mesiac
Streda, 17.4.2024
Meniny má Rudolf

Astrológia a horoskopy - 

Tvary v horoskope

neznámy
neznámy | 14.7.2013 12:15
Snazim sa prejst skripta od Richarda Novotneho a potrebujem niektore veci vysvetlit-SHAME-

Pri tvaroch typu lokomotiva alebo miska hovori, ze pre vyklad je dolezita veduca planeta toho ktoreho utvaru. Popisuje ju ako planetu, ktora prva vychadza po neobsadenej vyseci. A to si nie som ista, ci som to spravne pochopila. Mozete mi to prosim objasnit?

dakujem
neznámy
neznámy | 14.7.2013 12:33
keby si s tým zatočila proti smeru hodinových ručičiek tak to je tá čo bude prvá na ascenedente...
ja mám lokomotívu, ktorú ťahá Merkúr, ten je v piatom dome posledný "vagon" je Neptún, ktorý je v druhom dome, hoci vyzerá bližšie k ascenedentu, dostal by sa tam až posledný....
Merkúr je v mojom prípade ozaj výraznejší a významnejší ako Neptún.... a myslenie zvažovanie analýza (merkúrske témy) je to, čo ma sprevádza v živote, zjavne i porovnaní s inými ľuďmi výraznejšie... (som s tým chvíľami až otravná :D)
neznámy
neznámy | 14.7.2013 13:41
teď jsem z toho zmatená, protože jsem objevila horoskop L.Klímy, který má lokomotivu a vedoucí planetou má být Jupiter. Jenomže ten je první na ascendentu, pokud zatočím po směru hodinových ručiček-CONFUSED-http://www.astrolot.cz/apraxe/49_klima.html Možná se špatně dívám, ale příjde mi to tak.
neznámy
neznámy | 14.7.2013 13:41
Ja mám misku (vedro). Všetky planety mam rozložené v jednej polovici radixu iba jedna (Luna) je oproti nim..
A čo som sa dočítala, tak tá planéta (držadlo) má akoby na muške všetky tie ostatné planéty a pôsobí na ne tou energiou, ktorá je tej planete vlastná. Ale to som sa len dočítala, v praxi to vnímam asi tak, že všetko sa u mňa točí okolo citov, emócií, rodiny a pod.) -FLOWER-
neznámy
neznámy | 14.7.2013 13:56
No, trochu som pogooglila a nasla toto:

http://www.bobmarksastrologer.com/locomotive.html

"...The way to find the most important planet in the horoscope is to just point to the empty space, that empty one third of the circle. Then, move your finger COUNTERCLOCKWISE until you reach a planet. That planet, known as the cutting planet, is the most important one in the horoscope...."

v takom pripade je to pre Klimu skutocne Jupiter...
neznámy
neznámy | 14.7.2013 14:45
aha, tady je to jasné, asi jsem nepochopila, jak to Jednazmala myslí. (mám sama vůdči lunu v rybách a poslední neptun, což zase není tak protichůdné, takže si u sebe rozdíl ani neuvědomuju)
neznámy
neznámy | 14.7.2013 15:33
No praveze si nie som ista tym, ako to jednazmala myslela. Ja som to, co napisala pochopila tak, ze tam zavisi aj od rychlosti planety, ktora sa ti prva dostane na asc. a nie ta, ktora je vlastne nakraji..., co by teda bola uplne ina metoda ako to popisuje bob marks.
neznámy
neznámy | 14.7.2013 15:56
upsss :D
nie nie až taká komplikovaná nie som, rýchlosť planét s tým nič nemá, boba som si neprečítala (to by som sa v angličtine nevysomárila asi :D)
no zrejme bob vraví, že v smere hodinových ručičiek, a ja som napísala blbosť
lebo i v tom mojom prípade to funguje v smere hodinových ručičiek
to tam síce Neptún bude skôr ako Merkúr, ale to sa neráta lebo neprešli ascenedentom všetky planéty (vagony)
doposiaľ som nechápala prečo ľudia majú problém zistiť vodiacu planétu, už to chápem :D (ja sa riadim mojim horoskopom ako vzorom a tak viem na ktorej strane tej výseče to je)
tak sa ospravedlňujem za zmätky -SHAME-
neznámy
neznámy | 14.7.2013 17:25
No praveze Bob tam ascendenta vobec nespomina. Preklad:

