mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Lunarne fazy

neznámy
neznámy | 11.4.2013 14:29
Pridavam celkom zaujimavo popisane lunarne fazy z knihy od Ch.R.Page Galacticky stred, pre tych, ktorych zaujimaju tieto cyklicke deje :)
...a dakujem za zdielanie inych uryvkov z knih, co tu boli pridane, poctivo citam :)

Lunarne fazy:

Faza novu: do 3,5 dna po nove
Stupne: 0-45 stupnov
Impulz: klicenie a pociatocna faza rastu
Archetyp: chlapec (nevinny, neskuseny chlapec, nadseny do ucenia)
Cinnost: obdobie k zasadeniu novych semienok inspiracie. Aj ked nie je jasne, aky bude konecny prejav toho, co sa zasadi, objavuju sa instiktivne impulzy k novym napadom a pudenie premenit ich v skutocnost.
Tato faza predstavuje zaciatok uplne noveho cyklu tvorivosti. Ti, ktori sa narodili v tejto lunarnej faze, maju casto iba velmi malo nauceneho povedomia z minulosti, co zapricinuje, ze sa im najlepsie pracuje prostrednictvom spontanneho pristupu a instinktivneho chapania. Motivujuce sily casto povstavaju z vnutra a preto sa ostatnym mozu zdat iracionalne, ale ich nevinnost a detske nadsenie su okuzlujuce a neodolatelne. Casto si nie su vedomi svojho ucelu ani smeru zivota, ale doveruju svojim instinktom. Niekedy sa citia odpojeni od Zeme. Je im mozne pomoct zvysenim vedomia vlastneho tela a tym, ze im umoznime, aby sa uplatnili vo svete, bez toho aby museli cakat na suhlas ostatnych.

Faza dorastajuceho kosacika (srpku): 3,5 – 7 dni po nove
Stupne: 45-90 stupnov
Impulz: klicenie a pociatocna faza rastu, pohybovat sa a sustredit sa
Archetyp: od chlapca po hrdinu
Cinnost: sily priania vyniest nove veci na svetlo a uviest ich do zivota a zaroven sa objavuju vo vnutri opozicne sily, ktore sa priklanaju k bezpeciu a pohodliu znameho stavu. Prostrednictvom zameranej pozornosti a sustredenia dochadzame k uvedomeniu, ze akykolvek zapas, ci uz vnutorny alebo vonkajsi, je iba puhym prostriedkom k posilneniu nasho duchovneho rozhodnutia.
Rastlina zacina teraz vyrazat ku svetlu a musi sa stretavat s opacnou silou gravitacie, ktora ju stahuje do pohodlia tmy. Ludia narodeni v tejto faze zistia, ze pri pokusoch o vyjadrenie svojej jedinecnosti narazaju na obmedzujuce presvedcenia a strachy z minulosti. Vedie to k napatiu, ktore moze sposobit, ze ustrnu v relativnom pohodli, nechaju sa zastavit neuspechom alebo upadnu do nehybnosti. Okrem toho su nachylni na emocionalne manipulacie od ostatnych, pretoze nemaju dobre vyvinute vedomie seba sameho. Je teda potrebne, aby silnejuca stonka prekonala pocity strachu a neistoty, ktore moze pochadzat od predkov. So sustredenym odhodlanim vsak prichadza aj vzrusenie spojene s vidinou noveho, ktore by sa nemalo vytratit, ak sa objavia nejake prekazky, tie by sa nemali povazovat za znamenie, ze je potrebne sa vzdat, ale za nastroj posilnenia vole. Casom dochadza k zakoreneniu identity, rozvoju ich sebadovery, aj schopnosti spoliehat sa na seba.

