mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Astrológia a horoskopy - 

Jupiterov návrat

neznámy
neznámy | 27.6.2015 11:05
Len veľmi chabo si spomínam, o čom cyklus jupitera je a nechce sa mi ani gúgliť ani hľadať, kde mám Handové tranzity -PUH- niečo sa mi marí,

ale keby mi niekto svojimi slovami objasnil podstatu tohto cyklu, jupiterov návrat do radixovej polohy, prípadne má niekto chuť sa podeliť o svoju skúsenosť (začiatok, koniec cyklu), budem rada ;)

Čaká má návrat jupitera do r. polohy v auguste. Predtým ma však čaká aj séria pozitívnych jupiterových tranzitov - napr. trigon slnko, sextil pluto, kon. mars/severný uzol, dáke kvintily či bikvintily na venušu a merkúr.

Keď mi začal posledný cyklus jupitera, dostala som prácu svojich snov, potom materská. S koncom predošlého cyklu mi definitívne končí rodičovská dovolenka, na pôvodne miesto sa nedá vrátiť, dá sa v rovnakej oblasti pracovať ďalej, avšak ako SZČO.

Som trochu pod tlakom. Keďže vidím, že začína nový cyklus a mám podporu jupitera, mám pocit, že to SZČO musím aspoň skúsiť. Myslela som, že to budeme robiť dvaja, ale zhodou okolnosti som zostala bez tohoto sparing partnera. A keď si predstavím to množstvo práce, keď prácu dvoch má urobiť jeden, tak to miestami vzdávam. Potom znovu naštartujem, opäť mi to zdochne a tak dookola, ale posúvam sa.

Preto ma zaujíma cyklus jupitera a jeho návrat, ako tento cyklus vlastne poňať.
Ďakujem za všetky názory, skúsenosti, linky, poučenia :)

-FLOWER-
martinbd
martinbd | 27.6.2015 11:29
Dôležité je, kde máš Jupiter v radixe, ako je aspektovaný a čomu vládne, bez toho je to len príliš všeobecné. Ja mám napríklad Jupiter v VII. dome a vládne IX. domu. Takže pri návrate sa mi otvorila možnosť začať partnerský vzťah, ktorú som aj využil, tiež v štúdiu, ak si dobre spomínam, že to bolo vtedy, sa mi podarilo presadiť tému diplomovky, ktorá vlastne nebola úplne z môjho oboru, ale školiteľ to vybehal a zaručil sa za to. Pri prvom trigone Jupitera na Jupiter som zužitkoval svoju vysokú školu, začal som doučovať matematiku, pri druhom prechode som si založil živnosť na doučovanie matematiky. Takže tá téma vysokej školy sa mi cez to rozvíjala, uvidíme, čo spraví ďalší návrat. Samozrejme že tam boli aj iné vplyvy, bez ktorých by to bolo bývalo asi trochu ináč. Jupiter nie je až taká dôležitá planéta v tranzitoch, ale ten návrat môže mať o niečo väčší význam, ale určite by som to nepreceňoval. Treba brať celok, všetky dôležité tranzity aj direkcie, až tak dostáva človek obraz o tom, čo sa vlastne deje.
neznámy
neznámy » martinbd | 27.6.2015 12:28
Jupiter (panna) mám v 2. dome, resp. na hrote 3. (záleží od typu domov). Vládne 6. domu.
Beriem to tak, že je súčasťou veľkého ohnivého trigónu mars / sev. uzol (2.dom), slnko (10. dom) - neptún (6.dom), pretože je vo voľnejšej konjunkcii so spomínaným marsom.

Ver mi, že nepreceňujem ani neoddeľujem tranzit jupitera od celku. Však práve preto tie dilemy. Práve uplynulé aj súčasné tranzity pekne ukazujú vývoj celej veci, že som zostala s tým sama a aj prečo -CONFUSED-
Direkcie, Solar arc (nemám rektifikovaný čas narodenia) vlastne poukazujú na to isté, solár tiež.

Je to všetko zmes pozitívnych a negatívnych aspektov, celková nálada mne pripadá ako úspech po údere, úspech cez slzy, a tvrdá práca, nový smer.

Na čo som hlavne chcela využiť tranzitov jupitera bolo získať na ten projekt dotáciu od ÚP. Mali sme stretnutie a vyjadrili sa, že mi tie peniaze s najväčšou pravdepodobnosťou odklepnú a pomohli mi myšlienku dotiahnúť do konca. Najhoršie, čo sa môže udiať bude, že pohorím v samostatnej činnosti a peniaze budem musieť po roku vrátiť. Preto toľko riešim.

