mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Astrológia a horoskopy - 

Vzťah s otcom/matkou v horoskope

neznámy
neznámy | 21.5.2014 22:23
Ahojte, zaujímalo by ma ako sa dá v horoskope zistiť nejaký problematický vzťah s otcom al. matkou v radixe, pripadne ťažké a problémové detstvo?
Viem, že na vzťah s rodičmi, domov a rodinu poukazuje všeobecne 4. dom, kt. sa tiež spája s matkou v horoskope a tiež 10. dom, kt. prirodzene reprezentuje otca. Tiež je mi jasné, že matku v horoskope predstavuje Luna a otca zasa Slnko a tiež sa skúma v akom sú znamení a podľa toho sa usudzuje aký mohol byť vzťah medzi dieťaťom a rodičom. Zaujímalo by ma však niečo podrobnejšie, čo poukazuje na konflikty a problémy, prípadne nejakým spôsobom narušený vzťah s jedným z rodičov, aj keď daná osoba si to nemusí celkom uvedomovať? Tiež som čítala, že Slnko v 12. dome vždy znamená nejaké ťažšie prežité detstvo a zábrany v detstve.
Ďakujem za všetky príspevky.
neznámy
neznámy | 21.5.2014 22:43
v prvom rade 10.dom nesymbolizuje vzdy otca, ale vzdy toho rodica, ktory usmernuje dieta v jeho vyvoji v spolocnosti...v tradicnej astrologii sa casto uvadza, ze 10.dom je otec, ale treba si uvedomit, ze v minulych storociach takmer vzdy socialny status urcovalo postavenie otca...v poslednych desatrociach, hlavne v zapadnych krajinach to tak zdaleka nie je... 4.dom zas symbolizuje rodica, ktory sa stara o rodinny krb a ktory poskytuje dietatu korene...najcastejsie je to matka, ale nie je to vzdy pravidlom... dokonca, ked je dieta vychovane trebars bez otca, tak 10. a aj 4.dom moze symbolizovat matka, pripadne nejaky stryko, ci nahradny rodic...
slnko je vsak vzdy biologicky otec, luna biologicka matka...a saturn je akasi vydreta autorita v rodine, ktora dava cloveku spolocensky status (analogia 10.domu, ktoremu vladne saturn), casto su to vsak aj rodinne pravidla, ktore jedinca zvazuju a casto ich reprezentantom je otec... cize urcite aj saturna by som uvazoval ako otca v niektorych pripadoch...
a hlavne tvrde aspekty na slnko a lunu, pripadne saturn od "tazkych" planet symoblizuju nejake konflikty, ci vyzvy, ktore clovek ma spracovat...samozrejme planety v 4. a 10.dome tiez hovoria o nejakych temach, ktore maju s rodicmi nieco spolocne... ale kazdy aspekty preziva inak...niekto ma aj tazke aspekty lepsie spracovane ako niekto iny-PUH-
neznámy
neznámy | 21.5.2014 22:43
neznámy
neznámy | 21.5.2014 22:50
Ahoj. No áno je to tak ako píšeš, ja som to napísala skôr v zobrazení tradičnej astrológie, čiže ten 10. dom sa tradične chápal ako symbolizujúci otca a 4. dom zasa matku, v dnešnej dobe už však nebýva vždy pravidlom, že otec je hl. autoritou v rodine, preto môže 10. dom predstavovať aj matku, kt. predstavuje v rodine rolu dominantnejšieho rodiča.
Skôr by ma inak zaujímal nejaký konkrétny prípad aspektov a postavení planét v radixe, u človeka, kt. detstvo nebolo veľmi harmonické.
Ak sú 4. a 10. dom prázdne, tak ako sa posudzuje vzťah s rodičmi? Berú sa v takom prípade vládcovia týchto domov a posudzujú sa, kde sú umiestnení a aké sú na nich aspekty, al. ako to je?
neznámy
neznámy | 21.5.2014 22:50
Ja som to už o sebe viackrát napísala, ale opakovanie je matkou múdrosti. :D
Medzi mojimi rodičmi bol veľký rozdiel, otec bol vodnár, uzavretý, strohý a prísny človek. Keď som bola malá, veľmi si potrpel na moje dobré výsledky v škole, keď sme niekam išli na návštevu, pamätám si ako o mne hovoril.
Že som ctižiadostivá, preto sa dobre učím. Pamätám si to preto, lebo mi to bolo čudné, ctižiadostivosť bolo slovo, ktoré mi bolo cudzie.
Otec v horoskope je prezentovaný Slnkom, niekedy Saturnom ako najvyššia rodinná autorita.
Moje Slnko a Saturn sú v konjunkcii v prvom dome. Toto presne vystihuje, čo z otca mám sama v sebe.

