mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Samovrazedne sklony v radixe

Žabkažabulienka
Žabkažabulienka | 21.2.2013 15:02
No ale keďže mám teraz Saturn tam kde netreba...v 4. dome :D tak asi ešte budem musieť niečo doma poriešiť, aby som s kľudným svedomím mohla ísť svojou cestou :D Ja neviem síce veľa o Vodnároch, hoci pár ich mám v blízkom okolí :), ale viem ťa pochopiť. No a keď už je reč o partnerovi, neviem, neviem, či pri ňom nájdem pokoj na duši, lebo on je síce flegmatik, ale to skôr na všetky problémy okolo neho. Je tiež veľmi dominantný na Pannu a tiež trošku manipulátor. Saturn v Škorpiónovi. Síce sa vie pozvnášať, ale na druhej strane nevie chápať, čo je škoda. Tak ja som strášne zvedavá, či toto bude môj osudový partner a ja budem celoživotne vystavená nejakým manipulátorom, alebo to niekomu začne veľmi vadiť a sa navzájom povešiame. Teda hlavne ja :D
Ja si tiež myslím, že hádky (hlavne tie produktívne) majú čosi do seba, ale popravde ja som z nich už unavená, a vyhľadávam pokoj, normálnu diskusiu. Hoci je rozdiel pokojnosť a ľahostajnosť. Už keby mi bolo všetko jedno, to by bolo zlé znamenie.
neznámy
neznámy » Žabkažabulienka | 23.2.2013 20:34
No ja som sa v čase, keď mi tranzitoval Saturn 4-tým domom odsťahovala od svokrovcov. A veru nebol to najlepší čas na presťahovanie. Bol to prechod akoby z blata do kaluže a v sprievode veľkej hádky. Najhoršie na tom bolo to, že my sme nemali problém spolunažívať, ale ak sa primieša tretia, štvrtá osoba, a neustále si vyžaduje nejaké vyplácanie z domu, tak potom už problémy sú. Museli sme to nejako poriešiť. Ja som človek, ktorý ak má pocit, že mu niekto nedôveruje, tak jednoducho odchádza. Samozrejme ak je kam. No musím priznať, že sa mi uľavilo. Rokmi sme sa pomerili, aj vnúčika im sem tam pošlem na víkend. Takže už je to medzi nami ok.
Máš pravdu. Najskôr je lepšie si dať doma veci do poriadku až potom sa odsťahovať s priateľom. Teda ak si budeš s ním chcieť vyskúšať spoločnú domácnosť, keď ešte nie si pevne presvedčená, či s ním naozaj chceš ostať. Mužov v znamení panny veľmi nepoznám, no tiež som počula, že sú manipulátori a sukničkári. Ale zas tiež nemôžme všetkých hádzať do jedného vreca. Ak je partner ľahostajný, tak to tiež nieje bohviečo. Ľahostajnosť = zabijak vzťahu. To by som radšej prijala takú talianskú domácnosť. :)
A aký je vodnár? Tak samozrejme nemôžem hovoriť za všetkých, ale v prvom rade neznesieme manipulovanie a príkazy, alebo obmedzovanie. Ale vieme byť aj príjemní spoločníci a občas spravíme kompromis a vieme sa aj prispôsobiť. To je len tak v skratke. ;)
Žabkažabulienka
Žabkažabulienka | 24.2.2013 19:41
Tak zatiaľ ešte 30tka netlačí :P tak sa tým nezaoberám priveľmi akútne. Možno sa odsťahujem aj ja, všetko sa uvidí, ale každopádne chcem odísť vysporiadaná s mamkou, a vyrovnaná so svojím rozhodnutím. Čo ukáže partner je zrejme už aj otázkou času, pretože nedá sa iba donekonečna chodiť spolu a nikam to neposunúť. Ale to je asi moja býčia povaha - nerada robím veľké zmeny, mám svoje zvyky a život s priateľom bude pre mňa zmena radikálna a možno aj plná emócii :D Možno budem ako malé dieťa. Mužov panny poznám len málo, spoločné majú akurát svoju schopnosť prísť načas, poriadkumilovnosť, vedeckú myseľ a možno manipuláciu. Ten môj možno aj nevie, ale vie manipulovať. Sukničkár určite nie je, je to s tej lepšej sorty :P Niežeby bol ľahostajný, ale je flegmatik a nerobí si ťažkú hlavu z mnoha vecí (možno je to aj šťastie, netrpí depresiami). ja som však oheň a zem :D a to hovorí za veľa. Ja sa neviem nad všetko povzniesť. Uvidíme, či sa pozabíjame, alebo to bude večné :) Talianska domácnosť je podľa mňa už takou samozrejmosťou, lebo ja nenávidím "smiech", keď som vážna :) Takže mňa nie je tak ťažké naštvať.
Argyll
Argyll | 25.2.2013 13:35
Přidám sem též svou trošku do mlýna a vlastní zkušenost.
Podle mého dokáže vydatné depresivní až sebevražedné podhoubí v psychice vytvořit tvrdý aspekt mezi Saturnem a Venuší. Pokud je Venuše v konjunkci s ASC, člověk nějakým způsobem cítí, že je jakoby zrozen k tomu být společenský, výřečný, šarmantní a oblíbený (a v jistých stádiích života se mu to může i velice dobře dařit), ale Saturnův tlak dokáže tento dar "uzamknout" a odsunout jej do sféry pouhého potenciálu.

