mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Sabianske symboly/Rudhyarova Mandala

neznámy
neznámy | 27.2.2013 21:14
Zdravim vospolok,

zacal som sledovat sabianske symboly, partikularne tie psychologizovane a zfilozofovane (v anglicitne dostupne trebars na: http://mindfire.ca/The%20Sabian%20Symbols/An%20Astrological%20Mandala%20-%20Contents.htm).

Zistil som ze maju vskutku obrovsku vypovednu hodnotu v roznych typoch horoskopov. Co ale nechapem je ich cislovanie. Trebars konkretne: 1° Barana je u Rudhyara aky stupen zvieratnika? On neuziva nulte stupne, co je dost v protiklade so zauzivanou praxou vsetkeho astrologickeho softveru, vcitane samotnych efemerid.

Iny priklad: vypocitam solilunarnu fazu ako 0 (cize uzka separativna konjunkcia), to je u Rudyhara faza 1?

Ma s tymto niekto skusenosti?

Diky moc za odpovede,
Stefan
neznámy
neznámy | 27.2.2013 21:28
presne ako sa domnievas:) 1.stupen u rudhyara je vlastne stupen od 0° po 0°59´59´´....
tiez som si to volakedy mylil, ale teraz mi to je jasne...
a v tom mas pravdu, ze praca so sabianami je velmi podnetna...samozrejme pri chapani radixu, ale celkom mi to rozsiruje obzory napriklad aj pri direkciach...
neznámy
neznámy | 27.2.2013 21:32
Diky za odpoved Rudi. Este ta poprosim o jednoduchu odpoved. Ak vypocitam solilunarnu fazu 95, tak mam pozerat na symbol 95 ci 96? Ja pocitam samozrejme s nulou, Rudhyar zacina od jednicky ...
neznámy
neznámy | 27.2.2013 21:37
no ked mas stupen 95 a nejake drobne, tak to je u Rudhyara 96 stupen...vzdy o jeden stupen dozadu...tak si to lahko zapamatas...
neznámy
neznámy | 27.2.2013 21:44
Diky ... myslel som si ze to tak bude a je to celkom skoda a zaroven divne. Zacal som sa totiz hrabat v sabianoch roznych veci, roznych udalosti a trebars aj revolucii. Konkretne tie revolucie ma zaujali najviac. Vcera som dopisal script co masovo pocita rozne veci z revolucii a zacal studovat vyznamy u dolezitych udalosti mojho zivota. Signifikantnych bolo asi 40% z tych najdolezitejsich veci .. 40% moze byt stale aj nahoda. Ale boli tam niektore symboly, povedal by som viac nez presne opisovali dane situacie. No, a teraz som zistil ze som mal cely cas pozerat o symbol dalej. Tym padom to nefunguje, tam je signifikancia 0%, nesedi nic :-) Podobne aj v niektorych inych udalostiach co som pozeral. Je to haluz, dakde som sa musel riadne pomylit alebo neviem co robim zle ... Mozno tu skusim postnut par prikladov co som riesil, na posudenie jak moc sa pletiem ..
neznámy
neznámy | 27.2.2013 22:14
na tom není nic divného.
máme první až třicátý stupeň jednoho znamení zvěrokruhu,
což je logičtější než nultý až devětadvacátý stupeň jednoho znamení zvěrokruhu, které má délku 30°
neznámy
neznámy | 27.2.2013 22:19
sabiany je mozno chapat len v symbolickej reci...ak ich chapes doslova, tak mozes sa stat z toho jelen:) na to bacha...ale ked ti teraz tranzituje ten neptun na merkur, tak v symbolike by si sa mohol lepsie orientovat ako zvycajne...;)
neznámy
neznámy | 27.2.2013 23:10
Takze prva vec ktoru som robil ze som zacal pozerat po nedavnych dolezitych udalostiach a sledoval vyznam solilunarneho cyklu, konk sabianu ktory je s nim spojeny. Toto sa mi velmi osvedcilo u ludi, skusil som to preniest do udalosti (kedze som to asi cely cas robil zle, budem musiet revidovat aj tie veci s ludmi ... i ked boli vyrazne trefne).

Takze udalost jedna. Moja prva praca v Bratislave, rok 2011. Cerstvo dostudovany a mierne svorc som zobral pracu vo velkej korporacii. V priebehu sest mesiacov som robil workload za dvoch a mierne na nervy z toho som dal vypoved potom co som sa nechal vtiahnut do sporu dvoch kolegov a neudrzal si nervy na uzde. A tak som si uvedomil ze studentske brigady kde clovek musel brat cokolvek mu dali a makat jak otrok aby ho zavolali aj dalsi mesiac, mi neboli dobrou naukou a koncil som s pocitom ze treba zasadne zmenit pristup a motivacie (ci sa mi to podarilo uvidime tento rok). Finacne som na to bol celkom dobre, moralne ani nie.

