mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Cesty tela i ducha - 

Muž, ktorý zachránil milióny životov

damara
damara | 15.6.2016 12:35
Včera ma v televízii zaujal dokument o tomto mužovi.
Edward Jenner (* 17. máj 1749, Berkeley, Gloucestershire – † 26. január 1823, Berkeley, Gloucestershire) bol anglický dedinský lekár, ktorý sa preslávil zavedením prvej vakcíny proti pravým kiahňam / neštovice /

Jenner pracoval ako praktický lekár v Berkeley v grófstve Gloucestershire. Všimol si pritom, že ľudia, ktorí prichádzali často do styku s dobytkom a nakazili sa kravskými kiahňami, takmer nikdy nedostali pravé kiahne.

14. mája 1796 sa rozhodol uskutočniť pokus a zámerne naočkoval osemročnému Jamesovi Phippsovi hnis z vriedku spôsobeného kravskými kiahňami. Chlapec ochorel na kravské kiahne, ale o šesť týždňov sa uzdravil. Jenner ho potom infikoval vakcinačnou dávkou pravých kiahní. Podľa Jennerovho predpokladu ochorenie neprepuklo. Tento pokus je považovaný za prvú skutočnú vakcináciu.

Jenner potom použil túto metódu ešte veľakrát a v roku 1798 o svojich výsledkoch publikoval článok, v ktorom nazval svoju metódu vakcinácie (z latinského slova vacca, slovensky krava) a pre pôvodcu nákazy zaviedol termín vírus.

Zdroj. Wikipédia
neznámy
neznámy » damara | 15.6.2016 18:19
no téma štepenia sa preberala v našej rodine zo všetkých strán,,,,,moje deti sú vlastne proti ,,hoci my starší sme ich štepiť dali...-CONFUSED-,,,
neznámy
neznámy | 15.6.2016 21:19
stromy se vlastně taky štěpujou. nebo i štípají. nakonec. štěpí. -NOSMILE-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...