mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Astrológia a horoskopy - 

Význam symbolov planét

neznámy
neznámy | 7.1.2011 20:33
Vŕta mi v hlave jedna otázka, možno sa nájdu múdri, čo poznajú odpoveď.
Od 18 - 20. storočia boli objavené tri významné astrologické prvky, planéty
Neptún, Urán a Pluto. Hoci tá posledná sa od roku 2006 za planétu ani nepovažuje.
Astrológia vznikla kdesi v Babylonskej ríši, keď múdri tej doby ešte neboli tak ponorení v hmotnom svete ako sme dnes my. Takže asi vedeli vyciťovať isté energie a vplyvy vesmíru inak ako my dnes.
A mňa zaujíma, kto týmto trom planétam novej doby dal ich význam, kto určil ich mená a podľa čoho.
Pluto, to celkom chápem. V čase jeho objavenia, v r.1930 sa vo svete naozaj diali veci, ktoré vystihovali jeho energiu. Ale ani to nepokladám za úplne uspokojivú odpoveď.
neznámy
neznámy | 8.1.2011 00:31
tak dajme tomu prva planeta, ktora rozbila tradicnu sedmicku planet, teda Uran, bol obajveny pocas americkej revolucia a tesne pred velkou francuzskou revoluciou...navyse, ked spojime skutocnost, ze rozbil cely tradicny system, tak jeho charektiristika sa nam priamo nuka...preto bol Uran hned od zaciatku povazovany za symbol revolucie a necakanych zmien...najprv bol pomenovany po jeho objavitelovi - Hesrchelovi a az neskor, v ramci toho, ze vsetky planety niesli mytologicke nazvy, tak aj Herschel bol premenovany na dnesneho Urana, pricom po objavitelovi mu zostal aspon znak, ktory pripomina pismeno H.
dalej objavenie Neptuna nebolo az take prevratne...dokonca uz pred tym bola vypocitana jeho pozicia, pricom pri objaveni sa lisila od skutocnej iba jediny stupen...aby sa pokracovalo v tradicii, tak aj Neptun dostal meno podla mytologickej postavy...a preco mu vybrali prave tuto mytologicku postavu, krala mori? neviem presne odpoved na tuto otazku, ale by som povedal, ze to bola "nahoda", respektive niekto, ci nieco vnuklo vedcom napad, aby dali tejto planete pomenovanie podla tohoto boha, ktory vlastne korensponduje aj s jeho astrologickou charakteristikou (ved nie nahodou je Neptun vladcom Ryb).
neznámy
neznámy | 8.1.2011 15:49
Ale má to jeden háčik. Objavitelia a pomenovatelia týchto nových planét boli astronómovia, ktorých vôbec nezaujímalo, čo sa práve deje vo svete vo svetle astrológie. Asi musím prijať fakt, že pôsobenie vyššej prozretelnosti funguje aj v
dnešných časoch.
A Neptún je tak nádherne modrý, že nikoho asi nemohlo napadnúť nič iné ako je spojenie s morom a bohom Neptúnom.
Dnes ráno som počúvala v rozhlase reláciu Esprit, ktorá mala ako tému Astrológiu.
Nejaký človek tam povedal, že Astrológii neverí, pretože pri pôrode vyvinie väčšiu gravitačnú silu pôrodník ako ktorékoľvek vesmírne teleso.
Asi je dosť ľudí, ktorí astrológiu neprijmu pre svoj "vedecký" pohľad na svet.
Vyššie duchovné zákony formujú tie nižšie, ktoré sú v hmote.
Tak ako nefyzická myšlienka vždy predchádza fyzický čin.
A tento "vedecký" svetonázor akosi nepripúšťa, že Newtonove zákony fyzického sveta sú ešte len prvou triedou poznania. :)
neznámy
neznámy | 8.1.2011 17:58
tak to sa ten neastrolog asi viacej vzil do pozicii porodnika, to preto zrejme, ze si sam porodom nepresiel, potom by zistil co je gravitacia, a antigravitacia:) -LOL-
neznámy
neznámy | 8.1.2011 18:02
pozicie..
neznámy
neznámy | 9.1.2011 21:19
ale v podstate ak vezmeme do uvahy velmi modernu tendenciu obchadzat prirodzene sily prirody zostavajuce v uzadi a nepoznane... kedysi vacsinou rodila matka, co nespekulovala nad moznostou odsunut neprijemny az hrozu vzbudzujuci zazitok, a nie porodnik ako je to teraz, ktory je casto zavazovany prislubom odmeny za dobre vykonanu pracu....a matka, skrze ktoru prichadza zivot na svet zostava v uzadi...ved aj domorode kultury povazovali akt dospievania ci uz muza alebo zeny za nevyhnutnost prekonania urcitych prekazok danych kazdou kulturou osobite...takze v skutocnosti mal nas neastrolog pravdu, pretoze pri tolko proklamovanom sectio caesarea porodnik musi vyvinut vacsiu silu a zrucnost ako samotna matka, aj ked casto indikacie su vselijake...ale prave neochota popasovat sa s problemami a bolestou moze priniest dusevnu a fyzicku mlandravost buducnosti, sorry :)
