mesiac
Utorok, 16.4.2024
Meniny má Dana, Danica

Astrológia a horoskopy - 

Merkúr a schopnosť učiť sa

martinbd
martinbd | 18.1.2014 08:47
Zdravím, zaujímajú ma vaše pozorovania, čo sa týka postavenie Merkúra v horoskope a schopnosti učiť sa. Hypotéza zjednodušene by bola, že dobre postavený Merkúr - dobrá schopnosť sa učiť a naopak. Tak ako to je?
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 10:40
Mám Merkur v konj. s Plutem, Slunkem a vzdáleněji Saturnem v sextilu na Neptun.
Třetí dům mám v Rybách, neaspektovaný.
Nevím jak přesně myslíš tu schopnost "učit se". Pokud myslíš mechanické učení, biflování a podobně, tak to mi šlo vždycky blbě a čím jsem starší, tím hůř mi to jde. Možná je to tím, že co mi nepřipadá podstatné, to prostě okamžitě pouštím. A to je 99% věcí, co jsem se ve škole učila. Prostě mi jde těžko se naučit jakoukoliv teorii, i astro, dokud to nemám podpořené zkušeností.
Z druhé strany pokud bychom vzali v potaz "učení se" jako schopnost poučit se, analyzovat, vyhodnotit situaci, tak to už je jiná. Myslím, že v souvislostii s tím Plutem a Slunkem je to docela lehce vysvětlitelné. Samozřejmě tranzity tuhle schopnost taky ovlivňují.
martinbd
martinbd | 18.1.2014 11:33
nechcel som to až tak oklieštiť definíciou, ale napríklad aj schopnosť chápať ...
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 11:37
Ja mám Merkúr v Rybách v prvom dome blízko ascendentu, v trigone na Mars.
Moja schopnosť učiť sa.., ehm, ani neviem ako by som to nazvala. :D
V podstate som sa vedome neučila nikdy a profitovala som vždy z toho, že som i tak vstrebávala vedomosti nejakou inou cestou, nejakým procesom cez nevedomie.
Ja vlastne nič neviem, a čo momentálne vypadá ako že viem, ku mne prichádza odkiaľsi a práve v tom momente, keď to potrebujem. :D
Mám k tomu asi takú predstavu, že napríklad spôsob myslenia u Panny, čo je protipól Rýb funguje normálnym vedomým výberom a u mňa je to o tom, že mi to informácie a vedomosti poskytuje nejaký zdroj, ktorý nemám pod kontrolou, ale funguje dobre. :)
Môj mladší syn má Merkúr v Býkovi a v dvanástom dome, tiež v trigóne s Marsom.
Merkúr v dvanástom dome by mal znamenať myslenie na základe emócií a nie logiky. Merkúr nie je len o schopnosti učiť sa. Syn sa v podstate vôbec neučí, ale čoho sa dotkne, v tom je dobrý. A hlavne čo sa týka abstrakcie a logiky. Fyzika, matematika, chémia, informatika...
Jeho myslenie ale i tak silno podlieha emóciám, ktoré nevie dobre spracovať.
Skôr mám často u neho pocit, že svet logiky je pre neho únikom pred svetom psychológie, ktorá je nepredvídatelná, nie je v nej zakódovaný vyšší poriadok a systém. Svet logiky ako svet čistých, predvídatelných foriem je ale niečo, kam rada unikám aj ja.
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 11:59
z mojich skusenosti Merkur len pramalo hovori o tom, ze ako sa clovek dokaze ucit, respektive chapat. Merkur nic nehovori o IQ cloveka. poznal som ludi, ktori mali merkur enormne poskodeny, v pade a este tomu trebars retrogradny a predsa vynikali svojimi intelektualnymi schopnostami nad ostatnymi...
skor poskodenie Merkura znaci urcite "vychylky" v mysleni, ktore mozu sposobovat konflikt s okolim, respektive s dobou, ci kulturou, kde sa clovek narodil... napriklad clovek s kvadratom Merkur/URan moze sa rychlo ucit a aj chapat (zrychluje myslenie), ale napriklad podvedoma snaha byt stale v opozicii, ci hladat vzdy neobyvkle riesenia situacii (a casto krat az prehnane a uletene) mu mozu sposobovat problemy v komunikacii s druhymi. a aj tazkosti tolerovat konvencne myslienky...je to obraz "objavitela" alebo "vynalezcu", ktoreho okolie nechape (mozno aj preto, ze jeho myslienky su prilis utopisticke a nepouzitelne v praxi):)
martinbd
martinbd | 18.1.2014 12:46
Z mojich skúseností mám dojem že na tom niečo bude ... Napríklad u 2 detí zo špeciálnej školy som našiel poškodený Merkúr. Ja mám Merkúr v Blížencoch v treťom dome a ZŠ a SŠ som prešiel viac menej bez toho, aby som sa musel nejako zvlášť doma pripravovať, podobne je na tom moja kamarátka s Merkúrom v Panne v kulminácii.Ďalej čiastočný problém s učením v jednom prípade ide o spálený Merkúr a v druhom Merkúr konjukcia Neptún - ako by sa v tom stráca.