Faza prvej stvrti: 7 – 10,5 dni po nove
Stupne: 90-135 stupnov
Impulz: stavat, budovat a rozhodovat
Archetyp: hrdina
Cinnost: silne odhodlanie definovat ciele a usilie o prejavenie individuality, co sposobuje, ze sa na povrch dostavaju stare rysy spojene so strachom, poprenim a obmedzenim, aby bolo mozne prijat pre buducnost dolezite rozhodnutia a urobit potrebne volby, je potrebne ich rozpoznat a prijat.
Ak stoji Luna v kvadrature so Slnkom, prinasa to zvysene napatie, ktore nuti cloveka narodeneho v tejto faze, aby si zvolil vlastnu cestu duse, vydal sa po nej a budoval take struktury, ktore znamenaju vyzivu a ochranu ich rastu. Na ceste sa stretava s mnohymi vyzvami v podobe starych vzorcov chovania – je na nom, aby sa s nimi raz a navzdy vysporiadal. Na to vsak musi prijat volbu a rozhodnutie prameniace z jasneho a objektivneho hladiska: z pozicie hrdinu, nie obeti. Ludia narodeni v tejto faze obvykle zistia, ze k ich duchovnemu rastu dochadza prostrednictvom dram, konfliktov a stresov. Niekedy k sebe dokonca pritahuju problemy ostatnych ludi a pracuju na rieseni krizovych situacii. Su vasnivi a lahko sa nechaju vyprovokovat vyzvou. Potrebuju sa ale naucit, ako ucinne zvladat stres prostrednictvom mudrych rozhodnuti a konstruktivneho riadenia, nie tym, ze sa podielaju na chaose. Postupne sa naucia zvladat svoje energie a potreby a tak dochadza k naplneniu ich snov a vizii.

Faza tesne pred splnom: 10,5 – 14 dni po nove
Stupne: 135-180 stupnov
Impulz: zlepsovat a zdokonalovat
Archetyp: od hrdinu po krala
Cinnost: obdobie sebareflexie a zhodnotenia, co umozni zjemnenie a dokonalost kvetu.
Je nevyhnutne dat priestor pochybnostiam a to i pochybnostiam o vlastnej osobe a sebakritike, pokial su objektivne, mali by iba zlepsit konecny vysledok.
So vzdialujucou sa Lunou od Slnka vzrasta vedomie seba sameho. V tejto faze je zdorazneny motiv hodnotenia, zlepsovania a zjemnovania situacii s cielom dokonaleho rozkvetu.
Ludia narodeni v tejto lunarnej faze su obdareni potencialom k velkemu uspechu, ale prekazkou su im pochybnosti o sebe a sebakritika. Maju casto pocit, ze „nie su nikdy dost dobri“ a maju tazkosti sa oslobodit od strnulych nazorov ohladne seba samych a ostatnych.
Vzdy sa snazia „pochopit veci spravne“ a tym su zvazovani prilisnou analyzou situacie, namiesto toho, aby svoj ostry vhlad vyuzivali na zhodnotenie, zlepsenie, cestu vpred. Vystupuju u nich na povrch stare vzorce odporu a rezistencie, ktore si musia priznat a transformovat ich, klucom k uspechu su flexibilita a objektivnost. V tomto bode je svetlo ovela jasnejsie, co moze predstavovat ako pozehnanie, tak prekazku, pretoze je ovela menej miest, kde je mozne sa schovat. Naopak, vzrasta na nich tlak, aby naplnili svoj osud.

Faza splnu (uplnku): 15 – 18,5 dni po nove
Stupne: 180-225 stupnov
Impulz: vedome usilie o integraciu a dosiahnutie naplnenia
Archetyp: kral
Cinnost: obdobie, v ktorom si umoznujete uvidiet plny kvet uspechu. Oslava sa ale oneskori, ak sa neprestanete usilovat o dokonaly vztah, vysledok, ci ucinok, bez toho aby ste pripustil, ze vsetko vo vasom vnutri je uz dokonale. Spln umoznuje, aby sme vsetci mohli byt videni vo svojom pravom svetle.
Slnko a Luna stoja v opozicii, Slnko predstavuje vonkajsie vyjadrene vedomie Luna instinktivnu povahu. Ludia narodeni pri tejto faze sa skoro naucia, ze su dolezite oba poly existencie – dusa aj osobnost (vonkajsi a vnutorny svet) – a ze uspech sa dosahuje vtedy, ked sa ctia a respektuju oba tieto poly. Bez vedomeho prijatia oboch dochadza ku konfliktom, ktore brania v naplnani jednemu alebo druhemu aspektu. Spolu naopak mozu byt vysoko uspesni, pokial su oddeleni, stavaju sa z nich tiene. U tychto ludi sa tato dynamika prejavuje vo vztahoch: z vonkajsieho hladiska hladaju dokonaly sulad, ci spolocnika duse, ktory da zmysel ich zivotu. Pokial ho nenajdu, obracaju svoju pozornost ku guruovi, ucitelovi alebo nejakej skupine, aby dosiahli celistvosti. Je nadej, ze nakoniec uvidia svetlo a uvedomia si, ze posvatna svadba, ktoru hladaju, sa neda najst nikde inde, ale ze vyzaduje syntezu ich vlastnych vnutornych polarit, najma medzi myslienkami a cinmi, duchom a hmotou. Potom vedome prijimaju a integruju svoje polarity, ich umysly sa tak stelesnuju v realitu a dochadza k naplnaniu ich zivota.

