mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Astrológia a horoskopy - 

Planetárne konfigurácie

neznámy
neznámy | 18.11.2017 09:58
Trochu som pogúglila. Túto konfiguráciu, a aj iné neštandardné konfigurácie, majú na svedomí Huberovci, čo je jedna z významných nemeckých astropsychologických škôl. Používajú termín Aspektbild (doslova: obraz aspektov), na označenie konfigurácie termín Aspektfigur. Každý horoskop je vlastne Aspektbild, figúry obsahujú len niektoré horoskopy. Rôzne typy obrazu aspektov a figúr rozoberajú napr. v knihe Aspektbild-Astrologie.

Myslím, že ich prístup by ti mohol byť blízky. Voľný preklad citátu z astrowiki: S poloprivretými očami pozerajte na obraz (horoskop), doprajte si čas, odstráňte z mysle všetky logické myšlienky... Čo obraz vydá, môže byť veľmi rozmanité, otvorený kvet, strecha stanu, pyramída, motýľ, kozmická raketa, otvorená kniha, čln, zástava....
Ale ako to vykladajú, si asi treba hlbšie naštudovať. :)
neznámy
neznámy | 18.11.2017 10:54
Ďakujem. :-)
Tak skúsim pohľadať teda takto.
Ale zaujalo ma to. Našla som to v horoskope, kde krídla motýľa vychádzajú z dvoch bodov. Luny na ascendente a jupitera v prvom dome. V osobnosti tohto človeka je skutočne akási motýlia jemnosť a autenticita, čo akoby podtrhuje lunu na ascendente a väčšinu osobných planét vo vodných znameniach.
Na stránke horoscopeyourself / kam sa mi konečne podarilo zaregistrovať sa /, tieto konfigurácie vypíše, ale nenašla som k nim žiaden popis, čiže nie je mi nič platné, keď som v horospokoch ľudí našla obrazce ako oko, zlatý yod a podobne, keď neviem ako sa to vykladá.
neznámy
neznámy | 18.11.2017 13:51
vsetky popisy k tymto konstelaciam prakticky existuju len v anglictine, ci nemcine...nepoznam na nasom trhu ziadnu specialnu literaturu, kde by boli popisovane konstelacie, okrem tych notoricky znamych (grand trigon, t-kvadrat, drak, sextilovy trojuholnik...)... asi najkomplexnejsia kniha o konfiguraciach je Huberova kniha Aspect patterns... co mi vsak v nej chyba, tak kofiguracie z aspektami ako kvintil, novil, septil, polokvadrat, seskvikvadrat... on ma specialnu metodu ako vykladat tieto konfiguracie, ale iba s aspektami ako polosextil, sextil, kvadratura, trigon, kvinkunx a opozicia... jadro tej metody je v tom, ze kazdy aspect ma charakter urcitej planety, pricom konjunkcia = slnko/luna, polosextil = merkur, sextil = venusa, kvadratura = mars, trigon = jupiter, kvinkunx = saturn, opozicia = saturn ...
takze podla tohoto kluca mozes aj desifrovat planetarne konfiguracie...napriklad ak mas konstelaciu oko (dva polosextily + sextil), tak tam pojde o vyrazne merkuricke (analyza, zmysel pre detail...) vplyvy so zmesou venuse (produktivita, zmyselnost, potreba harmonie...)... atd-PUH-
a Bruno Huber napriklad inak charakterizuje Motyla ako je napriklad charakterizovany na tychto strankach:

https://www.astrotheme.com/files/figures-composed-aspects.php

on napriklad namiesto kvadratov ma trigony a namiesto trigonov kvinkunxy...
on ma pod konstelaciou butterfly ako je zobrazena na tej stranke, konstelaciu Runner...

