mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Astrológia a horoskopy - 

Jednoduchost - voditko pre astrologiu

neznámy
neznámy | 8.6.2014 14:15
Preco sa zbytocne vytvara mnozstvo teorii a udajov, ktore nepotrebujeme? Myslienka Occamovej britvy "Rozmanitost by nemala byt postulovana bez potreby.", cize udrziavat veci tak jednoduche, ako to ide, ked to funguje, je mi blizsia.
Dnes to vypada tak, ze astrologovia sa pokusaju pracovat zlozitymi sposobmi, bez toho aby si vsak definovali jasny zamer alebo ciel. To vypoveda nieco o povahe ludskej mysle, ktora miluje vytvaranie problemov -COOL- Videl som nie raz, ako bol niekto kvazi odbornik na ciernu lunu, ale nevedel poriadne definovat slnko ;)
neznámy
neznámy | 8.6.2014 14:43
v urcitom zmysle s tebou suhlasim a kto ma pozna, ze nie som moc zastancom priberania novych prvkov a technik do astrologie...dobry astrolog by mal z minima dosiahnut maximalne vysledky.
lenze na druhu stranu si treba uvedomit, ze svet sa zmenil a aj astrologia napreduje...preto sa mi zda logicke, ze vznikaju nove techniky, prvky, skoly...
to co stacilo v stredovaku na popis cloveka, ci sveta podla astrologie, podla mna uz nestaci...
otazkou vsak zostava, ze co vsetko z novych veci pouzivat a ako...
to ze niekto povazuju lilith za dolezitejsi prvkok ako samotne slnko, ci lunu, tak to uz je jeho problem a nie astrologie...a evidentne ten astrolog nieco asi nerobi spravne...
najtazsie je najst hranicu medzi tym, ze to uz s tymi prvkami astrolog prehana a medzi tym, ze je to este v norme a neprekryva to podstatu vykladu z 10 planet...
mne sa zatial osvedcili hlavne tie midpointy, ale nepouzivam ich vsetky...vzdy sa pozeram iba na tie najdlezitejsie (napr. slnko/luna...), pripadne na tie, ze ktora oblast ma zaujima (napriklad ak materstvo, tak pozeram na midpoint luna/venusa, ak zdravot. stav, tak na saturn/neptun, mars/neptun...).
zaujimave su aj sabianske symboly, ale tiez ich nepouzivam pri vsetkych pripadoch...ak uz, mrknem sa na symboly slnka, luny a hlavnych os...
a urcity potencial ma aj lilith, vertex, bod stastia, ci chiron, ale tieto nepouzivam pravidelne, skor skumam ich vplyv pre pripad, ze by sa mi do buducnosti osvedcili...ale ako vravim, zaklad je 10 planet a hlavne osy...tieto techniky sluzia skor ako doplnok, ci lepsie pochopenie osoby...:)
neznámy
neznámy | 8.6.2014 15:04
S tímto názorem plně souhlasím. Nejdříve hledat království boží a pak vše ostatní bude přidáno. Jelikož mi království boží koresponduje s poznáním sebe sama, nabízí se výrok milétských mudrců apolónského kultu.
Plútarchos (velekněz v Delfách kolem AD 100):
O delfském E 17-18, p. 391 F - 392 E

Domnívám se, že onen nápis (E) neznamená žádné číslo (výklad numerologický) ani pořadí (výklad astrologický) ani spojku či nějaký jiný nesamostatný slovní druh (ei = „jestliže"), nýbrž že je pozdravem a oslovením boha, který je úplný sám o sobě, a že je navíc i výrokem, jenž přivádí každého,kdo jej pronesl, k zamyšlení nad boží mocí. Neboť tento bůh (Apollón jako reprezentant skutečného božství) jakoby každého z nás, kdo sem přicházíme, vítá pozdravem „Poznej sebe sama" (Gnóthi seauton), jenž není o nic menší, než běžné „Buď zdráv" (Chaire). Když pak my bohu odpovídáme, pravíme: „Jsi" (ei). Tak odevzdáváme pravdivý, neklamný, jediný a jedinému příslušející pozdrav Bytí (to einai).
Tolik o slunečním tedy apolónském kultu. Definovat slunce, poznat jeho význam v sobě samém je tedy opravdu prioritní.
http://fysis.cz/Texty/milet.htm#Pl%C3%BAtarchos
neznámy
neznámy | 8.6.2014 15:46
Netvrdim, ze midpointy nemozu mat nijaky vplyv, nepopieram lilith, bod stastia, ani chiron, je tam vsak nebezpecenstvo, pre stromy nevidiet les -COOL- .
