mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Cesty tela i ducha - 

Je človek Bohom alebo nie je?

Slnecnica
Slnecnica | 21.3.2015 16:21
Mám rada prednášky pána Eduarda Tomáša a pri ich poslednom počúvaní som prišla k tejto myšlienke. Totiž filozofia tohto českého mystika by sa dala zhrnúť takto: "Všetko je Boh - každý človek je Boh, všetko okolo nás je Boh. Nie sme od Boha oddelení, sme jeho súčasťou. Všetko, čo vidíme, je jedno." Potom hovorí o tom, že od Boha nás oddeľuje naše ego. To musíme prekonať pomocou rôznych cvičení, meditácií a pomocou dlhej namáhavej roky až stáročia trvajúcej cesty, ktorá je plná skúšok. A ak dosiahneme osvietenie, musíme vedieť, že to nebolo vďaka našej snahe alebo bystrosti intelektu, ale vďaka milosti Božej.

Tak sa pýtam, ak som naozaj Boh, prečo musím prekonávať túto dlhu cestu, aby som sa s ním spojila? Ak je každý človek Boh, tak je ním už teraz, nie až na konci cesty. A ak dosiahnem osvietenie, tak je to predsa aj moja zásluha, lebo ja som Boh. Teda milosť Božia = moja milosť. Mýlim sa? Ak som Boh, mala by som byť v cieli už teraz. A čo ego? Aj ego by malo byť Boh, ak všetko je Boh. Prečo ho treba potom odstrániť? Jedine, že by nebolo všetko od Boha a tým pádom nie sú všetci a všetko jedno, ale žijeme v duálnom svete. A čo vrahovia a násilníci? Aj tí sú Boh?

Neviem, či rozumiete, ako to myslím. Ťažko sa to vyjadruje slovami.
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 16:30
Predstav si úplný začiatok, keď ešte všetko bolo jedno, nerozdelené, neuvedomené. Nepotrebujeme ani pojem Boh.
Máš na začiatku Bytie, ktoré je neuvedomené, bez skúseností.
Ak chce nabrať skúsenosti, musí sa dočasne rozdeliť, na rôzne objekty, bytosti, na všetko, čo môžeš nájsť vo vesmíre.
Ako inak má Bytie získať skúsenosť, aké je to byť vrahom a aké je to byť zavraždeným?
Jedine tak, že sa rozdelí do vraha aj zavraždeného a nechá prebehnúť túto skúsenosť.
Z tohoto pohľadu sa vrah ničím nepreviňuje a zavraždenému nie je páchaná žiadna krivda. Lebo na tej najhlbšej úrovni sú obaja jedným a napĺňajú potrebu Bytia vyskúšať a pochopiť úplne všetko.
A takto Bytie vykonáva miliardy rôznych skúseností, relatívne dobrých, relatívne zlých....úplne všetko.

A prečo je to potrebné? Aby sa našlo to najlepšie čo je, najlepší možný stav hodný večnosti.
neznámy
neznámy | 21.3.2015 16:46
Dal jsi docela hezký příklad.
Moje otázka zní:jsi nějak patologicky vyšinutý ?-WINKIE-
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 17:00
Proč překonávat EGO?
Copak máme EGA dvě aby se sebou soutěžila?
EGO prostě nepřekonávej, přijmi ho jako "dar od BOHA":)

A meditace??? "OOOOOOOMMMMMMM"-BIGEYE-

Když je ti u čehokoliv fajn, tak je to meditace.-HEART-


Prostě by jsme se neměli asi posrat z toho, aby jsme byli osvícení.-NOSMILE-

Jsou případy, že Ti co se USILOVNĚ OSVÍTLI svítí tak intenzivně, že všechny okolo pálí oči.-SAD-
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 17:01
Myslím že člověk je i bohom.
neznámy
neznámy | 21.3.2015 17:05
Ten príklad som dal preto, lebo vrahov a násilníkov spomenula ona a všeobecne ľudia majú tendenciu ich odmietať, nedokážu prijať, že spoločný pôvod má úplne všetko. Aj to takzvané zlo.
oneday
neznámy
neznámy | 21.3.2015 17:18
Můj názor je takový, že tvoje veřejná odpověď není OK.
Násilníky vzpomenula ona, to je pravda.
Ale tvoje reakce mi připadá divně formulovaná.-NOSMILE-