takze neviem aky typ motyla myslis...ci s kvadratmi a trigonmi (u bruna to je Runner) alebo s trigonmi a kvinkunxami...
neznámy
neznámy | 18.11.2017 15:53
Na stránke tarot.de som našla výklad viacerých konfigurácií.
Motýľ (Schmetterling) pozostáva z dvoch navzájom sa pretínajúcich kvinkunxov, pričom ich hroty sú prepojené trigonmi.
Huberovská škola vníma horoskop, obraz aspektov aj vo farbách. V tejto dvojfarebnej , modro- zelenej, konfigurácii chýba červená farba, napäťové aspekty, ktoré by tento cyklický pohyb zužitkovali, pretavili. Pohyb je preto povrchný, neurčitý, bezcieľny, skôr podobný tancu.
Podľa tohto zdroja ide o dynamickú konfiguráciu, kde prebieha pohyb "sám v sebe", energia neustále krúži dookola. Kedže motýľ má tendenciu dookola sa rozohrávať v kruhu, neprináša nič nové, napriek ustavičnému pohybu, dokonca sa vdaka opakovanej reflexívnosti môže tento pohyb stať nezmyselným.
Vdaka dlhej forme má konfigurácia určitý kanalizačný a regulujúci účinok. V jej ose vtekajú energie do dvoch možných línií, ľudia s touto konfiguráciou počas „tancujúceho“ pohybu nazbierajú veľa informácií, ktoré si nesú so sebou, nevedia však, ako s nimi naložiť.
Sú zaujímaví a zábavní, závislí od vzrušenia, od podnetov, ktoré im ponúka okolitý svet. Toto vzrušenie si zosobňujú (zelená línia) a zároveň si vytvárajú štíty (modrá línia), ktoré veľa zadržiavajú. Ak chcú, pôsobia neuchopiteľne, pokiaľ ich však niekto neuchopí za citlivé miesta, t.j. za otvorené hrany/konce horoskopu.
Sú to rozkošnícki ľudia, zberači informácií s neutrálnym správaním. Druh rozkoše, ktorú vyhľadávajú, je daný planétami konfigurácie.
Je viac typov tejto konfigurácie. Môže ísť aj o konfiguráciu, pozostávajúcu z dvoch kvadrátov, prepojených trigonmi (ako spomínal Rudi). Nazýva sa Bežec alebo Skokan (Läufer oder Springer) . Aj v tomto prípade ide o nikdy sa nekončiaci pohyb v kruhu. Prítomná je veľmi veľká energia, často ide o športovcov alebo workoholikov. Títo ľudia pokladájú samých seba za harmonických a aj tak môžu pôsobiť. Ak sa však táto konfigurácia niečím nabúra, mechanizmus sa stáva nekontrolovateľným.
http://www.tarot.de/forum/showflat.php?Number=98361
neznámy
neznámy | 18.11.2017 17:51
Je to modrozelený motýľ, trigonovo kvinkunxový, medzi lunou, slnkom, jupiterom a uránom. Vlastne sa realizuje medzi osami ASC, IC a MC.
neznámy
neznámy | 18.11.2017 18:01
Ten popis energie krúžiacej dookola mi pripomína grand trigon. Tak isto v ňom chýba dynamický aspekt schopný zužitkovať cyklický pohyb.
A ďakujem. :-)
neznámy
neznámy | 18.11.2017 18:12
Podľa Huberovskej školy sú dôležité vzájomné prepojenia planét. Ak sú v horoskope navzájom poprepájané všetky planéty, ide o človeka s perspektívou vývoja.
Toto ma fakt chytilo. A uvedomila som si, že intiitívne z času a čas používam podobný postup. Ako asi všetci intuitívni amatérski astrologovia. ;)

Mimochodom, pred Huberovcami tento prístup etabloval nemecký astrolog Koch, nazval to Gestalthoroskopie. Voľný preklad: tvarová horoskopia.
neznámy
neznámy | 19.11.2017 21:33
na počátku byla tvarová estetika a tvarová psychologie. Na základě poznatků
tvarové psychologie (gestalt psychologie) a tvarové estetiky vzniklo několik systémů, z nichž ač mnohokrát přehodnocovány, se udržely v podstatě jen dva. Gestalt psychologii, kterou v roce 1910 založil pražský německý psycholog Max Wertheimer spolu s Kurtem Koffkou a Wolfgangem Köhlerem, nespojujme s gestalt terapií Fritze Perlse (40. a 50. léta USA) ani s gestalt teoretickou psychoterapií Hans Jürgena Waltera (70. léta v Německu). Po převzetí moci Hitlerem postupně všichni gestaltisté uprchli do USA, kde ovlivnili vědu i astrologii. Připomínám, že planetární konfigurace vytvářejí pouze a jedině planety, tedy nezahrnují žádné osy a hroty domů, uzly, arabské body, midpunkty atd atp

