mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Cesty tela i ducha - 

SMILAN a BUDUCNOST TRADICNYCH NABOZENSTIEV

neznámy
neznámy | 23.5.2014 11:02
zalozit tuto temu ma jednak inspiroval opatovny smilanov elaborat ale aj napriklad oblubenost plutaka, lilith a inych vladcov temnoty tu na fore:)
kto je tu uz dlhsie na zverokruhu, tak pozna smilanove prispevky...a vie, ze co sa tyka formy akou ich podava, tak su skratka strasne (hlavne ta bigotnost a syndrom sektarstva). na druhu stranu, ak by sme postupne povytrhavali jednotlivosti z tych prispevkov, tak zistime, ze je to v podstate mix vsetkych tradicnych nabozenstviev od budhizmu, islamu az po krestanstvo. co je zaujimave, tak som si vsimol, ze mnoho uzivatelov (vratane mna-PUH-), sa aj k tymto oddelenym usekom nabozenstva stavia odmietavo, pohrda nimi, pripadne sa z nich uskrna (podla ohlasov na fore). :) tieto nabozenstva casto zdoraznuju svetlo (v astrologickom ponimani slnko, cize akysi opak pluta), pricom coraz castejsie vidim sa ludi identifikovat prave s plutom, so svojou temnou strankou (napriklad v krestanstve je satan symbolizovany marsom (tradicny vladca skorpika), pripadne saturnom (pluto je upgradnuty saturn). po psychologickej stranke, teda minimalne podla Junga je to spravne. a teraz otazka-PUH- Su v tejto spolocnosti a dobe tradicne nabozenstva mrtve? Nastal novy aeon (vek) ako Crowley predovedal, v ktorom vsetko tradicne postupne umiera ako nepotrebne? Alebo tradicne nabozenstva musia prejst reformou? Verite, ze vesmirne zakony tak ako platili pred 2000 rokmi v takej podobe neplatia a potrebuju upravu? Alebo su tie zakony nemenne? Maju tieto nabozenstva v takej podobe v akej existuju nejaky zmysel? Som zvedavy na odpovede-PUH-
neznámy
neznámy | 23.5.2014 11:26
No Smilanové příspěvky znám už z najdise a už je ani nečtu. To je furt to samé dokola, takový písemný monolog, a to mě nebaví.
Ohledně náboženství. No reformu potřebujou hlavně lidské mozky, když už jsme u toho :D
Hinduismus, buddhismus, taoismus to jsou pro mě náboženství plné moudrosti, ale taky záleží na lidech jak je prezentují, jak je berou a vnímají. Nevím jak s islámem, protože to jak je v dnešní době prezentován je pro mě naprosto nepřijatelné. K tomu se vyjadřovat raději nebudu. Budu mluvit o tom, s čím mám největší zkušenost a to je křesťanství. To zcela jistě potřebuje reformu. Nevím jak je to s ostatními náboženstvími, ale u křesťanství jsou důkazy toho, že se povyhazovalo plno podstatných věcí a tím vzniklo jakési zavádějící historické dílo zvané Bible, které se někteří křesťané drží jako klíšťata. Pořád si myslím, že náboženství jako takové není špatné ani dobré, je obrazem toho co z něj udělali lidi.
Myslím, že mají smysl, protože víra byla pro lidi vždycky důležitá, nicméně v dnešní době, kdy je svět otevřený, bychom měli hledat společnou řeč. Místo toho se dělíme na křesťany a buddhisty, Čechy a Slováky, bezdomovce a boháče atd.. Pokud se lidi neumějí domluvit, tak jaký má význam slovo Bůh? Jaký má význam náboženství?
Pro mě má význam náboženství jedině když spojuje lidi.
V každém případě ještě poslední věc. Před 2000 lety bylo lidstvo taky někde jinde než je teď, takže je nasnadě to, že změna je potřebná a ku prospěchu. Teď už nejde hledat jednoduché odpovědi a ani přijímat bez kritického pohledu na věc, co se nám říká v kostelech a ve svatých knihách.
neznámy
neznámy | 23.5.2014 12:00
Super téma! :)