Moja mama bola Blíženec, obľúbená, spoločenská žena, láskavá, vždy s úsmevom na tvári. Každý sa v jej spoločnosti cítil uvolnene a dobre. Keď nebol otec doma, vždy sme s bratom boli pri nej v kuchyni, rozprávali sme sa, smiali. Ak prišiel otec, ušli sme do izby.

Luna, ktorá v horoskope prezentuje matku, je u mňa v Rakovi v konjunkcii s Jupiterom a v piatom dome. Nič výstižnejšie pre to, čo som si ako vzor nažila od svojej mamy, si neviem predstaviť.

Saturn konjunkcia Slnko - otec.
Luna konjunkcia Jupiter - mama.

A tak mám v sebe tiež tú dvojakosť, protichodnosť. Dávku tvrdosti a uzavretosti od otca a dávku láskavosti od mamy.

Tieto aspekty sú jedni z najpresvedčivejších aké vo svojom radixe mám. Už pri
mojom narodení to bolo napísané v kolečku akých rodičov som dostala. Alebo akých som si vybrala. :)
martinbd
martinbd | 22.5.2014 07:01
Námatkovo som si otvoril 4 knihy a vo všetkých bol 4. dom, domom otca, ale nie vo všetkých už bol 10. dom, domom matky, ale bol. Niekedy mi to vrtalo v hlave, ako je to možné, veď dom Raka, predsa musí byť matka. Ale či to nie je tým, že domy nie sú odvodené od znamení. Teda aspoň tak to tvrdí D. Houldingová v knihe Astrologické domy. Vraj kedysi bol 4. dom, chrámom Saturna. Takže v tom prípade, by to celkom sedelo na dom otca v zmysle autority. 4. dom ale môžu byť aj obaja rodičia a niektorí uvádzajú, že to je raz tak, že otec je 4. dom a matka 10. dom, ale niekedy naopak. Z toho usudzujem, že ideálne je v konkrétnom prípade skúmaním života daného človeka, alebo horoskopov jeho rodičov zistiť, ktorý dom viac zodpovedá matke a ktorý otcovi, neviem či funguje univerzálne pravidlo.
Uvediem niekoľko pozorovaní:
- žena s MC v Panne a IC v Rybách. 4. a 10. dom prázdny. Otec ASC v Rybách - zaujíma sa o duchovné veci. Matkin horoskop nepoznám ale je práve naopak prakticky zameraná a je to obchodníčka. Takže tu by pripadal 4. dom k otcovi a 10. k matke.
- môj horoskop: MC Kozorožec, IC Rak. 4. dom (Slnko) a 10. dom prázdny. Mama má v horoskope Saturna v V. dome. Takže vo vzťahu k deťom je Saturn a ja mám ako obraz matky (10. dom) vládcu Saturna. To zapadá. Otec má Mesiac v Rakovi, bol starostlivý, ale hodinu narodenia nepoznám, takže ťažko niečo určiť.
- muž s MC v Rakovi a IC v Kozorožcovi. Oba domy prázdne. Vyrastal bez otca a jeho otec bol autoritatívny - bývalý vojak. Vládca 4. domu Saturn - princíp obmedzenia. Matka ASC v Rakovi. Vládca MC je Mesiac - čo je ale prirodzene matka.
neznámy
neznámy | 22.5.2014 08:52
Já jsem měla velmi problematické dětství. Máma umřela když mi ještě nebylo ani pět let, takže matku zde zastupovala babička.
IC v Beranu, prázdný dům. MC ve Váhách - Merkur a Pluto (Váhy) a Slunce (Štír) v konj. + Saturn (Štír) je v té konjunkci taky, ale už v 11d. (v různých systémech se mi stěhují planety mezi 10. a 11.domem)
Svou Lunu mám na DSC, ale ještě pár minut v 6d. v Blížencích.
Babička Beranka (IC v Beranu?) hrála roli matky. Z jedné strany byla velmi mateřská, z druhé generál. Strašně moc si chtěla povídat, všechno vědět, byla společenská (žeby ta moje Luna v Blížovi?). Taťku jsem vnímala většinou jako Merkura nebo Saturna, jako Plutonika jsem ho spíše nevnímala.
Nevím jak lze vidět problematické dětství, ale u nás v rodině to bylo vždycky velice napjaté! Lunu mám součástí T-kv., takže dost poškozenou. Slunce kromě toho silného stélia není v žádném major aspektu.
Ha! Eště mě napadla jedna věc ohledně otce.... ve svých 19 letech jsem poznala jednoho muže, který mi doslova a do písmene nějakou dobu suploval otce, on mě jednoho času bral jako dceru, já jeho jako otce. A TO JE TO PLUTO! -BIGEYE- Teď mi to došlo, on ztělesňoval naprosto tento princip! A ačkoliv on mě tak už nebere, já ho takhle beru stále! Zajímalo by mě, jestli lidé, kteří měli více "rodičů" než dva to mají nějak zapsané v horoskopu.
neznámy
neznámy » martinbd | 22.5.2014 09:42
Ďakujem za podrobný príspevok. Ono to s tým 4. a 10. domom zrejme bude u každého inak a rôzne a takže som už úplne upustila od toho chápania z tradičnej astrológie, v kt. sa spájal 4. dom s matkou a 10. s otcom a autoritou v rodine, kt. zastával. Ten 4. dom by však ma reprezentovať všeobecne vzťah k domovu a rodičom, teda aspoň si myslím...

