mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Astrológia a horoskopy - 

poškodený Saturn

neznámy
neznámy | 16.12.2013 19:00
Zdravím, ako by ste prosím laikovi charakterizovali poškodený Saturn? tak,že zvládnutie Saturna je vďaka opozíciám/kvadratúram sťažené? a akú úlohu vo výklade zohráva dom v opozícií? vopred vďaka za každú reakciu:)
neznámy
neznámy | 16.12.2013 19:04
Tu by som sa pri-opytal, ako chapat tzv. poskodenu planetu a ako sa prejavi?

Dik, eq.
neznámy
neznámy | 16.12.2013 20:30
Myslím, že sa dá brať, že planéta je svojim posadením, znamením, aspektami.. v polohe, ktorá viac alebo menej zabraňuje jej "zdravému fungovaniu" a musíme sa k jej liečbe dopracovať sami. -FLOWER-:) A ukáže sa asi najmä tým, že prejavuje svoje negatívne stránky.
Pri Slnku dajme tomu egoizmom, aroganciou, resp. nedostatkom sebavedomia a ťažkosťami presadiť sa, pri Neptúnovi tendenciou ku kriminalite a podvodom, pri Plutu krutosťou, manipuláciou...

Ale to, kedy už považujeme planétu za skutočne poškodenú, sakramentsky zaujíma aj mňa samú. :D A ten poškodený Saturn teda apropo.
Sama ho mám v Baranovi a smeruje mi naň nejedna opozícia a kvadratúra..
Pripájam sa v čakaní na niekoho múdrejšieho. :D
martinbd
martinbd | 16.12.2013 20:38
Pokiaľ tomu správne rozumiem, pod poškodením sa rozumie, že je planéta v disharmonickom aspekte na inú. Dajme tomu že je ale Saturn v aspekte na nižšie planéty, od Mesiaca po Jupiter, tam by som povedal skôr, že Saturn poškodzuje nejakú planétu, pretože vyššia planéta skôr pôsobí na nižšiu. Celkovo Saturn pôsobí melancholicky, vnáša neistotu, blokuje, vysušuje, konzervuje, kryštalizuje, prehlbuje. Tak napríklad pri poškodení Merkúra by mohol mať človek sklon ku komunikačnému bloku.
Akurát, mám dojem že v modernej astrológii je trend nerozdeľovať aspekty na dobré a zlé. Takže aj "poškodenie" sa môže prejaviť pozitívne, v prípade aspektu s Merkúrom hlbšími témami v rozhovoroch.
A čo sa týka disharmonických aspektov s vyššími planétami: Uránom, Neptúnom a Plutom, neviem ako by som definoval to poškodenie, asi by som to vykladal individuálne. Napríklad Saturn s Uránom je vzťah nového a Starého. Možno to chápať ako úlohu pretvoriť to staré, obohatiť o niečo nové, originálne, alebo to kompletne zmeniť, zbúrať od základu. Takýto aspekt má v horoskope napríklad Osho a obsah jeho učenia si myslím to potvrdzuje.
Čo sa týka domu v opozícii, tak aj tam sa môže prejaviť jeho obmedzujúca sila. Napríklad, ak je Saturn v prvom dome, tak človek má sklon k samote a ohraničeniu až chladu a tým pádom to má vplyv aj na siedmy dom, môže to spôsobiť prekážky v nadväzovaní vzťahov.
ballin
ballin | 17.12.2013 09:00
Poškodený - by som nazval že: musí sá zvládnuť. Trigon, sextil aspekty Saturna by mali ísť plynulo, necítiš zátaž. Opozícia, kvadratúra bude zátaž a tu zátaž musí človek spracovať.