Faza tesne po splne (uplnku): 3,5 – 7 dna po nove
Stupne: 225-270 stupnov
Impulz: rozdelovat, rozdelovat a predavat
Archetyp: milenec
Cinnost: Teraz je nam dana moznost podelit sa s ostatnymi o skusenosti a prezitky, aby sa to, co bolo az doteraz relativne vonkajsej povahy, mohlo ukotvit v realite. Teraz musime ist, hovorit s ostatnymi a uvedomit si, ze medzi uspechom a naplnenim existuje podstatny rozdiel.
Potom, co Luna stojaca vo vlastnom svetle zisti, ake to je byt plna zivota, zacina sa vracat ku Slnku.
Pre ludi narodenych v tejto faze nadisiel cas nielen si uzit plody svojho pocinania, ale tiez sa o ne podelit s ostatnymi o vhlad, ktory ziskali. Stoji pred nimi zivot ucenia a podielania sa o mudrost ziskanu z doterajsich skusenosti, pricom je potrebne mat stale na pamati, ze najvacsim ucitelom je stelesnenie. Je nevyhnutne, aby tito ludia zili to, o com hovoria. Pokial to nerobia, ich zdelenie je prazdne a ich slova nemaju ziaden zmysel, co sposobi odliv posluchacov a pocit nespokojnosti. V tom okamihu vyvstava potreba prehodnotenia a opatovneho naviazania spojenia s vnutornym ucitelom s nasledujucou otazkou: “Verim sam tomu, co hovorim?” Dalsi problem, ktory sa tu moze objavit, je fanatizmus: dochadza k nemu vtedy, ked sa posielanie prenosu informacii stane prilis osobne a vytrati sa z neho objektivita. Tito ludia nakoniec najdu uspokojenie prostrednictvom ochoty spolupracovat bez posudzovania s ostatnymi a naplnovanim idei ostatnych ludi zameranych na riesnie kolektivnych socialnych problemov.

Faza poslednej stvrti: 7 – 10,5 dni po nove
Stupne: 270-315 stupnov
Impulz: revidovat a prehodnocovat
Archetyp: svetec
Cinnost: Ziada sa od nas, aby sme presli fermentaciou v hlbsich a temnejsich energiach, ktore obklopuju to, co sme stvorili. Hanba, strach, stare presvedcenia vyplavaju na povrch, aby sa im dostalo patricneho uznania a zhodnotenia a mohli byt odlozene ako nepotrebne masky a zavoje. Je to obdobie na vstrebanie esencie nasich prezitkov a odputanie sa od pribehu. Nie je to dobry cas na nove zaciatky.
S navratom Luny k Slnku ubuda vonkajsie svetlo a proces sa obracia dovnutra.
Narodeni v tejto faze zistia, ze neustale skumaju svoje presvedcenie vo svetle svojich prezitkov a pytaju sa: “Co je pravda?” Tato mentalna kontrola casto roznieti krizu vedomia, ktora moze viest v priebehu ich zivota k roznym udalostiam hladania duse. Vnutorne motivy ich prinutia k tomu, aby sa odvratili od starych presvedceni a to i za cenu rozchodu s tymi, ktori upadli do zavislosti na starych, doverne znamych sposoboch. Fermentacny proces moze tychto ludi uvrhnut do vnutornej vravy, pri ktorej sa zda, ze stare odumiera a nie je tu novy nasledovnik, zo strachu, ze v druhych vyvolaju sklamanie a stanu sa tercom odsudkov, nie su schopni podelit sa s ostatnymi. Nasadzuju si rozne masky a casto si nie su vedomi toho, ze hlboke zmeny v ich vlastnom myslienkovom procese neovplyvnuju iba ich vlastny zivot, ale aj zivoty buducich generacii a ze ich vplyv siaha daleko za hranice ich bezprostrednej rodiny.
Aby prezili tuto metamorfozu, je nutne dbat na to, aby sa s vodou nevylialo z vanicky aj dieta. Musia priznat hodnotu tomu, co sa uz naucili a v priebehu zivota v sebe zdokonalili a mat na pamati, ze je to kompost pre dalsie zarodky inspiracie.

