruku vyvedieme z temnôt žalára. Iný obraz k Veku Rýb. Vek Rýb je charakteristický živlom vody. Voda ako pohon – vodné koleso. Voda ako cesta – zámorské objavy. Voda ako palivo – ropa. Voda ako komunikácia – atrament. Voda ako cit, súcit – Ježiš Kristus na kríži.

Vek Vodnára. Vodnár symbolizuje vedomie zamerané na poznanie a pochopenie zákonitostí, ktorými sa riadi energia pôsobiaca v skrytosti za prejavenými formami života. Je to veda, nie však ten druh vedy, ktorý poznáme z 20. storočia, vedy odmietajúcej pripustiť čokoľvek, čo nie je možné nahmatať vlastnými rukami. Je to veda v zmysle pôvodného latinského scientia, t.j. poznanie. Príchod tohto poznania môžeme pozorovať v stále pokročilejšom výskume subatomárnych častíc a povahy svetla. Alebo vo výskumoch parapsychologických javov a tzv. „psí“ fenoménov, ktoré sa už nepovažujú za anomálie alebo za niečo „nadprirodzené“, ale skôr za prirodzené funkcie života, riadiaceho sa logickými princípmi, ktoré doposiaľ nie až tak úplne chápeme. Toľko o Veku Vodnára hovorí pani Liz Greeneová z londýnskeho Centre for Psychological Astrology. Ďalšia obľúbená otázka: Kedy začne? Alebo už začal?
Pre tých, čo chcú presný dátum, niečo mám: podľa mňa začal 1.4. 1995 a potom 12.1. 1996. Prečo dvakrát? Predstavte si, že toho vtipkára Vodnára ohlásili pred vstupom do panovníckej sály, aby zaujal miesto na tróne. Dvere sa otvoria, on zočí dvoranov, všetci majú topánky, aj on ich má. Zvrtne sa na opätku a odchádza. To sa stalo v roku 1995, keď planéta Urán, ako vládca znamenia Vodnára, prišla do svojho domovského znamenia, „zatvárila sa“ retrográdne a vrátila sa do znamenia Kozorožca. Keď prichádza do sály po druhýkrát, 12.1. 1996, vtipkár Vodnár je bosý. Je vládca. Je bosý! Nastoľuje nový poriadok. Pamätáte sa ešte na prvý diel astrologických chuťoviek? Ako v čase objavenia planéty Urán padla Bastila? Pamätáte sa ešte na to, ako padli komunistické režimy v Európe? Pár rokov pred návratom planéty Urán do svojho znamenia. Urán – Sloboda, Rovnosť, Bratstvo. Nový poriadok. Revolúcia.

Teraz niečo pre tých, čo si presné dátumy pamätať nechcú. Zabudnite na dátumy. Dátumom sa zrod Nového Veku stanoviť nedá. Pre „obyvateľa“ a planétu Zem sa astrologické Veky menia pomalým prerastaním. Neveríte? Symbolom Uránu je expanzia. Únik z pút (Bastila bola väzením, komunizmus ostnatými drôtmi). Energia. Žiadne kvapalné palivá. Čo sú potom kozmické lety? Prekonanie pút gravitácie Zeme. Čo je atómová energia? Hráme sa s nespútanou energiou? Čo sú teórie jednotného energetického poľa pána Einsteina? Budem zobkať z ruky všetkým záhadológom, keď sa opýtam, o čom mal byť Filadelfský experiment? Všetky tieto malé „story“ sa udiali pred rokmi 1995/1996. Týmto chcem povedať, že Vek Vodnára už žijeme. Nielen na základe technických objavov. Ale aj vďaka zmene sociálno-politickej klímy. Čo iného je Európska únia, ak nie legenda o rytieroch okrúhleho stola kráľa Artuša?

