mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Cesty tela i ducha - 

Spoplatnená duchovnost

neznámy
neznámy | 28.6.2015 05:36
Vlasta Marek píše mne sympatický,zaujímavý článok,hodný diskusie.Nekopírujem to tu,kto chce si prečíta :-)
http://www.czechfreepress.cz/emil-kalabus/tvrdy-byznys-s-duchovnem.html
neznámy
neznámy | 28.6.2015 07:59
Pekný článok a asi top marketingového ťahu je keď "guru" rozpráva úplne presne ako v tom článku a potom povie: to čo ponúkam ja je iné :)

Ja si myslím, že pravda je len jedna a vedie k nej nespočet ciest.
Pri všetkých ponukách (bezohľadu na to či sú spoplatnené) je podstatné udržať si v mozočku vedomie aktívne!v praxi to znamená nenechať sa zatiahnuť, jednoducho sledovať čo sa tam deje a zamyslieť sa nad tým, prečo som tu kde som, čo mi to má "povedať" predovšetkým v kontexte s reálnym životom čo zrovna žijem. Byť akoby nad vecou a hľadať tú súvislosť v sebe.

(takto je mj. absolútne vylúčené aby sa stalo, že niekto skončí na psychine a ak hej tak je to extrémne tvrdé upozornenie, že tade cesta nevedie a chyba nie je na strane "guru" ale v pacientovi)
neznámy
neznámy | 28.6.2015 08:17
...ja to nečítam tak, že každá spoplatnená služba je "zle". A na čej strane je chyba, Marek tiež hovorí, že na svojej ceste sa stretol so všeličím aj on sám. Skôr si myslím že len dáva do éteru svoje skúsenosti a nikto ich nemusí prijať bez výhrad, ale podvedomie človeka si zafixuje "zvažuj", "rozmýšľaj" komu sa zveríš. Rovnako som pred mnohými rokmi navštívila všelikoho aj napriek upozorneniam skúsenejších. Skúsenosť je neprenosná.
Pripájam sa k odkazu-používajme rozum a srdce.-FLOWER-
martinbd
martinbd | 28.6.2015 08:54
Na začiatku si položil dobré otázky. Ale potom ako keby postrádal kritický rozum, schopnosť rozlišovať, ako by sa mu všetko pomiešalo.

"Mějte Reiki, mějte Shamballu, Merkabu, běžte na Reconnection a podobně. Přitom stačí krátký kritický pohled na to, co tyto praktiky slibují a okamžitě je vám jasné, že jde o obyčejný podvrh a způsob, jak ze zoufalých lidí dostat peníze."

Toto je tvrdenie bez dôkazu, bez argumentu. Na prvý pohľad je vidieť... V čom je to vidieť? Ako vie, že to je podvrh? Na základe čoho usudzuje? Alebo je to len jeho viera?


"Jenomže každý z nás musí nést zodpovědnost za své chování a žádný zázrak v podobě zasvěcení, které vám odblokuje, propojí a pročistí kdeco, opravdu neexistuje.

Někdo někde uvedl, že čím více si necháváme za duchovní práci platit, tím více jsme ovládáni negativní stranou a tomu já osobně na 100% věřím."

Tuto to vystihol, to čo tvrdí, tomu verí, ale nepodáva žiadne argumenty.

Vypísal tam kopec rôznych vecí, ktoré sa ani navzájom nedajú dobre porovnať a ktoré hádže do jedného vreca. Nikde žiaden argument, že v čom je problém s tým kurzom, seminárom, alebo liečebnou metódou, alebo ... . Čo píše je všeobecné a neurčité a v tomto zmysle nič nehovoriace. A potom je tam príklad nejakého anonymného kurzu, či zasvätenia, či anonymnej pani a to má byť akože príklad, ktorý má vystihnúť všetko to, čo tam napísal...

To čo je najlepšie na celom článku sú otázky na začiatku, na ktoré ale nedal odpovede.
neznámy
neznámy » martinbd | 28.6.2015 09:08
možno so mala ešte uviesť,že článok je z jeho osobnej stránky,on ho neposlal do média ako kritiku,ale ako vlastnú úvahu si ho napísal ...je O.K.,že sa každému nebude páčiť.-WINKIE-
milan08
milan08 » martinbd | 28.6.2015 09:20
nebudem sa pustat do dlhych filozofickych uvah,ale za kazde energeticky vydaj musi prist k energetickemu vyrovnaniu a peniaze su tie veci co ludia za lsasku zamenili. prisli sme sem z roznych svetov a kazdy mame tu svoju pravdu ale ta prava pravda sa len ukaze.
neznámy
neznámy | 28.6.2015 09:23
Osobne to mám tak, že do rúk nikoho sa nezverím, prečo by som to robila však všetci máme len 1 dierku v zadku a všetko čo kto predkladá je len - jeho skúsenosť, o ktorú sa delí, no a nechať si platiť za zdieľanie vlastnej skúsenosti je vcelku divné.

Každopádne, niekoho osloví to a iného tamto, každý sme iný, niekomu byť vedený (patriť do nejakej komunity) vyhovuje, pretože buď sa cíti sám jaksi stratený alebo sa mu aktuálne páči životný štýl nejakej skupiny, vrátane myšlienok ktoré skupina vyznáva. Ja som takto kedysi "patrila" buddhistom, až kým mi nedocvaklo, že som si tým zavrela všetky ostatné dvere k poznaniu. Sama som si to zažila a tak mám pre komunity pochopenie, ale jak sa vraví všetkého dočasu ...

Rozum a srdce je dobrá voľba -FLOWER-

(no do tretice všetko dobré a to tretie je intuícia by som povedala, lebo tá rozum a srdce akoby spájala v jedno)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...