mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Cesty tela i ducha - 

Rozprava o Biblii

Antonidas
Antonidas | 8.11.2011 22:54
Tak rád by som vyjadril môj postoj k Biblii,ako ju vnímam ja.
Musím podotknúť,že Biblia formovala a formuje môj duchovný život, považujem ju za zakladný kameň morálneho učenia.
Ale mám tu nejaké zásadné rozpory :

A to,že v Starom zákone je Boh vykreslovaný ako trestajúci - potopa sveta, egyptske pohromy (hlavne zabitie prvorodenych egyptskych synov) a tak. A láska nezabíja ,posiluje ducha.
A v Novom zákone nie je zmienka tejto časti ,tam je Boh milujúci,ochraňujúci ,ktorý dal svetu svojho syna Ježiša.
Preto je pre mňa podstatný iba Boh, Ježiš ako symboly nežištnej,dokonalej lásky milujúci človeka so všetkymi ludskymi chybami.

Ďalší rozpor mám v tom,že podľa Biblie si nebo zaslúžia iba tí,ktorí veria v Ježiša. A o takí moslimovia,hinduisti,indiani a ine nabozenstvá? Je tam plno pokorných ľudí ... ktorých je hodno neba omnoho viac ako plno krestanov. Môj pohľad dnešného kresťana ísť do kostola preto,aby susedia neohovarali po omši,že kde je. Robiť čo chce,a hneď sa ísť vyspovedať...atď, málo ide do kostola z úprimného presvedčenia. A aj polovica sobášov je hneď v prvej kríze v rozvodovom konaní. Žiadna snaha.

Biblia bola zložená pod dohľadom svetskej moci ,cisára. Jej zloženie mi pripadá subjektívne ,nakoľko bolo vynechané dosť evanjelií, čo sa nezhodovalo s vôľou cisára ako ochráncu cirkvi !!!

Preto je pre mňa prioritná láska a úcta k človeku. Boh je láska,smer a nádej. A Ježiš nám priniesol ako milovať,dávať lásku a možnosť odpustenia hriechov.
Nakoľko mám rád históriu ,skúmam nadobúdam silnejší pocit previazanosti všetkých náboženstiev v dalekej minulosti. Ale všetko beriem s chladnou hlavou, históriu píšu tí,ktorí sú pri moci .Akoby pravda bola po kúskoch roztrúsená po svete ,a jej spojenim sa ukáže.

Ohľadom tohoto pátrania ma zaujala myšlienka E. Chmelára na ktorú som dnes znova narazil po niekoľkých rokoch : Hlboko som si osvojil krestanský princíp lásky, islamský ideál spravodlivosti, budhistickú úctu k životu, hinduistickú teóriu obete, bahájsku vieru v jednotu sveta i humanistické chápanie cloveka.
A ja ešte dodám fascinujúcu úctu starých indiánov k prírode !
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 10:14
Ja by som pridal vetu:
"Na konci cesty sa ťa spýtajú: Ako si miloval - seba aj iných?"
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 15:20
Ahoj ,ja som tiež kresťanka a súhlasím s tebou . Mne viera v boha pomohla, keď som prechádzala ťažkými životnými skúškami .Je to také jednoduché stíšiť sa ,poprosiť o pomoc a nezabudnúť sa poďakovať .A stane sa.
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 16:17
Aj pre mňa je Biblia top, pretože je v nej zachytená historická skúsenosť ľudstva, ktorá odráža Božie zákony. Súhlasím však aj s tým, že jej obsahové zloženie je subjektívne, tak, ako zloženie každej knihy, ktorú skoncipoval človek.

K tomu rozporu medzi Starým a Novým zákonom je dobre poznať pozadie, okolnosti času, miesta, príčiny. Vysvetlím, ako ho chápem.
Starý zákon sprostredkúva spravodlivosť - spravodlivosť cez zákony, ktorými Boh dal posvätiť svoje Meno, dal sa cez ne spoznať.
Tie zákony boli dané Židom (a bolo ich oveľa viac ako 10, boli to zákony žitia), ale aj ostatným národom bola daná možnosť prijať ich. Veď k Izraelčanom sa pridali aj iné národy. Išlo proste o prvotné nastolenie Božieho poriadku na Zemi, pretože národy, ktoré vtedy so Židmi bojovali, boli veľmi skazené, obetovali napr. svoje deti atď..Ale už v Starom Zákone prorokovali, že z Abrahámovej línie príde semeno, ktoré prinesie lásku - nové zákony, tie súčasné dva, ktoré sprostredkúvajú kresťanské náboženstvá. Niektoré náboženstvá sa ešte dosť pridŕžajú Starého zákona, pretože sú v ňom zákony, použiteľné dodnes. Veď Židia, ktorí sa ich dodržiavali sa mali fakt dobre. Napr. niekde na začiatku Starého zákona sa hovorí - že "mäsa s jeho dušou, to jest s jeho krvou, nebudete jesť ". Adventisti pre toto nejedia mäso a faktom je, že mäso bolo v minulosti zdrojom mnohých chorôb a aj dnes, ak je nedostatočne spracované, môže spôsobiť poriadnu neplechu. Aj mnohí vegetariáni odkazujú na vecné poznatky vedy, podľa ktorej bol človek prvotne bylinožravec.