mám dojem že si protirečíš, výchylka v myslení predsa ovplyvňuje schopnosť učiť sa ...

Samozrejme ako vždy, horoskop je celok, a Merkúr je len jeden atribút, ale nechcel by to zasa celé relativizovať, lebo potom by sa nemalo zmysle vôbec baviť o astrológii.
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 12:49
Tak ja mám merkúr v siedmom dome v kvadratúre so saturnom a jupiterom - dosť tesná kvadratúra. Plus merkúr mám aj ako vládcu 7. domu, takže to postavenie je zdvojnásobené.

V škole som väčšinou vynikala, u učiteľov som bola obľúbená, väčšinou ma tlačili ďalej, ako som sama chcela. Čo sa týkalo učenia, učila som sa veľmi rýchlo, väčšinou mi stačilo raz prečítať a rýchlo som si vedela prečítané predstaviť a pospájať s realitou.

Čo sa tohto postavenia týka, všimla som si, že okolnosti ma vždy priviedli k takým blízkym ľuďom, ktorí boli intelektuáli, čo bolo pre mńa motivujúce a nakoplo ma to šľapať niekam, aj keď vo svojej prirodzenosti som bola lajdák, skôr som čakala, že mi vedomosti cez životné skúsenosti vlezú do hlavy samy. To má možno súvis s tým, že mám v siedmom dome aj venušu a celkovo ju mám silne postavenú v natíve.

Inak si skôr myslím, že merkúr je čisto o sprestredkovaní a o oblasti, kde k nám prichádzajú. Aj moji partneri boli väčšinou intelektuáli a umelci, a cez túto oblasť som toho načerpala toľko, že ma to dosť formovalo, samozrejme, mimo ďalších oblastí.
adelaida
adelaida » martinbd | 18.1.2014 12:50
Myslím si, že dobrá schopnost učit se souvisí s harmonickými aspekty mezi Merkurem a Saturnem. Schopnost si naučené zapamatovat záleží na aspektech mezi Merkurem a Lunou. A výška IQ...čím víc je Merkur aspektovaný (jakkoliv) tím lépe.
joulutahti
joulutahti » martinbd | 18.1.2014 12:59
...ja mam merkur v 9.dome, v levovi, vladcu 9.domu mam slnko..a aspekyt kvinkunx so Saturnom,co je mierne rusivy alebo neutralny aspekt a bohuzial v kvadrature s acendentom...a co to znamena neviem, ale s ucenim som problemy nikdy nemala:)
jana799
jana799 » adelaida | 18.1.2014 12:59
Já mám Merkur v Kozorohu v trigonu na Saturn v Panně (obě planety v recepci) a musím říct, že co jsem se vysloveně nenaučila řádek po řádku, to jsem neuměla. A když mi vypadlo nějaké slovo, pomalu jsem nevěděla kde navázat.
Možná to bylo tím, že mě to učivo nebavilo, špatným výběrem střední školy určitě.
A přitom se učím ráda..-WINKIE-
A taky mám opravdu špatnou pamět. Jako bych stále vytěsňovala.. téměř celé dětství mám vytěsněné..
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 13:20
merkur v bykovi v 7. dome, vladca 12tky, sextil jupiter v 9, trigon uran v 3, ucim sa lahko, vsetko co sa ucim si subezne vizualizujem v hlave, mechanicky som sa nikdy neucila, ani by som to nedokazala, ked uz potrebujem nieco pod natlakom casu urychlene ponat a mam len par minut tak si to skor odfotim vizualne do pamate podla rozlozenia na stranke....a keby slo o nieco co si musim okamzite zapamatat z hovoreneho slova alebo z obrazu tak si to viem takto na urcitu dobu v takom zneni zafixovat, rychlo pouzit a potom to vypustim z hlavy, ale samotny proces ucenia ma bavi (kym to nie su blbosti)

