mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Cesty tela i ducha - 

samota, prijemna samota :)

lak
lak | 8.9.2015 20:04
nasla som pekny clanok (neviem, ako to na tom eprakone robia, ale vsetky su vyborne :D ) o samote :) mozno sa vam bude pacit tiez :D

https://eprakone.wordpress.com/2014/08/31/ten-druhy-je-v-tebe/#more-33089
neznámy
neznámy » lak | 10.9.2015 09:49
Motivačný pekný článok, takými je dnes internet preplnený.
Toť elipsák včera napísal jeden výrok, ktorý je hodný zápisu minimálne na chladničku pod magnetku. :)
Neviem bohužiaľ, kde to je, tak len voľný preklad.
"Teoreticky môžem dosiahnuť boha, ale prakticky som kokot. "
Tak takto nejako to je. Píšu sa úžasné, múdre motivačné články o všetkom, stačí si otvoriť fb, alebo niečo podobné a nasávať. To je také moje skeptické konštatovanie. :)
Samota je aspoň pre mňa zásadná, prirodzená potreba, mám k tomu podmienky, takže sa mi samotuje ľahšie. Horšie to majú ľudia na sídliskách, v centrách miest. Ale myslím si, že samota ako potreba prichádza sama od seba, nie vtedy keď si jej hodnotu uvedomíme, pretože je to niekde múdro napísané.
Samota prehlbuje daný stav, v ktorom sa človek nachádza, hladina na povrchu sa ukľudní, zmyslové podnety sa utlmia na minimum, čo môže byť pre veľa ľudí nepríjemný pocit. Byť sám so sebou je možno jedna z najťažších vecí.
V teoretickej rovine krása. V praktickej rovine čím ďalje tým ťažšie dosiahnutelný stav.
Pretože vonkajšie podmienky ju stále viac a viac popierajú, ale tie vonkajšie podmienky vychádzajú z vnútorného stavu väčšiny ľudí. Takže jedno sa podmieňuje druhým.
neznámy
neznámy | 10.9.2015 10:45
Mne osobne sa vytvorili podmienky samoty vtedy, keď ten čas nájsť seba samú nadišiel. Spočiatku to príjemné nebolo, ale prijala som to a nakoniec som takto seba samú aj našla. Som celistvá celá a presne taká aká som. Užívam si samú seba, vychutnávam každý okamih a ak sa niekedy cítim (občas) stratená tak iba medzi ľuďmi, sama sa osamelo necítim nikdy. A je to pekný pocit, mať seba samú, byť sama sebe najlepším priateľom a ak nejaká otázka tak jedine - Bohu.

Pokiaľ ide o partnerský vzťah (o čom pojednáva aj článoček čo sem inšpiračne postla milamora), tak mne sa už nežiada svojej polovice ale partnera, ktorý je celistvý stejne ako ja.

Každý to môžeme mať niekde inde, sú ľudia čo sú v procese vlastnej integrácie a takíto ľudia svoju polovičku potrebujú a to preto aby sa skrze takýto vzťah mohli vyvíjať spoločne na ceste - k samým sebe.
Putes
Putes | 10.9.2015 10:49
Moudrá slova, taky to tak cítím-FLOWER-
neznámy
neznámy » lak | 10.9.2015 13:47
Neviem teda, či tu niekto vôbec pozná ozaj samotu.

Podľa mňa je prirodzené utekať do samoty od ľudí, ktorí mi lezú na nervy :), lebo majú stále nejaké požiadavky, niečo chcú, potrebujú alebo ma proste len tak vyšťavujú už len ich existenciou :)
Neviem už čo si myslieť o tom, ak niekto tvrdí, že vyhľadáva samotu a pritom vidím, že trávi hodiny na diskusných fórach či rôznych četoch. Možno za tým vidí samotu, ak pritom sedí sám za počítačom v prázdnej izbe...?