Ale nechcela som hovoriť o mäse. Nový Zákon je vlastne posolstvo Ježiša, podľa ktorého nie je hriechom to, čo do úst vojde, ale to, čo z nich vyjde (neviem, či si to pamätám doslovne, takže táto veta nie je v úvodzovkách, nerada by som uviedla nepresnú citáciu). Už toto vyjadrenie je veľavravné, pretože nehovorí len o tom, že neslobodno súdiť iného, takpovediac, za to, čo strčí do úst, ale aj o tom, že neslobodno ubližovať ani len slovom. Hovorí o láske k blížnemu, o tom, že láska nie je pravidlo, nie je zásada, že láska je Zákon. Čo sa mnohoženstva týka, monogamia bola síce daná až v Novom zákone, ale Lásku bolo cítiť už v Starom zákone. Stačí si spomenúť na Jákoba a Ráchel, alebo aj iných, ktorí spomedzi žien milovali len jednu manželku.

Úplne s tebou súhlasím, že pravda je roztrúsená vo všetkých náboženstvách, aj nenáboženstvách, ale v prvom rade si myslím, že pravda sa dá cítiť.
Od Moslimov by som vzala okrem iného aj to, že každý Moslim musí čítať Korán sám, pretože u nás sa Biblia často vykladá na báze katechetických údajov a tak človeka oberá o možnosť subjektívnej interpretácie. Od Adventistov by som si ukradla precíznosť, s ktorou dodržiavajú Božie rady v každodennom živote. Dostala som od nich nádhernú knihu - Cesta lásky, ktorá hovorí o živote Ježiša Krista a vrele ju každému odporúčam. Od Budhistov by som podobne ako ty, vzala úctu k životu a s ňou spojenú nenútenosť, pretože budhistická filozofia nikomu nič nevnucuje a nič neprikazuje. No a na jednom Bahájskom stretnutí som s láskavým úsmevom jeho členov dostala knižku s venovaním: "Buď šťastná, si Baháj :-)" - tak toto srdečné prianie, hoci som katolíčka, by som si vzala ako úkaz skutočného rešpektu.

Práve pre toto všetko som zvolila taký spôsob čítania, že to, čo mi z prečítaných slov ostane v srdci, to patrilo mne, a to si musím pamätať a dodržiavať aj na vlastnej životnej ceste, lebo možno práve v tom chybujem.
Antonidas
Antonidas | 9.11.2011 17:45
Miluj blížneho svojho, ako seba samého....
Sem tam mám problém chápať čo to presne znamená.

V numerologickom rozbore mám dané,časť : Potláčaním svojich túžob sa oslobodzujete od agresie voči okoliu.

Jeden príklad Musím - chcem byť doma,aj keď rodičia vravia,že nie ;) ,viem,že potrebujú pomoc okolo domu. Je to veľký dom,a je tu plno práce ho dokončiť. Matka sa stara o otca invalida, nie sú zdravotne fit.Časom by skončili v domove dôchodcov. A to nechcem dopustit. Ako v Biblii je písane : Cti otca svojho i matku svoju. Osobne si myslím ,že opatrovať svojich rodičov je povinnosťou detí. Nemyslieť na nich len pri dedičstve a pri spomienke na zosnulých.

Som sa pousmial nad jednou reportážou,kde rodičia bývali v domove dochodcov a hrdo rozprávali o svojich 10 deťoch všetko inžinieri,ako ich navštevujú a tak. Z môjho pohľadu smutné. Rodič by mal byť doopatrovaný v rodnom dome aspoň pri jednom z detí,aby cítil lásku vlastného dieťaťa. Je to proste iné ako žiť v domove.