potom mam napr. spoluziacku, ktorej presnu hodinu narodenia nepoznam ale ma merkur vo vahach konjunkcia slnko a venusa, kvadratura saturn a neptun, sextil luna a jupiter a trigon mars, cize dost bohato aspektovany a ta ma schopnost sa ucit vyslovene mechanicky, vie sa naucit knihu ako basnicku bez toho aby tomu potrebovala rozumiet a vlastne tomu ani nerozumie ale vie si to takto rychlo zapamatat, to, ktory aspekt za to moze, to uz necham na inych ale bez hodiny narodenia je to take....polovicate....
adelaida
adelaida » jana799 | 18.1.2014 13:23
Merkur v Kozorohu a Saturn v Panně, působí podobně...trochu přesaturnováno, jde to ztuha, chybí lehkost, ale zase nechybí preciznost a vytrvalost :) k cíli vedou různé cesty.
A navíc, když se máš učit něco co tě nebaví...taky to znám ze sš, naučila jsem se všechno, když bylo třeba, někde to v tý hlavě mám, ale hodně hluboko :D
martinbd
martinbd | 18.1.2014 13:25
Tak od mechaniky je tu Saturn, tak možno ten ... možno v takej spleti zistiť ktorá aspektujúca planéta je najsilnejšia (vo svojom znamení, povýšení, ...) ale bez času sa to celkom nedá určiť, to je pravda ...
Dogi
Dogi » martinbd | 18.1.2014 13:37
Poznám človeka, ktorý mal veľký problém s učením v škole, ťažko chápe, pritom má ale široké pole záujmov, rád si niečo stále "zisťuje", pýta sa, rád zbiera informácie, ale často vyslovene nepraktické veci, niekedy pôsobí na ľudí ako hlupák a diletant a má aj zlú pamäť. Rád ľudí presviedča a poučuje, aj klame. Jazyky mu ale idú veľmi dobre.
Má Merkúr vo Vodnárovi a v 4.dome. Aspekty: konjunkcia Slnko (7 st orbis), opozícia Luna, sextil Neptun a trigon Pluto.
IQ naozaj v horoskope nevidno, to je aj moja skúsenosť a určite tam hrajú rolu aj iné veci ako len Merkúr, vrátane duchovnej úrovne. Sú ľudia, ktorí dokážu aj z mála v horoskope vyťažiť veľa a naopak.
martinbd
martinbd » Dogi | 18.1.2014 13:45
zaujímavé, vďaka, mám podozrenie že spálenie bude hrať asi nejakú rolu v tom všetkom ...
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 14:01
Tiež mám taký pocit, že spálený Merkúr je to podstatné. :)
neznámy
neznámy | 18.1.2014 14:03
A aký je to, spálený merkúr?
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 14:05
ano, saturn ma v domicile, ako vsetci rovesnici...aj venusu...a mars v exile
neznámy
neznámy » martinbd | 18.1.2014 14:35
Myslím, že aspetky moc se studijními úspěchy nesouvisí. Já jsem jediná, kdo z naší rodiny nedodělal VŠ a mám merkura celekm slušně aspektovaného, narozdíl třeba od mámy, která nemá skoro žádný aspekt, jen opozici na Lilith....Můj je ve svém znamení Blížencích, trigon pluto, sextil saturn - sice 12.d. a opozice na Neptun, ale to by němělo zásadně vadit, přesto moje studijní kariéra byla opravdu tristní. Zato partner má retro Merkur ve 4.d. v Rybách tedy v pádu v kvadrátu na Saturn, má ho v konjukci se Sluncem, což prý není moc dobré, protože to člověku neumožní být v myšlení odosobněný a konjunkci s Venuší, jediný slušný aspekt má sextil na Mars - přesto je to hlava, fakt hodně chytrý, špičový odborník v technickém oboru a není jen čistě technicky zaměřený....Musí být ještě něco jiného, podle čeho se dá na tyto věci usuzovat.
neznámy
neznámy | 18.1.2014 14:36
Príliš blízko pri Slnku. Akurát neviem, do koľko stupňov. :)
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...