Ale chcela by som vidieť či poznať človeka, ktorý sa vyjadrí o sebe, že je rád sám, ak ozaj aj žije sám, ak nemá potrebu osobných kontaktov a ani kontaktov na nete či v diskusiach.
Tak takému by som uverila, že si ozaj tú samotu vychutnáva a žije ňou naplnený.
neznámy
neznámy | 10.9.2015 13:55
A sú aj ľudia, čo tú samotu, takú ako ju opisuješ, ľúbia a vyhľadávajú. Ale len niekedy, keď cítia potrebu byť len so sebou. A inokedy žijú, či prežívajú s okolitým stádom a trebárs sedia aj za počítačom a četujú...
Mojím úplne najmilším spoločníkom v samote (akokoľvek ten výraz znie čudne) je dobrá knížka. Ale aj tú viem zavrieť a celkom sa odpojiť
neznámy
neznámy | 10.9.2015 13:59
Já mám dobré knížky na WC. Možná je přestěhuji.
Je to z důvodu, že i když čtu něco povznášejícího, cítím se při čtení často pod tlakem.
-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 10.9.2015 14:03
Při čtení na wc, předpokládám, že vsedě, hrozí vznik hemeroidů..nedoporučuji. Leda nějakou hodně špatnou knížku, u které Ti nehrozí, že se zapomeneš - začteš:)
neznámy
neznámy | 10.9.2015 14:07
To sa Ti to číta na wc, keď si tam sám!
V takej päťčlennej rodine je to problém, mne sa už stalo, že mi za dverami wc stála svokra a rozhorčovala sa, že s ňou nekomunikujem :D
neznámy
neznámy | 10.9.2015 14:44
wc je nezdravé!poloha čriev pri vyprázdňovaní ...
les je les -BIGEYE-
lak
lak | 10.9.2015 17:06
ked sa povie kkt, ako prve mi napadne on :) nepoznam nikoho ineho, kto by to slovo tak frekventovane uzival :) takze pre to slovo u mna ani na rolku toaletneho papiera :D

ano, preto nasavam tie citaty a clanky :D podla mna takych veci nikdy nie je dost a clovek aj zabuda, treba si to oprasit, aspon ja to tak mam :D

-YES-no odkedy byvam v panelaku s papierovymi stenami, chapem vyznam spojenia "papierove steny" a suhlasim s tebou - ked pocujem ako si clovek vo vedlajsom byte kychne, je tazke byt sam :D ale vzdy sa to da prebit hudbou :D a za bytom mame prirodu s divou svinou, takze je to ako ma byt :D

pre mna je samota raj :D ale obcas nejaky clovek moze byt.. :)

dakujem ti za prispevok -SHINY--FLOWER--COFFEE-
lak
lak | 10.9.2015 17:13
:D mam najlepsieho priatela, ale napriekm tomu, potrebujem byt aj bez neho.. pretoze mam rada samotu.. ked nemam kusok samoty, chyba mi to.. sedenie na forach? no nepoznam cloveka, co by pokladal fora za spolocnost.. pre mna to spolocnost nie je.. to, ze si citam, neznamena ze reagujem.. to ze niektore dni reagujem, neznamena, ze nemam NAPRIEK tomu rada samotu..
lak
lak | 10.9.2015 17:14
-THUMBSUP--YES- presne moje slova :)
neznámy
neznámy » lak | 10.9.2015 17:17
Najkrajšie je to na striedačku. Občas byť sám, občas s niekym, občas aj s niekym, kto vie byť sám spolu so mnou, to je obzvlášť pekné. Samota vo dvojici. :)
Samota bez ľudí, tak totálne pocitovo aj fyzicky je už osamelosť a to nie je asi bohviečo.
Inak mi napadá film Stroskotanec, neviem či si videla. Wilson, chlapík, ktorého tvár bola lopta a na hlave mal slamu. To bol úplne krásny príklad toho, že človek potrebuje mať aspoň vlastný odraz, tú akoby druhú časť, vnímať a vidieť ho, hoci je to on sám. Dojímavo až citovo spojený so sebou samým. Majúci sám seba za najlepšieho priateľa, kde nikto iný nie je. Len si to vytvoriť, dať sám sebe obraz projektovaný na niečo, pomenovaný nejako. Hm. :)
lak
lak | 10.9.2015 17:23
:) to si pekne napisala :) ano, samotu vo dvojici poznam - som s mojim muzom v jednej izbe a kazdy si robime svoje :D