"...sposob ako najst najdolezitejsiu planetu v horoskope je ukazat na prazdne miesto, na tu prazdnu tretinu v kruhu. Potom sa prstom pohybujte v protismere hodinovych ruciciek pokial nepridete k planete. Tato planeta, znama tiez ako veduca planeta, je najdolezitejsou v horoskope..."
neznámy
neznámy | 14.7.2013 17:33
aké jednoduché! :)
tá planéta je dôležitá, ale nie najdôležitejšia.....
no ja ju isto pociťujem rovnako významne ako planéty na hlavných osiach...
ten môj ťahúň Merkúr je tiež dosť aspektovaný, je prepojený s takmer všetkými planétami...

ty máš vlastne tiež lokomotívu?
neznámy
neznámy | 14.7.2013 17:50
No ja... ja mam planety v rozmedzi 135° 23' (teda podla Novotneho som presvihla ranec o 23' - on uvadza max. rozptyl prave 135°). takze som asi tak nieco medzi rancom a miskou. Za to moj manzel ma 125° 38'. V mojom pripade je to tvojou metodou prave mesiac, ktory prvy prejde ascendentom, a v tom druhom venusa. Tak neviem. By ma zaujimalo co na to Rudi -LOL-
neznámy
neznámy | 15.7.2013 15:07
ascendent descendent imum coeli medium coeli jsou tu jen orientační.

Pro začátečníky je asi nejlepší opravdu ten návod, který je tu výše uveden:

najděte koncové planety misky nebo lokomotivy a ta planeta, která je na konci obsazené plochy (na rozhraní prázdné a obsazené) jako první PROTISMĚRU hodinových ručiček, nebo naopak PO SMĚRU ZNAMENÍ ZVĚROKRUHU je planeta tažná.

V případě Lad. Klímy je to opravdu Jupiter a to, že jako první vyjde nad obzor (ASC) ho řadí do další kategorie ohniskových planet.
neznámy
neznámy | 15.7.2013 15:17
potíž je v tom, že tvary horoskopu jak je definoval Marc Ed. Jones (lokomotiva, miska atd jsou určeny v placidově systému a ne ve zvěrokruhu.

Podobně humanistické členění je definováno v Campanových domech a ne ve zameních ajeho symbolika je opřena o symboliku číselnou:

TYPICKÉ
2kové (hemisféra, trychtýř, houpačka
3kové lokomotiva, cluster, trojnožka)
4kové čtyřdílka (čtyřcípá hvězda)

hvězdicovité
5ková, 6ková)

rozptyl

ATYPICKÉ
přechody a neidentifikovatelné tvary
neznámy
neznámy | 15.7.2013 16:28
A to mám radosť, že aj ja som zaraditelná v kategórii Atypické.
Už som si myslela, že nikam nepatrím.
neznámy
neznámy | 15.7.2013 16:31
původní rozlišení je na harmonické a disharmonické, ale to mi připadá zavádějící. Tak jsem to upravil na typické a atypické.
neznámy
neznámy | 15.7.2013 16:31
Tvary bývají podpořeny analogickými planetárními konfiguracemi

např. trojnožka velkým trigonem

lokomotiva, v našem názvosloví OTEVŘENÝ ÚHEL taky velkým trigonem, ale často v nich najdeme dynamiku opozic, kvadratur, T kvadratur

Trychtýř (vědro) bývá podpořeno T kvadraturou

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...