První náznaky planetárních konfigurací nalezneme u Alana Leo, který hovoří o cosmic cross (velká kvadratura), cosmic trine (velký trigon)
neznámy
neznámy | 20.11.2017 08:29
Normálne som si musela dať odstup na odpoveď. :-D
Aj tak v tom nemám jasno. Najprv zareagujem na to, že ide o človeka s perspektívou vývoja. Ale to je zrejme každý, pretože celý život máme nejaké tranzity, celý život je nejaký vývoj a posun dopredu. Ale ty si to zrejme myslela inak. Asi ako človeka schopného vystúpiť z naučených vzorcov a foriem, čo zase nie je také časté.
To vzájomné prepojenie myslíš tak, že keď prechádzaš od planéty k planéte, tak je to kontinuálny pohyb po aspektoch ako keď sme v detstve kreslil domček jedným ťahom?
Pozrela som si pár horoskopov, vrátane svojho / štyri :-D /a vo všetkých to tak bolo.
Tak sa mi zdá, že je skôr zriedkavé, keď toto prepojenie niekde nie je.
Tak neviem, skús rozpísať viac ako si to myslela, možno som len trošičku nechápavá. :-)
neznámy
neznámy | 20.11.2017 14:53
Nemyslím to nijak, lebo Huberovu metodu neovládam, iba sprostredkúvam, čo som sa o nej dočítala na astrowiki.:)
V nemčine existuje encyklopedická kniha (vid. vyššie), kde je rozobratých 45 druhov konfigurácií, v nemčine ich nazývajú Figur, čiže figúra.
V niektorých horoskopoch je viac figúr, niektoré do seba zapadajú, sú prepojené a to takým spôsobom, že maj spoločný prvok, prípadne viac prvkov. Domnievam sa, že toto mal ten zdroj, ktorý som parafrázovala, na mysli. Existenciu viacerých energetických obvodov, navzájom poprepájaných, ktorými energia prúdi voľnejšie a variabilnejšie.

