mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Cesty tela i ducha - 

Odhalenie tajomstva prvotného hriechu

smilan
smilan | 19.12.2013 20:21
Odhalenie tajomstva prvotného hriechu


Je nesprávne, ba až smiešnym spôsobom naivné chcieť vykladať Bibliu doslovným spôsobom. Mnohé z jej textov sú totiž určitým kódom, určitou šifrou, ktorú má človek správne dešifrovať. Sú metaforou, za ktorou sa ukrýva skutočný duchovný význam.

A práve tento duchovný význam má byť rozpoznaný, odhalený a rozlúštený. To však predpokladá vynaloženie určitej námahy, určitého úsilia, alebo minimálne aspoň určitej dobrej vôle. Kto sa teda aspoň minimálne nesnaží a neusiluje, tomu zostane skutočný význam mnohých biblických textov navždy skrytý.

Po týchto nevyhnutných úvodných slovách pristúpme k téme prvotného hriechu. A začnime stvorením sveta, ktoré sa podľa Biblie udialo za sedem dní. Každý jednotlivý z týchto siedmych dní však v skutočnosti predstavuje nesmierne veľké časové obdobie, v ktorom prebiehal postupný vývoj od tých najjednoduchších foriem života až po zrodenie človeka na zemi.

Počas siedmych veľkých časových cyklov, v Biblii nazývaných dňami, vznikal teda postupným, riadeným evolučným vývojom vedomý život a všetko, čo Stvoriteľ takýmto spôsobom učinil bolo, ako sa v Biblii píše, dobré.

Človek, ku ktorému ako k poslednému článku vývoja všetko cielene smerovalo žil v prvopočiatkoch stvorenia ako v raji. Žil vo stvorení ako v raji, ktorý mal obhospodarovať, zušľachťovať a zveľaďovať.

Ďalej sa v Biblii hovorí, že Stvoriteľ dovolil ľuďom jesť zo všetkých stromov raja, iba zo stromu poznania dobra a zla im jesť zakázal.

Strom poznania dobra zla! Tu sa dostávame ku kľúčovému momentu problematiky prvotného hriechu.

Všetko, čo prežívali ľudia dovtedy bolo iba dobré. Ľudia boli prostí, čistí, prirodzení a jednoduchí, poznajúci iba dobro. Poznajúci len veci dobré, pretože oni sami boli dobrí.

Bolo tomu tak preto, lebo sa vo všetkom svojom konaní riadili iba vlastným citom. Svojim najvnútornejším cítením, ktoré bolo pre nich určujúcim a prostredníctvom ktorého kráčali iba cestami dobra.

Ak by ľudia nejedli zo zakázaného stromu poznania dobra a zla, mohli by takýmto harmonickým spôsobom žiť až doposiaľ. Boli by stále žili ako v raji, pretože by zostali verní svojmu cíteniu, ktoré im vždy ukazovalo iba cesty dobra.

Ale žiaľ, človek neodolal a vo svojej dychtivosti po poznaní siahol po zakázanom jablku.

Čo je však nástrojom poznania a poznávania? Je ním ľudský rozum! Jedením plodov zo stromu poznania človek postavil do popredia svoj rozum! Rozum sa stal jeho vodcom!

Rozum ho však viedol cestami zla, pretože človek ho postavil vyššie, než stál pred tým jeho cit. A týmto spôsobom sám seba vyhnal z brán raja.

Podstata prvotného hriechu, skrytá v Biblickom príbehu o jedení zakázaného ovocia zo stromu poznania dobra a zla teda spočíva v tomto:

Človek mohol a môže žiť ako v raji a to vtedy, ak sa bude riadiť svojim cítením. Ak pôjde cestami, ktoré mu ukazuje jeho cítenie.

Naše cítenie je totiž hlasom našej najvnútornejšej podstaty, ktorá je dobrá a ktorá preto že je dobrá, nám nemôže ukazovať iné cesty, ako cesty dobra.

Znovu vybudovať raj na zemi je ľuďom možné len vtedy, ak zostanú verní svojmu cíteniu a budú vo svojom živote sledovať len tie cesty, ktoré im práve ono ukazuje.