Inak, v mojom prípade vôbec netuším, kt. dom komu prináleží, lebo môj otec je Kozorožec a matka Baran s Mesiacom a Asc. v Strelcovi a ja mám 4. dom v Rakovi - prázdny a 10. dom v Kozorožcovi s Merkúrom na MC a tiež som slnečný Kozorožec. Oboch rodičov mám v podstate dosť autoritatívnych a konzervatívnych, otec je viac introvertný a matka zasa spoločenskejšia, aj keď sa realizuje v rámci rodiny skôr a zasa udržiava oheň v rodinom krbe, ak to tak mám povedať, ale neviem ako by som priradila komu kt. dom. S matkou sme mali dosť problematický vzťah keď som bola v puberte, vysvetľujem si jej vplyv na mňa z hľadiska toho že moje dominantné Pluto v Škorpiónovi je v konj. s Mesiacom vo Váhach, vraj to značí akýsi silný tlak zo strany matky na podvedomej úrovni a to sedí.

Zaujal ma ten Tvoj posledný príklad, čo si uviedol, lebo tiež poznám muža s MC v Rakovi a IC v Kozorožcovi a jeho otec bol bývalý vojak a zdá sa mi, že tam nebol najlepší vzťah medzi ním a jeho otcom, avšak nemám to potvrdené. Na matku je ten muž veľmi naviazaný.
MC ma v konj. s Mesiacom v Rakovi a v 4. dome má retrográdny Jupiter. Mesiac je dominantnou planétou, avšak je v napätí s Neptúnom a v kvadr. s Asc. Tiež tam je kvadr. Slnko-Urán, Slnko je pritom v Panne a v 12. dome. Zaujímalo by ma, či tam je možné vidieť z tohoto nejaké problémy v detstve al.konflikty s otcom?
neznámy
neznámy | 22.5.2014 09:54
Hmm, tak to ozaj z toho čo si napísala vyzerá na dosť zvláštne detstvo a Tvoja babička zrejme s jej Mesiacom zrovna až tak moc nesadla na Tvoj Mesiac v Blížencoch, lebo materstvo a princíp výchovy tiež u ženy je prezentovaný Mesiacom. Ty s tým Mesiacom si potrebovala ako dieťa (a tiež potrebuješ) dostatok vzduchu a voľnosti, takže možno Ťa Tvoja babička mohla nejako v tomto smere mohla obmedzovať a tiež 4. dom v Baranovi nie je zrovna znakom harmonického rodiného krbu.
Tvoj biologický ttec tiež asi sa nestotožňoval u Teba s tým vnútorným obrazom otca, kt. u Teba dávalo Slnko a Saturn v Škorpiónovi, preto Ti ten muž dokonale "nahradil" otca. Zaujímavé... -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 22.5.2014 09:55
sorry, preklep, dalo sa mi to dvakrat... :)
martinbd
martinbd | 22.5.2014 09:58
ináč poznám ešte jedného muža, ktorý má IC v Kozorožcovi a Saturn je bez aspektov, tiež vyrastal bez otca, čo by ešte nemuselo vadiť, ale mám dojem, že tým trpí ...
Ja som vizuálny typ,potreboval by som to vidieť ...,
ale ak ide o detail, Slnko v 12. dome môže znamenať, okrem iného, neprítomnosť otca buď fyzickú alebo duševnú ...
neznámy
neznámy | 22.5.2014 09:59
Ďakujem za podelenie sa s Tvojou skúsenosťou, myslím, že v Tvojom prípade si od oboch rodičov vymákla to najlepšie pre život ;)...
neznámy
neznámy | 22.5.2014 10:04
Babča má Lunu ve Lvu což je nepřesný sextil s mou Lunou. No celé to je zajímavé. Babička Beranka s Lunou ve Lvu, Taťka Lev s Lunou v Beranu :D, a pokud vezmeme v potaz znamení, tak ta jsou kvadraturní k mému Slunku ve Štíru.
Máš pravdu, babička mě omezovala dost, má totiž ještě Venuši v Býku. Vlastně jsem jí jednu dobu říkala "policajt". :D