osamelost je podla mna samota, o ktoru clovek nema zaujem.. cize naozaj nic moc :D

film som nevidela, ale podla tvojho opisu to vyzera byt cista psychologia a to ja rada :D tak mozno pozrem, dakujem :D
neznámy
neznámy » lak | 10.9.2015 17:28
A čo iné sú fóra, kde sa diskutuje?
Za každým nickom je nejaký človek, s ktorým komunikuješ. Je to spoločnosť, virtuálna.
Netvrdím predsa, že niekto nemá rád samotu aj napriek tomu, že sedí na fórach či má najbližšieho priateľa a je s ním rovnako rád, ako vie byť aj rád sám so sebou bez neho.
Písala som o tom, že nepoznám nikoho, kto ozaj pozná samotu, samotu bez nikoho, bez vyhľadávania niekoho na rozhovor osobný či virtuálny, na vzťah nejaký....a aj napriek tomu žije naplnený.

To, že sme radi aj s ľuďmi a aj radi sami, to je myslím úplne normálne. No neviem, či takéto občasné odstupy do samoty sa samotou nazvať ozaj dajú.
neznámy
neznámy | 10.9.2015 17:32
Samota mezi lidmi - to je věc -THUMBSUP-
Člověk se pohrouží do sebe s takovou pozorností do svého středu, že se pro ostatní stává neviditelným. Vnější svět se stává rozostřeným :)
lak
lak | 10.9.2015 17:39
asi sa nechapeme, ale nevadi.. pre mna forum ako take spolocnost neni, pretoze to, ze ma tu vidis visiet, este neznamena, ze tu realne som.. toto je virtualna realita a tak to aj berem.. obcas tu s niekym pisem, obcas niekomu odpisem, obcas nieco zalozim, ale ze by som sa preto nemohla povazovat za cloveka, ktory vie co je "naozaj" samota, lebo ved uz som vysla z jaskyne a dokazem sa prihlasit na zverokruh a navyse, niekto ma tu vidi byt denne, takze naozaj nemozem vediet, co je byt sama :D , tak to ne-e..
ja cloveka, co ozaj pozna samotu, samotu bez nikoho, bez vyhladavania niekoho na rozhovor osobny ci virtualny, na vztah nejaky a aj napriek tomu zije naplneny zivot poznam, stretavam sa s nim kazde rano v zrkadle.. ale tazko to vysvetlim ludom, co takeho cloveka asi nezazili ani z rychlika :)

btw, o tom je aj ten clanok - ludia si vacsinou samotu nevedia vychutnat, preto si (silou mocou) hladaju vztah.. ja som si nic nehladala, viem byt sama, som rada sama a tam vznikol ten priestor na to byt hodnotne aj s inym.. a to je aj pointa toho clanku
neznámy
neznámy » lak | 10.9.2015 18:12
Nepochopili a zobrala si to nejak moc osobne :)

Nepridržiavala som sa úplne toho článku, za čo sa ospravedlňujem, to už tak občas robím, že vybočím z témy.
V mojom ponímaní slovo samota je niečo, čo opísala Zuzka. Sám na pustom ostrove, bez nikoho. Akurát, že aj on bol do toho prinútený okolnosťami.
Alebo samotka vo väzení.
Toto všetko tu, čo prežívame my, je občasné vybočenie do samoty, chvíľkovej.
Ktorú mnohí vyhľadávame, naozaj na tom nevidím nič také nezvyčajné.

Preto som napísala, že neviem, či tu je niekto, kto ozaj pozná samotu.
Gitus
Gitus | 10.9.2015 18:26
pekne si to napisala,tie individua ktore ,,miluju samotu ,,a cely den tu vypisuju ... tie teda trepuuu!!!! a vedia to.-FLOWER-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...