mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Astrológia a horoskopy - 

Postavenie Slnka a ostatných

neznámy
neznámy | 3.1.2014 14:14
Zdravím,

už dlhšie ma zaujíma jedna vec, ktorú som si všimol a neviem si ju vysvetliť. Mám jeden program na sledovanie oblohy (Stellarium) a dá sa v ňom sledovať nie len nočná obloha ale aj postavenie konkrétnych planét v znameniach. A tam som si všimol jednu vec, Úplne všetky planéty a Slnko sú posunuté o jedno znamenie dozadu. Napríklad dnes by mal byť Mesiac vo vodnárovi ale je v kozorožcovi a Slnko je tiež len v strelcovi. Skúšal som to skontrolovať na oblohe (hľadal som jednu planétu) a našiel som ju tam kde mala byť podľa toho programu tak som teraz v pomykove. Ako to vlastne je? Mýli sa ten program (postavenie Slnka sa mi naozaj ťažko kontroluje :-D) alebo to je nejaká odchýlka s ktorou sa ráta v astrológii?
vandalka
vandalka | 3.1.2014 15:36
Podla tropickeho zodiaku je dnes slnko v kozorozcovi. Podla siderickeho v strelcovi :)

Tropicky zodiak zacina v jarnom bode (0° Barana), sidericky sa vdaka posunu tohto bodu tiez sam posuva (docitala som sa 1° za 72 rokov). Tropicky a sidericky teda boli totozne v roku 221 n.l.

A to, co vidis na oblohe..teda suhvezdia a planety v nich, je zobrazene v siderickom zverokruhu.
Ak mas aj astrologicky program (stellarium je asi astronomicky, podla toho, co pises), da sa lahko prepnut kolecko z tropickeho na sidericke.

tu som nasla clanok o "vojne" medzi siderialistami a astrologmi pracujucimi s tropickym zodiakom:
http://www.kaduceus.cz/online/astrologie/318/souboj-zverokruhu-sidericky-vs-tropicky.aspx
neznámy
neznámy » vandalka | 3.1.2014 21:13
Ďakujem, zase som o niečo múdrejší. Vôbec som o tom nevedel. :-) Zaujímavý článok.
neznámy
neznámy » vandalka | 4.1.2014 00:36
Inak, vyplýva z toho jedna zaujímavá vec. Táto odchýlka je spôsobená tým, že zemská os vykonáva tzv. precesný pohyb, čiže rotuje takým zaujímavým spôsobom. Jedna otočka trvá 26 000 rokov ak som dobre googlil. To znamená, že ročné obdobia sa veeeľmi pomaličky presúvajú a o 13 000 rokov bude zima tam kde je teraz leto (čiže jún, júl, august)? Lebo zemská os bude otočená do druhej strany. A o 6500 rokov bude zima tam kde je teraz jar a jar tam kde je teraz leto atď? Celkom sranda. Lyžovačky na moje narodeniny sa už asi nedožijem ale je to zaujímavé.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...