Jj, táta nikdy nebyl pozitivní autoritou. Měl sám dost problematické dětství, táta je opustil když byli malí, takže možná ani nevěděl JAK být otcem. Každopádně dokázal být velmi jemný a milující, ale tohle ukazoval strašně málokdy, protože niterné pocity měl problém vyjadřovat, což mě jako malou Štírku velice zraňovalo a měla jsem pocit, že mě nemá rád, že mu na mě nezáleží. Ale zase z jeho strany jsem měla kopec svobody a volnosti. Saturnský byl hlavně v těch citlivých tématech, jinak ne.
Teď máme velice pěkný vztah. Jako dospělá jsem pochopila, že mě miluje a začala jsem ho objímat a říkat, že ho mám ráda, tak to začal dělat i on. Přijde mi krásné, že se takhle člověk díky svému dítěti může změnit...
Ano, ten muž mi doplnil potřebu otce, potřebu pozitivní mužské autority, za což mu děkuji. A myslím, že i díky tomu jsem mohla pochopit tátu a bezpodmínečně ho začít mít ráda.
neznámy
neznámy » martinbd | 22.5.2014 10:05
Ja som sa o Slnku v 12. dome dočítala, že vždy značí prekážky a obmedzenia v detstve a teda nie najšťastnejšie detstvo. 12. dom v Panne, Slnko tiež v Panne, to už samo o sebe nevyzerá moc dobre... Aspekt v radixe Saturn sextil Slnko, Saturn v 2. dome v Škorpiónovi.
martinbd
martinbd | 22.5.2014 10:05
To je zaujímavé, os starých rodičov je ASC - DSC. Teraz je otázka či DSC je stará matka, alebo starý otec ... :)
neznámy
neznámy » martinbd | 22.5.2014 10:15
No, děda byl Rak, ale už si nepamatuju datum přesně a rok. ALe podle toho co vidím v kolečku to bude asi 21.07.1923 a babča 11.04.1927. Hodiny samozřejmě neznám.
Ale když jsi ten vizuální typ, tak se na to můžeš kouknout. Já když to nevidím, taky mám problém :D
Děda byl starý bručoun, co dokázal být jen s malými dětmi, jinak mu všichni vadili :D (zajímavé! Nedokázal se dospělým otevřít - to stélium v Raku?). Zamýšlím se nad tvou otázkou a nevím. Spíš asi babča ASC a děda DSC.
neznámy
neznámy | 22.5.2014 10:17
Jinak kdo by chtěl pro své vlastní zkoumání moje data, napište mi do vzkazu, nechce se mi to tady veřejně psát :D
nikav
nikav | 22.5.2014 10:21
Moje Slnko v 8., škorpiónskom dome /kvadrát s Marsom/, Luna v KOZ 7. dom - konjunkcia Merkúr, kvadráty Jupiter, Saturn, opozícia Urán. Môj astrológ pri výklade horoskopu poznamenal, že nezjavuje sa matka. Povedala som, či niečo nevypovedá o nevlastnej matke - "áno, ale je to v KOZ tvrdé". Matka mi umrela ako 7-mesačnej a otec sa ku mne správal škorpiónsky, kvôli tomu kvadrátu Marsa, ktorý je tiež v Škorpionovi. Teším sa tejto téme, budem sa o ňu zaujímať po mojom návrate v nedeľu. Všetko sa dá prežiť.-BYE-
martinbd
martinbd | 22.5.2014 10:24
ešte to trochu zamotám. Teraz ak je to starý otec z matkinej strany tak je to ASC alebo DSC, a ak z otcovej strany? :)
neznámy
neznámy » martinbd | 22.5.2014 10:28
Babička i děda o kterých píšu a se kterými jsem vyrůstala jsou z matčiny strany. A platí to co jsem psala výše, Babča ASC a děda DSC.
U rodičů z otcovy strany neznám data bohužel, ale vím že děda byl Panna a babča je Vodnář. A tam bych to řekla asi stejně, babča ASC, děda DSC. Jako nevím, ale pocitově to musím napsat tahle. Dědu z otcovy strany jsem měla moc ráda, byl to miláček. Celý život litoval, že opustil svoje děti, takže nám vnoučatům to vynahrazoval za svoje děti. Byl takový jemný a klidný člověk...
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...