Môj názor je taký, že z Pluta a Lilith urobili vládcov temnoty práve predstavitelia náboženstiev, ktorí mali tieto vlastnosti sami v sebe, ale potlačené.
Cítili to ako špinu na sebe, tieto nespracované energie videli vo všetkom ako temnotu, ktorú treba prežiariť svetlom.
Samozrejme u iných, nie u seba, keďže sami seba považovali za svätých a čistých.
Vytvárali a dodnes vytvárajú strach, v stredoveku to bolo mimoriadne silné, ale aj dnes mnohí radšej zatvoria oči a s údesom unikajú sami pred sebou.
Pre mňa Pluto a Lilith nehovoria o temnote. Hovoria o možnosti dostať sa až na dno samého seba a odtiaľ vzlietnuť priamo nahor.
Lilith sa často spája s predstavou palice, na ktorej sa krúti had, lezúci nahor ako sila Kundalini.
Je to sila transformácie, vývoja, nie temnoty a skazy.
Takí čo sa obklopujú domnelou čisotou a vycapujú na fóra svoje výzvy k mravnosti a čistote, sú na tom najhoršie.
To je moja poznámka k sMilanovi.
A za všetko dva výroky, ktoré sú v inej diskusii, ale podľa mňa sem absolútne patria.


"Schopnosť niesť svetlo je priamoúmerná odvahe čeliť temnote. Rozhodnúť sa vidieť len jedno z toho, vytvára skreslenie a ilúziu. Udivuje ma, že tak jednoduchá, zo zdravého rozumu vyplývajúca vec, može byť taká ťažká diskusia pre niektorích 'spirituálnych' ľudí, ktorí sa snažia zostať 'pozitívny'. V skutočnosti, toto vyhýbanie sa, je založené na nepriznanom strachu z toho, že ich vnútorné svetlo, by mohlo byť nejako 'rozohnané' videním temnoty; tým pádom svetlu veĺmi veľkú váhu nedávajú. Myslím, že je tu tiež strach z toho, že by mohli byť dáko 'poškvrnení' alebo že by sa temnota mohla manifestovať určitou formou v ich živote. Ale opak je pravdou; je to strach, hlavne nepriznaný, ktorý ma oveľa väčšiu šancu sa manifestovať, než temnota vystavená dennému svetlu a skúmaniu. Musíme vedieť nebojácne čeliť vlastnému tieňu a taktiež musíme nebojácne čeliť tieňu ľudstva ako celku. Inak nebudeme mať silu zmeniť nič, či vo vnútri alebo vonku. - Anis Springate

"Žiadny ušľachtilý, dobre urastený strom sa nikdy nezriekne svojich temných koreňov, pretože nerastie iba do výšky, ale tiež do hĺbky." C.G. Jung
Saffiyah
Saffiyah | 23.5.2014 12:18
Je to složité a určitě na delší povídání. Především, náboženství všeobecně vznikala na základě potřeby lidí vysvětlit nepochopitelné přírodní jevy a ovlivnit je, aby neškodily. Například egyptský a řecký polyteizmus jsou velmi propracovaná náboženství, pro každou oblast lidské existence existovalo příslušné antropomorfní božstvo, které bylo nutné uctívat a tak si ho naklonit. (Katolické křesťanství má pro tuto příležitost různé svaté).
Jak se lidské poznání rozvíjelo, rozšiřovaly se hranice bádání směrem k souhvězdím, do kosmu. Už nestačila pozemská božstva, ztotožňovaná naším planetárním systémem.

Již ve 3.tisíciletí před n.l. panovník Amenhotep IV./Achnaton v rámci své radikální reformy učinil Slunce středem teologické nauky s výraznými teokratickými a současně monoteistickými tendencemi.