Mám celoživotní zkušenost s kvadrátem - Venuše je na ASC a Saturn v IX. domě (v trigonu s Merkurem a konj. s Dračí hlavou). Saturn v Panně ve spojení s tematikou devátého domu se stává puritánským moralistou s lehce inkvizitorskými sklony. Ve tvrdém aspektu Venuši neustále podkopává nohy, je jakoby nepřátelsky namířen vůči té oblasti života, která - aby mohla fungovat - vyžaduje uvolněnost a nesouzení. Celý tento proces by se vlastně dal shrnout do jediného slova: sebefrustrace. Navíc perfekcionistická energie Saturnu v IX.d. vytváří přesvědčení: "Život má smysl jenom když jsem dokonalý a osvícený." Cokoli co neodpovídá této normě je tudíž obrazně řečeno "odsouzeno k upálení".

Nést na sobě takovouhle tíhu a neuvědomovat si odkud vítr vane může být z dlouhodobého hlediská náročné a vyčerpávající. Obecně si myslím, že nezpracovaný a neuvědomovaný Saturn je černou dírou psychiky, která pohlcuje veliké množství energie. Projevy tohoto napětí se různí. Pokusím se jich pár popsat.

Venuše (ve Střelci) a na ASC se snaží uniknout hryzavému a deptajícímu vnitřnímu hlasu tím, že v oblasti, které vládne, přehání a ve společenském kontaktu inklinuje k excesům, které jsou však ve finále spíše trapné a křečovité, protože Venuše ke svému působení nedostává potřebný klid a vnitřní ujištění o tom, že je vítána. Toto chování však na okolí působí spíše rozpačitě. Venuše není planetou "hloubek". Její lehce koketní povrchnost však má pozitivní funkci v tom, že se přes každé společenské klopýtnutí či milostný nezdar lehce přenese. Ale nikoli ve spojení se "starým pánem", který jí zpoza scény probodává laserovými zraky :) Zejména člověk s Venuší na ASC potřebuje rozvíjet svou emoční a sociální inteligenci, ta se ale nedá vyčíst z knížek a tak jediný způsob jak si ji osvojit je metoda pokus-omyl. Saturnovo zaměření na omyl a považování pozitiv za samozřejmost však z tohoto procesu dělají křížovou cestu.

