mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Astrológia a horoskopy - 

zber byliniek podľa Luny

martinbd
martinbd | 4.4.2014 18:52
Zdravím, možno by mohlo niekoho zaujímať, ako vhodne nazbierať bylinky, napísal som k tomu krátky príspevok:

http://www.astrologia-mbd.sk/bylinky.html
neznámy
neznámy » martinbd | 4.4.2014 19:49
Zaujímavá stránka. A o tom, že kedy je vhodné zbierať bylinky, som tiež nevedela. Pekné.
Ďakujem za radu. :)
neznámy
neznámy » martinbd | 4.4.2014 19:55
Toto som ešte nečítala a riadne by mi to zber komplikovalo......niektoré sú vhodné na zber len krátku dobu...preto sa pridržiavam len pravidla zberu za slnečného dňa,aby mali silua mimo miest,kde chodia autá a sú skládky.
martinbd
martinbd | 4.4.2014 20:14
Tak nazberať to v príhodný čas a na príhodnom mieste je ideál, to neznamená že by neidálne nazbierané bylinky nemali silu, každopádne som vyskúšal experiment, nazberal som prasličku pri dorastajúcom Mesiaci keď bol v Škorpiónovi a potom o pár dní neskôr, na tom istom mieste, keď bol Mesiac už v Strelcovi a ten rozdiel som cítil.
neznámy
neznámy » martinbd | 4.4.2014 20:27
Môžeš prosím o tom, aký rozdiel si cítil, napísať viac? Dík:)
martinbd
martinbd | 4.4.2014 20:32
No keď som pil tú zo Škorpióna tak som cítil súlad, ako by to prirodzene plynulo u tej zo Strelca tam ako by niečo nehralo, neviem či je to pochopiteľné, ja som dosť citlivý ...
neznámy
neznámy » martinbd | 4.4.2014 20:59
Dík, veď preto sa pýtam, lebo chcem porovnať svoje skúsenosti - síce som nikdy nesledovala lunárny kalendár, ale párkrát sa mi stalo, že mi bylinky neúčinkovali ako inokedy a bola som z toho prekvapená - som nevedela prečo.
martinbd
martinbd | 4.4.2014 21:11
no áno, napríklad som si nazberal len tak úchytkom zopár šípok okolo splnu, zaberali výborne, stačilo jednu do čaju a fungovalo, ale došli mi, tak som si kúpil bio-šípky. Tam som účinok necítil skoro žiaden, možno nejaký ktorý som nezachytil, ... ale tam môžu hrať rolu aj iné faktory ako miesto, spracovanie atď. ...
Dogi
Dogi » martinbd | 5.4.2014 18:54
V starých herbároch sa pri každej byline uvádzalo kedy je ich potrebné zbierať pre dosiahnutie želaného účinku. Ľudia v minulosti sledovali Lunu. Je fajn, že sa tomu venuješ :-).
martinbd
martinbd » martinbd | 1.9.2015 15:25
Aktualizovaný zber na ďalší mesiac.

http://www.astrologia-mbd.sk/zberbylin.html
neznámy
neznámy » martinbd | 1.9.2015 17:41
Ideálnym časom na zber všetkých byliniek je spln a dni, keď sa nachádza Mesiac v Škorpiónovi. Počas splnu sú aktívne všetky časti rastliny. Správny čas na vykopanie koreňov je skorá jar, keď rastlinka ešte nie je v plnom raste. Vhodná je aj jeseň, vtedy sa liečivé sily presunú do koreňov. Treba ich vykopávať počas splnu, v dňoch ubúdajúceho Mesiaca, alebo v deň novu a nevystavať ich slnečnému svetlu.

A ešte by som podotkol, že nestačí sledovať iba postavenie Mesiaca, ale aj ostatných planét. To mi na stránke chýba. Bolo by dobré to doplniť.
neznámy
neznámy | 1.9.2015 18:53
moja babka sa pri zbere riadila tzv,.Planetárnymi hodinami
martinbd
martinbd | 1.9.2015 18:55
áno, spln je dobrý, keď človek nevie, v akom znamení nazberať bylinku, všetko čo využívam tam nepíšem.
Neviem prečo Mesiac v Škorpiónovi ...

áno, korene je ideálne zberať na jar, alebo na jeseň, ale na druhej strane, moja skúsenosť mi hovorí, že je dobré využiť astrálne sily, najsilnejší olej z kostihoja som spravil, keď bol Mesiac ubúdajúci v Kozorožcovi, je to fakt sila a oplatí sa vyčkať na ten deň, potom sa už na jeseň nedá nájsť také postavenie mesiaca.

Vykopávať korene počas splnu, to som ešte nepočul a ani neskúmal. Ale nov je určite dobrý a aj ubúdajúci Mesiac.

Akože robiť elekciu na zber bylín? Brať do úvahy celý horoskop? Ak chceš, tak si to sprav, ale tak môžeš nazberať možno jeden druh a za špecifických podmienok, podľa mňa to netreba preháňať, tento zber bylín podľa Mesiaca sa osvedčil, funguje, mám to odskúšané, vyciťujem silu bylín, to čo som tam napísal je výsledok mojej praxe, nie je to opísané z kníh, nie je to len prázdna špekulácia. Ešte som uvažoval zahrnúť aj aspekty Mesiaca, ale zasa, ak chce človek niečo vôbec nazberať, nemôže to preháňať.
martinbd
martinbd » martinbd | 18.3.2016 15:55
Aktualizovaný zber byliniek podľa Luny na ďalšie obdobie:

http://www.astrologia-mbd.sk/zberbylin.html
neznámy
neznámy | 26.7.2016 22:53
Ahoj , je to narocnejsie Ako som si myslela. Napr. Lubovnik by sa mal zbierat na Jana. Co am nespada podia luny do kozorozca a nie je ani spln..... A co ked vtedy ked ho mam zbierat uz je odkvitnuty?? Ale rastliny su múdrejšie ako ja a kvitnú kedy majú ?? Pls kedy mám nazbierať echinacea ? Dik za odpoved .;);)
milan08
milan08 » martinbd | 27.7.2016 10:27
nielen podla mesiaca ale i podla slnka jeho ucinneho svitu sa zbieraju hlavne kvety raslin!
neznámy
neznámy | 27.7.2016 15:33
Můžu požádat o podrobnější info? O tom slyším poprvé. Děkuji
neznámy
neznámy | 27.7.2016 21:23
no neviem,že či je to podrobnejšie ale asi nie ,,čo som sa dočítala v babkiných poznámkach,,tak by som to zhrnula asi takto,,že každá bylinka podlieha danej planéte,,iba príklad taká vanilka sa priraduje k Venuši,,tak ju zbieraš v piatok,,,planetárne hodiny Venuše sú od 10:08 do 11:06,,tak ju zbieraš či aktivuješ vtedy,,,,,no snád aspoň zhruba ,,,to takto chápem-SHAME-
neznámy
neznámy | 27.7.2016 21:27
nebyly to spíše tattvické hodiny? Mám je taky kdesi (založené), kdysi dávno jsem se snažila podle nich řídit, ale člověk byl jejich otrokem....-LOL-, brzy mne to přestalo bavit.....

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...