Ja mám napr iba Saturn trigon Jupiter + opozícia Chiron čo je bod úrazu ako zistujem.
neznámy
neznámy » martinbd | 17.12.2013 11:57
Ďakujem krásne za vysvetlenie Martin, ono to je ešte komplikovanejšie ako som dúfala:D ...neplatí teda podľa Teba zjednodušujúci predpoklad - zvládni saturnovské lekcie a nižšie poškodené planéty začnú plodiť dobré ovocie tiež? hľadám totiž v Tvojom dodatku, že aj "poškodenie" sa môže prejaviť pozitívne, nejaký vzťažný bod, od ktorého naštartovať úrodný proces :)
neznámy
neznámy » ballin | 17.12.2013 12:24
Ďakujem ballin, Tvoj pohľad potvrdzujú moje osobné skúsenosti...Len mám chaos v tom,akým spôsobom konštruktívne uchopiť tú záťaž... A ako sa prosím prejavujú Tebou zmienené aspekty Saturnu?
martinbd
martinbd | 17.12.2013 17:31
Navrhujem aby sme sa bavili konkrétne. Daj nejaký príklad. Ja mám napríklad v horoskope konjukciu Saturnu s Marsom. Vnímam to ako potlačenie hnevu, alebo snaha ho kontrolovať na jednej strane, ale na druhej strane vytrvalosť v nejakej činnosti. Zvládnutie by mohlo byť napríklad transformácia hnevu, nie jeho potlačenie, ale skôr jeho zušľachtenie.
Čítal som v Keferovi kedysi, že aj dobré aspekty od Saturnu môžu byť zlé, čo sa mi aj začalo potvrdzovať, takže dodatok číslo dva. Napríklad u mňa trigon Saturn Merkúr sa v detstve prejavil tým, že som odmietal komunikovať, teda komunikačným blokom, čo malo za následok problémy s dýchacími cestami. Rozdiel bude asi v tom, že trigon sa dá ľahšie prekonať.
neznámy
neznámy » martinbd | 17.12.2013 20:38
Tak konjunkciu Saturna s Marsom mam v horoskope aj ja, dokonca dost tesnu, orbis 2 stupne, pritom v rôznych znameniach. Ja ju vnimam ako energiu zameranu na odpor, najskor sa musim ukludnit, aby som nekonala prilis impluzivne, co sa stale ucim, ale ked mam jasno v tom, co chcem, dokazem sa velmi vytrvalo a koncentrovane sustredit na jednu vec a dotiahnut ju do konca.
martinbd
martinbd | 17.12.2013 20:59
v akých znameniach?
neznámy
neznámy » martinbd | 18.12.2013 17:20
Saturn este v Rakovi a Mars uz v Levovi.
martinbd
martinbd | 18.12.2013 19:17
Aha, tak to máme trochu naopak, u mňa je Saturn silnejší a Mars slabší, a Saturn v Rakovi je v páde a Mars v Levovi je vo svojom živle, takže je silnejší. U mňa teda ten Saturn víťazí nad Marsom a nedovolí sa mu veľmi prejaviť. Ale ak je silnejší Mars, občas by mohol tú hrádzu pretrhnúť.
neznámy
neznámy » martinbd | 18.12.2013 19:27
Ano, u teba je to naopak, a navyse sa Mars este len priblizuje k Saturnu, k plnej konjunkcii, co je zrejme viac citit. Mne to pride, ze ten moj Mars sa prave oslobodil z tejto konjunkcie a presiel do Leva, ale ten orbis 2 stupne ho stale este drzi. Tu hradzu chce silou mocou pretrhnut, k comu mu dopomaha aj kvadratura s Uranom. Ty mas na tuto konjunkciu este ine aspekty?
martinbd
martinbd | 18.12.2013 20:32
no hej, je tam trigon na Merkúr, čo chápem ako ventil toho napätia medzi Saturnom a Marsom. Takže keď sa tak chvíľu zožieram, tak to potom niekomu vyrozprávam a je lepšie.
neznámy
neznámy » martinbd | 19.12.2013 18:30
Tak to máte obaja recht, priateľ má tiež Saturn konj. Mars v Rybách (+ Lunu, tá ešte konj Slnko) a dosť ho vidím v tom čo rozprávate. Akonáhle tu bola staršia autorita, ktorá mu pomohla udať smer (prísny otec, tréner..): bývalý 3-násobný majster EU, niekoľkonásob. v SR a ďalších +80 medajlí z cyklistiky. :)
Z iného súdku však je dosť smutné sledovať, ako ho okolnosti vždycky donútia dusiť svoj hnev, a to ešte pri "dodatkovej" kvadratúre Mars-Pluto..

