mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Astrológia a horoskopy - 

TOP REBRICEK ASTROLOGICKEJ LITERATURY

neznámy
neznámy | 20.1.2012 21:25
zaujima ma, ake astrologicke knihy vo vasej kniznici vitazia...staci mi prvych 5.priecok ,a kto ma chut, tak aj zdovodnenie, preco sa prave tieto knihy umiestnili na stupienku vitazov...
moj rebricek dam na portal neskor, aj s podrobnym popisom a odovodnenim v podobe clanku;)
Ona
Ona | 21.1.2012 00:35
Takze - moj TOP rebricek astrologickej literatury:

1. Wolfgang Reinicke: ASTROLOGIA - je to moja prva skutocna ucebnica astrologie, podla ktorej som sa naucila vyratat horoskop a vsetky zakladne veci okolo astrologie.

2. John Townley: DYNAMICKA ASTROLOGIA - pomaha mi pochopit zakonitosti cyklov planet a ich vplyv na cloveka.

3. Elsa Parkerova: ASTROLOGIE a jeji upotrebeni v zivote - je to velmi prakticky pohlad.

4. Vladimir Sladecek: Karmicka astrologie - vysvetluje najma vplyv Severneho a Juzneho mesacneho uzla a aj ostatnych retrogradnych planet.

5. Theodora Lauova: KNIHA CINSKYCH HOROSKOPOV - cinske horoskopy pokladam ja osobne za najjednoduchsie a najlepsie vysvetlenie vztahovych zalezitosti.

Myslim, ze je to vsetko literatura tradicnej astrologie, ktoru vsak "Zverokruhaci" pokladaju za zastaralu a radsej chcu na vsetko prist sami svojimi vlastnymi skusenostami - takze vlastne "objavuju Ameriku" - ale mne je tento ich postoj aj tak velmi sympaticky :)
neznámy
neznámy » Ona | 21.1.2012 11:51
nejde o to, ze ci je niekto tradicny astrolog alebo psychologicky....dolezite je, aby to neflakal a aby sa k tomu staval aj trosku kriticky, nielen vsetko z knih citoval...
napriklad Karmicka astrologia od Schulmana a jeho cast o retrogradnych planetach a uzloch je podla mna lepsia ako sladeckova...a preco? lebo napriklad ani v indickej astrologii a nabozenstve, kde hra karma a reinkarnacia klucovu rolu, tak ani tam sa nepouziva astrologia tymto sposobom, ze podla konstelacii astrolog urci to, co bol clovek v minulom zivote...dosadit si tam mozem hocico a nikto mi to nema sancu jak vyvravit a tak ani potvrdit...tak preto si myslim, ze cela kniha je skor spekulaciou ako serioznym badatelskym pocinom...
a preco si myslis, ze podla cinskych horoskopov sa daju lepsie vysvetlit vztahy? ved podla cinskeho horoskopu cely moj rocnik sa narodil pod tym istym znamenim a nemam vobec skusenosti, ze s kazdym by som si rozumel rovnako...
ale aj tak diky za tvoj rebricek-FLOWER-
neznámy
neznámy | 21.1.2012 13:00
čínská astrologie je na západě vpodstatě neznámá. Kromě větve chronokratorů, která nezačíná u roku a nekončí u dvouhodinových hlídek, ale začíná u dynastie a končí u minuty, pracuje čínská astrologie i s planetami a jejich vztahy, s pozicemi v lunárních stanicích, v palácích atd.
neznámy
neznámy | 21.1.2012 13:03
Tak ja ako uplny amater tu medzi vami budem s mojimi knihami excelovat :)...ani nebudem uvadzat nejaky rebricek. Asi ako vacsina som zacinala so slnecnymi znameniami a komercnymi autormi ako Linda Goodmanova, ci Dagmar Kludska, s odstupom casu sa mi javia ako dost slaby odvar, ale vtedy mi to stacilo. Reinickeho som tiez preluskala, no mna v astrologii bavi skor dynamika vztahov, preto ma v tomto smere zaujala Astrologie vztahu od Lyn Kirkgbeck.
Velmi by ma ale zaujimal nazor vas odbornikov na Cykly osudu od Roberta Handa, ak sa vam niekomu dostala do ruk...kedze aktualne riesim tie tranzity pluta ci saturna.
Cinska astrologia je mne osobne cudzia hl. z dovodu, ako Rudi uviedol...ten siroky zaber, zda sa mi dost scestne, ze by si vsetci narodeni v ten isty rok boli tak velmi podobni.
...a tiez by ste mohli aj nejaku kvalitnu literaturu doporucit :)
neznámy
neznámy | 21.1.2012 13:24
rozdělil bych svůj topten na dvě období, na období počátečního studia a hledání cesty od roku 1968 - zhruba do 1982/3 a od roku 1982/3. kdy studium zůstává, ale cesta už je zvolena:

texty důležité do roku 1982:

