mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Astrológia a horoskopy - 

Kozmologicky ramec astrologie

neznámy
neznámy | 2.1.2013 22:27
davam do pozornosti jeden velmi zaujimavy clanok o astrologii na strankach katolickej dekadencie:

http://www.katolicka-dekadence.cz/?p=215
Ona
Ona | 2.1.2013 23:20
Precitala som si ten clanok - je celkom zaujimavy - autor tam vyjadruje rozdiel medzi astrologiou a astronomiou a ich spolocnu historiu v pociatku.
Takisto sa tu pise o tom, ze dost ludi aj z oblasti prirodnych vied sa o astrologiu zaujima a poklada ju za celkom vystiznu najma vo vyjadreni psychologie ludskych povah a roznych udalosti.
Podla mna je to clanok pozitivny pre astrologiu.
HKatka
HKatka | 2.1.2013 23:29
Naozaj zaujimavy clanok, vdaka. Uz len dodam, ze aj spominany C. G. Jung (uznavany psycholog) bezne pozeral svojim pacientom do horoskopov a hladal v nich archetypy, ktore by mu mohli napomoct pri praci s pacientom. Astrologia pre neho znamenala suhrn vsetkych psychologickych znalosti staroveku a venoval jej dost velku pozornost. Naozaj je celkom obohacujuce si kde tu od neho nieco precitat.
Jeden pekny vyrok od neho:
„Rodíme sa v danom momente a na danom mieste a tak ako víno rozoznávame podľa kvality ročníka, aj my v sebe nesieme kvalitu obdobia, v ktorom sme sa narodili. Astrológia netvrdí nič iné­!“
neznámy
neznámy | 5.1.2013 03:15
autorem Kosmologického rámce astrologie je Zdeněk Neubauer, jeden z nejvýznamějších českých přírodovědců a filosofů evropského formátu, člověk nenáviděný a zesměšňovaný sisyfovci

http://cs.wikipedia.org/wiki/Zdeněk_Neubauer

http://www.jedinak.cz/stranky/txtneubauer.html - vynikající rozhovor!

jeho díla vydává nakladatelství Malvern

http://www.malvern.cz/

které nedavno vydalo Rudhyarův Rytmus celostnosti - jinak vydává hermetickou a alchymickou literaturu, práce o přírodní filosofii a Gurdjijeva

Františka Jirousová, která článek Zdeňka Neubauera uvádí, je dcera Ivana Martina Jirouse, oceňená spisovatelka, filosofka (zabývá se Teihardem de Chardin) a v současnosti i pilná studentka humanistické a transpersonální astrologie.

Manželkou Zdeňka Neubauera je Máša Svobodová, autorka oblíbené knížky Jak vychovávat děti podle hvězd.

citace z rozhovoru Kazit mládež:
http://www.jedinak.cz/stranky/txtneubauer.html

"Normální" člověk je ale přesvědčen, že všechny vědecké objevy jsou už někde v přírodě předem obsaženy a my je jen odhalujeme.
.
Takhle to může chápat jen člověk indoktrinovaný třemi stoletími scientistické výuky. Věda nám vnutila představu, že všem dobám a kulturám je vlastní stejná povaha světa. Nikde ale nebylo předem dáno, že budeme svět chápat zrovna tak, jak to děláme, a že vyvineme právě dnešní, západní podobu vědy. Pravděpodobnost, že by se věda jiné kultury (třeba mimozemské civilizace) zabývala matematikou či elektromagnetismem jako naše vědění západní, je stejně velká, jako že by tato kultura mluvila česky."

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...