Pozrime sa teda na syntezu horoskopu -COOL-. Syntezu nie je mozne urobit iba pomocou analyzy. Anylyza pitva, rozobera, rozlamuje celok na kusy. V astrologii je potreba pouzivat analyzu, ale aby sa dalo dostat k finalnej synteze, musi sa analyza opierat o celostnu, synteticku viziu. A pravdiva synteza moze prist jedine prostrednictvom sirsej perspektivy; len tak sa da vidiet vacsia cast celku. A tak tato jupiterska filozofia (ako opak merkurickej analyzy) je snahou o sirsie pochopenie celku. ;) Obavam sa, ze vsetky pridruzene prvky, su zas len komplikaciou a idealnou podou pre tych, co maju problem so syntezou.
neznámy
neznámy | 8.6.2014 15:54
Teraz trochu od veci, no vzdy ma zaujimalo, preco v nazvoch nebeskych telies nasej galaxie chyba dcera Dia, Atena. V podstate vobec nerozumiem tej hierarchii, podla ktorej boli vyberane nazvy planet. A preco bol archetyp ateny, minervy nepouzity v ramci desiatich planet. -CONFUSED-
neznámy
neznámy | 8.6.2014 16:20
:) v inej diskusii tvrdis, ze astrologia je neuplna, ze pravdepodobne mnoho technik, prvkov, ci "nebeskych vzorcov" sa v priebehu vekov z nej vytratilo alebo sa v nej vobec nenaslo... a ak sa konecne nieco teraz naslo, tak ti staci to, co doteraz sme v astrologii poznali...to neuplne-COOL-
zakladne principy a archetypy su dane...tak ako zakladne principy a archetypy platili po mnohe starocia pred nami...ale kedze sa svet vyvija, tak podla mna potrebujeme skutocnost pomenovat aj niecim novym, ju dokreslujucim...
je to presne ako s recou...tiez jazykovedci ju musia doplnat o nove slova, ktore sa casom vytvorili...ale to neznamena, ze kto sa ucil pred 100 rokmi francuzsky, tak ze teraz by francuzstinu vobec nespoznal-PUH-
preto ak najprv clovek vidi les a potom stromy a obohati to jeho vyklad, tak nevidim problem, aby astrolog pouzival aj nieco netradicne, moderne, ak sa mu to v PRAXI osvedcilo:)
neznámy
neznámy | 8.6.2014 16:36
Pozor, pozor, tvrdil som, ze som si pred casom uvedomil, ked mi nesedeli tranzity, ze sucasne poznanie astrologie este vobec nemusi byt dokonale, ze sucasne vyklady mozu byt este stale naplnene nedostatocnym pochopenim archetypov. A tiez to, ze mozno este nie su objavene velke vesmirne telesa, ktore mozu posobit. Chybne si si to interpertoval, alebo zle precital. -COOL-
V tom je ten rozdiel - vypocitane body a neobjavene telesa nie je to iste. Tvrdim vlastne stale to iste, ze si myslim, ze sucasne pochopenie archetypov, nemusi byt dostacujuce a ze prave tie su grom celej astrologie. Preto som spomenul priklad, ze poznam odbornikov na ciernu lunu, no bez pochopenia zakladu, cize napriklad slnka. Vela ludi nedokaze interpretovat vyznam znameni a domov, no napriek tomu si chcu vykladat tranzity. To povazujem za nepochopenie a nedostatocne studium archetypov.
Ci pouzivanie citlivych bodov, alebo midpointov a podobne, obohati vyklad, je otazkou toho, do akej miery je astrolog schopny syntezy. Pokial bude len analyzovat jednotlive prvky a za radom ich menovat, je to bez stavy, vytrhnute z kontextu. -PUH-
neznámy
neznámy | 8.6.2014 17:03
Zajímavá otázka.
Slunce a luna do antické hierarchie vlastně nepatří. Jsou to prapůvodní energie, přičemž Slunce je symbolem vědomí a vědomého životního cíle, zatímco Luna je symbolem emocionálního života člověka.
Jen ve dvojici tvoří celek, a proto by bylo nesprávné zdůrazňovat jeden princip na úkor druhého. Mytičtí králové a hrdinové jsou ale přesto často spojováni s Héliem neboli Sluncem.
Zeus, Herakles byl přiřazen znamení lva.
Měsíc je často zastoupen Artemis a Dianou.

Jako otec všech řeckých bohů je pokládán Jupiter. Takže role jupitera je zastoupena jak ve znamení lva tak střelce. Osobně to vnímám tak že znamení lva a střelce jsou jen jinou nuancí téhož božského ohně.