Okrem cítenia bol však človek obdarovaný i rozumom, prejavujúcim sa myslením. Cítenie a myslenie tvoria dve základné zložky ľudskej osobnosti, pričom cítenie má stáť na prvom a vedúcom mieste. Úloha rozumu spočíva v tom, aby hľadal spôsoby, ako realizovať podnety citu v hmotnom svete. Takto to je správne a takto to bolo určené Stvoriteľom. A preto jedine takýmto spôsobom môžu ľudia vybudovať raj na zemi a trvalo v ňom prebývať.

K hriechu a nešťastiu však došlo tým, že človek vo svojej dychtivosti po poznaní tieto veci zamenil. Že rozum, ako nástroj hmotného poznania postavil na prvé miesto. To znamená, že vedúce a určujúce postavenie svojho cítenia zamenil za vedúce a určujúce postavenie svojho rozumu. A práve v nadradení rozumu nad cit spočíva kliatba prvotného hriechu! Rozum totiž nikdy nemal byť v človeku vedúcim! Rozum mal byť vždy len služobníkom citu.

Prvotným hriechom, ktorý sa postupne vyvinul v hriech dedičný a v kliatbu celého ľudského pokolenia je skutočnosť, že sluha zaujal miesto vládcu. Že ľuďom rozkazuje sluha, ktorý nikdy nemal vládnuť a ktorý nemá schopnosť vládnuť. A rozum, ktorý je týmto sluhom, vedie ľudí po zlých a nesprávnych cestách. Vedie ich do nešťastia.

Prekliatie prvotného hriechu spojené s nepriazňou Stvoriteľa môže človek napraviť len vtedy, ak si tieto skutočnosti uvedomí a opätovne postaví svoje cítenie na prvé miesto tak, ako to určil Stvoriteľ.

Povinnosťou človeka a Vôľou Stvoriteľa je, aby aby ľudia kráčali svojim životom cestami, ktoré im ukazuje ich cítenie. Ich rozum má byť len poslušným služobníkom, vykonávateľom a realizátorom ich citových hnutí. To je cesta k šťastiu a raju na zemi. Jediná možná cesta k šťastiu a raju na zemi! Blažený ten, kto na ňu vykročí.

Nešťastie a tragédia tohto sveta spočíva v tom, že je podriadený nadvláde rozumu. Ku tisícorakým tragickým udalostiam, ku ktorým došlo počas dlhých dejín našej civilizácie by vôbec nemuselo dôjsť a ani by dôjsť nemohlo, keby to citové v ľuďoch bolo prevažujúcim. Len chladným rozumom postaveným nad cit je možné odôvodniť to nespočetné množstvo hrôz a neľudskosti, ktoré zažila táto zem.

Prekliatie prvotného hriechu, ktoré prerástlo v hriech dedičný však stále trvá! Miliardy ľudí tejto zeme trpia a sú nešťastnými práve z tohto dôvodu. Ľudstvo, klaňajúce sa modle rozumu speje do záhuby. Speje k sebazničeniu, pretože rozum, postavený nad cit je nešťastím. Je zlom, ktoré plodí zlo! Zlom, stojacim v protiklade voči Vôli Stvoriteľa, ktorý svojou všemúdrosťou raz a navždy určil, že v človeku má vládnuť iba cit. Že plnohodnotný človek je iba človekom citu, ktorého rozum musí stáť až na druhom mieste a byť citu podriadený.

Vymaňme sa teda konečne z kliatby prvotného hriechu a staňme sa takými, akými nás vždy chcel mať náš Stvoriteľ. Staňme sa ľuďmi citu! Citu, ktorý nás povedie k šťastiu a k rajským záhradám.

Osloboďme sa od nadvlády rozumu, ktorá nás vyhostila z brán raja. Zbavme sa konečne prekliatia prvotného hriechu, ktorý nám nikdy nedovolí stať sa skutočne šťastnými. Inak budeme vyhnancami a otrokmi vlastného rozumu donekonečna. A kvôli tejto kliatbe rozumového zotročenia nakoniec i biedne zahynieme.

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.
neznámy
neznámy » smilan | 20.12.2013 00:04
Prečo hneď vyvolávať negatívny pocit výrazom "prekliatie prvotného hriechu, ktoré prerástlo v hriech dedičný", ktorý sa dá pekne nahradiť napr. učením duší? :)
Keby tu bol každý šťastný, náš vývoj a poznanie by stagnovali. Rozmanitosť tohto sveta, zahŕňajúc dobré aj zlé prežívanie, má svoje opodstatnenie. Keby sme tu nepotrebovali byť a učiť sa prostredníctvom našich tiel, ktoré postihujú rôzne bolesti, atď., mohli by sme sa narodiť napr. na planéte malých mačiek, ktoré papajú pránu a nikomu neubližujú. No zvolili sme si pre život ťažké bojové podmienky, ktoré treba čo najlepšie zúžitkovať v náš prospech, a áno - okrem iného dostať cit do harmónie s rozumom.