Mám otázku... direkčné slnko mám práve v kvadráte na r. sev. lunárny uzol a nekolujú o tom práve najlepšie chýry na nete... čo si o tomto aspekte myslíš?

A ďakujem za názor a príspevok -FLOWER-
martinbd
martinbd | 27.6.2015 14:03
Aspekty na uzly fungujú, určite to treba brať do úvahy, môže to zasiahnuť oblasti, ktoré ovláda Slnko a oblasti, kde sa uzly nachádzajú (neviem či som to správne pochopil, ale uzly máš v 2. a 8. dome?, to by zasiahlo financie). Slnko v disharmonických aspektoch môže byť o pravde, osvetlení niečoho, ale nie práve príjemnou cestou.

Jupiter je podľa mňa celkom dobrý na elekcie, na veci strednej dôležitosti, lebo je dosť rýchly a je už taký, že má akú takú váhu, tiež som využil jeden tranzit v elekcii úspešne. Ale keď nie sú ostatné veci harmonické na dané veci, napríklad Saturn, tak môže byť celá vec zmarená.

Vzhľadom na to ako rozsiahlo píšeš, som náchylný veriť, že máš Jupitera v 3. dome :).
Ale to by som musel vidieť celý radix.
neznámy
neznámy | 27.6.2015 15:16
Nad Jupiterom som sa v poslednej dobe dosť zamýšľala, keďže som mala tranzit na midpoint Slnko/Luna a tiež trigon na Urán. Čakala som, čo sa stane, no v reálnom živote sa nestalo nič prevratné, resp. nič, čo by súviselo s nejakým extra šťastím alebo otvorením nových možností. Pred pár rokmi som mala trigony Jupitera na stellium a (už som to tu niekde spomínala), bolo to zatiaľ najhoršie obdobie v mojom živote. Opozície Jupitera tiež priniesli viac škody, ako osohu. Dom, v ktorom mám Jupiter tiež nie je ani trochu symbolom v ktorom by som mala šťastie... Už som sa naštvala, pretože napriek tomu, že astrologiu študujem už x rokov, Jupiter akoby pre mňa neexistoval.

Tak som začala okolo neho viac premýšľať, študovať literatúru... a vtedy som si to uvedomila... Vždy som riešila iba ťažké tranzity, ťažké aspekty v radixe, pluto, saturn atď. Jupiter som neriešila nikdy; s pocitom "to netreba, to je dobrodej, ten funguje nejako sám"... Ale houby. Jupiter nefunguje sám a rovnako treba na jeho princípe pracovať a spracovať ho, ako treba spracovať napr. saturna.

Jupiter znamená nájsť v sebe nejakú pevnú vieru, zmysel života, smer, ktorým chceme ísť s pocitom, že nad nami je niečo väčšie, ako sme my sami a naše ego a rozum. Dôvera v niečo nad nami, nech robíme akékoľvek rozhodnutie... V tom momente akoby zo mňa odpadol kus ťažoby a začala som cítiť optimizmus, čo je presne jupiterský pocit. Až vtedy mi došlo, že som dlhú dobu vôbec nechápala Jupiter. Zistila som, že aj jeho energiu treba v sebe aktivovať a nájsť.. že to proste nepríde samo od seba. A ak tú energiu neaktivujeme, tranzit nám dopraje akurát tak poznanie, akí sme malí.

Toto sa udialo pri jeho tranzite na môj midpoint slnko/luna. Mala som pocit, že som našla niečo, čo som už dávno stratila, t.j. vieru, dôveru a optimizmus a tiež chuť riskovať. Taká som bola naposledy desať rokov dozadu. Potom som postupne, ani neviem ako, tú schopnosť stratila. Začal sa viac prejavovať Saturn a jeho princíp - pocit zodpovednosti, spoliehanie iba na seba, nedôvera, obozretnosť. To sú tiež cnosti samozrejme, ale bez energie Jupitera je to len ťažoba, ktorá človeka ťahá viac a viac dole.

Jupiter/Saturn sú dvojica, ktorá pôsobí spoločne a nemá sa oddeľovať. Saturn vytvára pevné zodpovedné štruktúry v živote a Jupiter k tomu primiešava vieru, optimizmus a ľahší pocit, že "nie sme na všetko sami".

