mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Astrológia a horoskopy - 

Vyzreté a nevyzreté planéty

neznámy
neznámy | 7.1.2015 11:29
Zdravím..

Zaujíma ma váš pohľad na túto tému.. je vôbec možné, aby planéta "vyzrela" do nejakých foriem určených spoločnosťou (alebo kým/čím vlastne?)..?

Poznám ľudí, ktorí nie sú v tradičnom - dajme tomu ezoterickom zmysle slova "vyzretí", nie sú žiadnymi preduchovnelými bytosťami, neovplývajú sebaobetovaním, "dobrotou", ani prílišným záujmom o iných. Niekto by ich nazval sebcami, niekto ľuďmi, čo žijú svoj život a berú si, čo im ponúka. Netrpia pocitmi menejcennosti, venujú sa svojim záujmom a robia si čo chcú - často však bez ohľadu na iných.

Kto je potom vlastne vyzretý? Ten, čo si robí čo chce a je tak šťastný, alebo ten, čo sa snaží žiť v rámci nejakých duchovných zásad, no v sebe stále nevie nájsť "kľud"..?
neznámy
neznámy | 7.1.2015 11:45
Ešte som sa s tým nestretla. :)
Ktoré teda sú vyzreté a nevyzreté?
neznámy
neznámy | 7.1.2015 11:50
Tak napríklad pojmy ako nevyzretá Luna, nezvládnutý Mars.. atď.
neznámy
neznámy | 7.1.2015 12:17
No tož já nevím, ale pojem nevyzrálá planeta je dost divný :D
Nevyzrálý může být podle mě jedině člověk, který její energii nezvládá.
Osobně je pro mě vyzrálost něco velice abstraktního, protože z pozice člověka to nemůžu objektivně posoudit. Ale když bych to trochu ohraničila mým subjektivním pohledem, řekla bych, že vyzrálý jedinec přijímá věci (a podotýkám ne nutně pasivně) tak jak mu přijdou, prožije je, vezme si z nich maximum a bez pocitu hořkosti a s vděčností jde dál. A kdo z nás může říct, že toto bez výjimky zvládá? Moc nás asi nebude ;-)
neznámy
neznámy | 7.1.2015 12:30
Asi dva dni dozadu som mala nutkanie založiť tému o tom, ako kto vníma zrelého človeka, aké atribúty by taký človek mal spĺňať a tak.... :)

Lenže napríklad, čo je to snaženie sa podľa duchovných zásad? Čo sú to duchovné zásady?

Poznám človeka, ktorý hovorí o takých ľuďoch ako o najväčších sebcoch a podľa mňa práve jeho poznanie je veľmi ďaleko a sama by som mu dala nálepku "duchovný človek".
Aj keď tie pojmy duchovno, duchovný človek nerada používam, lebo každý si pod tým predstaví niečo iné.

Sú ľudia, ktorí vnímajú duchovno len cez určité mimozmyslové zážitky, cez určité schopnosti, ktoré nie sú dané každému....ako napríklad byť médium a podobne.
No v bežnom živote robia také blbosti, ktoré sú podobné malým Majdám zo škôlky :)

Myslím, že za zrelého človeka považujem tých, ktorí vedia zobrať zodpovednosť za svoje činy, ktoré možno neboli príliš lichotivé, no vedia za ne niesť zodpovednosť a neutekajú pred nimi.
Alebo tých, ktorí dokážu nazerať na situácie z rôznych uhlov a podľa toho aj konajú, nedržia sa len svojho stanoviska. No tu sa dá namietať, že robiť tak, aby aj druhí boli spokojní, sa proste vždy nedá...

Takisto vzdať sa seba pre iných ešte neznamená, že vždy každému a vo všetkom vyhoviem.

Tá hranica je asi dosť tenká...
neznámy
neznámy | 7.1.2015 12:36
ten termin pocujem prvy krat:)
vzdy zalezi na tvojej viere, ze co je vyzrete a co nevyzrete...lebo kazde duchovne ucenie ma trochu rozdielne parametre "vyzretosti" a "nevyzretosti"... spolocnych maju len niekolko malo atributov a to vacsinou dusevna rovnovaha (astrologicky zvladnutie zivlov vo svojom horoskope alebo jungiansky styroch funkcii), cire vedomie (stav "tu a teraz", uvedomovanie si "jastva v sebe") a casto aj neublizovanie sebe a okoliu, aj ked o tom sa v niektorych naukach da polemizovat-PUH-
ale celkom trefne to zhrnula humanisticka astrologia. ona rozpoznava styri urovne bytia: biologicku, spolocensko-kulturnu, individualnu a transpersonalnu...
biologicka je to typicke "zrat, spat, plodit", cize uroven takmer zvierata:D
atd. atd.
davam sem link s tymi urovnami ako ich chape humanisticka astrologia:

http://mujweb.cz/richnovotny/skripta07.htm

http://mujweb.cz/richnovotny/skripta04.htm

takto nejako ja chapem "spracovane" a "nespracovane" principy planet... clovek by ma s kazdym principom smerovat az k tej transcendentalnej rovine...
martinbd
martinbd | 7.1.2015 12:56
S týmto pojmom som sa stretol tiež prvý krát.

