mesiac
Utorok, 16.4.2024
Meniny má Dana, Danica

Astrológia a horoskopy - 

Narcizmus a astrológia

neznámy
neznámy | 16.12.2013 19:43
Zaujimalo by ma, ci astrologia nejak suvisi s touto diagnozou. Je mi jasne, ze s tym bude mat co docinenia Lev, ale chcel by som Levov nechat na pokoji :) a radsej to rozobrat nejak v ramci aspektov, bez znackovania konkretnych znameni ;)
neznámy
neznámy | 16.12.2013 19:59
V tom prípade je dobre si ujasniť, čo to vlastne narcizmus je. Lebo nie každý vie, čo to presne znamená a ľudia si to predstavujú ako nejakú "zamilovanosť do seba samého, do svojho zovňajšku" :).

V úplnej najjednoduchšej skratke vzniká narcizmus tým, že dieťaťu sa nedostalo tzv. bezpodmienečnej lásky od matky (hlavne) a dieťa si vytvorí duševný záchranný obal, do ktorého sa ukryje, aby viac nebolo zranené podmienenou láskou od matky.
Taký človek sa potom správa ako sa správa, keďže musí žiť v "železnom obale" predstieranej bezcitnosti. Narcisti to majú ťažké, o to viac, že sa potom na základe ich správania stretávajú s ďalším a ďalším odmietnutím zo strany okolia. Sú to vlastne deti, ktorým bolo ublížené.

Takže, ak má byť diagnostikovaná Narcistická porucha osobnosti, tak by malo byť splnených minimálne 5 z týchto kritérií: (podla DSM-III-R25)

- na kritiku reaguje hnevom, hanbou, alebo ju vníma ako poníženie (aj keď to nemusí dávať najavo)

- využíva medziľudské vzťahy na to, aby za pomoci druhých dosiahol vlastných cieľov

- prezentuje prehnaný pocit vlastnej hodnoty, preháňa napr. vlastné schopnosti alebo nadanie a preto očakáva, že sa mu aj bez zvláštneho výkonu dostanej zvláštnej výnimočnej pozornosti

- často si myslí, že jeho problémy sú jedinečné/výnimočné a že len málo ľudí im dokáže porozumieť

- neustále sa zaoberá rôznymi fantáziami o obrovskom úspechu, sláve, moci, lesku, ideálnej láske a pod.

- kladie veľké nároky, veľké očakávania, napr. na prednostné jednanie.

- požaduje neustále pozornosť a obdiv, neustále vyhľadáva komplimenty

- vykazuje nedostatok empatie, nevie pochopiť ako sa cítia druhí, nedokáže to rozpoznať a vycítiť (poprípade to len predstiera)

- vnútorne je nesmierne zamestnaný pocitmi závisti a nenávisti
neznámy
neznámy | 16.12.2013 20:20
Ja by som sa to vobec nesnazila hladat... Ani v znameniach, ani v aspektoch, pretoze to, ako sa jednotlive aspekty prejavia u dvoch ludi moze byt (a vacsinou aj je) uplne ine. Nejde totiz len o to, s akym postavenim planet sa clovek narodil. Ide o vychovu, kulturu, vieru a milion dalsich vplyvov. Tie uz v native vidiet nie su. Takze hladat analogiu diagnozy v astrologii nie je cesta. Naopak, ked uz mas niekoho s diagnozou, je vacsia pravdepodobnost, ze to vies popisat aj astrologicky, ci uz nativom (co je v podstate len akysi obraz potencialu, s akym sa clovek narodi) alebo tranzitmi (ktore sa ale mozu prejavit na roznych urovniach bytia cloveka).
neznámy
neznámy | 16.12.2013 20:25
Si si ista? Udajne sa v radixe da najst takmer vsetko alebo aspon preddispozicia. Samozrejme, ze vychova ma urcite vplyv, ale aj ta vychova - rodicia mozu byt nacrtnuti v radixe. Co ja viem, napriklad ako Luna poskodena Saturnom. Neviem. Preto sa o to zaujimam :)
neznámy
neznámy | 16.12.2013 20:46
Preddispozicia. To znamena, moze sa to stat a nemusi. Dajme tomu, ze by sme aj nejakym sposobom nasli aspekty, ktore by korespondovali s nejakou diagnozou (a nepochybujem o tom, ze na nete a v knihach mozes takych veci najst kopu). Neznamena to ale, ze kazdy s tym aspektom bude mat tu diagnozu. A ani to nezmanena, ze clovek, ktory ten aspekt nema, tu diagnozu nikdy nedostane. Preto ja osobne by som to nehladala, len tak vseobecne. Ak by som mala kontretneho cloveka pred sebou aj s jeho radixom, potom by som skumala, malfunkcia ktorej planety koresponduje s jeho stavom. (a myslim, ze ak by som mala 20 roznych ludi s rovnakou diagnozou tak ta korespondujuca malfunkica by nebola len jedna)
martinbd
martinbd | 16.12.2013 20:51
zdravím,