Jaké vyučovací metody by jsi "okecal" jako učitel?-WINKIE-
neznámy
neznámy | 21.3.2015 17:36
Pripadá Ti divná len formulácia, obsah nie?
Ako by si to sformuloval Ty?
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 17:59
Je pravda, že všetko stvoril Boh, aj ľudí a ich duše. A každá na začiatku bola spojená s Bohom, ale po živote, ktorý sa nezhodoval s desiatimi božími prikázaniami sa od neho vzdiaľovali, ovládalo ich zlo, niekde sa to píše, že slúžili zlému, tým sa zmenili na anjelov zla a svet je duálny.
Každý človek má slobodnú vôľu a niektorí ju zneužijú k tomu, že robia tie zlé veci, ktorými neslúžia Bohu. Ale ani jeden človek nie je Boh, je len súčasť celého božieho plánu a má v sebe dušu, ktorú dostal od Boha.
Boh je len jeden a ľudia, ktorí mu veria, žijú podľa jeho prikázaní sú akoby jeho deti, tí ktorí sa odklonili slúžia iným "Bohom".
To je najväčšie by som povedala aj klamstvo rôzných prednášateľov, ktorý povedia, že každý človek je Boh. Od Boha prichádza k jednotlivým ľuďom aj božia milosť.
Ego má každý človek rôzne silné, v jednej knihe som čítala, že vtedy sa ego dáva na správnu cestu, keď miesto seba "ja" sme schopní veľa obetovať aj pre ľudí, ktorí nás obklopujú pre "ty". To sa učí už od detstva, že najprv dieťa si nechce dať svoje napr. hračky nikomu a za dlhé roky sa to postupne naučí, ako požičiavať, prípadne aj dávať iným niečo, aby sme im pomohli.
Podrobnejšie sa o tom dá dočítať v rôzných knihách alebo aj keď počúvam v nedeľu v rádiu omšu, tak tam často rozoberajú podobné témy podrobnejšie.

V poslednom čase je veľmi veľa takýchto mystikov, ktorí chcú možno aj niečo naučiť cez prednášky a dajú si to veľmi dobre zaplatiť.
neznámy
neznámy | 21.3.2015 19:10
Kde je pôvod toho zla, ktoré ich ovládalo a dalo sa tomu nejako vyhnúť?
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 19:26
ucenie Eduarda Tomasa vychadza z ucenia Ramana Maharishiho...a ked sa to tak zoberie, tak o tom istom hovoria vsetci osvietenci, len inymi slovami... od Tomasa, Drtikola, Minarika, Vacka, Krishnamurthiho, Aurobinda, Vivekandu, Ramakrishnu az po Gurdzijeva, Meyrinka, Bardona, ci dokonca Crowleyho...
ty sice "boh", ale zatial si to neuvedomujes... a ak si aj myslis, ze si to uvedomujes, tak zatial len rozumom, pricom prezitok toho vedomia ti chyba... a aby si tam ten prezitok ziskala, tak na to su potrebna dlha cesta, ktoru tomas opisuje... s tym, ze bez snahy sa da ziskat osvietenie, tak s tym sa da polemizovat... a ak ano, tak len chvilkove...dokonca casto v tychto naukach sa upozornuje, ze ak ja clovek dosiahne tento stav, tak nie je za vodou... lahko moze spadnut a ten stav stratit, ak sa prestane "snazit"... je to nieco ako so sportom... mas nejaku metu...dajme tomu byt majstrom sveta (= dosiahnut stav cireho vedomia/ bytia/spojenia so svojou podstatou)...tak musis tomu venovat cely svoj cas, vsetku svoju energiu... ak to dosiahnes, tak sice budes "majstrom sveta", ale musis na sebe dalej pracovat, nepopustit v snahe, aby si ten stav udrzala...
a naco to je dobre????
ten stav cirej bdelosti, vedomia JA SOM, tak jednak pri nom pocitujes neptetrzity pocit blazenosti, kludu, pokoja, naplnenosti a zmyslu svojej existencie... plus existuju v podstate dva smery....jedni hovoria, ze dosiahnutim tohoto stavu dosiahnes to, ze sa vyslobodis s kolobehu reinkarnacii...dosiahnes ciel a zmysel zivota...druhi, ti co neveria v reinkarnaciu v tej forme ako sa zvycajne predstavuje, tak vravie, ze tym stavom si zabezpecis, ze po smrti sa tvoje vedomie nerozpusti v kolektivnom nevedomi, ale ze si ponechas individualitu....cize oni to chapu tak (gurdzijev, lasenic...), ze tym stavom si zabezpecis zivot aj po smrti....
a este k tomu egu... praveze to "ego" alebo lepsie povedane tvoje nekontrolovane pocity, myslienky, vnutorny dialog, ti brania tomu, aby si sa uvedomovala, ze si bohom/cirym vedomim/vedomim JA SOM... v kazdom cloveku je vedomie JA SOM obsiahnute, aj vo vrahovi, ale on si to neuvedomuje, inak by asi nevrazdil... tak to myslel Tomas, ze vsetko presakuje bozsky princip, len malokto si to uvedomuje...je s nim v TRVALOM spojeni... teda v skutocnosti clovek nosi v sebe boha, ale je zaroven od neho aj oddeleny...
a prekonovat taku dlhu cestu musis preto, lebo si sa narodila do duality skrze ktoru sa da najlepsie spoznavat ta jednota... je to nieco ako v astrologii polarira konjunkcii (jednota) a opozicii (dualita)... respektive to iste znamenie verzus protichodne znamenie = zrkadlo...
neznámy
neznámy | 21.3.2015 20:04
Presne tak to nejak vnímam aj ja. Myslím si, že to "trvalé spojenie" je v tomto našom živote prakticky nemožné. No, ale ak to človek aspoň nakrátko zažije, môže z toho čerpať aj v tých najťažších chvíľach svojho života.
oneday
oneday | 21.3.2015 20:05
a ako môžeme dosahovať a udržovať TO, čím stále v Skutočnosti SME, a kto TO chce dosahovať a zažívať a dostať sa tam ...a kam?