Ak tomu správne rozumiem, tak máš na mysli to, že dajme tomu, niekto má silného Marsa, je spoločensky neprípustné, aby sa človek prejavoval agresívne, a teda, či je možné, aby ten človek ovládol tú silu a dal jej smer, ktorý je daný spoločenskými normami. A teda, že by sa prejavoval ten Mars konštruktívne, dajme tomu v pracovnom zápale, alebo športových výkonoch. Rozumiem tomu správne?

Tá druhá otázka má asi náväznosť na tú prvú, ale akosi tú náväznosť neviem zachytiť, môžeš to prosím ťa viac ozrejmiť?
V druhej otázke sa už pýtaš na vyzretosť človeka, nie planéty, alebo to berieš ako jedno?
neznámy
neznámy | 7.1.2015 13:16
Mozna by se na to dalo podivat z hlediska geologicke aktivity,ktera se na zaklade jinych aktivit meni(zraje),ci naopak s minimalnimi procesy ,( vnitrnimi,vnejsimi).
neznámy
neznámy » martinbd | 7.1.2015 13:16
Asi som zvolila nesprávny pojem, Ale áno, chapes to správne.. Ide o tak často opakovane spracovanie a nespracovanie danej planéty, cize nejakého princípu v živote..

Čo sa týka druhej otázky, tak ide o navaznost spracovania/vyzretia daného archetypu v sebe a následne jeho využívanie v realite a situáciách.. a v neposlednom rade, do akej miery je vhodné používať nás potenciál.. Pretože spoločnosť často dáva obmedzenia odkiaľ pokiaľ..

Je teda správne dbať na spoločnosť alebo na vlastný vnútorný tlak, ktorý vyžaduje radix ako preddispozicia, ktorá čaká na naplnenie?
martinbd
martinbd | 7.1.2015 13:40
Podľa mňa horoskop reprezentuje naše nižšie Ja, ale to vyššie Ja v horoskope nie je, to chápem ako tú najvlastnejšiu individualitu, duchovnú iskru v nás. Buď je pánom vyššie, alebo nižšie Ja, ak je pánom nižšie Ja, človek je neslobodný, pod vplyvom prírodných, alebo astrálnych síl, ak pôsobí Mars, nahnevá sa, ak Saturn, ide do depresie a podobne, ak je pánom vyššie Ja, usmerňuje tie sily, využíva ich, tak ako človek využíva prírodné sily vo vonkajšej prírode. To je podobné ako s ohňom, dobrý sluha, ale zlý pán. Ako analógiu chápem 10 zenových obrázkov krotenia býka:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Bulls

Kde býka zrkadlí horoskop a ten človek symbolizuje nášho ducha.
Na druhej strane je asi dobré zvoliť vhodný spôsob krotenia býka. Ak človek príliš tlačí na pílu, môže to byť ešte horšie, preto je dobré poznať seba samého. Nie každý napríklad zvláda celibát, pre niekoho to môže mať neblahé následky ako u niektorých kňazov.
neznámy
neznámy » martinbd | 7.1.2015 14:22
Čo si napísal v tomto príspevku, presne vyjadruje aj môj pohľad.
Veľmi dobre vystihnuté. -BOW-
neznámy
neznámy | 7.1.2015 14:31
Četla jsem o vyzrálostí planety v souvislosti s tím jestli tvoří rozběžný, nebo doběžný úhel od planety, která je pomalejší. Rozběžný by měl znamenat vyzrálost, protože už zkušenost proběhla a planeta je jakoby dospělejší. Ale ruku do ohně nedám za to, že to píšu úplně dobře a určitě jsou jiná kritéria, tohle stejně nejde u všech planet uplatnit.
neznámy
neznámy » martinbd | 7.1.2015 14:55
Hovorit o svobode na zaklade vyssiho,ci nizsiho ja je nesmysl,ba co vic v souvislost s duchovni jiskrou,myslim že jde o zcela jine urovne,co ty vis o primitivni zvireci svobode a naopak o svobode duchovni?Clovek se rodí svobodny a teprve az lidske zvyklosti z neho naopak udelaji trotla,ktery se stydy za to že se posral.
neznámy
neznámy | 7.1.2015 15:04
S prvou častou súhlasím úplne :)
A k tej druhej...ozaj si myslíš, že človek sa rodí ako slobodný? V čom vidíš tú slobodu?
A ešte otázka....veríš na slobodnú vôľu človeka?
neznámy
neznámy | 7.1.2015 15:23
Podľa mňa je nezrelé používanie konkrétnych životných princípov spojené predovšetkým s reakčnými postojmi a zrelé je tým pádom od reakčných postojov oslobodené...

martinbd: horoskop je mapou s viacerými vrstvami a každá vrstva je mapou „iného ja“

neco: na ktorej planéte sa rodia slobodní ľudia??
neznámy
neznámy | 7.1.2015 19:18
No nakoľko som si všimol, že každé slnečné znamenie a pravdepodobne aj znamenia iných planét vyjadruje iný spôsob ako sa vyrovnať s bazálnou neistotou a pocitom menejcennosti, tak vyzretý človek bude asi ten, kto stratil pocit ohrozenia, že v živote je nebezpečno a premenil planetárne daný spôsob, ktorým sa snaží to ohrozenie kompenzovať.