Kočovné kmeny se na řecké pevnině setkaly s představami místních kmenů v nichž převládaly bohyně. Došlo k propojení těchto představ a z domácích bohyň vznikly Diovy manželky nabo milenky.
Domnívám se tedy že roli mohl hrát i nástup patriarchátu.
Osobně nerozumím tomu proč archetyp ženy nebyl použitý ani v rámci západního židovskokřesťanského výkladu o stvoření světa. Tedy sice použit byl ale ve velmi negativní formě.
Jakous takous odpověď mi dala kniha Hannelore Traugott která rozebírá období vlády jehovy který byl kdysi králem v africe a svou vládu začal vlastně poražením a ovládnutím matriarchálního zřízení. Aby si svou moc utvrdil, udělal to co dělají všechny vlády po svržení poraženého režimu, učinil vše pro to aby na staré časy nemohl už nikdo nikdy vzpomínat. Rozbít sochy, zničit památky, přepsat dějiny. A od té doby vládne na nebesích pouze Bůh - muž a žena se musela spokojit s rolí kterou z bible známe. Zrádkyně eva a mrcha lilith. A - funguje to dodnes. Kupodivu. Než to ženám začne vadit a udělají si s muži pořadek. Soudíc podle znamení ta doba není už daleko.
neznámy
neznámy | 8.6.2014 17:43
Na uhol pohladu matriarchat kontra patriarchat ma nikdy nenapadlo sa pozriet. Ale to bude asi to najjednoduchsie a mozno najblizsie k pravde. Jedina planeta pomenovana po zenskej bohyni je venusa. A luna, gaia, i ked to je len ako mesiac zeme, co je tiez ista degradacia. Napriek tomu, ze luna je neoddelitelna cast slnka - astrologicky.
Atena udajne vysla z cela Zeusa, rimsky Jupitera, cize je zvlastne, ze pre mnu nevytvorili priestor.
neznámy
neznámy | 8.6.2014 18:00
myslis si, ze by mohli byt este v nasej sustave neobjavene velke telesa? hmmm, ja som v tomto dost skeptik...ak aj nejaku su, tak to nebude asi nic velke... navyse, ak sa aj teraz objavili nove planety Eris, Sedna...tak sa moc zatial v praxi neuchytili...napriek tomu Pluto, ktory bol zhodeny z tronu a uz nie je povazovany za planetu, sa prakticky uchytil hned po jeho objaveni...a asi moc astrologov neexistuje, ktori by pochybovali o jeho vplyve...
to, ze archytypy nie su dostatocne vysvetlene, tak to je jeden z dovodov, preco sa objavuju nove prvky, aby ich dovysvetlili... niektorym sa dari viac a inym menej...podla mna si zvlast pozornost zasluhuju take, ktore su nejakym doplnkonm, odvodenim, uz existujucich archetypov...napriklad ta lilith...je spojena s archetypom luny, len z ineho uhla. midpointy zas nie su nic ine ako spojenie, ci zmes (kokteil) viacerych ZNAMYCH archetypov...
tiez su napriklad zaujimave tie sabiany...tie by zas pomenoval, ze rozmienaju na drobne uz existujuce archetypy...tak ako vieme, ze znamenie baran nie je v celej svojej dlzke rovnake, ale ze sa postupne farebne (symbolicky) prelina, tak to iste hovoria aj sabiany....je zaujimave, ze sabiany maju podivuhodnu cyklicnost, co nezavisle na sebe zbadalo viacero astrologov... a dobre dovysvetluju vsetko, co sa cyklov tyka vo zverokruhu (t.j. hlavne znamenia a aspekty)...v nich mas napriklad pomocku ako pochopit hlbsie symboly znameni...
a tiez by som nerobil asi rozdiely medzi bodmi a planetami, co sa tyka intenzity ucinku...ascendent tiez nie je planeta, ale fiktivny bod a nikto nepochybuje o tom, ze po slnku a lune je to treti najvyraznejsi prvok v horoskope...:)
ale s tym uplny suhlas...ten kto nevie najst v nich syntezu, tak radsej nech ich nepouziva... dolezitejsi je celostny pohlad na kolecko ako vytrhavanie jednotlivosti z celku-PUH-
neznámy
neznámy | 8.6.2014 18:11
kedze astrologia ma podhubie v okultizme a tam su popularne cisla 7, 10 a 12, tak podla mna to je hlavny dovod, preco sa Atena nezmestila do systemu astrologie...
pozname 10, respektive 22 hlavnych archetypov...10 sefir v kabale a 22 (10+12) ciest v sefirach, dalej 22 velkych arkan v tarote, 10 planet a 12 znameni zvieratnika (22), 12 stupnov vyroby kamena mudrcov...a podobne....
ale existuje aj asteroid minerva, ked ti atena tam chyba v astrologii:)
podla mna zensky archetyp je aj neptun, len je zobrazovany bohom neptunom...
neznámy
neznámy | 8.6.2014 19:29
Pokud člověk vidí les a pak stromy, pak ano. No právě o tom lze vést pochybnost zda naše vidění lesa je správné. Před stoletím představoval náš les úplně jiné místo než dnes.