Faza tesne pred novom: 10,5 dna po splne az do novu
Stupne: 315-360 stupnov
Impulz: destilovat a premenovat, transformovat
Archetyp: kuzelnik
V poslednej faze cyklu sa esencia nasich skusenosti obetuje spat Velkej Matke a nastava cas odpocinku. Tato faza je casto procesom zvnutornenia spojenym s mystickymi zazitkami, uzdravovanim, liecenim a transformaciou.
Mizne posledne svetlo obrataneho kosacika (srpku) a s padajucou tmou od materskej rastliny odpada plne vyvinute semeno obsahujuce destilovanu esenciu vsetkych skusenosti, driema na zemi a ocakava svoje vzklicenie.
Narodeni v tejto faze zistia, ze ich zivot je pretkany mysteriom, smrtou, liecovymi rastlinami a transformaciou.
Pre tychto ludi je zivot zapasom stareho a noveho. Znacne usilie vydavaju na zavrsenie nevyriesenych zalezitosti, co casto vedie k intenzivnym kratkodobym vztahom. Velmi skoro maju pocit, ako by nepatrili do svojej rodiny a medzi svojich vrstovnikov, nie su schopni fungovat v starych vztahoch a zaroven nevidia nikoho, kto by hovoril ich jazykom priekopnikov novych idei.
Ich vnutorny zmysel ucelu zivota vedie k tomu, aby sustredili celu svoju pozornost na svoje prorocke vizie a nestratili tak zivot zbytocne, casto hladaju studenta, svojeho syna, nastupcu, aby tu bol niekto, kto aj v pripade ich osobneho obetovania ich myslienky ponesie dalej.
Je to jedna z najkomplexnejsich lunarnych faz, ktora zavrsuje tvorci cyklus az do okamihu, nez je novy zarodok opat pripraveny k vykliceniu a zacne opat rast nova Luna.
neznámy
neznámy | 12.4.2013 11:06
celkem slušná reinterpretace Lunačního cyklu podle Rudhyara z roku 1946.
Jenom mi nesedí ty archetypy.
neznámy
neznámy | 13.4.2013 07:21
A jak byste ty archetypy přiřadil vy? Bylo by určitě fajn tot ady pro informaci uvést ;-)
neznámy
neznámy | 13.4.2013 07:49
Tie archetypy aj mna zaujimaju -YES- autorka nejaké spomina v suvislosti so znameniami a stupnami, ale uvádza napr. Pannu ako fázu po splne a priraduje k tomu "temnu noc duse" (ale Panna je vlastne pred splnom),...tak preto som to sem nakoniec nedala.
neznámy
neznámy | 13.4.2013 08:09
Na tie archetypy by sa hodila snad aj samostatna tema,...ak by ste vylovil z kniznice nejake poklady, urcite by to bolo pre mnohych zaujimave -BIGEYE-
neznámy
neznámy | 13.4.2013 08:14
Aj tie indianske totemy a symboly su fascinujuce...mne sa zjavil kedysi had (to som ti kedysi spominala) a v ten vecer (bola som vonku pred domom) priletel na nas dom nocny dravec, vyzeral ako orol, obrovsky, potichu mi preletel ponad hlavu a pristal na streche -BIGEYE-
neznámy
neznámy | 13.4.2013 10:21
vynikajuci clanok...tento opis faz sa moze naramne hodit pri vyklade direkcneho vztahu Slnka a Luny....tam to funguje vynikajuco...:)
neznámy
neznámy | 13.4.2013 11:07
Žádné archetypy bych nepřiřazoval. Tohle jsou archetypové projekce. Jung kdesi píše: "Je naprosto nemyslitelné, že by mohla existovat nějaká URČITÁ figura, která by vyjadřovala NEURČITOST archetypu."
neznámy
neznámy | 13.4.2013 11:16
převádět mezi sebou cyklus pozic (např. znamení zvěrokruhu) a cykly vztahů (aspekty) je vždy ošidné, není to zcela kompatibilní.

počátek (konjunkci rozběžnou, separační) můžeme umístit na pozici počátku Berana z hlediska kvantitativního, z hlediska kvalitativního ji můžeme umístit na severní polokouli na počátek KOZOROHA, na jižní polokouli na počátek RAKA, nebo na ASCENDENT

Panna z hlediska cykličnosti odpovídá buď 6. kroku (počátek Beran), nebo 9. kroku počátek Kozoroh, nebo 3. kroku počátek RAK.