Možno preto by sa tieto cykly mali sledovať spoločne, pretože existuje medzi nimi neoddeliteľná spoločná niť...
martinbd
martinbd | 27.6.2015 16:17
Zaujímavé, mne tranzity Jupitera fungujú presne tak, ako si to očakávala, sami sebou, prinášajú pokoj, šťastie, otvárajú nové možnosti. Teda neviem čím to je. Možno je to aj tým u teba, že Jupiter máš v 6. dome, takže jeho tranzity môžu byť náročnejšie. Ináč akákoľvek planéta v 6. dome je skôr problém, môže to byť aj Jupiter, ak nie je dobre ožiarený, tak by som nečakal nejaké pevné zdravie a prax mi to potvrdzuje. Teraz čo si vybavujem troch ľudí s Jupiterom v 6. dome, všetci zdravotné problémy.
neznámy
neznámy » martinbd | 27.6.2015 16:38
Asi je to tým, že ty si mal lepšie zvládnutú jupiterskú energiu, ako ja. Ja som sa ju musela naučiť skrz takéto skúsenosti používať.

Njn, aj mne Jupiter v 6.dome pripadá, že je to najmenej lukratívne postavenie, aké existuje :). Ale nemám rada také čierno-biele pohľady. Vidím to tak, že v tomto dome sa to môže prejavovať ako choroby, pri nespracovanom jupiteri, ktorý potom nafukuje problémy do extrémov. Ale na druhej strane, pokiaľ je energia prijatá a využitá, rozširuje sa poznanie z hľadiska sebaanalýzy, rozvoja a zdokonaľovania, čo je tiež princíp 6.domu..

Keby to bolo také jednoduché, že Jupiter dáva sám, tak asi všetci, čo ho majú v 2.dome majú peniaze a hmotný blahobyt, všetci, čo ho majú v 7.dome by fungovali v bezchybných vzťahoch a všetci s jupiterom v 4.dome vyrastajú v dokonalej rodine... Bohužiaľ to tak nefunguje. Práve preto si myslím, že sa tú jeho energiu treba naučiť preciťovať a žiť a potom sa to snáď začne prejavovať tak, ako píšeš ty - že to funguje "samo"...
neznámy
neznámy | 27.6.2015 16:40
Presne rovnaké dôvody a pohnútky doviedli mňa k uvažovaniu nad jupiterom, jeho poslaním a cestou domami.

Rozmýšľala som často nad tým, že ak má byť v živote zachovaná rovnováha, a princíp saturna a jeho cyklu je v životoch citeľný, musí rovnako byť citeľná cesta jupitera.

Avšak častejšie zdánlivo "vyhrával" saturn. A hej, vyhrával práve vďaka tomu, že je viac sledovaný, viac pochopený. Rovnováha funguje, a teda ak niekde v živote strádam, inde mi "musí ísť karta". Tiež ma to doviedlo, ako teba, k tomu, že tieto dva cykly fungujú spoločne, neoddeliteľne. Však ako všetko.

Sama pre seba porovnávam radix k záhrade s ovocnými stromami. Každý strom pri správnej starostlivosti zakvitne a prinesie ovocie, keď príde jeho čas. A podľa pravidla Ako hore, tak aj dole, je vidieť, v akom stave tá moja záhrada je, ktorý strom treba radikálne orezať, ktorý hnojiť atď. a konečne som si uvedomila, že som čakala pod orechom na orechy v čase, keď rodí čerešňa.
Nooo, tým som chcela povedať, že vždy nejaký strom rodí (jupiter), len sa treba poobzerať.
Bez celoživotnej práce, prístupu a správneho času (saturn) to však ťažko pôjde.

Ale zaznamenala som jednu mimovoľnú šťastnú udalosť súvisiacu s tranzitom jupitera. Keď som išla s celoživotnými úsporami na zdravotku priznať svoj ročný dlh a nasypať si popol na hlavu, pani po rozhovore so mnou stlačila delete a dlh mi zmazala... sila. Doma som zistila, že tr. jupiter (12.dom) robil trigón na lunu, vládcu horoskopu (9.dom). Okrem iného.

Ďakujem Sweetie za názor -THUMBSUP-
neznámy
neznámy » martinbd | 27.6.2015 16:49
Neviem, skôr som to direkčné slnko v kvadráte na r. uzly brala ako bod zlomu, polcestu medzi bodom A a bodom B. Zmenu. Predchádzal mu nov v direkciách - a teda nový smer.

Ale máš pravdu v tom, že to bolo o pravde, o uvedomení a príjemné to nebolo. Tak neviem, či čakať, kým direkčné slnko vyjde mimo orbis tohoto aspektu.

Niekde som ale čítala, že v direkciách pôsobia hlavne tvrdé aspekty, že tie sú pôvodcom akcie, činu... no len to ťažko povedať, či to je v konečnom dôsledku pozitívne, či menej. Je to proste čin.