Teraz : Milovať seba samého znamená čo ? podvoliť sa svojim túžbam ... ?
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 18:03
Poznas to prislovie, ze vacsim darom je dat niekomu priestor a cas ako chytit rybu ako to, ze mu das hotovu rybu, na tanieri? V sucastnej dobe mame prikladov, kedy dostavaju ludia hotove ryby bez namahy neurekom. Biblia je skutocne zahadou, problemom vsak zostava schopnost cloveka interpretovat si ju po svojom. A takisto je to aj s laskou... Co je to laska?kazdy si ju predstavujeme inak
neznámy
neznámy | 9.11.2011 18:30
a este jeden priklad, stretla som 97 rocneho culeho starceka, pardon, vobec nevyzeral ako starcek, vyzeral o minimalne tridsat rokov mladsi clovek a aj tych by preskocil urovnou svojej energie. Mal plny pocet bodov v mini mental test, pamatal si presne dni a datumy vsetkych vyznamnejsich udalosti vo svojom zivote. Takisto bol cisto obleceny, vyzehleny, zehlil, upratoval a varil sam, lebo jeho manzelka uz umrela. Bol velmi dobre ziveny, ziadne priznaky stareckeho ubytku hmotnosti z nepohyblivosti, ci nechutenstva. Odpovedou na zahadu jeho velmi dobreho celkoveho prospievania bolo, ze bol velmi samostatny, byvaly profesionalny vojak z povolania, myslim, ze tam ta prisnost na seba bola velmi dolezita. Zil so svojim synom a synovou dcerou v dome, predpokladam, ze mali obaja po sedemdesiatke, nosieval svojim vnukom, ti mohli mat okolo patdesiatky, pravidelne obedy a to musel prejst peso viac ako kilometer denne. A hlavne pikoskou bolo, ze mal zaujem ist do domova, lebo chcel travit cas aj s ostatnymi ludmi, chcel byt v spolocenskejsej atmosfere a chcel doprat svojej rodine sukromie a chcel zmenu.
Tak aj toto moze byt pohlad z inej strany.
Antonidas
Antonidas | 9.11.2011 18:31
Biblia sa mohla skaldať proste iba z Nového Zákona,aspoň si myslím.
Vieš,aj keď starodávne národy boli skazené, nemyslím si, že boli hodné trestu. Ničiť aj keď zlé sa dá jedine láskou. Bo Boh v Starom zákone mi pripomína hinduistického boha Šivu - ničí a tvorí. Ako žena skrotí chlapa? Láskou a trpezlivosťou. Ja som v tom, že Boh je láska.
Ako Starý zákon je skôr o morálnych hodnotách izraelitov a ich dejín. Tých 10 prikázaní dané Bohom Mojžišovi som kdesi čítal ,že tie prikázania vo väčšej miere boli a sú zapísané v Egyptských knihách (pravdepodobne ? staršieho dáta) . A všetci vieme,že izraeliti boli v egyptskom područi - čo mohlo mať za následok zlúčenie niektorých tradícií.
V Bilblii je napr veštenie zakázané ...je to ako odpisovať v škole, a popritom tam je plno prorokov čo radia vladárom ,čo ako ďalej... ďalší rozpor. Hoc aj v dnešnej dobe máme plno prorokov,ale valná väčšina myslí na svoje vrecká,ako na pravdu.
Cirkvi zazlievam jej temnú minulosť, ktorá poškodila ľudstvo.

O potope sveta je zmienka asi v každom náboženstve... je mnoho indícií previazanosti náboženstiev, a rozdiel je len v časoch, písaných Svätých kníh rôznych náboženstiev. A to mi vychádza ,že niekde bola jednota.

Preto verím, že pre budúcnosť ľudstva je potrebné nejaké duchovné obrodenie, zisťovať ,čo nás spája.... ; veda ,ktorá pomôže k rozvoji ľudstva,aby ľudia nehladovali a nebojovali ; a spojenie človeka prírodou...aby si človek viac vážil prírodu a jej bohatstvo. Proste človek musí nájsť symbiózu medzi vedou a prírodou.