Podpis zmluvy:
Slnko 21,07 Barana, Mesiac 19,16 raka.
Solilunarna faza s nulou 88, bez nuly 89
Symbol 88:
THROUGH BANKRUPTCY, SOCIETY GIVES TO AN OVERBURDENED INDIVIDUAL
THE OPPORTUNITY TO BEGIN AGAIN.
KEYNOTE: A release from unbearable pressures, freeing one for new tasks.
LIBERATION FROM THE PAST

Symbol 89:
THE FIRST MOCKINGBIRD OF SPRING.
KEYNOTE: The creative exuberance of the human soul in response to basic life experiences.
VIRTUOSITY

*--------------------------------*

Takze so zmenil pole posobnosti a dal sa na technicky smer. Kedze som mal len male skusenosti s programovanim a ako absolvent humanitnych vied aj isty odpor k tomuto polu, potreboval som specialnu motivaciu. Spojil som usilie naucit sa programovanie, databazy a pracu s datami vseobecne s cielom vytvorit specialny astrologicky program. Jeden ciel bol naucit sa technicku stranku veci, druhy vytvorit samotny program. Od zacitaku mi bolo jasne ze sa mi nepodari splnit obe, so stastim prvy, ak vobec. Vysledok je asi 65% uspesnost (prvy skoro uplne, druhy tak z tretiny), z programu mam jadro a podla potreby dopisujem scripty. Ale bez hnacej predstavy ze budu aspon tie skripty by som nikdy nezvladol sa naucit tu technicku stranku. K tomu som si zohnal part-time job a vybudoval si tam pozicu experta na programovanie, takze postupne mi vsetci dali pokoj s ich beznou pracou (ktora mala byt i moja bezna praca) a mohol som sa sustredit na svoje scripty. Okrem programovania som sa minuly rok venoval malocomu a nakoniec ma to uplne pohltilo. Ked som mal volne dni vstal som o 700 a do 100 po pol noci (cize 18h) programoval s malymi prestavkami. Ked som mal 5 dni volna dal som do toho 5x18.

Podpis zmluvy:
Slnko 18,27 Kozoroha, Mesiac 18,44 Raka
Solilunarna faza s nulou 180, bez nuly 181
Symbol 180:
TOTALLY INTENT UPON COMPLETING AN IMMEDIATE TASK, A MAN IS DEAF
TO ANY ALLUREMENT.
KEYNOTE: The total concentration required for reaching any spiritual goal.
CONQUEST OF ILLUSION

Symbol 181:
IN A COLLECTION OF PERFECT SPECIMENS OF MANY BIOLOGICAL FORMS, A BUTTERFLY DISPLAYS THE BEAUTY OF ITS WINGS, ITS BODY IMPALED BY A FINE DART.
KEYNOTE: The immortal archetypal reality that a perfect and dedicated life reveals.
MADE SACRED

*--------------------------------*

Potom co som sa naucil vsetko co mi bolo treba a ostalo uz len stravit dalsi rok vyrobou programu moja motivacia znacne utrpela. Dalsi takyto rok by som uz ani fyzicky neustal. Takze nadisiel cas vyuzit svoje nadobudnute schopnosti v nejakom zamestnani. Nasiel som si novu pracu kde som vydrzal cca tyzden (kedze mi hned prisla ina zaujimavejsia ponuka). Co som za ten kratky cas pochopil: ten clovek ku ktoremu som nastupil taha sam i "moju" cast a surne potrebuje byt odbremeneny inak asi odide a tym by ochromil celu firmu, kedze poskytuje vitalne sluzby pre chod vsetkych oddeleni. Len poznamenam ze sa jednalo o dopravnu spolocnost (transport tovarov). Zaujimave na horoskope podpisu zmluvy bola Asc-Dsc udalosti na mojej Dracej ose (Asc konjunkcia Severny uzol).

Podpis zmluvy:
Slnko 29,52 Vodnara, Mesiac 5,32 Blizencov
Solilunarna faza s nulou 95, bez nuly 96
Symbol 95:
AT A RAILROAD CROSSING, AN AUTOMOBILE IS WRECKED BY A TRAIN.
KEYNOTE: The tragic results which are likely to occur when the individual's will pits itself carelessly against the power of the collective will of society.
KARMIC READJUSTMENT

Symbol 96:
GAME BIRDS FEATHERING THEIR NESTS.
KEYNOTE: An instinctual dedication of self to new forms of life.
SYMBIOSIS

*--------------------------------*

Podobne zaujimavo to sedelo aj v pripade este jedneho pracovneho horoskopu.