neznámy
neznámy | 9.1.2011 22:09
Toto aj mňa viackrát napadlo, aký vplyv majú neprirodzené tendencie v pôrodníctve, také ako píšeš, alebo aj umelé vyvolávanie pôrodu.
Tiež som si všimla, že snaha zbaviť sa prirodzenej bolesti aj v tejto oblasti speje
k tej fyzickej a duševnej mľandravosti ako si to pekne pomenovala.
neznámy
neznámy | 12.1.2011 21:01
Doplnim kolegu. Pozicia Neptuna bola vypocitana niekolkokrat ale vzdy doslo k omylu, trvalo niekolko rokov kym sa podarilo jeho poziciu vypocitat tak aby bol viditelny v dalekohlade. Od toho je to pan mlzitel, ktory nam dokaze zastriet zrak iluziami. Podla krala mori ho pomenovali kvoli jeho modrej farbe. Bol objaveny v case narodnych hnuti pohananych silnym idealizmom, v tom case vznikol socializmus ako myslienkovy prud sucitu a aj ine ideologie.
Pluto ako najvzdialenejsia planeta na extremnej hranici slnencnej sustavy s trvalou teplotou na povrchu okolo -200 sa ponuka ako vladca podsvetia a hranicnych, extremnych skusenosti. Objaveny bol v case vzostupu totalitnych rezimov po celom svete, masove hnutia, demagogia.
Empiricky sa tieto vlastnosti podarilo overit a dobrusuju sa dalsimi skumaniami. To ze astronomovia nepovazuju Pluto za planetu je nepodstatne. Astrologia pouziva tradicne i niektore fixne hviezdy, moderna astrologia i planetky (Chiron, Ceres) a niektore matematicke body (Lillth)
A preco im dali take mena akym astrologicky pasuju? Jedno zaujimave vysvetlenie co som cital hovori, ze astronomovia sucasnosti len objavuju to co uz objavene bolo. Ludstvo sa po desattisice rokov zaoberalo pozorovanim oblohy. Pribehy ktore sa o pozorovani oblohy tradovali sa stali mytologiou. Ked dnesny astronomovia objavuju nove planetky prirodzene cerpaju mena z mytologie. Iny zaujimavy pohlad hovori, ze kedze pozorovanie oblohy nam hovori o povahe veci na zemi, je mozne i pozorovanim veci na zemi zistovat co sa deje na oblohe, i ked to nie je vidietelne. Takze archetyp ktory existuje medzi ludmi ma svoje vyjadrenie i na oblohe.
Je to take pritahnute za vlasy cele, ale zaujimavo sa to cita :-)
neznámy
neznámy | 12.1.2011 22:42
no tak ak si da niekto spravit cisarsky z dovodu neochoty popasovat sa s bolestou,hned ako pominie narkoza alebo epidural pochopi aky bol debil:)
neznámy
neznámy | 12.1.2011 22:52
vsetko ma svoje pozitiva a negativa.ked boli porody prirodzene tak zase dochadzalo ovela castejsie k umrtiam matky alebo dietata,alebo k roznym poskodeniam.ja osobne by som toto nikdy neriskovala.to radsej prezijem tu pripadnu fyzicku alebo dusevnu mlandravost.
neznámy
neznámy | 13.1.2011 14:46
Jáj, Zuzka, ale ja nechcem ženy hnať do poľa rodiť. Len som súhlasila s Vandou ako to myslela ona.
Chvalabohu sú dnes iné možnosti ako zachrániť matky, alebo deti pri pôrodoch, keď nastanú komplikácie. Mala som skôr na mysli to, že vo "vyspelých" krajinách sveta sa bez epidurálu už asi ani nerodí a to že naozaj veľa žien považuje cisársky rez za nejakú alternatívu bezbolestného pôrodu. Ale počula som od žien, čo rodili cisárom, že bolesť príde potom.
No a psychika tiež zohráva svoje. Strach z bolesti = komplikácie pri pôrode. Aj tak to môže byť. :)
Ale už sme zas voľade inde. Od Pluta sme plynule prešli do pôrodnice. :D
neznámy
neznámy | 13.1.2011 18:12
hej mas pravdu.trosku ma to rozbehlo jak cervene platno byka,precitlivela tematika pre mna:)))

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...