mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Cesty tela i ducha - 

O kolotoči násilia a agresivity

smilan
smilan | 2.8.2012 19:04
O kolotoči násilia a agresivity

Ten, kto pozerá filmy plné násilia a agresivity je sám násilníkom a zločincom? Prečo? Lebo vo svojom vnútri citovo prežíva niečo veľmi podobného, ako keby sa zobrazovaného násilia a agresivity zúčastňoval naživo a osobne. Dejom filmu býva totiž nebadane vťahovaný do jeho spolu prežívania. No a toto jeho osobné citové prežívanie násilia je súčasťou, je ohnivkom kolobehu reťaze násilia na našej planéte.

Ako teda vlastne vzniká a čím je živená realita každodenného násilia a agresivity na našej planéte? Ako vzniká násilie a z čoho povstáva?

Každé vonkajšie násilie má svoj počiatok v zhluku neviditeľnej, negatívnej mentálnej energie, tvorenej miliónmi ľudí, ktorá sa zhromažďuje okolo našej zeme. Ide o určité mentálne zhromaždisko energií zla, vznikajúce prostredníctvom citového a myšlienkového prežívania. Podľa fyzikálneho zákona o zachovaní energie sa totiž žiadna energia nestráca, teda ani energia citov a myšlienok.

Naopak, jej kumulovaním vznikajú silné energetické polia, ktoré za neustáleho prílevu negatívnych citových a myšlienkových foriem ľudí spejú veľmi rýchlo do svojho kulminačného bodu, v ktorom nastáva vybitie tejto neviditeľnej, nahromadenej myšlienkovej energie. Tak sa potom nakoniec ono neviditeľné zhmotňuje vo viditeľný v čine.

Zmienený mentálny zhluk energií zla, agresivity a násilia vyprodukovaný ľudstvom je teda zdrojom vzniku všetkých vojen, konfliktov a násilia akéhokoľvek druhu.

Princíp tohto kolobehu zla je jednoduchý a stále ten istý. Prvým krokom je vytvorenie podnetu pre tvorbu mentálnej nenávisti, násilia a agresivity. Druhým krokom je servírovanie tohto podnetu do myšlienkového a citového života spoločnosti a tretím krokom je nevyhnutné samočinné vybitie negatívnych energií, ku ktorému dochádza po dosiahnutí kulminačného bodu. Tak vzniká vojna, konflikt, útlak a násilie.

Podnety pre vytváranie negatívnych, násilných a agresívnych myšlienkových zhlukov boli v každej dobe iné, plniac však vždy jeden a ten istý účel. V komunistickom Rusku to bol napríklad triedny boj, vo fašistickom Nemecku rasová nadradenosť a z nej vyvodené právo potierať menejcenných, v Afrike je to kmeňová nenávisť, v arabskom svete náboženský fanatizmus, no a u nás, v modernom svete je to servírovanie násilia v kine, v televízii, na internete a inde.

Takýmto spôsobom je teda ľudské myslenie cielene manipulované k vytváraniu negativity a zla na mentálnej a citovej úrovni, z čoho napokon vzniká zlo fyzické a celkom reálne, za ktoré však každý z nás nesie svoj vlastný diel zodpovednosti. A to aj vtedy, ak zlo a násilie vykoná niekto iný, lebo spolu vinnými sú aj tí, čo násilie a agresivitu vytvárali a živili „iba“ na citovej a myšlienkovej úrovni. Preto sú zločincami rovnako, ako aj tí, čo zločin reálne vykonali.

Vyššie popísanú zákonitosť kolobehu vzniku a prúdenia zla však možno využiť i pozitívnym spôsobom. Ak totiž budeme ľudí stimulovať k dobru, ak im budeme hovoriť o pozitívnych vzoroch a ponúkať pozitívne modely správania, ak sa v spoločnosti začne viac rozprávať o cti, spravodlivosti, ušľachtilosti a ľudskosti, postavenej na princípe pomoci slabším, ak sa tým všetkým ľudia budú vážne zaoberať, potom začnú vytvárať tomu zodpovedajúce myšlienkové a citové formy, ktoré sa nakoniec musia v reálnom, každodennom živote prejaviť tým najpozitívnejším spôsobom.

Áno, človek nesie obrovskú zodpovednosť za kvalitu vlastného vnútorného života. Za kvalitu svojho svojho myslenia a cítenia, ktoré sa účinkami Zákonov univerza stáva nakoniec realitou nášho každodenného života. Vo svojom vnútri teda prežívajme a myslime vždy iba tak, aby táto realita mohla byť pozitívna.

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.
neznámy
neznámy » smilan | 2.8.2012 19:34
"Áno, človek nesie obrovskú zodpovednosť za kvalitu vlastného vnútorného života. Za kvalitu svojho svojho myslenia a cítenia, ktoré sa účinkami Zákonov univerza stáva nakoniec realitou nášho každodenného života. Vo svojom vnútri teda prežívajme a myslime vždy iba tak, aby táto realita mohla byť pozitívna.
"

Tiež to tak vnímam, že človek nesie obrovskú zodpovednosť, za kvalitu vlastného vnútorného života, dokonca túto zodpovednosť a možnosť slobodne sa rozhodnúť prijať túto zodpovednosť, chápem ako cieľ svojho vnútorného rozvoja.