Takychto pikosiek mam viac a chcel som ich spracovat do clanku ale kedze som sa niekde zmylil alebo tie vyklady pridu trefne len mne alebo je to blba nahoda alebo nieco ine .. V kazdom pripade davam to semka na posudenie ci niekto zachyti kde robim chybu. Kedze mne sedia viac tie vyklady s nulou.
neznámy
neznámy | 27.2.2013 23:29
Kukla som sa na tie posledné údaje Slnko 29,52 Vodnar a Mesiac 5,32 Blizenci a keď to vezmes, že 29,52 je zaciatok,t.j. 0, tak 1.stupen skocis na 0,52 Ryby, 0,52 Blizencov je rovnych 90 stupnov (fáza 90), skaces dalej na 1,52, 2,52, 3,52, 4,52 a do fázy 5,52, takze celkovo je to fáza 95, nie 96. Takto si poskakujem, keď pozerám tie sabiany, ale tiež by ma zaujimalo, či je to ok.
neznámy
neznámy | 27.2.2013 23:33
Hej, tiez som nad tym rozmyslal. A chapem, co hovori FausTroll vyssie, ze Rudhyrov system je pre fungovanie astrologie prirodzenejsi. No, ta konverzia pletie ... A tiez by ma zaujimalo ci je to Ok a jak to mam pocitat. Minimalne dneska som z toho jelen ...
neznámy
neznámy | 28.2.2013 09:16
No já nevím, jestli se pouštět do téhle diskuze, ale budiž.
Když jsem před léty přišla k sabiánům, tak jsem to trochu zkoumala, hlavně na svém horoskopu. Osobně si myslím, že co se týče například natálního horoskopu, tak to člověk asi nemůže brát 100% z toho důvodu, že popravdě nikdo z nás asi neví přesně kdy se narodil.
Mě bylo řečeno, že jsem narozená 10:20, ale jak jsem začala zkoumat sabiány, tak jsem si tím tak točila a teprve až jsem si najela 10:17, tak mi seděly myslím všechny významy planet. I v tom negativním i v pozitivním popisu. (Nakolik jsem objektivní těžko říct)
Podle mě je třeba počítat z odhchylkou a někdy (myslím) dokonce i seknutí o 1min. ti může ukázat už jiný sabián.
Stejně tak, když děláme tranzit nebo cokoliv, nejdou nám všem stejně hodinky a u sabiánů se fakt jedná o minuty (někdo má 0:59 a jiný už má 1:00 - to je jen jednoduchý příklad). U každého vědeckého experimentu (tam bych zařadila i astro v podstatě) je třeba počítat z odchylkami, takže bych nebyla tak upnutá přesně na jeden stupeň. Já vím, že pružnost v astru už někdy zavání domněnkami, anebo si člověk dosadí co cche, ale myslím, že jinak než pružně se se sabiány moc pracovat nedá. Alespoň tak to vnímám já.

Jo a jinak mi ten systém přijde logický, jedničku beru jak škálu v rozmězí 0-1, beru to jako, že nulou začínám první stupeň a postupně ho dokončuju (jak jdou minuty a sekundy). A jak ho dokončím, začíná stupeň 2. Přije mi logické, že 1°00´01´´ už je víc jak jeden stupeň, takže to už není první stupeň :-)

I když vím, že jak jsem teď nad tím začala přemýšlet a ponořovat se do toho, tak mi přišlo logické už i jiné vysvětení, tak se už radši ponořovat nebudu :D

Toť můj laický pohled na věc ;-)
neznámy
neznámy | 28.2.2013 09:46
Zo sabianmi je presnost velmi dolezita ale hlavne u velmi pohyblivych veci, co planety nie su. Najrychlejsie teleso Mesiac potrebuje na zmenu stupna cca 2 hodiny. Trebars v mojom pripade je cas narodenia nepresny s odchylkou 1-1.5 hodiny ale Mesiac za ten cas sabian nezmeni. Podobne sa nezmeni ani solilunarna faza. Ina vec je samozrejme Asc, kedze sa nachadza niekde v rychlom pasme (Kozoroh az Ryby), nema zmysel riesit sabian Asc ci Mc. Zatial mi najsgnifikantnejsi prisiel sabian solilunarnej fazy a Slnka. U ostatnych planet, ani u Mesiaca ma vyklady nijak zvlast nezaujali.