My jsme zvyklí ideologicky podmíněně spojovat úplněk - opozici s Vahami, ale kvalitativně je tu maximum sil dne tzn. RAK.

Jsou to prostě MODELY a ty nám sice něco dovolují pochopit, ale v určitém okamžiku selhávají a je nutné nasadit modely nové - komplexnější.
neznámy
neznámy | 13.4.2013 11:16
Je to problém vztahu mezi objevitelem a následovníky.

Marcel Duchamp vytvořil za svůj život asi tucet ready-mades, jeho napodobitelé chrlí ready-mades na běžícím pásu, vinnej-nevinnej.

JUNG etabluje asi 7 archetypů, následovníci vidí archetyp všude.
Podobně synchronicita. Jung ji uvádí jako možnost a spatřuje ji jen ve vrcholných okamžicích, následovníci by na ní nejraději zavěsili celé fungování vesmíru a kauzalitu vymazali.

Freud založí falickou symboliku, následovníci vidí falickou symboliku všude a dokonce fantazírují: Freude, Freude, vždycky na tě dojde! Jung nakonec pronese důležitou větu: "Dokonce i penis může být falický symbol."
neznámy
neznámy | 14.4.2013 17:15
Myslis "1 rok za 1 den"? Kde je tam prosim ta nov a spln? Napr. v mojom kolecku bol nov v novembri 1997, spln je vtedy, keď je Luna v opo. na ten progres. nov, alebo keď je Luna v opozicii na (prgres.) Slnko (už je posunute z miesta novu), co este len bude...?
neznámy
neznámy | 14.4.2013 17:27
Dakujem za vysvetlenie -FLOWER-..ale toto je pre ženu od plotny nepochopitelne -COFFEE-
neznámy
neznámy | 14.4.2013 18:02
žena od plotny? Výborně, např. proces pečení buchty/bábovky/dortu se dá skvěle popsat za pomoci těchto 8 lunárních fází.

Každý proces se dá tímto způsobem popsat. Nejen tímto 8dílným, pak tím 12dílným určitě taky
neznámy
neznámy | 14.4.2013 18:15
Ahaa, vazne to už znie zrozumitelnejsie -YES-... nov je myslienka alebo cin (dajme tomu, že ju budem nasledovať a prvý krok bude, že vyberiem zo skrine misku, potom vajíčka z chladnicky,...)...aj keď asi cin, kedže môžem nad niečím dumat a nič neurobim, tak nebude ani babovka, môžem snívať nad hraskom v zahrade, ako si na ňom pochutnam, keď nič nezasejem,...o hrasku môžem tak akurát snivat...
neznámy
neznámy | 14.4.2013 19:07
tak nějak, jdete na to dobře:

já bych začal tím, že jsem dostal chuť na bábovku - to by byl nov

pak 2/8 srpek stejně jako Vy, shromažďování surovin, před tím však lovení receptu v paměti nebo v kuchařce

první čtvrť čin: míchání a hnětení

vypouklá Luna: pečení

úplněk: vyndání z trouby a ochutnávání

luna rozsévačka nabízení sousedkám (chci s nimi sdílet ale vystavuji se jejich kritice)

poslední čtrť: případná změna nebo obohacení receptury podle kritiky, nebo obhajoba vlastní receptury

balzamická Luna. pocit zadostiučení, že se dílo povedlo a uklizení kuchyně
neznámy
neznámy | 15.4.2013 11:21
ano, myslim sekundarne direkcie...a specialne vztah direkcneho slnka s direkcnou lunou...ak sa nemylim, tak ti mas teraz d.Slnko na 25° skorpika a d.lunu na 25° Byka, cize si svedkom svojho Splnu v direkcnom horoskope...-PUH-
neznámy
neznámy | 15.4.2013 13:59
Dik, ale mám to za pár, ešte nie je,...
neznámy
neznámy | 15.4.2013 14:01
Vysvetlil ste to veľmi pochopitelne -BOW-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...