Vďaka aj tebe, už to tu nebudem spamovať. Musím si to ešte raz zanalyzovať...
neznámy
neznámy | 27.6.2015 17:03
Tá metafora so stromami je veľmi pekná :)..

Príhoda z poisťovne, to znie ako fungovanie dvojice Jupiter/Saturn v priamom prenose :).. Dobrovoľne si prevzala zodpovednosť za svoje dlhy a nasypala si popol na hlavu (saturn), za čo sa ti dostalo neočakávaného šťastia a odmeny (až zázraku) vo forme odpustenia dlhu (jupiter)...

Možno to takto nejako funguje so všetkým, čo sa týka jupiterských tranzitov...
martinbd
martinbd | 27.6.2015 17:06
áno, súhlasím, tiež to nevidím čierno/bielo, ale na to, aby sa prejavil poškodený Jupiter pozitívne je potrebná vnútorná aktivita a mám dojem, že väčšina ľudí ide podľa svojich horoskopov a menej podľa slobodnej vôle. Asi to bude u mňa aj tým, že Jupiter mám v trigone na Slnko a sextile na Mesiac, pre mňa to asi nie je až taká výzva, ako keby som tam mal nejaké kvadratúry. Ale tiež mi napadlo, že ja mám Jupitera v ženskom znamení, a ja si šťastie pritiahnem, nemusím vyvíjať aktivitu, funguje to samo, ty máš Jupitera tuším v mužskom znamení, takže asi potrebuješ vyvinúť nejakú aktivitu. Čo povieš?

No Jupiter ináč tiež nevnímam ako vyslovene za každých okolností pozitívnu planétu. Poznám chlapíka, ktorý má Jupitera silného, v recepcii na Slnko na IC. Má síce nehnuteľný majetok a pasívny príjem z neho, ale skôr mu to škodí v jeho vývoji.
neznámy
neznámy » martinbd | 27.6.2015 17:31
Veď toto, že aj ja poznám ľudí s kráľovsky postaveným a aspektovaným jupiterom, no veľa šťastia v živote nemali; čiže sa otvára priestor na rozšírené vnímanie jeho energie a vplyvu. Tradičné výklady sú značne ploché a jednostranné, preto to viacerým ľuďom často nesedí... som fakt rada, že tu vzniklo toto vlákno..

Či potrebujem vyvinúť aktivitu..? Podľa toho v čom. Vo viere v niečo vyššie určite. Mám silný Merkúr, posadnutý myslením, takže na to, aby som niečo nechala "na verím boha", určite musím vynaložiť značné úsilie. Minule sme sa o tom tuším bavili (3.dom, Blíženci, Merkúr / 9.dom, Strelec, Jupiter) :)

Na druhej strane, vždy som sa považovala v istom zmysle za dieťa šťasteny, v škole, pri nehodách, pri skúškach, pri ľuďoch atď. K veľa veciam som prišla ako slepé kura k zrnu. Bude to zrejme jupiterom v recepcii s uránom, medzi ktorými je sextil.
To platí pre môj život všeobecne a tranzity s tým nemajú nič spoločné..
martinbd
martinbd | 27.6.2015 19:02
Čo som si všimol, že funguje, aj keď je Jupiter poškodený, tak keď je v 11. dome. 11. dom bol pôvodne domom Jupitera, taký šťastný dom, že priatelia, protekcie, splnenie prianí. V 7. dome môže zvádzať k nevere, darí sa, tak prečo to nevyužiť :).
neznámy
neznámy » martinbd | 30.6.2015 11:31
No Jupiter ináč tiež nevnímam ako vyslovene za každých okolností pozitívnu planétu. Poznám chlapíka, ktorý má Jupitera silného, v recepcii na Slnko na IC. Má síce nehnuteľný majetok a pasívny príjem z neho, ale skôr mu to škodí v jeho vývoji.

Ano je to tak, z pohledu tradiční astrologie Jupiter při neharmonických
aspektech,nebo když není v hodnosti sect - škodí přemírou "dobra".
Durgadevi
Durgadevi | 4.7.2015 18:30
Mně osobně dobré tranzity Jupitera nepřinesly nic závratného, jedině snad v r. 1980 jsem ukončila VŠ, při přechodu Jupitera přes můj ASC jsem se vdávala, jinak nic. Návrat Jupitera budu mít v lednu 2016, teď, když mi děti odrostli, co mohu očekávat od tohoto tranzitu tady v izolaci vesnice? Minulý návrat Jupitera v r. 2004 uplynul bez povšimnutí, nic se nedělo, ale tehdy jsem měla ještě děti malé.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...