Šťastný ten, kto má v čo veriť ;)
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 19:04
Na bibliu sa dá pozerať tak isto ako na ostatné sväté knihy svetových náboženstiev. Nesú v sebe príliš veľa ľudského, aby sa dali brať doslovne.
Odrážajú úroveň spoločnosti v rôznych aj veľmi vzdialených dobách vývoja ľudstva, preto je dnes mnohé v nich spoločensky neprijateľné.
Stačí sa pozrieť napríklad na Korán, podľa ktorého v súčasnosti popri nás funguje iná spoločnosť, ktorej nepripadá čudné odseknúť zlodejovi ruku, alebo ukameňovať nevernú ženu.
Pre mňa je biblia predovšetkým rečou symbolov. Každý príbeh je symbolickým obrazom, ktorý sa prihovára k duši.
Pre mňa osobne je Kresťanstvo a Nový zákon najbližší, v tom som vyrastala a to je ako základ, na ktorom stojím. Sú to korene môjho stromu, z ktorého vyrastám. Neznamená to ale, že toto považujem za jediné správne.
Úplne s tebou súhlasím v tom, že jednotlivé náboženstvá sú previazané a niekde bola a dokonca stále je jednota. Tá jednota je v nás všetkých, bez rozdielu národnosti, vierovyznania, alebo čohokoľvek. Tá jednota je v tom, že sme ľudia, ktorí v hĺbke svojich duší poznajú pravdu a snažia sa ju pomenovať. Každý nejako. :)
neznámy
neznámy | 9.11.2011 19:56
Ahoj :)
Niekedy to inak nejde, niekedy ozaj treba celý život niekoho vodiť za ručičku a vlastne by to bolo aj vykúpením pre oboch, ak by sa ho za tú ručičku vodiť dalo. Niekedy sa dá iba voziť na vozíčku a vtedy je závislosť na inom úplná, často naozaj v úplne všetkom a do konca života. Pocit, že je niekto na Teba úplne a vo všetkom odkázaný je dosť stiesňujúci, zväzujúci a zaväzujúci.
Stáva sa, že svoje túžby odkladá, nemá ich kedy a ako naplniť, venuje svoj čas a silu tomu druhému.
A ak v tomto nenájde naplnenie, tak smola.
Ona
Ona » Antonidas | 9.11.2011 20:10
Stary zakon je v skutocnosti zidovsky - a ked si dobre vsimnes, tak vsetky stare pohanske nabozenstva obsahuju bud niekolko Bohov, v tomto pripade jedneho Boha, ktori vedia byt velmi kruti ak je cloviecik neposlusny.
Stary zakon bol prevzaty od zidov preto, lebo aj Jezis pochadzal z vyvoleneho zidovskeho naroda - a zaroven bol zakladatelom Noveho ucenia - ucenia, ktoreho zakladom uz nie je ani pomsta a ani trest, ale laska a odpustanie - cim sa Krestanstvo odlisuje od ostatnych nabozenstiev a stava sa velmi modernym, ba az revolucnym ucenim - pretoze Jezis povedal ze pred Bohom sme si vsetci rovni - co bolo v tom case uplne nemyslitelne - a prave preto ho aj ukrizovali.

Jezis povedal: - ".... Milujte svojich nepriatelov, robte dobre tym co vas nenavidia, zehnajte tym co vas preklinaju a modlite sa za tych co vas potupuju......",
alebo v casti o odplate Jezis hovori: - "... bolo povedane "oko za oko, zub za zub" (=v Starom zakone) - no ja vam hovorim Neodporujte zlemu. Ak ta niekto udrie po pravom lici, nastav mu aj druhe. Tomu, kto sa chce s tebou sudit a vziat ti saty, nechaj aj plast. ... " - atd.
Antonidas
Antonidas | 9.11.2011 20:30
Presne, súhlasím.
Život býva plný prekvapení a človeka predsa formujú rôznorodé životné skúsenosti.
Snažím sa byť oporou rodičom, keď mne boli oporou doteraz. Viem,že potrebujú pomoc, keď nechcem,aby sa skoro pominuli z tohoto sveta, tak som pri nich. Život všetko vracia, chyby sa opakujú v určitých cykloch kým si ich človek neuvedomý a nenapraví to. Božie mlyny melú pomaly ale isto.
Človek sa môže vykašľať na svojich rodičov,ak potrebujú pomoc a zamerať sa iba na svoj život ,rodinu...ale tu s veľkou pravdepodobnosťou môže nastať to,že ho vlastné deti môžu opustiť keď bude potrebovať pomoc on...
neznámy
neznámy | 9.11.2011 20:38
ano, to je pravda, preto som napisala, ze je to tazka tema, a kazdy nazor ma v sebe kusok pravdy...dokonca aj ten, ze clovek moze plnit svoje tuzby, aj ked na to ma minimalny priestor, lebo potom sa moze stat, ze ho najdu nepripraveneho a nevie co s nimi. Naplnenie tuzby by malo byt ale take, co poskytne paku nasej slobody(tak nejak to bolo v tom citate), nie take, co nas uplne umori a vycerpa, alebo naopak zamestna sledovanim slepych pudov. Dva extremy, jeden nedobry, druhy este horsi.:)
neznámy
neznámy » Antonidas | 9.11.2011 20:41
ano, alebo vlastne deti zostanu pri nom, neschopne samostatnych krokov a pritom by sa mali rozvijat a plnit uplne ine ulohy, kazdy vravime inu pesnicku, ale neva..
neznámy
neznámy | 9.11.2011 20:48
Tu by som si dovolila použiť citát od sokrata nášho zverokruhového :) "z celostného pohľadu je to teda tiež miesto ku ktorému sa máme dopracovať, nájsť v sebe lásku. je to jeden z tých najvyšších univerzálnych cieľov v živote"

