mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Cesty tela i ducha - 

Ako správne konať dobro?

smilan
smilan | 15.4.2013 10:17
Korunou konania skutočného dobra je nezištnosť! Toho je však schopných iba málo ľudí, lebo žiaľ väčšina tak činí predovšetkým so zištnými úmyslami.

Ako výstižný príklad nám môže poslúžiť Ivan z rozprávky Mrázik, ktorý začal robiť dobro preto, aby sa zbavil medvedej hlavy. Jeho úmysel bol teda zištný a konanie dobra mu malo poslúžiť len ako prostriedok k dosiahnutiu účelu.

Podobné je to napríklad na Vianoce, keď mnohí majetní dávajú na svoje peniaze na rôzne dobročinné účely, očakávajúc za to reklamu svojej osoby, alebo svojej firmy.

Veľmi podobné je to tiež, keď si niekto vyberie napríklad povolanie zubára len preto, lebo zubári dobre zarábajú. Takýto človek potom pomáha ľuďom, ale základný motív jeho konania zištný.

Odmenou ľudí, konajúcich dobro so zištným úmyslom je predmet ich zištnosti. V prípade spomínaného zubára sú to teda peniaze, v prípade podnikateľov a firiem, dávajúcich na dobročinnosť reklama a tak ďalej a tak ďalej.

Ako však už bolo povedané, korunou konania dobra je nezištnosť. Nezištnosť, čiže konanie dobra pre dobro samotné. Bez nejakých postranných úmyslov! To je to pravé a skutočné dobro, kým to prvé, konané so zištným úmyslom možno považovať len za určitý predstupeň ku konaniu skutočného dobra.

Výstižne to vyjadril Kristus:

„Dbajte na to, aby ste svoje dobré skutky nekonali pred ľuďmi, aby vás obdivovali, inak by ste nemali zásluhy u vášho Otca, ktorý je na nebesiach.

Keď teda dávaš almužnu, nevytrubuj pred sebou, ako to robia pokrytci v synagógach a po uliciach, aby ich ľudia chválili. Veru hovorím vám: Dostali už svoju odmenu!

Keď dávaš almužnu, nech nevie tvoja ľavá ruka, čo robí tvoja pravá, aby tvoja almužna zostala ukrytá. A odplatí ti tvoj Otec nebeský, ktorý vidí aj veci skryté.“

Kto teda koná dobro, ale očakáva za to celkom určitú protihodnotu, práve táto protihodnota, práve tento predmet jeho zištnosti sa mu potom stane jeho konečnou odmenou.

Ak ale niekto koná nezištne, pre dobro samotné, jeho odmenou je mu požehnanie z Výšin. Odmenou mu bude prúdenie Svetla do jeho života, ktoré mu jeho bytie urobí lepším, krajším a šťastnejším a ktoré ho povznesie smerom nahor. Nahor, k Výšinám, približujúc jeho dušu k raju. K daru a výsade smieť žiť večný život rajských záhradách.

Toto je dar nad všetky dary! Dar a požehnanie, ktorého dosah si človek nie je vôbec schopný uvedomiť. Dar, vskutku hodný veľkého, vševládneho Boha, odmeňujúceho výsadou večného bytia všetkých, ktorí konajú dobro pre dobro samotné.

Nezištné konania dobra má však ešte aj iné pozitíva. Jedným z nich je napríklad ochrana pred našou minulou karmou, alebo inak povedané, pred dôsledkami našich vlastných, minulých zlých činov, ktoré sa ku nám ako ich pôvodcom vracajú v zákonitostiach osudu na základe Zákona spätného účinku. Tieto dôsledky by nás museli nevyhnutne bolestne zraniť, pretože čo si kto zasial, to musí aj zožať.

Avšak požehnanie zo Svetla, ktoré je odmenou nezištného konania dobra vytvorí okolo nás svetlý ochranný val. Ten dokáže, presne podľa miery nášho príklonu k dobru, eliminovať vracajúce sa dôsledky našich minulých zlých skutkov, prichádzajúce ku nám na základe Zákona spätného účinku.

A nie len to! Odmenou za našu nezištnosť v konaní dobra nám nakoniec bude aj prospech čisto hmotného a pozemského charakteru.

Žiaľ, človek je ale materialista a ak sa rozhodne konať dobro, zväčša za to niečo očakáva. Niečo konkrétne! A toho sa mu napokon aj za jeho vykonané dobro dostane. To je potom jeho odmenou.

Avšak ľudia netušia, že ak by dobro, ktoré konajú boli schopní konať nezištne, ich odmena by bola stonásobná! Ako duchovná, tak i pozemská.

Ak teda konáme dobro a niečo za to chceme, toho čo chceme sa nám zväčša dostane.