"A kvôli tejto kliatbe rozumového zotročenia nakoniec i biedne zahynieme." - No a že nezahynieme biedne! Človeče, robte niečo s tým Vašim pesimizmom. Všetky články máte ladené v podobnom duchu. Toto je ešte jeden z tých pozitívnejšie formulovaných. Načo v sebe držať takéto ťažké pocity, keď nemusíme?
huŽvak
huŽvak » smilan | 20.12.2013 09:02
Téééda myslel, že toto je stránka a fórum o astrológií a nie nejakom náborovom vymývaní mozgov. Bez urážky ale biblia je v prvom rade autorsky nepodložená a je možné ju prirovnať k slovenským národným legendám. To čo píšeš:

"Podstata prvotného hriechu, skrytá v Biblickom príbehu o jedení zakázaného ovocia zo stromu poznania dobra a zla teda spočíva v tomto:
Človek mohol a môže žiť ako v raji a to vtedy, ak sa bude riadiť svojim cítením. Ak pôjde cestami, ktoré mu ukazuje jeho cítenie.
Naše cítenie je totiž hlasom našej najvnútornejšej podstaty, ktorá je dobrá a ktorá preto že je dobrá, nám nemôže ukazovať iné cesty, ako cesty dobra.
Znovu vybudovať raj na zemi je ľuďom možné len vtedy, ak zostanú verní svojmu cíteniu a budú vo svojom živote sledovať len tie cesty, ktoré im práve ono ukazuje."

...je v skratke len o ovládnutí moci. Hlúpučke ovečky slúžte, pracujte a prispievajte. A to už nebudem rozpitvávať, je toho oveľa viac.

Na Zemi je množstvo jedincov, ktorí sú rôznorodí, niektorí uprednostnia rozum, iní sú jednoduchší teda prevláda inštinkt a city. Sú však aj takí, ktorí rozum, inštinkt a city vedia zosúladiť, tých je však málo.

Na Zemi bude raj, ak tu nebude človeka. Človek je najväčší parazit a ten Zemi škodí najviac. V podstate kadí, tam kde je a na uvedomenie tohoto všetkého vôbec nie je nutné vstupovať do sekty, či náboženstva. Je nutné len pochopiť prírodu, vážiť si ju a žiť s ňou v súlade.
neznámy
neznámy » huŽvak | 20.12.2013 09:32
Len pokoj, stránka je prevážne o astrológii :) Tento zapálený (nie špatný nápad, no nerealizovateľný) kazateľ tu z času na čas grcne takýto, či iný, veľmi podobný blábol a už je mu zas dobre..
Na príspevky nereaguje, pochybujem, že ich vôbec číta.
No je to jeho právo, stačí si to meno zapamätať a nabudúce jednoducho tie chu.oviny nečítať, si myslím..
Saffiyah
Saffiyah | 20.12.2013 09:50
Pravidelně nám sem hází ty články podle obsahu knihy Poselství grálu: Ve světle pravdy.

Přeloženo z německého originálu
IM LICHTE DER WAHRHEIT
Gralsbotschaft von Abdruschin
vydaného v r. 1931 nakladatelstvím
„Der Ruf “ G.m.b.H. Mnichov.
Translation © Jaroslav Peroutka, 2012
www.abdrushin.cz

Psala jsem: Saffiyah » aliquam | 4.11.2013 21:45

Nedalo mi to a namátkou jsem spočítala pár slov s pozitivním i negativním emocionálním nábojem v té knize:
světlo 62
láska 60
štěstí 44
milost 40

úpadek 15
závist 22
vina 23
nenávist 35
zkáza 48
nízký 80
hřích 80
temno/ta 92
faleš... 232


Nejspíš ta slova působí podprahově-SAD-


Čítajte viac: http://www.zverokruh.sk/forum/ludska-dusa/posolstvo-gralu-abd-ru-shin/
neznámy
neznámy » Saffiyah | 20.12.2013 10:13
mega like za nápad spočítavania -BYE--FLOWER--YES-
huŽvak
huŽvak | 20.12.2013 10:24
už som kľudnejší -COOL- vďaka za oboznámenie
neznámy
neznámy » Saffiyah | 20.12.2013 11:09
Spraviť Namchanov slovník kľúčových výrazov? To by ma nenapadlo... :D
K tomu sa dá snáď podotknúť len to, že kto vo svojom živote živí šťastie, je ním naplnený. Kto živí niečo, z čoho sám nemá dobrý pocit, vyrobí si blok...

