mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Astrológia a horoskopy - 

Ktora je dominantna?

neznámy
neznámy | 14.1.2011 03:31
Astrologii sa opat intenzivnejsie venujem po asi rocnej pauze, takze opat objavujem niektore stare znalosti, konk riesim svoju dominantnu planetu. Ktory postup na zistenie dominantnej planety je najvhodnejsi? Skuste poradit.
Kandidat c.1. Uran - a) vladca Asc, b) exaktna konjunkcia s MC, c) 3 planety v 11.dome
Kandidat c.2. Pluto - a) 4 planety v Skorpione, b) 3 a mozno i Saturn v 8. dome, c) v domicile i v svojom dome d) konjunkcia s Merkurom, disonantna so Slnkom, e) 5 aspektov (druhy najvyssi pocet spolu s Neptunom)
Kandidat c.3. Mesiac - a) stoji osamoteny od ostatnych, b) 9 aspektov (vcitane Chirona, Lillth a inconjunctov - bez nich 6)
kandidat c.4. Saturn - a) ziadne aspekty k planetam, jeden exaktny aspekt na ASC, inak len Mesiac Biseptil a Jupiter Septil, b) spoluvladca vychadzajuceho znamenia, c) nevyhoda: v Skorpione oslabeny
Najmenej pravdepodobny kandidat c.5. Slnko - a) jedina planeta vo vzdusnom zivle (neviem ci sa do toho pocita ASC), b) vladca mesacneho znamenia, c) nevyhoda vo Vahach oslabene, d) konjunkcia na dva pozitivne hviezdy (Spica a Arcturus)
Link na obrazok horoskopu: http://2i.cz/2i/i/4d2fc064/cbf29fd72d2f984179777213542f6804/78725872a1.f.jpg
neznámy
neznámy | 14.1.2011 06:20
dala by som najmenej pravdepodobneho kandidata, cize Slnko, ale iba cisto intuitivne...aj ked...-LOL-
neznámy
neznámy | 14.1.2011 09:47
každopádne DOMINANTNÁ je hlavne tá planéta ktorá je v konjunkcii s bodmi hlavnej osi radixu t.j. ASC,IC,DES,MC....potom natívny regent (vládca ascendentu).
ktoré sú v domicile majú silný vplyv ale dominantné nie sú.....
čo sa stálic týka...ja osobne im nevenujem žiadnu pozornosť...možno len pri exaktnej konjunkcii len ako posledný doplňujúci prvok pri menej ľahkom výklade, ak niečo nieje jasné.
ak ti ešte môžem poradiť, nezaoberaj sa zo začiatku vedľajšími aspektami ako je septil, biseptil a pod. len ťa to zbytočne dopletie.
neznámy
neznámy | 14.1.2011 11:25
Tu na Zverokruhu mám, že dominantný je Merkúr, pretože je pri ASC.
Inde, že je to Urán ako vládca ASC.
Ale, čo znamená dominantnosť planéty v praktickom živote?
V rôznych obdobiach života môže rôzne prvky nadobúdať, alebo strácať svoju dôležitosť, podľa tranzitov, alebo len tak, že sa človek ocitá v rôznych životných situáciách a pre každú potrebuje niečo iné.
neznámy
neznámy | 14.1.2011 13:44
Takze ten link sa pokazil, tuna je novy: http://www.2i.cz/78725872a1

A vies tu intuiciu i nejak slovne doplnit? :-)
neznámy
neznámy | 14.1.2011 14:00
To je interpretacia s ktorou sa stretavam najviac na tychto strankach :-) Septil a biseptil nepouzivam, len spominam ze su jeidne ktore tvori k planetam. Myslim, ze stalice sa oplatia hlavne vo Vahach, kade vedie Via Combusta a hlavne ked je to svetlo a je v pade.
neznámy
neznámy | 14.1.2011 15:09
Veru hej, ja som to nikdy moc nepouzival. Jedine preto ze znie zaujimavo o niekom povedat ze je to Uranec, Neptunec :-) Dolezitejsi rys mi pride postavenie Slnka v dome, to pouzivam ked neviem niekoho cas narodenia. Planety/znamenia na hrotoch su dobre pomocky na potvrdenie/vyvratenie ci som sa strafil.
neznámy
neznámy | 14.1.2011 15:26
takze v prvom rade si treba uvedomit, ze dominant moze byt aj viac planet...a ked mam byt konkretny, tak u teba by som za ne povazoval prve 3 spominane planety a to v poradi: 1/ Uran, 2/ Luna, 3/ Pluto.
neviem, preco by mal byt Saturn v Skorpionovi oslabeny...inak s tymi mensimi aspektami opatrne, ale kazdopadne by som nepodcenoval polokvadrat (45°), semikvadrat (135°) a kvinkunx (150°) a tiez polovicne vzdialenosti (midpunkty), tie tiez spajaju vplyvy planet a vykladaju sa ako take multikonjukcie...