To je jediná potrebná úloha a cesta každého je riadená Bohom, či už je veriaci alebo nie. Čiže vždy správna.
neznámy
neznámy | 9.11.2011 20:58
ano, aj to je pravda, ved ja si myslim, ze kazdy svojim sposobom hlada lasku. Problem ale medzi ludmi je ten, ze kazdy si predstavuje pod tymto pojmom nieco ine, a ta roznost interpretacii sposobuje najvacsie problemy vseobecne. A s tym, co si napisala uplne suhlasim, vyssie zakony funguju, lebo clovek nie je ten co rozhoduje. Akurat mi nesedi, ked sa niekto identifikuje s predlzenou rukou Bozej Moci. Myslim, ze nikto na tuto moc nedorastol, ani titulovanim, ze Bozie mlyny melu pomaly. Kto je spravodlivy? Nikto z ludi podla mna. Tak nech sa tu niekto nenadrapuje. :)Druha stranka mince ale je, ze clovek by mal urobit maximum pre rozvoj seba a svojich blizkych. Paci sa stale prirovnanie o dvoch zabkach. Jedna zabka bola fatalistka, verila, ze sama nic nezmoze a ked ju hodili do vedra s mliekom, utopila sa. Druha zabka bola snaziva a vedela, ze na kazdy problem musi byt nejake riesenie, ked ju hodili do mlieka neprestavala pohybovat nozickami a z umutila maslo a vyskocila z vedra von.:)
neznámy
neznámy | 9.11.2011 21:03
Áno, tá prvá žabka sa musela ešte niekedy neskôr vrátiť, aby pochopila, že sa dá z toho vybrdnúť :) Nikto z ľudí neni spravodlivý, každý je iný, ale všetci napokon dospejeme do jednoty a nájdeme lásku, tomu verím.
neznámy
neznámy | 9.11.2011 21:09
ano, lebo pochadzaju z jedneho zdroja, a tam nebolo rozlisovanie, ktore je tu, v risi ludi, a vseky duse konecne speju do toho isteho bodu odkial vysli, a tam bude tam laska skutocna:)
neznámy
neznámy | 9.11.2011 21:11
-YES-
Antonidas
Antonidas | 9.11.2011 21:19
Presne !!!
Ako tu bolo už napísané :
Jeziš povedal: - ".... Milujte svojich nepriatelov, robte dobre tym co vas nenavidia, zehnajte tym co vas preklinaju a modlite sa za tych co vas potupuju......",
alebo v casti o odplate Jezis hovori: - "... bolo povedane "oko za oko, zub za zub" (=v Starom zakone) - no ja vam hovorim Neodporujte zlemu. Ak ta niekto udrie po pravom lici, nastav mu aj druhe. Tomu, kto sa chce s tebou sudit a vziat ti saty, nechaj aj plast. ... " - atd.
To vypadá na extrém pre Vandu777 .Sem tam trocha i pre mňa - lebo každý máme svojich démonov v srdci ,sme ľudia,nie sme dokonalí... Mňa niekedy pochytí hnev,nenávisť ak vidím nespravodlivosť - proste si neviem pomôcť... ale učím sa rôznymi situáciami ovládať svoj hnev,prijať ho.
Citát :
Boh miluje, každého jedinca z nás ta, ako by okrem nás nebolo nikoho, komu by mohol venovať svoju lásku. (sv.Augustín)
Takže je to jeden citát čo pomenováva a čo ma utvrdzuje v tom... že Boh je láska - nepodmieňujúca !!! Boh vie,že sme ľudia so svojimi slabosťami.
A toto mi odporuje vnímanie Boha v Starom zákone kde trestá neviem si pomôcť,mne tam pripadá démonický.
Na lásku sa dá pozerať z rôznych uhlov pohľadu - každý ju inak pomenúva.
A môj názor je .... že nakoniec sa Ježiš spýta človeka : Čo si urobil blížnemu mojmu ?
A ešte jeden citát : Čo je veľká láska? To, čo na mnohých ženách nenávidíme, a predsa na jedinej žene milujeme. (J. R. de Alarcón)
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...