Jan Kefer: Praktická astrologie, (text, který známe všichni, i když Jan Kefer psal jen jeho první knihu)

Vojta Roučka: Písemný kurz astrologický - vysvětlil mi výpočetní stránku astrologie

Donald Bradley: Solunar revolutions in nirayana zodiac (česky později jako Solární a lunární revoluce)

Dr. Milan Špůrek článek v T-Magazinu Bude konec světa? počátkem 80. let, studující periodicitu planetárních clusterů, z nichž ten poslední probíhal právě počátkem 80. let vždy na podzim

Od roku 1982/3 dodnes:

Larousse Encyclopedia of Astrology (od roku 1982, což i rok vydání)

Rudhyar: Astrology of Transformation (od roku 1992, vydáno 1979)

Rudhyar: Astrological mandala (od 1993, ed. 1974)

Geffrey Dean: Recent Advances in Natal Astrology (od 1993, ed. 1977)

Neil Michelsen: The Tables of Planetry Phenomena (od 1993, ed. 1990)

Baigent, Campion, Harvey: Mundane Astrology (od 1984)

Michael R. Meyer: Handbook for Humanistic Astrologer (od 1992, ed. 1974)

Markus Jehle: Astrologie v poradenské praxi (od 2002)

Jistě jsem na mnohé důležité texty zapomněl, ale tyhle od roku 1982/3 používám nebo si v nich čtu dodnes
neznámy
neznámy | 22.1.2012 00:00
nechtěl jsem tuhle diskuzi zablokovat

Tranzity Roberta Handa jsou rozhpdně dobrá a užitečná kniha
jen bych ji doplnil Tranzity od Markuse Jehle
neznámy
neznámy | 22.1.2012 00:11
nechapem, ze ako zablokovat...ved som bol zvedavy aj na vas rebricek;)
neznámy
neznámy | 22.1.2012 00:13
ano, presne jak pise dr.faustroll.
v zahranici su tranzity od Roberta Handa povazovane za vobec najlepsiu knihu k tejto oblasti aka bola kedy na svete vydana...
a Markus Jehle, keby bol mozno anglican ci american, tak by boli jeho tranzity v tesnom zavese za handovymi...
neznámy
neznámy | 22.1.2012 00:20
fakt by ma zaujimalo, ze v akom naklade vysla Reineckeho astrologia, kedze ako vidim, nie som sam, kto ju ma, respektive kto s nou zacinal:)
neznámy
neznámy » Ona | 22.1.2012 01:29
Else Parkerová, známá nizozemská astroložka a teosofka. Její kniha, která vyšla v originále v polovině 20. let se dodnes vydává jak v nizozemštině tak v překladech. Originální 1. nizozemské vydání jsem viděl na ebay za neuvěřitelných 400 dolarů. U nás vyšla jako jedna z prvních knih věnovaných opravdové astrologii a patří bezesporu dodnes k těm velmi dobrým knihám.
Ona
Ona | 22.1.2012 14:05
Niekedy, ked clovek napriklad nastupi do noveho zamestnania, alebo ked sa v nejakej spolocnosti stretne s inymi ludmi, tak je velmi nevhodne sa pytat na datum narodenia, ale clovek aj tak pocituje sympatiu alebo antipatiu k nejakemu cloveku, a vtedy sa skor moze niekoho spytat na vek dotycneho (datumy narodenia inych ludi obycajne nevieme alebo ani si ich nepamatame ak nam to niekto aj prezradil, ale kolko rokov ma dotycny casto vieme) - a napriklad pri antipatii sa obycajne zisti ze podla cinskeho horoskopu su navzajom nekompatibilni, naopak pri vzajomnej sympatii sa zisti ze su kompatibilni.
Ja mam taku skusenost, ze po case sa mi ta antipatia a sympatia z cinskeho horoskopu potvrdila aj v horoskope zapadnej civilizacie (ked som mala moznost zistit si datum narodenia, alebo dokonca aj cas).
Ona
Ona | 22.1.2012 14:10
Ano, ja mam vlastne reediciu z roku 1929, ktoru vydalo v roku 1998 Schneider-vydavatelstvi-Brno.
A vobec - najviac astrologickej literatury mam v cestine. :)
neznámy
neznámy | 23.1.2012 12:08
ako základy (aj keď som ju kúpil už neskôr) je Horoscope Symbols - Robert Hand, potom asi na podobnej úrovni sú dve: Aspects in Astrology - Sue Tompkins a Planets in Youth - Robert Hand. Tieto dve knihy považujem za jadro astrológie pre pochopenie radixu. Sue Tompkins píše o vzťahoch jednotlivých planét, ale nepíše o konkrétnych aspektoch. Berie to skôr všeobecne - pozitíva aj negatíva, ktoré všeobecne vyplývajú z harmonických, alebo napäťových aspektov. Robert Hand to člení na jednotlivé aspekty v krátkych statiach a používa konjunkciu, sextil, kvadratúru, trigón, kvinkunx a opozíciu čo umožňuje lepšie vniknutie aj do pochopenia jednotlivých aspektov, ale treba viac používať analytické myslenie, pretože on to tam priamo nevysvetľuje. je dobré si ešte aspekty zvlášť trochu naštudovať. Sue tompkins je výborná v tom, že vysvetľuje princípy pôsobenia, teda mechanizmus na základe ktorého vieme samy vykladať vzťahy planét. Robert Hand píše skôr o výsledku tohto mechanizmu, ale často veľmi trefne. Preto je dobré vedieť niečo o aspektoch a potom to aplikovať tu - premýšľať a hľadať spojitosti - mechanizmus. Okrem iného, v Planets in Youth píše aj o planétach v znameniach a domoch a pri jednotlivých aspektoch planét používa aj Ascendent a MC. samozrejme aj Tompkins píše o iných zaujímavých veciach.