toto má dobre spracované Emil Páleš v knihe Angelológia dejín II, strana 850, názov kapitoly:
Venušanská porucha osobnosti - Narcizmus
Je to dosť dlhé, tak neviem či mám niečo z toho citovať ...
neznámy
neznámy » martinbd | 16.12.2013 20:54
Budem rad, ked nieco odcitujes, ak by sa ti chcelo. Hlavne, co sa tyka astrologickych vplyvov. Dik ;)
martinbd
martinbd | 16.12.2013 21:00
nechcem veľmi vytrhávať z kontextu, pretože je to tu obšírne vysvetlené, ale keď tak odcitujem aspoň tie časti, ktoré sú zvýraznené hrubým písmom:

"Pôvodcom narcizmu je Lucifer, padlá hviezda, duch pýchy a chladnej krásy"
"Narcistická porucha vzniká nezvládnutím krízy na prechode od puberty do dospelosti."
"Život narcistu sa podobá na príbeh rastlinky, ktorá chcela večne zostať v štádiu kvetu a nepriniesla plody."

Ale aj tak odporúčam, ak by bola možnosť prečítať si to celé ...
neznámy
neznámy » martinbd | 16.12.2013 21:01
Ale mna zaujimaju nejake astro vplyvy ;).
martinbd
martinbd | 16.12.2013 21:09
tak čo ja viem, ak nájdeš niekoho, kto má 7 planét vo Váhach, tak môžeš sledovať ...
neznámy
neznámy » martinbd | 16.12.2013 21:18
Maťo tak teraz si zabil s tými Váhami :D. To si z čoho vyvodil :D?
Narcizmus je strašne rozšírený v dnešnej dobe, ale na to percento si nespomeniem. Asi to idem hľadať v skriptách normálne :).
A ako ťa to napadlo s tou 7 násobnou váhou :D?
vandalka
vandalka | 16.12.2013 21:18
ja by som hladala aspekty venuse, pripadne zvyraznene znamenie vahy (mozno aj byka). Mozno ak je venusa poskodena slnkom (ego)..
Asi najlepsie zacat u konkretneho cloveka, o ktorom si myslis, ze je narcis a studovat jeho nativ -PUH-
martinbd
martinbd | 16.12.2013 21:20
ročník 81/82, saturn a jupiter bol vo váhach, dobrá vzorka.
Tak keď je narcizmus venušanská porucha, tak Váhy, či ni? :)
martinbd
martinbd | 16.12.2013 21:24
poznám z toho obdobia 3 ľudí, oni majú tak asi 7 planét ... už neviem ... musím pozrieť do databázy ... :)
neznámy
neznámy » vandalka | 16.12.2013 21:24
V humanistickej astrologii slnko nereprezentuje ego, ale zivotnu silu. Zaklad osobnosti tvoria slnko, mesiac (vnimanie a prisposobovanie sa okoliu) a saturn (ktory tomu dava strukturu). to ego, o ktorom sa neustale hovori, ze sa ho treba zbavit, je reprezentovane komplementarnymi planetami merkurom a jupiterom, resp. presnejsie povedane, ich nespravnymi funkciami.
neznámy
neznámy » martinbd | 16.12.2013 21:27
Ja by som nepovedala, že to je venušinská porucha. Podľa mňa tam má čo robiť celý peletón planét, keďže sa tam jedná o narušenie vývoja Selbst.