V dalším stádiu může vést Saturnův tlak až k naprosté ztrátě sebevědomí a pocitu vlastní hodnoty, do čím dál větší izolace. Potom začne Venuše (pokud nemá podporu ze strany nějakých dalších silných aspektů) stagnovat a šednout, je beznadějná a paralyzovaná. Deprese za dveřmi. A to je samozřejmě ten cenný moment, kdy si Saturn potřebuje uvědomit, že přestože je mnohem silnější energií nežli Venuše, potřebuje ubrat, aby celek, jehož je součástí, přestal chřadnout. Obrazně řečeno - musí se naučit vyslat holku (Venuši) do světa, aby si tu a tam pořádně zařádila a až se vrátí, postarat se, aby měla uvařeno, ustláno a napuštěnou teplou vanu:D

Lidé s napěťovým aspektem mezi Saturnem a Venuší asi nikdy nebudou mistry světa v okázalém sebevědomí, ale pokud si svého Saturna zpracují, mohou Venuši obohatit o skromnost, trpělivost a hloubku.
neznámy
neznámy » Argyll | 25.2.2013 18:07
Vlastnim uvedenou konstelaci, kvádrat přesný na 1st. Venuše je tedy 8st od ASC v 12.domě, Saturn ve 4.domě (Venuše Rak, Saturn Váhy). Se sebevědomím jsem na tom byla opravdu tragicky, ale těsně před prvním návratem Saturna došlo na nějaké události v mém okolí, které razantně přeskládali moje životní hodnoty a dost mě ta zkušenost posílila. I díky astrologii jsem si hodně okolností a událostí uvědomila a mám dojem, že to zcela stačí k tomu, abych něco jako nízký sebevědomí, depky a spol. už nemusela řešit (no ale řešim zase jiný věci :)
Když to shrnu, nemyslim si, že Saturn musí hryzat a podkopávat nohy, stačí pochopit o co si žádá, což je samozřejmě někdy fuška :)


Mě by zajímalo, zda máte zkušenosti... Z výkladů jednoho astrologa mi tak nějak vyplynulo, že lidé, kteří mají převahu pohyblivých znamení, jsou křehčího založení. Tudíž by i mohli inklinovat k sebevraždě apod. Je pravdou, že zrovna Kurt Kobain měl výrazný zastoupení pohyblivých znamení /mimo jiné/.
Platí tedy - zvýrazněná pohybl. znamení = více zmatku v psychice?
Argyll
Argyll | 26.2.2013 10:39
Tak především bych rád uvedl, že nepovažuji vůbec Saturna za kvintesenci zla :) Chraň Bůh! Naopak, na najdise.cz jsem vždycky Saturna obhajoval. Ale zároveň odmítám představy typu "moudrý hodný stařeček, učitel a poustevníček:D, atd." Takovéhle pojímání saturnských kvalit mi přijde zidealizované. Ve tvrdém aspektu je Saturn opravdu oříšek, který člověka dokáže odřít až na kost a snaha prožívat jej "s úsměvem a přijetím" na tom vůbec nic nezmění. Ale jaký bude mít tato lekce průběh samozřejmě bude záviset na dalších prvkách horoskopu. Navíc jak koukám - tvůj Saturn je ve Váhách, v povýšení, a jako takovému mu není tematika Venuše cizí,takže tenhle kvadrát třeba nemusíš vůbec vnímat tak těžce.

Zpět k Venuši na ASC- hrát roli bude určitě i to, jestli zasahuje do 12., nebo už do 1.domu. Představuji si, že ve vzezření člověka s Venuší na ASC a 12.d. se bude projevovat nižší duchapřítomnost, milostná i estetická pozornost se bude upírat spíše k ideálnímu stavu věcí, nežli ke konkrétnu jako je tomu v 1.d., kde je Venuše využívána k sebeprosazení, což v tomto případě znamená schopnost získat si lásku a oblibu.

