mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Astrológia a horoskopy - 

Zimní slunovrat

neznámy
neznámy | 22.12.2013 00:00
Je vůbec možné,aby na astrologickém webu chyběla diskuze k něčemu tak zásadnímu -ROLL--WALL- ???
Vždyť spousta kultur měla a má dnes "vánoce" :D
neznámy
neznámy | 22.12.2013 00:07
takhle se slaví -THUMBSUP-:D

http://www.youtube.com/watch?v=Zbj7zrr2kK8
neznámy
neznámy | 22.12.2013 00:09
No je to možné, ani já dneska nestihla napsat prognostiku a to jsem to plánovala :-/ ale řekla bych, že postavení odpovídá dohodě mezi ČSSD a Lidovci. Každopádně zvýšená agresivita vůči autoritám, špatné snášení veškerého omezení :-)
neznámy
neznámy | 22.12.2013 00:17
ale to není o nějakých kašpárcích z čssd ;)

Ten svátek je symbolický - návrat Slunce - světla.I když astronomicky je to začátek zimy :D
Saffiyah
Saffiyah | 22.12.2013 00:52
Staří Slované měli hned několik bohů, které uctívali v souvislosti se světlem, sluncem či ohněm: Svaroga, Dažboga a Svarožice. Svarog byl otec Dažboga, který o zimním slunovratu večer zemřel a ráno se znovu narodil. V době temna mezi smrtí a narozením boha bylo třeba udržovat ohně. Z této tradice nám asi zůstalo zapalování svíček na vánočním stromku. Ohně se zapalovaly s příchodem noci a udržovaly až do rána. Hospodář musel bdít celou noc. Nejdelší noc v roce byla magická, země se otevírala a vydávala poklady, bylo možné nahlédnout do budoucnosti, a tak lidé věštili – například z ořechů nebo z jablek. Kouzelná noc končila s prvním rozbřeskem. První ranní paprsky znamenaly, že se bůh slunce znovu narodil.

Svátky slunovratu byly období veselí a hodování. Například pohanští Švédi oslavovali znovuzrození slunce 12 dnů. Staří Římané oslavovali celý týden saturnálie jako svátky hojnosti.

Největší oslava zimního slunovratu v dnešních dobách se pravděpodobně odehrává u Stonehenge. Příznivci novopohanských rituálů se zde setkávají v tisících a čekají celou noc na východ slunce.
neznámy
neznámy » Saffiyah | 22.12.2013 02:34
-WALL-
Saffiyah
Saffiyah | 22.12.2013 11:04
Copak? Starý způsob slavení Slunovratu měl smysl... Dnešní Vánoce jsou pro mnohé komerční záležitostí :) -PUH--COOL-
neznámy
neznámy | 22.12.2013 11:29
Ale hej, bolo už niečo, minimálne toto.
http://www.zverokruh.sk/forum/ludska-dusa/ako-vnimate-vianoce-v-sucastnosti-a-v-minulosti/

´
Ja podvedome viac vítam zimný slnovrat ako Vianoce. Lebo Vianoce sú len tá naša malá tradičná kresťanská časť, ale zimný slnovrat predstavuje celok, nezávislý od konkrétnej kultúry a tradície.
Pre mńa je táto symbolika zvlášť silná, pretože ja sama som sa narodila takmer presne na jarnú rovnodennosť /4 hodiny rozdiel/, od ktorej keď sa napočíta počet dní po zimný slnovrat, je to čas tehotenstva, vývoja plodu v maternici. Od počatia po narodenie. A môj prvý syn sa narodil počas polnočnej vianočnej omše, keď si kresťania pripomínajú Božie narodenie a "návrat slnka". My sme si odžili tento veľký symbol na osobnej rovine. :)
Neustále ma udivuje ako počas celej histórie a vo všetkých kultúrach sveta, vnímali ľudia tieto veľké vesmírne deje, len im dávali rôzne mená a napĺňali ich inými rituálmi a inou mágiou.
A toto mi dnes chýba. Aspoň v tejto našej kultúre. Pretože ja mám z týchto súčasných Vianoc skôr taký pocit, akoby už skoro nikto nevidel ich pravý obsah, ale všetci sa nadšene hrajú s prázdnym obalom.
neznámy
neznámy | 22.12.2013 12:01
Pekne povedané... tak ja to mám tak, že sa deň-dva pred slnovratom akosi automaticky začnem sťahovať do seba, a hoci mám Vianoce rada, akosi ma aj tie vyrušujú - toto je totiž presne ten čas v roku, keď potrebujem byť sama so sebou, poupratovať si v duši a okolo seba (aspoň to môžem hodiť na vianočné upratovanie), niečo pekné si prečítať, na nejakej inšpirujúcej práci začať robiť... Najradšej by som bola, keby to trvalo tak do troch kráľov a potom sa môžem vrátiť medzi ľudí:)
neznámy
neznámy » Saffiyah | 22.12.2013 13:02
Chtěla jsem vložit oheň, ale nepodařilo se mi to. :)
neznámy
neznámy | 22.12.2013 14:23
No právě,přišlo mi zvláštní,že se tu řeší aspekty čehokoli s čímkoli a v těch detailech se pak zapomene na jeden z nejvýznamnějších.Noo,spíš je to pro dnešní dobu typické -WALL-.Nejen z Vánoc nám zbyl jen prázdný obal.Smutné na tom je,že naše kultura ho dokázala "vylepšit" jen o zabíjení kaprů -SAD-