v skratke, keď je narušené hocičo, čo o chvilu vypichnem z charakteristík planét, tak to smeruje k narušeniu vývoja Selbst, tým pádom živná pôda pre kompenzáciu Narcistickou poruchou.

Slnko - vnímanie JA + sebahodnota
Luna - pocit bezpečia, naplnenie potrieb
Merkúr - práca s informáciami, vnímanie súvislostí, logika
Venuša - vnímanie krásy, lásky, pôžitky
Mars - agresia, sebapresadenie, súťaživosť
Jupiter - nafukovanie
Saturn - zábrany, strachy
Neptún - ilúzie, sebaklam
Urán - rebélia
Pluto - moc, ničenie

Z planét som naschvál vybrala len tieto pojmy, aby bolo vidieť ako to súvisí s narcizmom. Zbytočne by som písala aj ostatné charakteristiky k tejto téme..
Keď sa to pospája medzi sebou pomyslenými konšteláciami, tak pri troche predstavivosti je hneď vidieť, čo sa asi bude diať v osobnosti..
martinbd
martinbd | 16.12.2013 21:33
tak je neviem ako to je, len som citoval autora ...
Ináč v tom období bolo aj Pluto vo Váhach, takže tých sedem sa tam mohlo ľahko ocitnúť, stačí ak tam vošlo Slnko a jeho družina a hneď sú tam 6-ti a ešte Mesiac alebo Mars a je to :),
Tak tá jedna čo mám v databáze tam má 5 planét aj ten druhý má 5 obaja umelci a ešte jedna, ale tá má asi ešte viac, ale neviem či robí umenie ...
vandalka
vandalka | 16.12.2013 21:37
Suhlasim. Moja poznamka k egu nemala byt vnimana s negativnou konotaciou. Ego ma kazdy clovek..ako ty pises, tvori zaklad nasej osobnosti (spolu s mesiacom a osobnymi planetami). Cez ego vnimame svoju hodnotu.
Slovo ego sa len dnes nadmieru pouziva, resp pouziva v negativnom kontexte.

A verim, ze aj ego ludi, ktori ho maju zdravo rozvinute (ani nizke, ani privysoke), dostalo uz neraz poriadne zabrat :D (u mna napr momentalne tranzity pluta a urana na mars..)
neznámy
neznámy » martinbd | 16.12.2013 21:39
Narcistov behá po svete strašne veľa (číslo som ešte stále nenašla :D ) , možno to je niekde na nete. Ale vraj je to nová populačná choroba. Len niekto to má v menšej a niekto vo väčšej miere.
Jediná ochrana pred vývinom narcizmu je bezpodmienečná láska od matky (keď už sme v astrológii, tak asi nejak hypersuper dobre postavená Luna). No a tú bezpodmienečnú lásku dostal v 100 percentnom ponímaní asi málokto...
Niekto dostal 90, čo je ok, ale niekto možno len 5% a potom to tak dopadne...
To s tými 7 násobnými Váhami to bude asi len náhoda (a možno nie :) ).
neznámy
neznámy | 16.12.2013 21:42
Ja som si narcizmus, alebo skor povedane prehnanu jesitnost a citlivost na svoju osobu, vsimla u ludi, ktori maju Jupiter v kvadrate na Slnko.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...