Pořád jsme u náboženství, která prezentují víru.
S nástupem křesťanství, které ovlivňuje naši kulturu již více než dva tisíce let vznikla církev, která se postupem času stala politickou mocností i s její nesčetnými nechvalně známými metodami. Není divu, že mnozí lidé protestují... Například takových desatero přikázání, na jejichž výkladu je postavena Abdrushinova "Cesta je světlu" nám v dnešní době v mnoha ohledech připadá zkostnatěle a zastarale.
neznámy
neznámy | 23.5.2014 12:39
Myslím, že v dnešnej dobe postupne tradičné náboženstvá oslabujú na sile a tiež si myslím, že to súvisí s tzv. "Vekom Vodnára", kt. nastal začiatkom tohto tisícročia a tým pádom sa postupne mení aj myslenie ľudí a dôraz sa kladie viac na individualizmus a nájdenie Boha v sebe samom a nie v klasickom ponímaní, kt. predstavuje tradičný prístup k náboženstvo a najmä kresťanstvo.

Vek Rýb sa spájal s kresťanským učením, kt. 2000 rokov udávalo ráz západnej kultúre a hlásalo zásadu: "Na seba mysli ako na posledného a keď ti niekto ublíži, nastav mu aj druhé líce." Motív utrpenia vedúci až k mučedníctvu zohrával v minulosti v našej kultúre veľkú úlohu a práve na tomto cirkev stavala a získavala tak moc a veľký vplyv nad ľuďmi. Boli vyzdvihované hodnoty ako mravnosť, čistota, skromnosť a ostatné bežné ľudské vlastnosti boli zatracované. Zároveň do popredia boli tlačené také tipy žien, kt. sa určitým spôsobom podobali na sväticu al. Pannu Máriu a boli zatracované ženy, kt. sa nejakým spôsobom do tohto obrazu nezapasovali. Stačí si len pripomenúť obdobie inkvizície a označovanie žien za čarodejnice a čo sa s nimi potom stalo. Teraz sa však práve tieto archetipy žien, kt. boli celé storočia zatracované hlásia o slovo a práve tajomnú ženu, z kt. ide sexualita, sila, ženskosť, vitalita predstavuje najviac Pluto a potom aj Baran. Všetko zatracované a potlačované sa časom aj tak predrie napovrh a prerazí tak s ešte oveľa väčšou intenzitou. Takže nič nie je náhoda ;)...
neznámy
neznámy | 23.5.2014 12:41
Myslím, že tradičné náboženstvá budú mať ešte veľmi dlho svoj význam pre obrovské množstvo ľudí, nech sa jedná o ktorékoľvek.
Napriek všetkému, čo na nich vnímame ako negatívne, majú zjednocujúcu silu pre veľké skupiny ľudí.
Aj my na zverokruhu sme taká skupina, ktorej náboženstvo je založené na rôznosti, skúsenosti a osobnom poznaní.
Len z nás ešte nikto nestvoril inštitúciu s hierarchiou autorít. :)
neznámy
neznámy | 23.5.2014 18:40
myslim, ze tradicne nabozenstva mozu byt tak mrtve ako aj zive a vsetko sa to deje v ludoch a vztahoch medzi nimi. Urcite mozu poukazovat k slnku aj ked nie su slnkom samotnym, a smilanova spominana cistota ma svoje opravnenie, akurat ze smilan nekomunikuje, nerozobera, podava veci hotove, bez moznosti akejkolvek spatnej vazby, a tuna so Zuzanou sme prisli na to, ze ma saturna v 8.dome a tusim lilith ma v dome vztahov, takze ludia ostatni su jeho lilith.
Pluto k slnku tiez moze poukazovat ako aj saturn, pripada mi to ako sucast celku aj so vsetkym, akurat by sa malo ponechat miesto slobodnej volbe lebo akykolvek utlak ma skor opacny efekt.
Mna zaujala napr. tema o manipulatoroch, existuje niekto kto nikdy nemanipuloval, hoci aj na nevedomej urovni? A co je nevedoma uroven? aby sme nevedomie poznali to by sme uz museli byt riadne daleko. Uplne vedomy clovek nepotrebuje zrejme argumentovat, ale to su zase dohady.
Z clanku o manipulacii:
Prečo podliehame psychickej manipulácii?
Ľudia bežne nemajú ujasnené vlastné emócie a potreby tzn., že je
pre nich dôležitejšie uspokojiť potreby a požiadavky iných než svoje vlastné.
Čím sme pasívnejší a odovzdanejší,čím viac dbáme iba na blaho iných,
tým skôr môžeme podľahnúť manipulácii. Uvedomte si,že ak budete brať
ohľad sami na seba, budú na vás brať ohľad aj iní.
Nemyslim si ze v smilanovom pripade by mal niekto ustipacne poznamky, len toho strojeneho postoja bez komunikacie je akosi privela.
neznámy
neznámy | 24.5.2014 00:00
Odpovedam za svoj vnutorny obraz sveta-ludia nebudu vnimat rozdiely,nabozenske, ci narodnostne/ale to este par rokov potrva/,az kym nabozenstvo/tento pojem/nahradi stav harmonie,jednoty.Akoby tie smery splynuli v jeden./Slnko a Pluto budu v symbioze-nac by si este konkurovali/
Budeme ako delfiny-hrat sa,pomahat si,nehodnotit.
neznámy
neznámy | 24.5.2014 08:29
nerad vypichujem ale rudi nacrtol vác myslienok, tak citatujem a mudrujem :D