Som v tejto oblasti uplny novacik takze sa mozem mylit aj v uplne najzakladnejsich veciach. Este sa len rozkukavam. V kazdom pripade tie popisky vyssie, ohladom faz podpisov mojich pracovnych zmluv mi celkom zmotali hlavu ako to so sabianmi vlastne je ...
neznámy
neznámy | 28.2.2013 21:03
Váš příklad Stefan84

Podpis zmluvy:
Slnko 21,07 Barana, Mesiac 19,16 raka.
Solilunarna faza s nulou 88, bez nuly 89

Slunce 22° Fáze 22, Měsíc 20°Raka = Fáze 110

Lunační fáze: Luna - Slunce

119,16 - 21,07+1 = 98 st 15 min +1 st = 99 st 15 min = Fáze 100 = 10°Raka Velký diamant v prvních fázích broušení, atd
neznámy
neznámy | 28.2.2013 22:05
Dakujem za nazorne vysvetlenie matematiky sabianov, aj som si myslel ze to tak bude. Akurat mi teda i tak nesedia tie vyklady ... takze ta snaha aplikovat to na solilunarne fazy podpisov zmluv je asi mimo.

Inak myslim ze tam mate chybu. 19 Raka je 109 nie 119, takze vysledna faza ma byt 90 nie 100. Ale beriem toto ako vzor principu, zakomponujem do scriptu na revolucie, taktiez prejdem este raz ludi a zmluvy na ktorych som zatial sabiany sledoval a uvidim ci to niekam povedie.

Este raz dakujem.
neznámy
neznámy | 28.2.2013 22:46
Jedna otazka ma napada: Ako dostanem fazu 1? Ked mam trebars Slnko 25,19 Raka a Mesiac 25,33 Raka. Rozdiel je 0,12 + 1 je to 1,12 a to je faza 2. Pochopil som vas priklad spravne? Alebo je toto postup pre vypocet sabianu pre planety, pre solilunarnu fazu staci len zaokruhlovanie smerom hore teda 0,12 = 1. Alebo sa mylim?
neznámy
neznámy | 1.3.2013 01:01
Fázi jedna dostanete jedině tehdy když je to přesná konjunkce bez diference, tedy když vyjde jako výsledek NULA, k ní pak přičteme 1 a dostaneme fázi 1.

V případě, že je výsledek 1 vteřina, pak 1+1 = Fáze 2 (proces je v pohybu)
neznámy
neznámy | 1.3.2013 01:01
Fázi jedna dostanete jedině tehdy když je to přesná konjunkce bez diference, tedy když vyjde jako výsledek NULA, k ní pak přičteme 1 a dostaneme fázi 1.

V případě, že je výsledek 1 vteřina, pak 1+1 = Fáze 2 (proces je v pohybu)
neznámy
neznámy | 1.3.2013 09:21
tak teraz ste ma uplne doplietli...nieco mi tu nehra:)

mam to chapat tak, ze ked ma niekto slnko na 0°13´ Barana, tak je vo faze 2?
alebo ked je medzi planetami orbis 0°13´, tak uz je to automaticky faza 2?
toto sa mi vobec nezda-PUH-

neviem, mam pred sebou rudhyarovu mandalu a tam je pisane cierne na bielom, ze prvy stupen Barana je faza 1, druhy stupen Barana faza 2 a atd....
neznámy
neznámy | 1.3.2013 12:44
V cyklu pozic je to jednoduché 0°13, Berana je prostě 1°Berana Fáze 1 atd

V cyklu vztahů to tak jasné není a budeme to muset nějak modelovat. Takže svoje tvrzení o přičítání 1 k výsledku pozic vtahů (aspekty, fáze) pozastavuji.

Vycházejme z toho, že kvadraturu symbolizuje fáze 91 nebo 271, opozici 181 atd
neznámy
neznámy | 1.3.2013 22:53
neviem prečo si zfrustrovaný z takej doslova vedeckej práce.. podľa mňa si odviedol skvelú prácu. možno si sám prišiel praxou na to, ako to vlastne funguje. jedna vec je čo nám hovorí rozum "logicky" a druhá čo je správne astro logicky. závisí na tom ako sa na to pozeráš. môžeš to brať tak, že bod sa nachádza v určitom konkrétnom stupni, ale môžeš to brať aj tak, že koľko celých/ucelených stupňov tento uhol vytvoril. postavenie v určitom stupni je zrejme niečo iné. pretože postavenie na konkrétnom stupni je ako postavenie v kruhu, kde sú všetky stupne úplne rozvinuté. ak berieš ale do úvahy uhol, je možné, že neúplný stupeň, ktorý akoby ešte nie je uzatvorený, ešte nedozrel na to, aby bol relevantný. dalo by sa to brať ako rozdiel medzi kruhom a tvorením kruhu. v kruhu - vo zvieratníku samotnom to potom platí na konkrétny stupeň, lebo zverokruh samotný je uzatvorený. aspoň takto by som to možno chápal ja.

pri astrológii a v podstate pri akejkoľvek filozofii je problém ten, že máme tendenciu projektovať svoje vlastné predstavy a očakávania do systému. a keď sa naše projekcie minú so systémom, niečo nám nesedí. ale ja si myslím, že si na dobrej ceste ;)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...