Ale zaujala ma tvoja teória silnejšej planéty a mala by som otázku.
Ja mám Saturn v kvadratúre na Mars 0°02, pričom obidve planéty, Mars v Rakovi, Saturn v Baranovi, sú v páde. No a osobne mávam pocit, že prehráva ako Saturnova snaha o "zušľachtenie" tak aj Marsove presadenie a energia a jaksi sa z toho proste neviem vysomáriť. -ROLL- Dá sa vlastne pri takomto postavení určiť napr. kt. z nich sa viac oplatí venovať pozornosť, aby som sa vôbec dostala na cestu spracovávania?
neznámy
neznámy | 19.12.2013 19:03
Tak ako Saturn odzkadluje (okrem ineho) hranice, bariery ci ine restrikcie ktore sme si v spolocnosti vytvorili a stanovili – malokto z nas si uvedomuje ze v konecnom dosledku ultimatna finalna hranica (pod symbolickou nadvladou Saturna) - bez ohladu na spolocensky ci socialny status - je cas. To je konecna bariera pre nas vsetkych (ludske bytosti, ktore sa dokazu dozit urciteho fyzickeho veku).
Povedala by som ze najvacsia poskodenost Saturna sa prejavi v tom, ze niekomu bude trvat cely lifetime kym si uvedomi saturnovske lekcie ktore mu boli sprostredkuvane ci uz cez saturnove navraty do natalnej pozicie ci ine tvrde tranzitne aspekty ...samozrejme lekcie s ohladom na postavenie Saturna v znameni a hlavne postavenie v dome...
martinbd
martinbd | 19.12.2013 19:29
Tak ten systém ohodnotenia sily planét je trochu zložitejší a asi aj v rôznych astrologických školách rôzny, ale v zásade by bolo dobre pozrieť napríklad ktorá planéta je postavená silnejšie v zmysle domov, prípadne evalvácie (hoci k evalvácii som v literatúre našiel len veľmi málo) a či náhodou jedna z tých planét nie je v recepcii k inej, prípadne či tam nie je nejaký aspekt od Jupitera atď ...
Ale keď vravíš že to tak vnímaš, tak kto vie ...
Čo sa mňa týka, je to jasné, Saturn je povýšený a Mars v protikladnom znamení ...
Ináč táto konjukcia môže viesť aj k hnevu na autority, z čoho môžu vzísť aj zdravotné problémy.
Čo sa týka toho spracovania, tak to chápem tak, že výsledkom by mala byť disciplína vôle, vytrvalá vôľa, činy ktoré majú zmysel, hĺbku a ten premenený hnev (hoci s tým hnevom ešte úplne neviem ako na to ...) a ak ide prípadne o konflikt s autoritami, tak zmysluplný.
Ináč okrem potlačeného hnevu sa môže prejaviť aj krutosť. Ako obraz spojenia týchto planét mi je staroveký Rím. Oni uctievali Saturna aj Marsa, vojnu a právo, ich légie boli organizované, takže taký bojový stroj, nie ako čistý Mars, že hrdinský boj ...
No ten Mars v Rakovi by mohol nasmerovať hnev do vnútra, do duše, plus to ohraničenie, kontrola od Saturnu, to môže byť dosť náročné ... V ktorom dome je Mars a Saturn?
neznámy
neznámy » martinbd | 19.12.2013 22:46
Mars mám vo 8.dome, Saturn v 5. dome (konj. Južný uzol).
No, s Jupiterom (tiež v páde -LOL- v Kozorožcovi, 2.d) mi Saturn-Mars tvoria T-kvadratúru, + ak rátam S. uzol konj. Chirón (11.d, Váhy), tak Veľký kríž. Tiež mám ešte konfiguráciu Draka v radixe. Najprv som myslela: "Čo takto sa zameriavať na "špic", ako odporúčajú?" No ale paradoxne, špic Draka je Mars, a prípadnej T-kvadratúry Saturn. -LOL- Tak či onak, všetky tieto útvary so sebou prinášajú veľký kopec energie, ktorý treba ventilovať práve produktívnosťou, aktivitami. Ten tlak je teda ozaj veľký. Od začiatku nejako intuitívne riešim práve ten Saturn-Mars kvadrát a čím viac sa dozvedám, tak skutočne to je asi jeden z hlavných kľúčov...
(Ak by to bolo ťažké predstaviť, tak môžem to nejako rýchlo zoscreenovať)
neznámy
neznámy | 20.12.2013 00:58
Poškozeného Saturna vnímám v kombinaci: Saturn v Kozorohu, v 10. či 11. domě.
On Saturn sice je v Kozorohu doma, neb mu vládně, ale výklad tohoto prvku považuji
spíš za problematický, v poškození, než v povýšení.
Saturn ve zkratce zkouší a symbolizuje překážku, materiální zkoušku, duchovní
a morální charakter, postup vpřed, kariéru, budování a čas.
Kozoroh je de facto to samé, a Saturn v něm jej brzdí, blokuje jeho principy;
překážky v budování. Saturn v 10. a 11. může tedy oddalovat od lidí, od práce, od snah,
od úspěchů. Takovému Saturnu prospěje kvadratura, která jej bude aktivně nutit
problémy řešit. Retrográdní Saturn beru jako zpátečníka ve svém údělu; o to větší je
šance, že se retro Saturn bude chovat v Kozorožci vlídněji, a nebude ho tolik shazovat..
martinbd
martinbd | 20.12.2013 06:56
Mám dojem že to je v rozpore so stredovekým poňatím. Saturn vo svojom znamení by mal byť skôr silný, pozitívny. Toto postavenie by malo posilňovať Saturnské vlastnosti ako disciplína, vytrvalosť, schopnosť sa obmedziť. Podobne Saturn v desiatom dome síce môže klásť prekážky v uplatnení, ale tým že človek svoje povolanie berie vážne, je disciplinovaný, perfekcionista, môže dosiahnuť vysoké spoločenské postavenie, autoritu.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...