co sa tyka formy akou ich podava, tak su skratka strasne
ono gralisti maju rovnaku formu, ten taky hnev pochadza z knihy ktorej veria

mnoho uzivatelov (vratane mna-PUH-), sa aj k tymto oddelenym usekom nabozenstva stavia odmietavo, pohrda nimi, pripadne sa z nich uskrna
vsetky duchovne smery maju v opise zivota pravdu (stav sveta, mysel, ego atd) problem a klam je len v tom ze co s tym a ako na to. tu sa vsetci mylia. moja momentalna teoria je taka ze tu na egoguli je asi nemozne dojst na uplny koren, osvietenie atd
neznámy
neznámy | 24.5.2014 08:39
Su v tejto spolocnosti a dobe tradicne nabozenstva mrtve?...Alebo tradicne nabozenstva musia prejst reformou?... Maju tieto nabozenstva v takej podobe v akej existuju nejaky zmysel?

oni boli mrtve uz v dobe svojho vzniku. vsetky nabozenstva a to bez vynimky su sebeklamom a preto plne brania rozvoju cloveka a spolocnosti. v nabozenskej terminologii je diablov najlepsi spolocnik prave nabozenstvo. neexistuje ziadna reforma nabozenstva lebo klamne zaklady su rovnake a preto vsetko co s toho vznikne je hlupost (vid gralisti ci svedkovia jehovovi, ktory cerpali z biblie ktoru upravili podla seba) treba nabozenstva absolutne odmietnut a to vhladom a chapanim tej detinskej naivnej absurdnosti. a nabozenstvo je vsetko lebo vsetci guruovia ci sekty vysli z nabozenstva takze je to to iste. viera nie je pristup. viera podporuje nevedomie a utrpenie. a vsetko je viera. verit mozem akurat tak v seba ci to ze zivot sa o mna postara. viera je len moja a kolektivna tuzba aby to tak bolo a preto abstraktnost brani sebapoznaniu ktore jedine elimuje ego ako pricinu bolesti
neznámy
neznámy | 24.5.2014 08:39
Z Tvojej teórie vyplýva, že osvietení môžu byť len mimozemšťania -ROLL-
neznámy
neznámy | 25.5.2014 09:00
Já myslím, že vesmírný zákony (v nepsané podobě) fungují pořád stejně, stejně dobře. Nepotřebují úpravu.
Ale nesměšovala bych je s náboženstvím, jakékoliv náboženství se může stát jen jejich chabou, pokroucenou a zaslepenou interpretací. Čím zaslepenější interpretace, tím víc manifestované temnoty v dané oblasti - to je nejvíc patrný právě v zemích středního východu.