Myslím si ale, že len médiá nie sú zodpovedné za agresiu, táto bola, ako píšeš aj pred technickou revolúciu, stačí ak si spomenieš, čo sa dialo v období pred Ježišovým posolstvom.
Freud uviedol kdesi zaujímavý poznatok, nedá sa ho ale brať doslovne, nakoľko ho uvádzal v súvislosti s evolučnou teóriou. Išlo o existenciu deštruktívnej energie, ktorá sídli v každom z nás a ktorá sa prejavuje ako tendencia k agresii, ale možno ju sublimovať do spoločensky prijateľných javov. Táto energia v nás sídli spolu s energiou k životu, preto ak človek má tieto energie nevyvážené a energia k násiliu preváži, tak má tendenciu vrátiť sa do nehmotnej podoby. Môže človeka doviesť aj k samovražde, Freud to myslím uvádzal aj ako možnú príčinu samovrážd.. Jung zas hovorí o existnecii archetypov, ale to tu už bolo...

Myslím si, že médiá naozaj podporujú existenciu deštruktívnej energie v jej nepriaznivej podobe pre človeka, tým, že človek prežíva vnútorne, ako píšeš, zlo (aspoň my ho ako zlo chápeme). Médiá ale nie sú z môjho pohľadu zdrojom agresie a násilia, zdrojom je táto deštruktívna energia. Veď kto z nás niekedy nezbĺkol hnevom?

Nech hodí kameňom..
neznámy
neznámy » smilan | 2.8.2012 20:31
ahoj ano mas pravdu hlavne s tymi filmami a mediami ibaze to ze su katastrofy po svete a na cestach denne umieraju ludia je realita tak neinformovat o tom by nemuseli , co sa tyka filmov nemusis si ho pustit k telu ale zas ked chces z toho nieco mat treba ho strebat a tu je moj problem vela dobrych filmov som nevidela prave kvoli drastickym scenam alebo som vypla zvuk a nepozerala sa nemozem sa pozerat.
no nemyslim si ze keby sa okolo davkovalo dobro vsetci by boli dobry nee su ludia od korena zly a oni jednoducho taky budu vzdy a stale. lambanana.
neznámy
neznámy | 5.8.2012 14:29
Ahoj, nerožívam násilí ve svem nitru, beru vše jako film. Myslím že vzestuem vědomí násily a jine negativní věci , zcela vymizí, nebude to však hned zrazu, bude to dlouhodoby roces.
neznámy
neznámy » smilan | 23.11.2017 09:05
Poslední dny kamkoli nahlédnu, vnímám projevy násilí.
Ponejvíce slovní agrese. Útoky, urážky nejen ve filmech.
Politiku ponechám stranou. Raději.

Na fb v některých skupinách a mírumilovných tématech se to poslední dny jen hemží.
Nikdy dřív jsem to tolik nevnímala.
Nebývám účastník těchto diskuzí, jen pozorovatel. Pokud by byly namířeny proti mně, umím si poradit.
Ale hodně me to bolí za druhé.

Před lety jsem zrušila tv, noviny, zprávy, reklamy jdou mimo mě.
Nežiju ani v klášteře, ani na pustém ostrově.
Ale ta energie si každého najde. Karma není zdarma.
marcie
marcie » smilan | 23.11.2017 09:09
preto sme zrušili televíziu ...nie je to útek, ale vedomý výber toho, čo si chceme vpúšťať do svojich životov, čím "kŕmiť" svoje zmysly ... ;)
nikav
nikav | 23.11.2017 10:27
Včera som natrafila v mojich starých zápiskoch na niečo, čo s touto témou veľmi súvisí.
Myslím, že to má základ v joge.

"Srdečný človek/duchovne zdravý/ je otvorený voči ľuďom a udalostiam pozitívne.
Neodsudzuje a nedelí udalosti na dobré a zlé. Zoberie veci ako prídu, otvorene sa na ne pozrie a neuzavrie sa pred negatívnymi skúsenosťami. Preto nemá strach zo svojich chýb, ani z chýb iných. ... Úplne sa ponorí do života a dovolí, aby sa ho to dotklo, ale
predsa mu , čo vidí, nič neurobí....vdychuje udalosti do seba a zase ich vydychuje, nikdy nechce zadržať dych, dovnútra a von v živom rytme ,nič sa na ňom neuloží, ostane čistý a nevinný, lebo pre neho nie je nič zlé a nič dobré. V základe bude nedotknutý. Veci sa
stanú a on ich nechal stať sa, je srdečne otvorený a nebojí sa, nezaujme žiadny postoj,
aby neostal na druhej strane ako vlajka vo vetre. Nechá, aby sa veci stali, pozoruje - tomu sa hovorí POKOJ."
neznámy
neznámy | 23.11.2017 10:51
možná se jenom stáváš citlivější
neznámy
neznámy | 23.11.2017 19:37
Ano, dost možná.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...