Ak však konáme dobro a nechceme nič, naša odmena bude mnohonásobne väčšia.

Kto sa teda vydal na cestu konania dobra, nech smeruje ku jeho korune – k nezištnosti. Lebo jedine takéto dobro je skutočným dobrom. Skutočným, pravým dobrom pre toho, komu ho preukazujeme, ale zároveň i skutočným a pravým dobrom pre toho, kto ho preukazuje.

PS. A na záver ešte jedna otázka, ktorú nech si na základe všetkého vyššie uvedeného skúsi zodpovedať každý sám pre seba: Môže sa dostať do neba – dostať do raja človek, ktorý koná dobro len preto, aby sa dostal do raja?

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.
liena
liena » smilan | 15.4.2013 14:46
...presne okolo podobnej otázky,akú si položil na konci, sa pri čítaní tohto príspevku točili moje myšlienky..ak konám dobro /otázkou ešte zostáva,či vždy viem posúdiť,čo v danej situácii dobro je - ale to je na inú tému/..takže ak konám nezištne dobro a viem,že odmenou mi za to bude požehnanie zo svetla,tak to vlastne až tak nezištné nebude...či?

..proste stále tam v pozadí na mňa "číha" nejaká tá odmena;)

...možno by som sa k tomu postavila tak,že ak niekto potrebuje pomoc a ja som práve nablízku a pomôcť viem,tak to jednoducho urobím a neriešim,či ma za to čaká nejaká odmena - či už hmotná na zemi alebo duchovná v nebi...neriešim nejaké ochranné valy,či odpustenie karmy...keď viem a môžem,pomôžem...len tak..lebo sa mi chce:)
neznámy
neznámy » smilan | 15.4.2013 15:36
Konání dobra pro druhé nezištně - čistý altruismus jsem se dočetla v odborných definicích při diskuzi o Egu, že neexistuje. Tu a tam u někoho převažuje situačně, ale jinak se do toho v životě zaplétá a promítá i naše ego. Tak to je u každého. Jsou sice jasné situace, kdy určitý jedinec koná nezištně a druhý by ve stejné situaci konal zištně. A takové by se měly počítat. Jinak, každý dělá dnes a denně něco pro sebe a tedy zištně, ale jinak to tady na světě nejde.
K závěrečné otázce - nezáleží, co člověk chce, jestli je pravda, že na konci uvidí svůj film života, tak bude němý pozorovatel svých skutků dobrých i zlých a zažije i to, jak takové skutky bolely druhou stranu. Myslím, že i nejniternější pohnutky budou souzeny něčím vyšším a spravedlivě.
neznámy
neznámy » smilan | 15.4.2013 19:37
je to na mě děsně dlouhej elaborát, takže jsem jen prolít první odstavec, ale první co se mi vybavilo je věta bejvalýho proděkana FHS UK: cesta do Pekla je obvykle dlážděna dobrými úmysly. tenkrát jsem tomu nerozuměl, dneska už jo..:)
Saffiyah
Saffiyah » smilan | 17.4.2013 07:48
Opět se dostáváme k otázce, co je dobro... Všechno je relativní :D
neznámy
neznámy | 17.4.2013 10:39
Ked sa anonymne pomaha napr psikom v utulku? Ja kazdu zimu pre nich kupim deky, granule a kamaratka tam vsetko odnesie. Ja som bola raz a brecala som celou cestou zpat. Vzala by som si vsetkych psikov, ubijali ma ich smutne ocka, a ocakavanie, ze si ich niekto zoberie. I filmy o psikoch maju na mna tento efekt/prebrecala som cely film Lassie se vracia, i nedavno. Zaroven dojatie.
neznámy
neznámy » Saffiyah | 17.4.2013 10:45
Kazda minca ma dve strany...niekomu pomozes, a mozno tym niekomu uskodis.../nevedomky/.
V kazdom dobre je i zlo a naopak.../nemusi sa to prejavit hned.-ROLL-
neznámy
neznámy » smilan | 25.4.2013 12:25