neznámy
neznámy | 14.1.2011 19:27
Ked mam dominantnych 30% planet tak to uz moc nevypoveda si myslim :-) V mojom horoskope to s dominanciami bude tazke. Myslim ze Uran, Pluto, Mesiac i Saturn su u mna znacne silny a dalej sa to uz len komplikuje :-) 3 domy maju na hrote planetu (9. Saturn, 10. Uran, 11. Neptun). Taka novinka, ktoru som nedavno objavil je Yod zlozeny zo sextilu Neptuna s Merkurom a Plutom, mieriaci na North Node, ktora je zaroven v opozicii s Venusou a Fortunou. Pravdupovediac ja si s dominantami moc nic neviem pocat, ucil som sa vykladat tak, ze treba najst najdolezitejsiu konstalaciu/e v horoskope a tie urcia kadial preteka najviac energie. U seba za to povazujem kvadraturu Mesiaca na trojkonjunkciu Slnka, Pluta a Merkura a teraz uvazujem aj o tom Yode s NN.
Midpoints som nikdy nepouzil, skusim ked bude najblizsie cas, Kvinkunx pouzivam, tie zvysne dva nie ale mam v ich horoskope dost, takze sa na nich chystam pozriet dakedy.
Saturn povazujem za oslabeny v Skorpionovi od kedy som cital knihu o Saturnovi od Liz Green, stale ma udivuje ked zistim ze pad mu tam pripisuje len ona :-) Preco si ho z tej stvorky silnych planet vynechal?
neznámy
neznámy | 15.1.2011 04:29
no lebo Slnko nam sprostredkuje nasu najvnutornejsiu a najosobnejsiu skusenost, ktora je zdrojom svetla a tepla...ostatne planety k odrazu jeho svetla mozu dopomoct, ale iba dovtedy kym sa nezacnu tvarit, ze ony su stalice...:)
neznámy
neznámy | 15.1.2011 09:59
hmm, preco si myslis, ze Saturn je u teba dominantny? ved ho nemas ani pri hlavnej ose, ani nie je vo svojom znameni, ci nie je ani silne aspektovane, respektive nie je ani ohniskovou planetou...
a k tomu YODU. asi ta sklamem, ale lunarne uzly, lilith, bod stastia a podobne abstraktne body planetarne obrazce a ani konstelacie nevytvaraju, kedze tieto prvky nevedia energie vysielat ale iba prijimat...to by mal potom kazdy takmer vsetky konfiguracie v horoskope:D
never vsetkemu co citas:) ak Liz Greenova povazuje Saturna v Skorpionovi, ze je v pade, ci exile, tak potom asi nepozna, z coho tieto zadelenia planet vznikli...;)
neznámy
neznámy | 16.1.2011 19:47
Saturna pokladam za silneho zo skusenosti. Vyraznu dominantu nemam ziadnu, mlatia sa/prelinaju sa viacere silne planety. Uran a Pluto su revolucionari zamerany proti starym strukturam a autoritam. Ja ked pocujem pojem "firma", tak sa mi obracia zaludok. Na druhej strane na to ze mam Urana na MC, tak som sa nikdy nesporil s sefmi. Nepamatam si pracu v ktorej by som sa sporil s osobami s autoritou, prave naopak ked som mal problemy tak s nadriadenymi bez prirodzenej autority. Toto ja pokladam za mix saturnovsko-uranskeho vplyvu. Jedine astrologicke vysvetlenie sa viaze k pravidlu, ze neaspektovana planeta je posilnena. A co sa tyka toho Yodu, tak zatial ho skumam, viem o nom len par dni. V kazdom pripade co som zatial preletel vyklady tych inconjunctov, urcite tam tie vplyvy su. Opoziciu NN s Venusou dlhodobo povazujem za omnoho vyznamnejsi aspekt nez to podla horoskopu vyzera. Zanesenim inconjunctov a semisextilov sa mi to potvrdilo. Myslim ze i ked NN nevysiela vlastnu energiu tak prijamt cudziu energiu schopna je, aspon z tohto pohladu ma vplyv.
neznámy
neznámy | 17.1.2011 00:18
mozno preto si sa nesporil so sefmi, lebo tvoj saturn sa nachadza na midpunkte Slnka a Media Coeli a ked budeme ratat aj orbis o nieco vacsi ako 1°, tak aj na midpunkte Slnka a Urana...;) ta teoria, ze neaspektovana planeta je posilnena, je na moj vkus prilis spekulativna.
ano, NN vedia prijimat energiu a aj aspekty, ale tvorit planetarny obrazec, ci tvar nemozu, pretoze potom by mohli tvorit tieto konfiguracie aj ine fiktivne astrologicke prvky, co by bolo neunostne...
neznámy
neznámy | 17.1.2011 02:42
Tak to je zaujimavy argument, to aby som sa poriadne pozrel na tie midpoints :-) Zatial si stale myslim, ze Saturn u mna hraje vecsiu rolu nez by sa zdalo, a zaroven si posvietim na tie midpoints. Ked uz sme pritom, mohol by si mi odporucit nejaku literaturu na start? Nevidel som to v beznych priruckach na webe, a v knihach ktore mi presli rukami sa to len obcas niekde spomenulo.
