mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Cesty tela i ducha - 

JIDDU KRISHNAMURTI

neznámy
neznámy | 17.7.2013 08:25
"My myslíme na boha ako na formu bezpečnosti, potešenia či komfort. My naozaj nehľadáme boha, ale komfort cez boha. Nehľadali by ste boha, ak by ste nechceli bezpečie. Ste neistý, svet okolo vás je katastrofálny a vy chcete uistenie o súvislosti a preto sa chcete stotožňovať s tým čo nazývate boh. Preto nehľadáte boha ale iba potešenie. Potešenie cez boha je ako potešenie cez nápoj."

"Já nevím, co je Bůh, nikdo to neví."
neznámy
neznámy | 17.7.2013 08:30
"Hľadáte vedenie, lebo nerozumiete zmätku, biede, sporu, bolesti atď a veríte, že niekto iný vám pomôže rozumieť. Idete ku guruovi a očakávate od neho že vyrieši váš zmätok. Preto sa stane vašim sprievodcom. Postupne sa vaša myseľ naplní jeho nápadmi, gestami, jeho slovami a on sa stane vše-dôležitý. Môžete vravieť, že ste objavili skutočného gurua ale zmätok je ešte tam, len ste sústredili vašu pozornosť naňho, miesto vášho zmätku. Potom sa niečo stane a vy sa cítite znova stratení.


Ak si uvedomíte, že vaše viery a vodcovia sú naozaj úniky z problému vášho zmätku, potom oni nemajú žiadny význam s ohľadom na riešenie problému; vaši vodcovia ustupujú a problém zmätku sa sám postaví pred vás a vy sa pozeráte na to, či to je boľavé, nepríjemné atď. V tomto stave vaša myseľ nie je roztržitá vôbec, ale kľudná a pasívne ostražitá. Je čerstvá, lebo videla falošné ako falošné, tak to nemôže prekladať či interpretovať problém, ale vidí to tak, ako to je. Tak starý problém sa stal novým, lebo predtým sa nestálo pred ním, to až teraz. Nová myseľ čelí novému problému bez nejakého prekladu, výkladu podľa vzoru a je dychtivá poznať všetko o tom a preto to miluje. Ak tam je láska, tam je okamžitá komunikácia, zmätok prestane, tam je jasnosť a problém tak prestane existovať."
neznámy
neznámy | 17.7.2013 08:37
"Nezajímáme se o druhé, ačkoli o nich mluvíme dost, vpravdě zájem tu není. Jsme s ními jen pokud nás náš vztah uspokojuje, pokud nám něco dávají, pokud z nich něco máme, byť to byl třeba jen únik. Vztah tu je, pokud je zde uspokojení. Snad se vám to bude zdát trochu příliš příkré, nicméně budete-li pozorovat svůj život pečlivě, poznáte, že skutečně je tomu tak, chcete-li se tomuto faktu vyhnout, pak nutně bude váš život trpět omezeností, jež se nikdy nevyvine v uspokojivý poměr."

"Jsem k vám připoutaný kvůli své osamělosti a tato připoutanost, jež z osamělosti pramení, říká: „Miluji vás.“ Cítím spojení, protože se nacházíte ve stejné pozici. Dva lidé na sobě lpí kvůli své osamělosti a své sklíčenosti, ulpívají na sobě na základě svého neštěstí. Chceš jej vlastnit a nazývat svým. V okamžiku, kdy tvá mysl vytvoří kolem toho člověka ohrazení „můj“, láska neexistuje."
neznámy
neznámy | 17.7.2013 08:38
"My utečieme z nášho utrpenia a preto mu nerozumieme. Utečieme cez vysvetlenie, vieru, teóriu, rozhlas, noviny, film, drogy či zasvätencov. Nemôžete utiecť od toho. Čím viac ste oboznámený s utrpením, čím viac to milujete, pozvete, hovoríte s tým, spite s tým, tým viac to vydáva svoju vôňu a význam. Všetci trpíme; trpiaci chce uniknúť, utiecť, všetko možné. Pozrieť sa na utrpenie, tak ako sa pozeráte na krásne dieťa a podržať si ho a nikdy neutekať. Ak sa pozriete skutočne hlboko, zistíte, že utrpenie má koniec."
neznámy
neznámy | 22.7.2013 10:38
Díky za výčet, budu se k tomu muset vrátit, jsem si to sesumírovala tak, jak se mi hodilo do krámu a unikla mi podstata :)
neznámy
neznámy | 18.6.2014 07:29
"Skutečně nevíte, co to je někoho opravdu milovat - bez nenávisti, nevraživosti a zloby, beze snahy ovlivnit něčí úmysly a činy, bez odsuzování a srovnávání? Copak je to láska, když někoho porovnáváte s jinými? Když někoho milujete celým svým srdcem, celou myslí, celým tělem, celou svou bytostí, copak je při tom místo pro srovnávání? Když dáte lásce ze sebe všechno, není nic než ona."
neznámy
neznámy | 18.6.2014 07:30
"Možná že vás tyto věty okouzlují nebo hypnotizují, ale dojít opravdu za myšlení a čas - tedy za všecky starosti - znamená být si vědom toho, že existuje ničemu nepodobná dimenze nazývaná láska. Ale vy nevíte, jak se k té podivuhodné fontáně dostat. Co tedy uděláte? Když nevíte, neuděláte přece nic. Naprosto nic. Tak ve vás vzejde naprosté ticho. Rozumíte, co to znamená? Znamená to, že už nehledáte, nic nevyžadujete a za ničím se neženete. Střed, kterým jste byli, přestal existovat. Je láska."
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...