Čo píšem, je na úrovni dohadov. Bolo by treba naštudovať. Kniha stojí 50 eur a neposielajú ju na Slovensko.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 20.11.2017 20:13
Mohl byste objasnit čím jsou vlastně podložena tvrzení o významu "tvarů horoskopu"?
Proč je kvadrát vnímán vykládán v tradici jako bad a trigon jako gut?
Čtverec(kříž) špatný trojúhelník dobrý?
neznámy
neznámy | 20.11.2017 20:49
protože odvozují aspekty od znamení a ne jak je to přirozené znamení od aspektů. Triny v pojetí tradičářů spojují planety ve stejném živlu (což není v mnoha případech pravda)
Kvadratury spojují živly, které tahnou sami proti společným zájmům.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 21:11
Takže teoreticky ak sa to odvodzuje od živlov, mala by byť opozícia lepšia ako kvadratúra, pretože v opozícii sa stretávajú spolupracujúce živly, voda zo zemou a vzduch s ohňom.
Ako potom do toho zapadá konjunkcia, keď pri konjunkcii k žiadnej živlovej disharmónii nedochádza a i tak tranzitne konjunkcia môže byť veľmi nepríjemná.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 21:33
Aspekty - konfigurace jsou odvozeny od znamení, ne od úhlů.
KVADRATURA = VYHRANĚNÝ PRINCIP (podle znamení).
Proto nesoulad, ale napětí, tření, tlak, akce. Zápas.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 21:55
Kvůli slití dvou odlišných principů? Luna se nebude cítit komfortně v konjunkci s Marsem/Saturnem/Plutem, ani Venuše v konjunkci s Marsem/Saturnem/Plutem, ani Slunce v konjunkci s Uranem/Neptunem.
Mně "pomáhá": planeta je ve znamení, která nemá společný princip, tedy vláda, povýšení, pád, exil, např. Mars v Raku nebo Luna v Beranu je stejně "škodlivá" jako Mars v konjunkci s Lunou.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 22:41
Aha. Takže kvadrát nespolupráce země oheň, oheň voda, voda vzduch, vzduch země.
Triny sextily vždy spolupráce živlů.
Opozice pak jako trinus harmonická doplňující.
Planety jako takové nemají všechny jednoznačné živlové přiřazení.
Myslel jsem že to vychází z nějakého toho dělení 12 stěnu, platónská tělesa atd.
Platón dával krychli zemi, osmistěn vzduchu, čtyřstěn ohni a dvacetistěn vodě. Dvanáctistěn celé jsoucno. A že 12stěn jde prý být sférický tak by mohl představovat vesmír. Ani tady mi harmonie trojúhelníku a disharmonie čtverce nedává smysl.
neznámy
neznámy | 20.11.2017 23:20
podla mna nejde len o zivly, ale aj symboliku cisiel... kvader je 360/4= 90...cize je charakterizovany stvorkou, cislom hmoty... v tarote je 4.cisar...
trigon je zas trojka...cislo syntezy, uplnosti, rodiny... v tarote je trojka cisarovna... tiez je to pekne vidiet aj pri kvintile, ktory je charakterizovany cislom 5 a papezom (talent, ci schopnosti ako prostrednik medzi clovekom a niecom vyssim, co nas presahuje...)...atd... keby to bolo len o zivloch, tak mensie aspekty by sme si nevedeli dostatocne vysvetlit... je to aj o cislach...:)
neznámy
neznámy | 21.11.2017 00:05
ale kdo stanovil že 360? člověk. smluvní záležitost. pokud to nemá zdůvodnitelný základ, jedná se o pověru. pověra které uvěří mnoho lidé se stává realitou. egregorem.
a pak to i takto funguje. jako naše žitá skutečnost. skutečnost není nic víc než víra v žití toho co je - egregoru. jsme na tomto energetickém zdroji životně závislí (minimálně trpíme tím dojmem) takže nepochybujeme. nejsme schopni náhledu.
taky verze. a my lidé věříme ve strašné ptákoviny dokud nejsou nahrazeny jinými budoucími ptákovinami čemuž říkáme šetrně vývoj. abychom udrželi dekor.
neznámy
neznámy | 21.11.2017 00:35
Kedže sa teraz trochu vrtam Huberovskej škole, pokúsim sa načrtnúť, ako Huberovci pristupujú ku klasifikácii aspektov.
Kedže zdôrazňujú vizuálnu stránku horoskopu, dosť operujú s farbami aspektov. Rozlišujú analytické aspekty( červené, zelené) a syntetické aspekty(modré ), hodnotia farebnú vyváženosť aj následnosť farieb v horoskope. Červené aspekty (kvadráty, opozície) považujú za nosiče energie, modré (trigony, sextily) za vyjadrenie vzťahu substancií, zelené -de facto žlté, zelená farba sa používa kvôli lepšej zreteľnosti- (kvinkunxy, polosextily) za senzitivitu v spojení planét a teda za sprostredkovanie vedomia. Konjunkcie hodnotia podľa charakteru zúčastnených planét, majú osobitú klasifikáciu planét.
V zásade: tradičné záporné aspekty považujú za dynamické a aktivujúce, kladné aspekty za"uspávajúce" a neproduktívne.
neznámy
neznámy | 21.11.2017 08:27
360 vymysleli v Mezopotamii, je to vynikající konstrukt, který se blíží 365.25 juliánským dnům v roce a dá se celkem dobře dělit

Před časem jsem pobuřoval astrology myšlenkou, že by naše astrologie vypadala úplně jinak, kdyby používala 400 gradů do kruhu, myslím, že někteří si nebyli schopni tu změnu ani představit.
Stránka:
1 2 3 4
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...