Takáto snaha nikam nevedie...

Počíta sa nie čo všetko robíme... - ale čo PRESTÁVAME ROBIŤ

Ego musí ukončiť svoju činnosť...dobrovoľne, donútením, znechutením, naplnením...
Ego ako oddelená bytosť sa do Jednoty nemôže dostať, pretože je jej súčasťou...jedinou možnosťou je sebaodovzdanie s veľkou pokorou a prosbou o pomoc...
ešte predtým však musí byť odpracovaná ťažká- zrelá karma - spravidla posledné "splatenie do posledného haliera"
neznámy
neznámy » Slnecnica | 21.3.2015 20:22
Myslím, že je namístě otázka : " Co není tzv. Bůh" nebo ještě blíž : " Je vůbec něco, co není božské .. a jestli ano, jakou to má kvalitu, základ?" Dotazování člověka dovede, až kam dohlédne. To bych řekla je dostatečné, žádné cvičení nikoho nikam neposune, je-li slepý a neumí zformulovat otázku, na kterou si přečetl v nějaké knize odpověď ;)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 21.3.2015 22:16
Dalo by sa to povedať tak, že Boh (Pravda a Láska) riadí svet, ale proti nemu stojí
akoby v opozícii Satan, Lucifer a zlí duchovia. Mne sa páči veriť v Boha, pretože nakoniec je on vždy silnejší, ako to hovoril aj V.Havel - Pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou. Vyhnúť sa vplyvu týchto zlých síl sa dá dodržiavaním hlavne desiatich božích prikázaní, napr. 1. prikázanie - nebudeš mať iných bohov /tak nebude sa osoba spájať s rôznými satanistami, sektami a pod. /
alebo - prikázanie Nepokradneš - tak nekradnúť, alebo Nezabiješ - tak nezabiť, nie ako teraz niekto dokáže zabiť niekoho aj za 20 euro, atď.
Tie základné prikázania a viera v Boha sú nato, aby ľudia nešli za hranicu, kde ich čaká už to spojenie so zlým, alebo krátkodobé výhody.
neznámy
neznámy | 21.3.2015 22:20
Pod tebou tam o tom píšou....
neznámy
neznámy | 22.3.2015 06:29
Podo mnou, nado mnou, predo mnou, za mnou, vedľa mňa..... všade. A píšu, a píšu.....
neznámy
neznámy » Slnecnica | 22.3.2015 08:34
Clovek je snuska vseho mozneho,od patolizalstvi az po superegoistickou nabubrelost,clovek neni ani tak velky a mocny jako žaba,natoz aby se nazyval Bohem,nicmene existuje krasna povidka Metoda doktora Tera a profesora Pera,kdy si clovek uvedomi co vlastne na tom svete znamena a kam patri.
neznámy
neznámy | 22.3.2015 09:12
Ak ťa vyvádza z rovnováhy aj takáto realita, prečítaj si radšej Harryho Pottera ;)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...