http://eseje.antear.com/art_astrosnacks_VII.html
neznámy
neznámy » damara | 13.3.2016 21:21
boooze to su tak subjektivne informacie, ze je skoda sa tym nejako vazne zaoberat... teoria vekov je zalozena na presnom pociatku nejakeho veku, ktory sa urcuje podla nejakej konkretnej hviezdy (najcastejsie Spica, Regulus, Alcyone, Aldebaran...). V tom clanku nic take nevidim...navyse je obrovsky rozdiel medzi suhvezdim a znamenim a teda aj charakteristika by mala byt rozdielna...vek vodnara (suhvezdie) by sa nemalo stotoznovat so znamenim vodnara...
ak ta zaujima teoria vekov, tak sa skus zahlbit do diel Emila Palesa (angelologia) alebo este lepsie Milana Spurka (Tajemne rytmy dejin), ktori sa tejto problematike venovali desiatky rokov... a absolvovali obrovske mnozstvo vyskumov, napriklad pri porovnavani historickych period s urcitymi cyklami...
neznámy
neznámy | 13.3.2016 23:01
No ale subjektivně, nebo vlastně objektivně, jsme vstoupili do věku počítačů a informačních technologií. To je v historii lidstva poprvé co máme takové možnosti.
I co se týká současných znalostí historie mnoha kultur. Stojíme jakoby v samém centru vývoje lidstva. Vyšší už to nebude ledvatak v utopii,a to je to co vodnář taky nabízí, utopické vize, jako byly revoluce podle vizí marxe a englse tak jsou už sofistikované scifi verze o ufo a kvantová teorie jsou vlastně taky takové vize.
Mně to přijde jako zcela typický nástup věku vodnáře právě teď po r.2012.
neznámy
neznámy | 14.3.2016 12:21
to je jeden pohlad, aj ked napriklad podla spurkovej teorie v rokoch 90tych minuleho storocia, ked sa zacal rozmahat internet, tak sme boli v mezocyklu vodnara (podcyklus velkeho cyklu...). neviem, mne zas pride trefnenjsie hlavne ulohy nasledujucich 2000 rokov... a tym su vycerpanie nerastnych surovin a zdrojov, potom problem ekologie...nastup zenskeho principu...a to predstavuje skor byk... naco nam bude futurizmus, ked nebude vediet na nasej toxickej planete prezit?
neznámy
neznámy | 14.3.2016 15:48
Vidím to asi takto.
Naše kultura se rozpadne podobně jako se rozpadl řím. Nebo egypt.
To uvrhne populaci do doby středověku protože průmysl se zhroutí a zbudou jenom poznatky které jsme si zapamatovali. Svět bude řídce obydlen a původní technickou úroveň už nevzkřísí. Vydá se novým směrem. Čas a prostor pro nové holistické směry, nauky, způsoby jak přežít ve skromných podmínkách ale s výhodou svobodného a kritického uvažování protože doba dogmatických náboženství je už přecejenom out.
Však naše kultura se vzpamatovávala od dob pádu říma víc jak 1000 let.
A myslím si že západ a východ jsou stejně řízeny zcela odlišnými silami.
Pokud bude na naší zemi život lidských savců možný, protože vše je údajně řízeno golfským proudem a ten se zpomaluje. Když se poruší ekosystém můžou tady zůstat klidně i jenom nějaké ještěrky a krysy ty jsou odolné. Nějaké ryby v mořích a vše jde nanovo. My jsme se taky vyvíjeli spojením bakterie mořského červa a ještě dalších forem. Opice byla až předposlední stupeň. Ale vědomí dokáže podle všeho přetrvávat v prostoru mimo hmotu jakoby odděleně, jak praví písmo ..vznášel se duch nad vodami. Může čekat až podmínky na zemi nebo nějaké jiné planetě budou vhodné ke spojení. Asi to není až tak nový proces možná se udál mnohokrát. Umím si představit šťastnější úrovně než je současná lidská společnost. Ale i horší.
Uran byl prý údajně prvním kdo se uvědomil z chaosu.
My se stále domníváme že nová úroveň lidstva má být nějak sofistikovaná, vyspělejší, ve smyslu složitosti náročnosti ale možná že jde o směr zcela opačný.
Zjednodušující involuční návrat do centra uvědomování. Prý je doba vodnáře vhodná pro vznik nových nauk. Tak to zní pozitivně.
neznámy
neznámy | 14.3.2016 16:13
To zní dobře.
Mohlo by to vyřešit dopravní kolapsy v Praze!
-ROLL-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 16:17
A ono, jakou máme kulturu? Trošku se o ní mluví ve škole
a občas si ji připomeneme když jsou svátky.
Na všechno se z vysoka dívá plastová zrůda zvaná Santa Klaus ze střechy MC Donalda.

Kultura už se dávno rozpadla. Zůstalo jen pár kulturáku z těžkýma litinovýma kamnama.

-ROLL-

V budoucnosti zbydou jen Islámisti a najdisáci.-WINKIE-
damara
damara | 14.3.2016 17:07
neviem prečo sa tak urputne držíte svojej verzie, ale aj podľa numerológie všetko nasvedčuje veku Vodnára. 2 prináša spoluprácu a záujem aj o iných a nielen o svoje EGo a 00 symbolizujú snahu o vyššie Ja, o prekonanie ega a nástup niečoho,,božského. Samozrejme, že to nejde ľahko, pretože ľudstvo ešte nie je dostatočne uvedomelé a naladené na Boha v sebe. Preto sa teraz dejú na Zemi veci tak ako sa dejú - vojny, revolúcie, krízy, migrácia atď. a to nielen vo vonkajších udalostiach, ale aj vo vnútri - v duši a v srdci väčšiny ľudí na tejto zemi, ktorí hľadajú niečo viac ako hmotu.

Je tu niekto kto súhlasí, alebo nie. Som rada za každý názor.
neznámy
neznámy » damara | 14.3.2016 17:19
Já myslím že se to děje stále a v určitých vlnách. Je to totiž "lidské"

Díky "mediálnímu progresu" internet, televize...atd.....informace o celém světě.
Prostě jsou jiné možnosti se rychle informovat co se kde děje.

