mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Cesty tela i ducha - 

Spánok vs duchovnosť.

neznámy
neznámy | 26.2.2014 07:45
Naprosto souhlasím, mám to vyzkoušeno osobně.
Potřeba spánku = kvalita práce s životní energií. Nemá to nic společného s "duchovní vyspělostí". S energií třeba umí pracovat i sportovec, který na celé duchovno kašle, ale stravuje se vyváženě a umí si brát energii třeba z pohybu.

Jsem odjakživa velký spáč - minimálně 8 hodin, abych byla schopná fungovat. Nicméně také vím, že hodně španě pracuji s energiemi - mám období, kdy ji zvládám čerpat skoro pořád a období, kdy jsem živá mrtvola. Je to obrovský rozdíl na tělesné i psychické úrovni. Kdo ten rozdíl nepocítil sám na sobě, asi nepochopí.

V období, kdy jsem držela delší půst a velmi se soustředila na proudění životní energie jsem nemusela spát skoro vůbec. Asi to bude znít paradoxně, ale vadilo mi to :D. Spánek miluju a najednou jeho "nepotřeba" mě totálně vykolejila (jsem sluneční i lunární Panna - změny nesu těžce). Nevěděla jsem, co si s tím časem navíc jaksi počít. Vadilo mi, že celá rodina spí a já bych měla cosi kutit.
Naopak v poslední době, kdy jsem zavalena prací v zaměstnání,školou a spoustou dalších "hmotných" věcí a kdy úplně kašlu na sebe, stravu, meditace apod....,tak spím v každé volné chvilce a pořád je mi to málo, pořád jsem unavená.

Tož asi tak :) Vyzkoušejte, uvidíte.
milan08
milan08 | 26.2.2014 07:54
cim spokojnejsi spanok,tim sa clovek lepsie citi.pocas nasho spanku nasa dusa nespi,opusta telo a cestuje navstevuje ine svety,preto sa nam sniva.ale rozum zapracuje a preto si pametame to co si pametame,co dokaze rozum pochopit.
nikav
nikav | 26.2.2014 11:32
Ja sa pridám s mojou skúsenosťou,čo sa mi stalo ešte za študentských čias, keď som ešte nemala o ničom podobnom ani šajn. Po veľkom spánkovom deficite z dvoch nocí som nemala možnosť vyspať sa cez deň. Sedela som pri okne a zrazu
ma strhlo, keď som videla pred domom, ako vystupuje z neho nevesta s kyticou, kamarátka, čo bývala nad nami , s pocitom počudovania, že veď nie je sobota?! Táto
situácia nastala reálne presne tak, ako som ju videla ja, až o dva týždne - dostala som sa teda do budúcnosti.
nikav
nikav | 26.2.2014 12:38
Podľa mojej skúsenosri to funguje opačne. Keby sme si chceli odopieraním spánku zvyšovať duchovnosť, tak to nefunguje, znížená potreba spánku je len dôsledok
zvýšenej duchovnosti. Keď napr. ako včera, riešim na Zverokruhu duchovné témy do 2. hodiny, vôbec sa mi nedrieme, keď som išla spať, myslela som si, že hneď zaspím a ráno budem spať do 9. hod., ale po zaľahnutí som ešte hodinu nemohla
zaspať, čo som mala takú čerstvú psychiku. Ráno som sa prebudila okolo 6. hod, nebola som celkom svieža, ale zaspať sa mi už nepodarilo, ale aspoň som dostala dobré nápady. Záver - Duch oživuje telo /tak asi aj vyživuje/ - "nielen z chleba človek je živý".-BYE-
neznámy
neznámy | 26.2.2014 16:55
ked je meditacia dost silna ani taka blba emocia ako strach nic neprerusi, lebo je len naskodu mat strach, aj ked mat odvahu neznamena nemat strach, ale to sa uz opakujem:)
neznámy
neznámy » nikav | 26.2.2014 16:57
presne. Najprv sa prebudza duch. Preto my tu mozeme spekulovat ako chceme. keby sme nespali, tak nase telo by skolabovalo. Lebo my spanok potrebujeme. Lebo cesta vedie zvnutra, nie zvonku.
Mam pocit, ze sa aj zverokruh prebudza, ci co-LOL-
neznámy
neznámy » nikav | 26.2.2014 17:11
inac mame v rovnakych znameniach slnko, lunu aj ascendent, to je zaujimave.-BYE-
nikav
nikav | 26.2.2014 20:14
Ako to, že ja som si to nevšimla, tak teda ahoj, duša moja spriaznená!-FLOWER-
nikav
nikav | 26.2.2014 20:17
Ja mám v mriežke sedmičky len dve
neznámy
neznámy | 27.2.2014 19:49
Poslední dobou spím čtyři hodiny denně. S duchovností to žádnou spojitost nemá. Jsem zvědavá, za jak dlouho se projeví pocit vyčerpanosti. Vždycky jsem spala ráda a dlouho, teď se po čtyřech hodinách budím, ať jdu spat kdykoliv.
neznámy
neznámy
neznámy » lak | 2.3.2014 22:55
Verila som tomu, resp. bola som o spravnosti tejto cesty natolko presvedcena, ze som sa stala fanatickou...
Opustala som harmoniu...medzi svetom vnutornym a vonkajsim prebiehal boj....tvrdy, nelutostny..
Cesta vitarionov sa mi casom sprotivila najma preto, ze sa z neho pomaly ale iste stava akysi druh nabozenstva. A tam som byt nechcela...
lak
lak | 3.3.2014 19:39
chapem, tiez by som nerada bola clenkou nejakeho nabozenstva.. skor sa snazim zobrat si zo vsetkeho to, co sa mi zda vhodne a nebyt ovca.sk :D ja som bola v poslednom case unavena a tak sa snazim jest co najviac surovej stravy.. konecne mam viac energie :) dakujem za prispevok :)
lak
lak | 3.3.2014 19:39
chapem, tiez by som nerada bola clenkou nejakeho nabozenstva.. skor sa snazim zobrat si zo vsetkeho to, co sa mi zda vhodne a nebyt ovca.sk :D ja som bola v poslednom case unavena a tak sa snazim jest co najviac surovej stravy.. konecne mam viac energie :) dakujem za prispevok :)
neznámy
neznámy | 8.3.2014 13:12
Ten mýtus neplatí, platí, že dĺžka spánku nie je odvislá od duchovnej vyspelosti, ale duchovná vyspelosť môže znamenať zníženie potreby spánku, súvisí to s celkovým postojom k životu a životným štýlom ako takým, viď brethariáni, H. Monfort žije už roky na práne a spí 2 h denne, videla som ho naživo a fakt nepôsobil nevyspatým dojmom, skôr naopak. Dlhodobú nevyspatosť mám ťažko odžitú počas dlhých období nespavosti i počas externého štúdia, kedy som pri písaní DP nespala len 1-2 denne a viem, ako zle a slabo som sa cítila; preto okamžite poznám na iných, či sú alebo nie sú vyspatí.:)
neznámy
neznámy | 8.3.2014 22:37
O mňa sa duchovné veci potom ani neoprely....spím ako medveď ....skoro stále ako môžem-THUMBSUP-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...