Les mojeho dětství jsem už nenašel je tam vše jiné.
Pochybnost lze vést i o tom zda archetypy které po staletí známe chápeme správně, zda jim rozumíme a zda je umíme používat.
Staletá tradice také nemusí znamenat že je to správná tradice.
I naše společnost se natolik dynamicky mění, že její současnou podobu původní zodiak možná už ani nepostihuje. Možná jenom my se poŕád snažíme vidět to co prožíváme v odraze zodiaku. A ono to nějak vychází protože to chceme.
Nic z toho netvrdím, jen se snažím na to dívat nezaujatě a bez šablon tradice. Se současnou astrologií se neztotožňuju a vlastně jí vůbec nevěřím. Možná je to jenom šidítko duše. Potrava rozumu. Vždycky jsem mněl tu vlastnost že jsem nevěřil tomu co se mi předkládá a to mi zůstalo. Pro mně je zodiak krystal který odráží úplně všechno.
A nedá se omezit na nějakých 12 znamení a archetypů. To by byla velmi nudná hra světla a tmy.
neznámy
neznámy | 8.6.2014 19:57
ved prave preto existuje v joytish astrologii nekonecne delenie ekliptiky na mensie a mensie casti a preto existuju v zapadnej astrologii napriklad sabianske symboly...
a pochybovat sa da o vsetkom...aj o ovela "realnejsich", viac hmatatelnejsich veciach ako je astrologia:) ak najdem lepsi jazyk duse a okoliteho sveta, tak sa zacnem ucit ten...ale dokial o takom nijakom neviem, tak zostanem radsej pri tej astrologii-PUH-
neznámy
neznámy | 8.6.2014 20:28
Nechcem sa vám miešať do vážnej diskusie :D, ale zaujalo ma, že píšeš. Jupiterská filozofia, opak merkurickej analýzy.
Nikdy mi nenapadlo, že by som si mala so syntézou spájať Jupiter. Syntézu pre mňa predstavuje Neptún.
Či?
martinbd
martinbd | 8.6.2014 20:47
Ak sa môžem aj ja zamixovať do tohto vážneho rozhovoru. Tak ja som to pochopil na tom, že cín je kovom Jupitera a ortuť kovom Merkúra. Cín sa zlieva a ortuť rozpadá na malé guličky. Teda syntéza verzus analýza.
neznámy
neznámy » martinbd | 8.6.2014 20:54
Nuž ja len preto rýpem, lebo mám Merkúr v Rybách. Ryby sú polaritou znamenia Panna.
Tak som sa to naučila. Panna - analýza, Ryby - syntéza.
A ak mám za seba, u mňa je naozaj spájanie v myslení absolútne prevažujúce. Neustále hľadám súvislosti medzi všetkým.
neznámy
neznámy | 8.6.2014 21:03
Jupiter - vládce bohů. Merkur - poslíček bohů.
Starým vládcem ryb byl jupiter, někdy přezdívaný Zeus.

Takže máš vlastně v horoskopu dva v jednom, wash and go. :)
neznámy
neznámy | 8.6.2014 21:10
podla mna schopnost spajat a davat veci do suvislosti je spojena s trigonom... ak je trigon medzi urcitymi planetami, tak tie funkcie vie vacsinou clovek dobre pochopit a spajat dokopy bez tazkosti....inak dobezny trigon je analogiou strelca, 9.domu a tym padom aj jupitera...rozbezny trigon je zas analogiou leva, 5.domu a slnka=pri tvorbe clovek tiez potrebuje mat dar syntezy-PUH-
Saffiyah
Saffiyah | 8.6.2014 22:02
Zeus - vládce řeckého pantheonu. Převzali ho Římané a přejmenovali na Jova (j.č. Jupiter). Stejně převzali a pořímštili i ostatní řecká božstva a zároveň poněkud pozměnili i jejich vlastnosti a kompetence, přizpůsobili je vojenskému řádu Říma v dobách jeho rozkvětu a expanze říše.
neznámy
neznámy » Saffiyah | 8.6.2014 22:13
Nerozumím co jsi tímto teď chtěla říct.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...