O aspektoch a ich vzájomných konfiguráciách (útvaroch) je výborná kniha "Aspect Paterns" - Bruno Huber. táto kniha vznikla na základe 30 ročného výskumu Astrologického inštitútu.

potom sú dobré knihy ako "Saturn" - Liz Green, mám neprečítanú ale kvalitnú knihu "Pluto" - Jeff Green,

prediktívne metódy: okrem spomínanej "Tranzity" od Handa potom rôzne progresie a revolúcie - "Eagle and Lark" (tiež neprečítaná)

ale zo skúsenosti je niekedy dobrá aj kniha s nedostatkami (ak o nich vieme), pretože všade sa môže vyskytnúť nejaký uhol pohľadu, alebo postreh, ktorý dokáže geniálne doplniť nekompletné vedomosti. myšlienka, ktorá môže vzniknúť pri čítaní slabšej knihy môže byť tak originálna, že ani sám autor o nej nemusel mať páru. to sa stalo vtedy keď som sa musel pri čítaní naraz sústrediť na to čo autor píše a zároveň to kontrolovať a analyzovať, aby som odfiltroval a nenasal automaticky bludné informácie

pri úplnom začiatku s astrológiou som čítal psychologickú astrológiu od Mayera a dlho som si cenil knihu planéty v domoch od Sasportasa, ale po čase mi tá kniha nič nedávala, pretože som z nej nedokázal dešifrovať mechanizmus pôsobenia planét v domoch. Sasportas písal viacej kníh o domoch, ale myslím, že skôr komerčne, pretože na 100% v tomto prípade platí, že menej je viac. mnohé knihy sú ako surová ruda, ktorú by sme museli pretaviť a toho rýdzeho čistého kovu by tam bolo tak málo, že pri vydaní takej dokonalej knihy, pri ktorej by ušetril čas čitateľom, by autor skoro nič nezarobil
neznámy
neznámy | 23.1.2012 14:29
chci jen podotknout, aby nebyla mýlka, že jsem ve svém výčtu uvedl Michaela R. Meyera, amerického astrologa, od něhož česky vyšla kniha Astrologie vztahu.