neznámy
neznámy | 17.1.2011 08:58
tu je preklad vykladov zakladnej knihy o midpunktoch od reinholda ebertina:
http://www.astrologie.cz/zacek/pel-mel/khvmp.htm

viem, ze orbis sa pouziva 1°, u konjunkcie niektori autori pouzivaju 1,5°. zakladnym aspektom je konjunkcia k midpointu, respektive opozicia. no a ti zbehlejsi pouzivaju aj dalsie "tvrde" aspekty k midpointu a to hlavne kvadrat, polokvadrat a semikvadrat...
zjednoduse povedane midpunkty sa vykladaju ako multikonjunkcie, respektive ako T-kvadratura (polokriz), kde ohniskova planeta (teda prvok v strede) tvori akusi vyslednicu ucinky zvysnej dvojice planet...
tak napriklad ak ma niekto na midpointe Venuse a Marsa (sexualita, vasen, erotika) takeho Saturna, tak bud bude v tejto oblasti nejako blokovany, ci frustrovany alebo v lepsom pripade zodpovedny a stabilny...
neznámy
neznámy | 20.1.2011 01:02
Vyborne, diky moc. Kuknem na to hned jak bude cas.
Inak este k tomu Yodu. Co som zatial nacital, tak Yod funguje tak ze dva planety v sextile "spolupracuju" proti tretie na hrote. Formuju k nej kvinkunx, co je aspekt obcas posobiaci ako kvadratura, inokedy ako trigon a tym ju vytacaju do zblaznenia. Spatna reakcia hrotovej planety na tie dva v sextile sa nikde nezmienuje a predpokladam, ze by proti nim sama ani nemala silu. Takze ak to chapem spravne je Yod o vytacani hrotovej planety, jej vyzarovanie je nepodstatne. Takze na moju NN Yod mieri. Chapem ze u inych konstalacii, ako trebars velky trojuholnik, to nemoze byt bod. V pripade Yodu to kludne bod moze byt, alebo to chapem zle?
Presiel som si svoju databazu ludi a nasiel som jedneho znameho ktory ma podobnu konfiguraciu: Pluto sextil Neptun konjunkcia Mars to cele kvinkunx na NN v Taure, len neviem do ktoreho domu. Jeho tieto aspekty znacne ovplyvnuju, neviem ci az tak "osudovo" ako to v pripade Yodu ma byt ale na to ze su to kvinkunxy na nejaky bod ho to ovplyvnuje dost ...
neznámy
neznámy | 20.1.2011 09:30
spatna vazba logicky musi byt aj u kvinkunxu....ja si YOD predstavujem tak, ze dve planety v sextile "vytacuju" planetu na hrote a tym sa jej princip snazia reorganizovat a pretavit, pricom naopak planeta tiez sa snazi "vytocit" planety v sextile, co vsak moze viest k nejakemu produktivnemu (sextil) vyuzitiu...ale ako som vravel, vsetky autority z astrologie, co poznam, za planetarne konstelacie povazuju len ak su zlozene z planet...ale vsak ty skusaj ako sa da:D
a k tomu kvinkunxu...ked by som ho porovnal k aspektom, tak neposobi raz ako kvadratura a raz ako trigon, ale skor ako raz opozicia a raz ako trigon, kedze sa nachadza na polceste medzi tymito dvomi aspektami...
klucovymi slovami su reorganizacia, prerod,prehodnocovanie, zuslachtnie...a ak to prirovname k znameniam a domom, tak rozbezny kvinkunx sa podoba Panne (6.domu) a dobezny Skorpionovi (8.domu)...
neznámy
neznámy | 20.1.2011 20:17
To znamena ze nutia planetu na hrote zmenit princip v zmysle princip znamenia v ktorom stoji? Teda bud na opoziciu alebo na trigon, chapem to spravne? Pricom problem Yodu potom spociva v tom, ze jedna planeta ziska trigon ale druha opoziciu, tak?
neznámy
neznámy | 22.1.2011 09:30
nie, nie kdeze....kvinkunx zostane vzdy kvinkunxom, ziadny trigon ani opozicia z neho nebude...len som chcel poukazat na to, ze posobenie kvinkunxu sa podoba tomu ako keby tieto dva aspekty sa v nom striedali...preto je v ucebniciach astrologie povazovany raz za napatovy aspekt a raz za neutralny...raz sposobuje harmoniu a sulad a druhykrat uplne protichodne postoje...je to taky patovy aspekt a ked ho chces vyriesit, tak musis zacat uplne novu hru (t.j. reorganizacia principu, ktory s nim je spojeny).
nie princip znamenia, znamenie tiez zostane vzdy to iste, len ked uz, tak uroven posobenia toho znamenia...ale presnejsie povedane uroven posobenia danej planety...napriklad Venusa na tych nizsich stupnoch predstavuje hrubu zmyselnost a pozitkarstvo a na tych vyssich stupnoch zas trebars schopnost vidiet krasu a pozitok aj v uplne obycajnych veciach...a podobne...-SHINY-
neznámy
neznámy | 22.1.2011 18:38
Jasne, prislo mi to nejake divne s tymi principami :-) Dik za vysvetlenie, takto podrobne popisany kvinkunx sa hodi urcite vsetkym :-)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...