Být to v jiné době,určitě by Tvůj syn díky tomu byl brán jako mimořádný ;):)-BIGEYE-

Přeju všem krásné Vánoce -HEART--HEART--FLOWER--COFFEE-
neznámy
neznámy | 22.12.2013 16:10
Tak v našej malej okresnej pôrodnici môjho syna privítali slovami, Ježiško sa nám narodil. :D
Skutočná historická postava , človek Ježiš, sa narodil vraj niekedy na jeseń, v znamení Panny, ale sú aj iné teórie. To nie je ale vôbec podstatné.
Podstatná je tá krásna symbolika rovnodenností a slnovratov. Napríklad jarná rovnodennosť, nultý bod začiatku, bola v mnohých kultúrach oslavou nového roka. Je mnoho monolitických stavieb po svete, včítane Stonehenge, kde ranné svitanie počas jarnej rovnodennosti patrilo k hlavným magickým obradom roka. Keď sa prvý lúč slnka dotkol presne daného miesta, kvôli tomu vytvorenému.
Určite to tak bolo v starovekej Perzii a iste aj inde.
U nás ešte pár storočí dozadu nejestvovala nijaká silvestrovská oslava nového roka, lebo za nový rok bol považovaný práve zimný slnovrat. Keď sa to rozdelilo, ľudia si len preniesli na Silvestra koncoročné zvyky. A tak sa na Silvetra varia rovnaké jedlá ako na Vianoce. Silvester je vymyslený prázdny dátum, ktorý neznamená celkom nič. :)
Alebo taký letný slnovrat, Letnice, koľko nádherných magických rituálov sa spája s týmto obdobím, letný slnovrat je pre mńa osobne veľmi fascinujúci. Jánske ohne, slnovratové bylinky, vyháranie pokladov, svätojánske mušky, ktoré nevidno nikdy predtým ani potom počas roka.
Ak by som si niečo priala zažiť, tak je to nejaký silný pohanský letný slnovrat. :)
Kedysi, keď som mala možno 17-18 rokov a nikde nebola dostupná nijaká literatúra ani informácie, dostala sa mi čistou náhodou do rúk kniha od rímskeho historika, ktorý opisoval ťaženie rímskych vojsk na britské ostrovy a jeho spoznávanie úplne neznámej keltskej kultúry. Tá kniha bola pre mňa neskutočným zážitkom. Cítila som sa pri jej čítaní ako človek, ktorý nie spoznáva, ale spomína si. :)
Druidi, keltskí duchovní, mi odrazu boli tak známi, celým svojim myslením, poznaním sveta akoby som patrila k nim. Do dnes sa to nezmenilo, cítim tam fascinujúcu podobnosť so sebou samou. Ich svet sa skladal z veľkých vesmírnych zákonitostí a ich uctievania, splývali s prírodou a vesmírom.
Stačí sa pozrieť na ich sviatky, ktoré sme napokon vo veľkej miere prebrali, hoci úplne bezducho.
Keď toto píšem, cítim niečo ako nostalgiu, za dobami, keď ľudia boli ešte naplnení a spojení s vyšším svetom v sebe a nad sebou. Keď bol život ešte skutočne živý.
Ale tak snáď sa to raz vráti. :)
neznámy
neznámy | 22.12.2013 17:02
krasne,keby to prislo privitala by som.Teraz je to prazdne a skor o stresoch.Ledva sadnu za stol na veceru a od unavy iba spat.ja vobec uz tak neslavim vianoce,jedine chcem odychovat alebo sa venovat co ma bavi.Po obchodoch nebeham a v utorok kupim co budem potrebovat.Mne to zily netrha
neznámy
neznámy | 22.12.2013 22:08
Pises to krasne, az to s tebou prezivam. Ak chces nejaky svet, urcitu realitu, vytvor si ju. Nemyslim tym ist zarabat peniaze, aby si si kupila zrub na samote. Myslim tym zit tak ako chces zit. Ja sa postupne pretvaram na cloveka akym by som chcel byt a zistil som, ze tahat niekoho vytvarat moju realitu nema zmysel. Druhym ludom mozes ukazata svoj svet, svoju realitu, ale nemozes od nich chciet aby ju zili. Ak ti vadi ich stres, zbytocne si ich vsimas, ak ti vadia vojny, nebojuj za mier, je to rovnaky nezmysel ako umyvat dlazku spinavou vodou a tak snazit sa ludom otvorit oci, ked im je tak dobre so zavretymi, nieje ziadny mier a sloboda, ale zase len vnucovanie vlastnej myslienky "Anthony de Mello - Awareness" & "James Redfield - Celestinske proroctvo" Takze ak chces uctievat, mozes, ale necakaj od ludi, ze zacnu robit to iste, radsej si zamedituj a spomen si, kde su ludia pri ktorych ti je dobre... pri tych, co v dusi uctievaju.
milan08
milan08 | 17.3.2018 07:25
ukradnute sviatky tkz.pohanom.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...