Zpět k sebevraždám :) Ta teorie o větší labilitě jedinců s převahou pohyblivých znamení má určitě něco do sebe, i když tam budou hrát roli i další ukazatele, jako např. tady už tolikrát zmiňovaný 8. dům, atd. V souvislosti s touto diskuzí mne také napadlo, že by mohly být zajímavé radixy lidí, kteří se o sebevraždu pokoušeli, ale v poslední chvíli převládla tendence žít. Hned jsem si vzpomněl na slavnou psychiatričku Karen Horneyovou (autorka revoluční teorie o neurózách), trochu jsem po ránu prohnal google, ale nikde jsem neobjevil data narození i s časem.
neznámy
neznámy » Argyll | 26.2.2013 12:02
Sleduju, že mi prochází URAN kvadrát URAN ve 12...to od sebevražedných myšlenek nemá daleko..když do toho zahrnu merkur opozice merkur...merkur opozice mart a mars kvadrát neptun tak to je horoskop na tohle jak vyšitý ....:( +neptun konjunkce pluto ve 12... blee..-PUKEY-
neznámy
neznámy » Argyll | 26.2.2013 15:30
Tím, co jsem napsala, jsem chtěla hlavně potvrdit to, co jsi napsal na závěr v předchozím příspěvku :) V žádným případě nic nezlehčuju a chápu, že je to krapet jinej případ, on je rozdíl i v té Venuši samotné, Střelec a Rak má jiný nároky.
U mě to bylo o citových potřebách, realita nikdy neodpovídala mým představám. S Kozorohem na DC je jasný, kde přesně k flustraci docházelo :)
Nicméně mi díky Tvýmu popisu docvakly ještě nějaký souvislosti, tož díky!
neznámy
neznámy » Argyll | 26.2.2013 16:57
"Podle mého dokáže vydatné depresivní až sebevražedné podhoubí v psychice vytvořit tvrdý aspekt mezi Saturnem a Venuší."

Moja osobná skúsenosť tieto tvoje slová naozaj potvrdzuje. Akurát si nemyslím, že to musí byť len tvrdý aspekt, môže to byť aj trigon, sextil, ak človek nemá spracovaného saturna...
Pozrela som teraz spätne tranzity, minulý rok v júli mi tranzitoval saturn v trigone na venušu. Venušu (aj s neptúnom) mám dominantnú a mám ju v 7. dome spolu s merkúrom. Okrem toho ju mám vo veľmi tesnom trigone s Plutom. Takže okrem toho tranzitu saturna na venušu bol tranzitujúci saturn aj v konjunkcii s plutom...

Dalo by sa povedať, že skrze pre mňa veľmi nepríjemnú okolnosť sa moje venušsko-merkúrske postoje voči vzťahom 7. domu nielenže prehĺbili, ale totálne premenili - dostali sa do centra pozornosti, kde predtým boli záľuby, cestovateľské a kariérne sny. Presnejšie povedané, staré postoje čosi stiahlo na samé dno oceánu, kde ich pohltila nekonečná tma...aby sa vynorili v celkom novej podobe.