Abdrushina beriem ako autora, ktorý sa neustále vyvíjal a na svojej ceste písal knižky, ktoré sú "neucelené". Možno keby sa v danom živote dožil 200 rokov, dokázal by to doladiť, lebo potenciál na to tam určite bol. Absolútne mi v nich nesedí to občasné zastrašovanie ľudí. Vychádza z pocitu autorovej zaujatosti proti ich konaniu, a takéto subjektívne pocity tam nemajú čo hľadať.
neznámy
neznámy » smilan | 21.12.2013 01:32
Určite na tom niečo je. Netreba na to čítať žiadne knižky aby to človek zistil. Asi máme všetci skúsenosti, že človek riadený čisto rozumom postráda vnútorný kompas, ktorý by ho navigoval. Stojí to za skúšku. City môžu navigovať dobre, pokiaľ ich viete správne odlíšiť od rozumu, v takom prípade by rozum asi mal byť naozaj sluha :-). Vymývanie mozgov by to asi bolo, keby Vás to nútili prijať :-) Ale musím uznať, že ten výhražný tón o zhynutí ľudstva bol trošku trápny. Koniec si autor mohol odpustiť.
huŽvak
huŽvak | 21.12.2013 09:35
No nakoniec mi z toho vyjde to, že autor témy vymýva sám seba tou knihou, asi sa sám zastrašil toľkými negatívami -LOL-
Saffiyah
Saffiyah | 21.12.2013 13:13
smilan píše:
"Je nesprávne, ba až smiešnym spôsobom naivné chcieť vykladať Bibliu doslovným spôsobom. Mnohé z jej textov sú totiž určitým kódom, určitou šifrou, ktorú má človek správne dešifrovať. Sú metaforou, za ktorou sa ukrýva skutočný duchovný význam.

A práve tento duchovný význam má byť rozpoznaný, odhalený a rozlúštený. To však predpokladá vynaloženie určitej námahy, určitého úsilia, alebo minimálne aspoň určitej dobrej vôle. Kto sa teda aspoň minimálne nesnaží a neusiluje, tomu zostane skutočný význam mnohých biblických textov navždy skrytý."

S prvním odstavcem nelze než souhlasit. K tomu druhému: odborně vzdělaných i samozvaných vykladačů Bible jsou ale mraky, můžeme si vybírat.

Ano, u Abdrushina se najdou dobré myšlenky a je jich hodně, jenže v té době platilo o Bibli, že je "knihou knih" a spousty příkazů a zákazů byly pojímány doslova. Ovšem mnohé z toho bylo zaznamenáno před 3,5 tisíci let v úplně jiných životních podmínkách...

Pro ilustraci:

2. přikázání:
Nezobrazíš si Boha zpodobením ničeho, co je nahoře na nebi, dole na zemi nebo ve vodách pod zemí. Nebudeš se ničemu takovému klanět ani tomu sloužit. Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech i do třetího a čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mě milují a má přikázání zachovávají. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha. Hospodin nenechá bez trestu toho, kdo by jeho jména zneužíval.
neznámy
neznámy » smilan | 21.12.2013 23:43
Souhlasím,Bible se nemá chápat doslovně :)
Ani prvotní hřích není něco,co spáchal Adam - a my další už jen pykáme za jeho chybu.
Pácháme ho totiž všichni - kdykoli,když předem zaujmeme postoj soudce a rozdělíme si svět na dobré a zlé.Nejspíš si to nebudeš chtít přiznat (na to bys musel mít trochu odstup,který myslím nemáš,podle toho jak silně emotivně prosazuješ svůj pohled),ale přesně to,co odsuzuješ, právě děláš ;)
milan08
milan08 » smilan | 22.12.2013 16:30
ziadny prvotny hriech neexistuje
milan08
milan08 » Saffiyah | 3.1.2014 08:29
ako som uz napisal ziadny prvotny hriech neexistuje a posalstvo bolo napisane pocas alebo pred 2,svetovou vojnou

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...