mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Cesty tela i ducha - 

Babička GoGo

nikav
nikav | 20.10.2016 21:03
Po vzhliadnutí tohto filmu sa zamýšľam nad otázkou, čo sa deje s dušou pacientov so smutnou diagnózou alzheimer, keď mnohí z nich akoby stratili svoju osobnosť, ako v snoch prežívajú epizódy svojej minulosti, nemajú pojem o plynutí času, nepoznajú ani svojich blízkych... Zvlášť bolestne to prežívajú ich duševne zdraví celoživotní partneri, ktorí stratili spriaznenú dušu a ostala im len ich fyzická podoba. -NOSMILE-
K odpovedi na moju otázku by mohol dospieť asi len človek s darom jasnovidnosti.

Kanál FILMBOX má tento film na programe aj 22.10.2016 o 8.4O hod.

http://tv-program.aktuality.sk/film/babicka-gogo/
jafima
jafima » nikav | 21.10.2016 05:35
... tento som nevidela... ani neviem, či sa k nemu dostanem... ale k téme môžem doporučiť tieto dva filmy... dosť bez príkras zachytávajúce prízračnú plíživosť diagnózy (dajú sa zhliadnuť aj online, ak niekto má záujem):

http://www.csfd.cz/film/364425-porad-jsem-to-ja/komentare/

http://www.csfd.cz/film/30227-tri-slova/komentare/
neznámy
neznámy » jafima | 21.10.2016 10:32
Pořád jsem to já je geniálne dobrý film!!!
Fakt jeden z najlepších, aké som videla.
A vynikajúca Julianne Moore a samozrejme Alec Baldwin!

-THUMBSUP-
milan08
milan08 | 21.10.2016 11:01
nepozeral som filmy lebo som opatroval matku s tymto postihnutim a v sucastnosti byvam s takymito ludmi.celkom to ide nehadaju sa len zabudaju okamzite.
jafima
jafima » milan08 | 21.10.2016 17:29
Musím priznať, že sa mi nepozerali "ľahko"... Jednak preto, že sme tiež mali podobné prípady v rodine... a okrem toho sama niekedy prepadnem pochybnostiam o svojej pamäti... človek nikdy nevie... a vlastne neviem, či by som chcela "vedieť"... ak...
neznámy
neznámy » jafima | 23.10.2016 17:02
Veru ani mne sa nepozeral ľahko, neprešiel deň, aby som naň nemyslela. Krásna vzdelaná žena, ktorá neodvratne a relatívne rýchle (u intelektuálov má Alzheimer paradoxne rýchlejší spád) strácala svoju integritu.
Hlboko ma ten film zasiahol ani nie tak pre jeho sugestívnosť, ale už z hľadiska tej nevyspytateľnej a osobnosť degenerujúcej choroby - ešte k tomu to bolo podľa skutočnej udalosti.

Aj ja sa odvtedy viac sledujem, a hlavne sa už nevyhýbam matematickým výpočtom spamäti...:)
Žeby som si objednala tú knihu, čo spomínal Bosch?:)
jafima
jafima | 24.10.2016 05:17
-LOL--LOL-
... aj ja som sa na ňu bola pozrieť... dcéra ma už dlhšie upozorňuje, že by som mala pravidelne cielene zamestnávať mozog-pamäť... hoci len nejakým jazykovým kurzom, alebo aj takouto (interaktívnou?) literatúrou... proste - aby som sa trošku dobrovoľne "potrápila"...
Len neviem, či u mňa už to nie je neskoro... Ty máš rozhodne väčšie šance... vzhľadom k Tvojmu veku to bude "prevencia"... :D
neznámy
neznámy » jafima | 24.10.2016 09:10
:D
No áno, chodím intenzívne na ingliš a na "udržiavačku" na nemčinu, a keď niečo zabudnem, tak si hovorím, že to preto, lebo mám toho tak veľa... :)

Ale áno, prevencia je dôležitá. A neboj, Janka, určite nie je neskoro. :)
nikav
nikav » jafima | 25.10.2016 12:41
Páči sa mi, keď sú ľudia aktívni ohľadom svojho zdravia. K prevencii duševných chorôb
sa hodí bunková soľ Kali Phos. Solí je dvanásť, špeciálne na každé znamenie zverokruhu a táto sol náleží Baranovi - teda hlave. V minulosti boli na dózach uvedené aj príslušné znamenia a účinky solí, čo "po novom" už uvádzané nie je. Rybe patrí špeciálne soľ Ferr Phos a podrobná charakteristika je /ešte/ na internete.

Úryvok z informácií o bunkovej soli Kali Phos

Sila nervov a mysle. Kali Phos podporuje funkčnosť celého nervového systému a činnosť srdca. Nachádza sa vo všetkých živých bunkách, no v mozgu a nervoch je jeho podiel a význam najväčší. Kali Phos je veľmi vďačný liek, nakoľko veľmi rýchlo pomôže prepracovanému biznismenovi alebo vystresovanej matke chorého dieťaťa, pri psychickej traume a kontinuálnom strese, pri žiali a zármutku, plačlivosti, melanchólii, pomáha prelomiť depresiu, apatiu. Pôsobí podporne ako tonikum vitality, je vhodný na slabosť a únavu, ktorej príčinou je prepracovanosť, starosti či nervové rozrušenie.

Kali Phos pomáha udržiavať dobrú pamäť a koncentráciu, energiu, entuziazmus a pocit pohody. Koriguje hyperaktívne správanie. Pomáha v skúškovom období študentom. Spolu s Calc Phos podporuje deti, ktoré majú problémy s učením, sústredením sa.

Táto minerálna soľ je veľmi vhodná pre starých ľudi vo všeobecnosti, no najmä ak trpia samotou, navracia im psychickú pohodu, vitalitu a životnú iskru, pomáha pri únavových bolestiach v nohách pri dlhšej chôdzi.

Vhodný na nervozitu, podráždenosť, precitlivelosť na zvuk a svetloplachosť, nekoncentrovanosť, poruchy krátkodobej pamäte. Zlepšuje všetky druhy depresie a demenciu, Alzheimerovu chorobu, schizofréniu, psychické problémy. Vhodný pri všetkých problémoch mozgu, otrase mozgu, delírium tremens...

Nat Mur a Kali Phos sú výborné antidepresíva. Pomáhajú aj pri plačlivosti (spolu s Nat Mur). Kali Phos je potrebné na výkon a angažovanie sa v živote.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...