Moc se mi líbí to, co napsala Qoylurani Chava - že náboženství lidi rozděluje. To je přesně to, co je špatně, od čeho by se budování jakékoliv víry mělo odrazit.
Jenže i takové pojetí - byť jen v rámci jednoho náboženství - už tady bylo (rané křesťanství) a právě chybnou interpretací vedlo lidi do pocitu, že je nutné přinášet oběti. Takovým postojem vzniká ona oddělenost - dává prostor projevu moci a bezmoci. Jedno bez druhého nemůže existovat. Podobných slepých interpretací vedoucích k oddělenosti, aniž by to bylo dopředu záměrem, mě napadá víc.
Čímž docházím k tomu, že žádná reforma náboženství nepomůže, pakliže způsob pojetí může být celkem rozmanitý. Nepodceňovala bych víru jako takovou, ale to zda člověku pomůže či ho poškodí (nebo jen ve vývoji zastaví), bude vždy individuální záležitost. Já zrovna patřím k těm, co jakékoliv náboženství odmítají, ale bez víry (ověřené životní praxí) v nějakou vyšší spravedlnost bych nemohla a nechtěla existovat.

K tomu Jungovi, Plutu....to je dost trefná poznámka, že náboženství blokují vnitřní vývoj člověka tím, že nedávají prostor čemukoliv temnému. Jen bych dodala, že Pluto samo o sobě není temné, spíš nám pomáhá tu temnotu vidět, to že se tak děje leckdy dramaticky není "chybou" Pluta. Stejně tak teorie Junga si vykládám tak, že temnotu z podvědomí prožíváme jako temnotu, jen dokud je v podvědomí. Ve vědomí temnota temnotou být nemusí....
Ted jsem koukala s dcerkou na Nekonečný příběh a úvízla mi v hlavě věta...
"Prázdnota (zde myšleno jako zlo, temnota) nemůže být zničena, musí být naplněna láskou."
Hezky mi zapadá do kontextu tématu potírání zla vírou v dobro a proč to asi tak nefunguje. Jenom víra prostě nestačí, člověk si to musí procítit a k tomu je potřeba tu temnotu poznat, ne ji potlačovat.


PS: Pluto je upgrade Saturna? Není to spíš Mars?
neznámy
neznámy | 25.5.2014 09:15
Šlo by Ti pojmenovat, proč si myslíš, že dojít "ke kořenu" na zemi je nemožný?
Vem si to historicky, mně přijde, že ta iluze s vírou spojená historicky celkem slábne. Vidět to tedy není vždy a všude, ale záblesky jsou.....
neznámy
neznámy | 25.5.2014 09:25
povedala si to, co som chcela povedat sama-THUMBSUP-

...nevnimam temnotu ako nieco neziaduce, s cim treba bojovat, skor ju treba prijat ako svoju sucast, svojho spolocnika, ktory tiez otvara nove komnaty, rozsiruje vedomie, uci nas a nezbavime sa ho uplne, mozeme ho len pochopit, formovat ho, ale nie je to nieco skazene co si treba zapovedat a tiez si nemyslim, ze je nutna nejaka cielena praca na sebe, niektore veci prichadzaju prirodzene....a tazke je aj odpovedat na otazku co to vobec je zlo/temnota...neda sa to oddelit a keby to aj oddelit slo, nechcela by som to