A nevyzretá planéta je možno taká, ktorej postavenie sa prejavuje, ale v natíve nemá dané, že sa môže prejaviť úplne amusí čakať na tranzity(ale to je len myšlienka).

A máte všetci pravdu, že niekto sa snaží byť transcendentálny buď sedením v kostole, alebo že si platí nejakého guru, ale pre spoločnosť je v skutočnosti nepoužiteľný alebo dokonca toxický.

vyzretý človek jednoducho pociťuje zodpovednosť za seba a iných, dokáže ustúpiť od svojich názorov, ak zistí, že je to treba, dokáže rozpoznať slabosti iných a neodsúdi ich ich za ne a žije konštruktívne a prispieva svojim životom aj iným.
neznámy
neznámy | 7.1.2015 19:54
Pekne :)
granko
granko | 7.1.2015 20:54
tak tie dva spomenuté opozitá si vôbec neodporujú ale sú dvoma stranami jedného.. tej nezrelosti.. ale je to boj! nikto ani samotný gandalf či kto, si nemôže povedať bingo! dosiahol som olymp! už len manna nebeská mi bude padať! som už jak ementál hotový! každý sa môže učiť od každého.. mudrc od analfabeta..


a no a pre mňa maxime, že keby existovali nejakí skutočne zrelí, prvorade by usilovali o zvrhnutie poriadku spoločnosti, ktorá podporuje nezrelosť.. teda plytký konzum, poslušnosť, netvorivosť a hlavne nesamostatnosť v myslení..
neznámy
neznámy | 8.1.2015 01:24
problém je možno v tom, že sa príliš snažíme všetko pochopiť rozumom a tiež máme tendenciu príliš posudzovať. veď samotná astrológia je presne o tomto. to čo sa nám javí ako očividné, teda viditeľné, v astrológii je ukrytá skutočná pravda a podstata toho čo sa v živote deje a čo sa v človeku deje. je to vlastne "moja" otrepaná teória formy a obsahu.

na prvý pohľad môže byť človek pokojný a pôsobiť vyrovnane (aj keď zabije človeka), takže by sme ho zaradili do kategórie vyzretých osobností :). takže keby celá spoločnosť bola zostavená z takýchto vyzretých osobností, bola by celá spoločnosť vyzretá a všetci by sa cítili spokojní a vyrovnaní.

na druhej strane môže existovať človek totálne nevyrovnaný, zúrivý a nešťastný a ešte aj s pocitom, že "takto sa nedá žiť". a to môže byť človek, ktorý dosiahol mimoriadnú citlivosť a vnímavosť na okolie a dajme tomu že aj hlbší vhľad do určitých vecí a pochopenie určitých zásad, pre ktoré si iní nerobia vôbec starosti. s novým, alebo s vrodeným poznaním zistí, že nie je také jednoduché sa takto v živote presadiť a nebude chcieť "upadnúť" do davu. nebude mu ľahostajné to čo sa vo svete a medzi ľuďmi deje a to ho privedie až k zúrivosti. aj bolesť druhých bude vnímať o to viac a bude sa trápiť pre mnohé veci. jediné čo mu možno bude ešte chýbať k tomu, aby nepôsobil tak nešťastne je nadhľad a vnútorná sloboda. ak tú nájde, očividne zapadne do priemeru "vyrovnaných" ľudí

jedna zo zaujímavých vecí je pravdovravnosť. to sa tiež nedá vysvetliť rozumom. to treba cítiť. človek čo nedokáže klamať sa cíti dobre a sám sebou len vtedy ak hovorí pravdu. lenže môžu nastať situácie, kedy musí hovoriť a vyslovenie pravdy môže niekoho psychicky zlikvidovať a môže zároveň radikálne zmeniť priebeh životov niekoľkých ľudí.

na druhej strane, človek čo nehovorí pravdu možno pôsobí bezstarostným dojmom, ale otázka je či si niekde hlboko vo svojom vnútri váži sám seba / či má pevné jadro.

a ešte ma napadlo skôr, že ak je niekto nešťastný a začne piť, tak v momente keď je na mol, nevie nič o svojich problémoch. jeho vedomie a vnímanie je dokonale otupené, takže jeho receptory vnímania a chápania sú úplne odpojené. opitosť je dočasný stav určitého druhu tuposti, ktorých môže byť ale veľa. podobne si myslím je to aj s našou vyzretosťou. tá by mala byť vyvážená silou zvládnuť nové poznania. na tom istom princípe fungujú aj špeciálne "duchovné" techniky meditácie, z ktorých úplne a s trvalými následkami prepne v hlave keď sa prebudí kundalíni energia naraz. v podstate musíme byť permanentne odpojení od vyššieho poznania, kým sme na to nedozreli, aby sme pochopili a aj to strávili, že všetko je inak
neznámy
neznámy | 8.1.2015 08:04
dobre píšeš...Jožko
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...