Měla třeba nějaká rodina ve městě a nebo ve stavení možnost v 17 století mít takový "přehled o světě" jako máme dnes?

Kdy od doby "co o sobě víme" byl delší klid?...bez migrací, válek, násilí?-WINKIE-
..mám pocit že nikdy.-NOOO-

Jíž tisíce let žijeme ve věku "Velkého kokota"-ROLL-

Většinou žijou v relativním klidu jen skupiny, kde momentálně není válka a nebo něco jiného.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 19:44
Ještě mne napadlo, když jsem pobíhal s bubnama v uších kolem moře. (bylo úžasné nebe, potom jsem na kamenité pláži při odlivu pozoroval párek labutí, který znám už 4 roky.)

Jaký je důvod aby se nerozpadla "naše kultůra" , o co je lepší než byly ty ostatní?
Labutě co jsem na ně koukal kultury neznají , žijí harmonický život a vypadají pohodově a šťastně. Třeba je země stvořena pro ty dvě labutě, aby byli šťastné. Nebereme si ty kultury nějak moc osobně?-WINKIE-
neznámy
neznámy » damara | 14.3.2016 20:52
ja zas tiez mozem kontrovat, ze preco sa ty tak urputne drzis svojej verzie???:)
ale skusim vysvetlit... ze sa venujem astrologii nie je nahoda... je asi jedina z ezoterickych disciplin najblizsie k vede, analytickemu mysleniu, racionalite a ktora sa za urcitych podmienok da ako tak statisticky overovat...aj ked to ma tiez svoje mantinely... a astrologia je v posdstate ta racionalita kombinovana intuicou... to je zakladna poziadavka pre kazdeho astrologa, aby tieto dve vlastnosti v sebe nejako obsiahol...
co mi tu cely cas ty podsuvas, tak to je cisto intuitivne myslenie... typu " citim to, nasvedcuje to...atd" bez jedneho konkretneho argumentu...vies vobec ako teoria veku vodnara vobec vznikla??? vies podla coho rozni autori datuju zaciatok a koniec nejakeho veku???? vies aky je rozdiel medzi siderickym a tropickym zodiakom???
to su zakladne otazky, ktore by si mala vediet, aby sme sa v diskusii niekam posunuli... to preco tak urputne presadzujem vek byka je z jednoducheho dovodu... autor, ktory s touto myslienkou prisiel, venoval tomu desiatky rokov a kusok po kusku mapoval historiu ludstva a v podstate dokazal, ze na tom veku byka nieco bude... nie su udaje, ci informacie z vesteckej guly pani Jolandy, ale praca, ktora ukazuje konkretne a presne vysledky... ak mi das odkaz na nejaky clanok, ktory tiez poukaze na nejake konkretnosti a nie subjektivne domnienky, tak sa rad poucim;)
neznámy
neznámy | 14.3.2016 21:16
však mně to zas tak moc netrápí když se rozpadne.
ale mnoho lidí to trápit bude.
co se týká harmonického života labutí, myslím si že jsi velký iluzionista.
děláš projekci něčeho co neexistuje.
život zvířat není to co si myslíme že oni žijí.
ze svého úlu pohledu vidíš idylku. ale neptal jsi se toho samce jak je to pro něj náročné uspokojit samičku. -WINKIE-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 21:27
Nechtěl jsem otázkama rušit tu harmonii.-NOSMILE-
Ani mne to nějak nenapadlo. Z labutí jsem zatím nic neměl.-SAD-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 21:45
idylka jsi ty když se můžeš vrátit do vyhřátého bytu dát si dobré jídlo pustit si počítač a snít a přemýšlet. Oni nemají tyto fce. To je nadstandard člověka.
Jako zvíře bys jistě bral human brain kdybys tušil jaké má přednosti oproti labutímu.
Zajímalo by mně jak moc rád by sis v reálu natáhl labutí tělo. Myslím se vším.
Nejako že si pustíš čajkovského labutí jezero a zasníš se jaké pěkné je být labuť.
Být jakýmkoli zvířetem je pro člověka něco jako lobotomie. Ztráta podstatných funkcí bez kterých bys brečel jako malé děcko kdyby ti je brali.
Ty jedna idylko.
Jedině tak že by ti to co máš vzhledem k labutím navíc odkrouhli v narkóze a pak bys už nic nevěděl.
Pak by jsi byl asi spokojený. Koukal by jsi jako jeliman a pořád by ses jen usmíval. To by bylo šcééstíií voe. -WINKIE-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 22:13
Možná že podceňuješ labutě. Co když to na čem lpíme, už mají dááávno vývojově za sebou. -NOSMILE-
Oni moc dobře vědí že kdyby se prozradili, tak jim lidi (VĚDCI) udělají peklo! -WINKIE-

..a tys jim to sežral i s navijákem-BIGEYE-
neznámy
neznámy | 14.3.2016 22:26
petr iljič zveroelipsa čajkovskij. :)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...