nie som odbornik na nabozenstva, nevenujem im pozornost, lebo su to pravidla inych ludi, nie moje, takze velmi neriesim ci potrebuju zmenu z mojho hladiska, v podstate na tom nezalezi, ludia by mali zit podla vlastnych pravidiel, no mozno niektori potrebuju byt vedeni a potrebuju patrit do urcitej komunity a potom je na nich aby zmenili co potrebuju zmenit, moznosti je dost
neznámy
neznámy | 25.5.2014 10:23
pôvodne som to chcel napísať rudimu, ale ty si to ešte viac predimenzoval, tak píšem tebe. že či náboboženstvá kt. vznikli pred 2000 rokmi potrebujú reformu a že už vtedy boli mŕtve.. -WALL- to mi pripomína domácu úlohu na základnej škole keď sme preberali na slovenčine opis osobnosti a doma sme mali opísať do písanky Cyrila a Metoda - ich charakter / povahu -LOL- . keďže som s nimi do krčmy nechodil, ani biliard nehral, nemohol som tušiť čo sú zač. no a okrem iného, za tých 1000 rokov sa mohli pekne zmeniť. dnešní ľudia tejto "vyspelej" civilizácie si myslia že sú ďalej v poznaní aj názoroch, lebo ako inak keď používame iPod, tablet a 3G sieť. hovoríme o reforme, o mŕtvosti, ale nie náhodou my potrebujeme reformu myslenia? nie náhodou my sme tie živé mŕtvoly čo potrebujú studené sprchy? ...práve počúvam Krištofa - spieva "pulka pravdy je lež". do suda s mliekom stačí kvapka citrónu na to aby celý sud zkysol. za tých 2000 rokov od vzniku kresťanstva do toho prapôvodneho čistého mlieka mohlo napadať už toľko bordelu, že je absolutne bezpredmetné s našou analytickou inteligenciou, neprepojenými hemisférami, 5% prevádzky offline mozgom vytvárať pravdu v našich hlavách o tom čo bolo pred 2000 rokmi. v prvom rade by sme sa mali všetci očisťovať a liečiť z toxického a mentálneho bordelu aký máme v sebe, pretože to všetko nám bráni vedomejšie a objektívnejšie vnímať svet tu a teraz.
neznámy
neznámy | 25.5.2014 11:38
otazkou je dosiel niekto ku korenu? niektory veria ze to bol budha, jezis ci mohamed. nevedia, veria. viera je vzorec mysle ktora hlada bezpecie. tento vzorec nikdy nemoze zit pravdu, byt slobodny lebo sa boji (preto hlada vo viere bezpecie v nieco viac ako je on sam)

ak pochopim ze ako si my ludia vytvarame vieru. uvidim aj ze sme absolutne totalne naivni. my sme hlupi, velmi pripeceni v tejto oblasti. zaostali sme tisice rokov dozadu
neznámy
neznámy | 25.5.2014 11:45
vnimam to tak ze vsetci sa klamali. v zmysle ako sa tu pisalo, polka pravdy je klam. znie to sialene. a ze ak existuje osvietenie mozem ho dosiahnut len ja (ako ty) a to jedine najhustejsim zaujmom. a ten ludia nemaju.

proste ze som v tom sam napokon. a to nie je skepsa. je to vyzva. je to krasne a zaujmave. je dost mozne ze takyto ludia ziju na zemi, prisli ku korenu, ale nie je to nikto znamy. ale stali budu viazany egom a systemom, akurat trosku menej. tak to tu na zemi myslim je
nikav
nikav | 26.5.2014 09:20
Čistá viera vždy prežije v srdciach ľudí, veď prežila aj koncentráky, je večná. Ale cirkev by mala konečne napĺňať v praxi svoje vlastné slová - "sledovať znamenia čias a pravidelné premeny doby".
nikav
nikav » nikav | 26.5.2014 10:29
V zmysle náboženstva a duchovného pozdvihnutia národa E. Páleš napísal - "...živá sila k tomuto vzostupu už nevyraší z mŕtvej dogmatiky a slepej viery, ale len zo skutočného, prehĺbeného pochopenia kresťanstva, ktorého obsah sa opäť stane živým len cez naše vlastné, slobodné poznávanie."
neznámy
neznámy | 27.5.2014 09:33
Víra je vzorec mysli, která hledá bezpečí.... to s Tebou souhlasim, taky to tak cítím....
To o hlouposti a nezájmu lidí jsou ale silná slova, všechno má prostě svůj čas a vývoj, který urychlit nelze.

Jestli někdo došel ke kořenu...
já myslim, že je to úplně jedno a když už se o tom budeme bavit, těžko to posoudíme pomocí slov ;) Každopádně ten, kdo by o tom mluvil, by byl pro mě minimálně podezřelý (však víme, jak to s tím egem je :)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...