Co je u tebe dobro? I pomoc při léčení pokud není v souladu s boží vůlí je zlo, jelikož se postupuje proti svobodné vůli duše. Pak když mu tu nemoc vyléčiš a duše si vybrala že tím projde, nepomůžeš naopak uškodíš, jelikož ten dotyčny se mohl uzdravit o tyden později a ty ho viléčiš ,tím pak bude ten člověk procházet jinou nemocí a třeba bolestivější. To jenom jeden z mnoha příkladů. Když chci pomáhat jak na tělesné ,tak duchovní rovině, vždy v souladu s vůli boží. Já osobně někdy si odměnu vemu, někdy ne ,to záleží na informacích od bytostí světla. Věř mi nikdy se mnou nepřestali bytosti světla pracovat. Navíc ty do práce nechodíš také zadarmo. Něco jiného je podat bezdomovci jídlo, nebo zachránit zvířatko a něco jiného je práce léčitelů, kartářů, astrologů atd.. Pomáhají na ukor svého osobního volna a rodiny a dělají to rádi a s láskou. To píši o lidech který tohle vykonávají po duchovní stránce a tam jsou ceny poměrně nízké. Třeba příklad za sebe . Metoda SRT, u mně 1000 kč a je vyčištěno vše, jelikož se mnou pracuje bytost světla. U jiného se chodí 8 až 10 krát a za sezení si učtuje 1300kč . Třeba i zasvědcení do Reiki je uplně jiná cena než se propaguje na netu atd. Samozřejmě lidi který to dělají komerčně neodsuzuji ani nehodnotím, je to zkrátka jejích práce, tak jako jiny dělají v kanclu nebo v jakém koli zaměstnání. Důležitá je pomoc a vždy každy člověk se dostane k léčiteli, kartáři....a jinym k tomu kterému má.
neznámy
neznámy | 25.4.2013 12:31
Mel jsem si teda nechat sesit pretrhlou achylovku,nebo to bylo zlo?-ROLL-
neznámy
neznámy | 25.4.2013 12:33
Tak to nebylo myšleno, myšleno to bylo na práci léčitelů.
neznámy
neznámy | 25.4.2013 12:37
Ahaaaa,uz jsem se lekl ze jsem pokorne neprijal berle.Blbje se s nima jezdi na bezkach.-ROLL-
neznámy
neznámy | 25.4.2013 12:40
o BERLÍCH MI ANI NEMLUV. jÁ JSEM S NIMI TAK ŠIKOVNÁ BYLA,ŽE KE ZLOMENÉ NOZE JSEM MĚLA MÁLEM ROZBITOU I HUBU.
neznámy
neznámy | 25.4.2013 12:52
Jo,obzvlášt chůze ze schodů je lahůdka-BOW-
neznámy
neznámy | 25.4.2013 13:32
Verim, najma ak ma clovek zlomenu nohu-ROLL-
neznámy
neznámy » smilan | 25.4.2013 19:34
V Mrazíkovi měl Ivánek prohlédnout svoji sebestřednost, takže všechny dobré skutky, které konal, nebyly jen pro to, aby se zbavil nevzhledné medědí hlavy, ale aby se dozvěděl o své bezohlednosti, nafoukanosti aj. (podívání se na svůj život z jiného úhlu).
Co se týče konání dobra bez nároku na odměnu - nejlépe se toho zhostí člověk, který pochopí Jednotu, tedy " Co pro druhé dělám, jakobych pro sebe dělal" a obráceně. Stejně je to i s pocity, že pomoc byla účinná, očekávaná (jsem na místě, kde je mne potřeba) a nevnucovaná (nejde o "Já vím nejlíp, jak pomoci, proto spěchám na místo, kde zatím nejsem"). Je možné na místě procítit tu naléhavost "Jsem tady, abych pomohl".
Ovšem i jiná, třeba kritizovaná zištná pomoc, může člověku něco dát .. např. prohlédnutí jako Ivánkovi a to taky znamená v životě dost -HEART-
neznámy
neznámy » smilan | 17.11.2013 18:40
Zdravím, dle mého názoru lze dobro konat pouze srdcem a konat ho ve větším poměru než dobro/zlo může pouze silná osobnost, která se dokáže postavit svému vnitřnímu zlu. Každý, kdo chce konat dobro by měl začít u sebe a vážit každá svá rozhodnutí a každé své činy, tak aby necítil zlost, či špatnost v jakékoliv formě, dokud si nebude sám sebou jistý že je dobrý člověk. Po té již nemusí přemýšlet nad tím jak dobro konat, prostě ho konáte jak dokážete.
neznámy
neznámy » smilan | 17.11.2013 19:09
Když je mi fajn,pak jsem v nebi.

Když je mi bídně,pak jsem v pekle.
neznámy
neznámy | 17.11.2013 21:59
Čistý altruizmus existuje u ľudí, ktorí nie sú závislí na systéme a na vonkajších podmienkach, v ktorých žijú. Ten, kto sa už na svojej ceste všetko potrebné naučil, nemusí riešiť jedlo a prístrešie, pretože sa dobre naspí aj na kameni. Môže sa venovať nezištným veciam a objavovať nové kauzálne vzťahy a pridružené schopnosti.
neznámy
neznámy » smilan | 18.11.2013 00:05
Konečně něco,s čím můžu bez větších výhrad souhlasit.Jen u té mnohonásobné pozemské odměny bych přibrzdil :);)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...