Neměl jsme na mysi Hermanna Meyera, k jehož knize Astrologie a psychologie mám zásadní výhradu a to, e klade rovnítko mezi znamení, dům a planetu vládnoucí ve znamení, tj. např. Bran, 1. dům a Mars. Podobně myslí i Sasportas v knize Planety a znamení v domech horoskopu.

Jednou z velmi užitečných knih je Tracy Marks: Horoskop a jeho výklad, vydala Fontana 2004. amer. originál vychází z výše uvedené knihy Michaela R. Meyera A Handbook for the Humanistic Astrologer
neznámy
neznámy | 24.1.2012 11:27
..v astrobibliotéke mám zopár desiatok "kilogramov" literatúry :- )) a som rád rudi, že môžme prostredníctvom tvojho vlákna nazrieť do iných knižníc.. tých TOP 5 mi dalo zabrať a zaspomínať si na začiatky, znovu pohladiť očami poslov písmien a náuky...bez poradia Goodmanovú, Sasportasa, Schulmana, Sládečka, v začiatkoch Reinicke, Campion.. no pre mňa No.1 je Jan Kefer - Praktická astrologie (jeho reč a vyjadrovanie sa zafarbené dobou, kedy to písal), ďalej C.Aubierová s Encyklopédiou astrológie, Hadés Yaouanc s Učebnicí vědecké a tradiční astrologie a všetko do Markusa Jehleho (Transity... a Poradenství...) a Roberta Handa (Tranzity).... najviac sa teším a pár desaťročí čakám trpezlivo na preklady viacero kníh od Rudhyara v "slovanskom" vydaní... P.S. ..posledná kniha, ktorá čaká, kým dozriem na ňu v moje knihovničke, je od Hannelore Traugott - Lilith... ani sa sám sebe nečudujem, v mojou Čiernou Lunou v exaktnej kvadratúre na Mesiac :-D
neznámy
neznámy | 25.1.2012 18:24
tu davam do placu svoj rebricek astrologickej literatury:

1. Catherine Aubierova - Encyklopedie astrologie
2. Nicholas Campion - Prakticka astrologia
3. Milan Spurek - Encyklopedie zapadni astrologie
4. Markus Jehle - Astrologie v poradenske praxi
5. Tatana Goeseova - Astrologie a sebepoznani
6. Robert Hand - Tranzity (1-5 diel)
7. Dane Rudhyar - Lunacni cyklus
8. Pavel Turnovsky - Rozlouceni s tradicni astrologii
9. Markus Jehle - Tranzity
10. Jan Kefer - Prakticka astrologie
11. Dane Rudhyar - Astrologicka mandala
12. Hajo Banzhaf/Anna Haebler - Klic k astrologii

podrobnejsie informacie o dovodoch a pricinach takehoto mojho rebricka sa mozete docitat v tomto clanku:

http://www.zverokruh.sk/astrologicke-clanky/top-rebricek-astrologickej-literatury-vydanej-v-na/
neznámy
neznámy | 25.1.2012 18:59
to je bezva zduvodnění top tenu, dík za hodnocení. Chtěl bych ještě upozornit na opomíjené kniihy, které jsou nadupané informacemi:

Steven Forest - Vnitřní obloha
Suzel Fuzeau-Braesch Astrologie (miniaturní brožurka nacpaná informacemi orig. vyšel v osvědčené franc. edici Que sais-je?
Deborah Houlding Astrologické domy - napsala vynikající tradiční astroložka, která vede vynikající web Skyscript

Aubierové Encyklopedie má vyjít ve 3. vydání, doufejme že půjde o reprint českého 2. vydání, neboť 1. české vydání utrpělo mizernou redakční prací

Podobně jinak vynikající Campionova Praktická astrologie pro běžného začátečníka zničena překladem. Překladatelka se nevyznala v astrologické terminologii, překládala ledabyle z německého překladu, čímž knihu ruku v ruce s nulovou redakční prací nakladtelství zničilo.
neznámy
neznámy | 25.1.2012 22:27
Neviem, ci tu uz bola spominana knizka Prognózy v astrológii od Daniele de Caumon, taka mala, ale zaujimava knizka, aj so zopar konkretnymi vykladmi tranzitov z praxe, tak ju pridavam do zoznamu.
neznámy
neznámy | 25.1.2012 22:35
nie, nebola, tu som v ruke prave este nedrzal-PUH-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...