Síce mám prevahu pohyblivých planét, dokonca mám silne postavené aj transsaturnské planéty (neptún, pluto), ale tak samovražda ma v tomto období nenapadla, skôr som sa cítila ako mŕtva, bez života, z ničoho som sa nevedela tešiť, všetky ambície, ktoré som doposiaľ mala, upadli do zabudnutia (a sú tam doteraz), ocitla som sa v chaose a neporiadku, všetky veci, ktoré som rozbehla naraz, sa mi zdali nedôležité oproti tomu, čo cítim. Vždy som sa cítila ako silná osoba, mala som o sebe mienku, že by som hlavou aj múr rozbila, keby som sa tak rozhodla a nezničilo by ma to. A čo sa samovrahov týka, myslím, že veľa robí aj pocit, že ich niekto nepotrebuje. V tomto smere si nemôžem dovoliť takto uvažovať, lebo ako slobodná matka cítim minimálne nutnosť vychovať svojho syna.
No aj tak by ma nenapadlo, žeby som niekedy mohla byť takáto bezmocná, zúfalá, nešťastná - takýto prevrat životných hodnôt som nečakala ani náhodou. V tomto čase som sa zameriavala najmä na syna, snažila som sa, aby to nepocítil, aby ma nevidel plakať, ale zlyhávala som teda riadne, cítila som zato hrozný hnev voči sebe samej aj voči svetu, že to prenášam na syna, už len v tom, že kričím, som bez záujmu, tá prepiata reakčnosť nemala konca kraja.
Dá sa vlastne povedať, že som mala šťastie, že ten aspekt saturna nebol napäťový, okolnosti mi trochu pomáhali. Teda minimálne v tom, že som v tom čase mala dovolenku a bola som so synom mimo bydliska...na dovolenke som stretla starých známych, kamarátku s manželom a deťmi, a tak myslím, že dovolenku som synovi nepokazila. Keď to bolo neznesiteľné, išla som do izby poplakať si, pomodliť sa, požiadať o silu, syn sa bezstarostne hral s kamoškinými deťmi, chvalabohu.
Ale na tú hroznú cestu nikdy nezabudnem - ak som predtým brala vzťahy na ľahkú váhu, tak som si to teraz odsrala v plnej miere.. musela som si dať slnečné okuliare, lebo som nevedela prestať plakať a zle sa mi z tej úzkosti dýchalo. Mala som pocit, že vyzerám ako psychiatrický pacient a veruže, keď sme dorazili, sadla som si na posteľ, kukla som sa do zrkadla a mala som pocit, že keby ma teraz stretol nejaký dobrý psychiater, podľa výrazu by ma okamžite hospitalizoval na psychiatrickej klinike. Takú neskutočnú úzkosť som nikdy necítila, navyše som s ňou bola sama a nevdela som ju dať ani von - nechcela som zničiť dovolenku synovi ani druhým, navyše, tie hlboké pocity sa ani nedali vyjadriť...
Dezorientovanosť, staré hodnoty v koši, strata entuziazmu, predo mnou dlhé, predlhé nič a vnútri bolesť a beznádej. Proste v oblasti 7. domu som bola doslova prinútená prežiť bolestnú hĺbku - lady sa zlomili - teraz už veľmi dobre chápem význam slov: láska vás vynesie, no zároveň ukrižuje...
neznámy
neznámy | 26.2.2013 17:34
ako smrť a znovuzrodenie...
cieľom týchto kvadratúr či opozícií určite nie je tvoja sebevražda!!!!
v nejakej knihe som voľakedy dávno čítala,že je dobré si zistiť,čo ktoré postavenie znamená a ísť naplno do toho.Aj v tarote sa to často píše,v takýchto veľmi ťažkých chvíľach asi nepomôže pozitívne myslenie,či pustiť si komédiu...práve naopak,treba ísť do toho,úplne sa s tými vibráciami stotožniť,prijať ich do seba ako svoju súčasť ,byť nimi ,OBJAŤ ICH a potom....pustiť a nechať ich ísť
v tej knižke to bolo písané tak nejak,že to treba podporiť napríklad čiernym oblečením,hudbou,prechádzkou po cintoríne...nie ,nerobím si srandu,my od toho,čo nás stretáva,utekáme,snažíme sa tváriť,že to nevidíme,a keď to nevidíme,že to neexistuje...choď do toho a zober svoje sebevražedné myšlienky ako liek,ktorý ti ukazuje cestu-tu je bolesť,táto oblasť si žiada prijatie,presvetlenie,ale najprv ju úplne a s totálnym pokojom v srdci prijmi,aj to si ty....
cieľom je tvoje znovuzrodenie a ja verím,že si si to pred narodením zadal a že v hĺbke vieš,že na to máš!!!Púšťaj to cez seba a stotožni sa s tou bolesťou a postupne ju začni "iba" pozorovať...TO nie si ty! Ty si ten pokoj,čo je za tým!!!Objímam ťa-HEART-
neznámy
neznámy | 26.2.2013 21:45
Děkuju -FLOWER- vemu si z toho určitě něco :) v černém chodím, to je asi haluz...a zítra se snažím vypařit do lesa, pokud bude počasí :)
neznámy
neznámy | 12.5.2014 01:39
Myslím, že tomu člověku musí nejdříve trochu "přepnout". Tedy na první místo bych dala poškození neptunu nebo nepříznivé aspekty na ryby/12.dům. Ale může být i poškozený uran. Respektive osobní planety poškozené tímto. Taky spojení jupiter/saturn nebo mars/saturn v nepříznivém aspektu. To bych hledala v nativu.
Za samotnou sebevraždu může pak už jakýkoliv tlak. Třeba transity zmiňovaných planet: mars, uran, ale i saturn, pluto, neptun jako dlouhodobý tlak. Nejlépe vše naráz.

Zajímavé, ale mně přijde, že plutonici se mají rádi na to, aby si zas až tak ubližovali. Ale třeba Jan Palach určitě byl plutonik a pro něj se stala sebevražda hrdým činem. Jeho horoskop je vůbec unikát.
Stránka:
2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...