mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Elekčný horoskop - priorita?

neznámy
neznámy | 9.2.2016 19:03
Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o radu s elekčným horoskopom.
Chcem si v priebehu februára naplánovať jednu udalosť súvisiaci s novým vzťahom (ascendent udalosti chcem nastaviť do Váh) no problém je, že do konca mesiaca bude väčšina planét veľmi zle postavená, len Mars a Neptún vo vlastnom znamení, Jupiter v Panne retrográdny - teda všetka jeho dobrotivosť sa ruší. Venuša - vládkyňa ascendentu sa dostane do Rýb až v polovici marca, navyše v harmonickom aspekte na Mars - vládca descendentu bude až v apríli, a to už bude v exile v Baranovi.
Zaujímalo by ma teda či potrebný harmonický aspekt medzi Venušou a Marsom môžem nejako "nasimulovať". Ďalej by ma zaujímalo, že aké aspekty alebo postavenie sú podľa vás najdôležitejšie v elekčnom horoskope? Lebo v literatúre sa uvádza množstvo faktorov (pozícia a solilunárna fáza Luny, aby Luna nebola void of course, harmonické aspekty na ascendent, aspekt medzi vládcom ascendentu a otázky, priaznivé planéty v dome súvisiacom s udalosťou atď.) - Existuje určitá hierarchia? Ktoré z týchto faktorov sú dôležité a ktoré menej?
Budem veľmi vďačný za každú radu a prajem vám krásny deň :-)
martinbd
martinbd | 9.2.2016 19:44
Podľa mňa najdôležitejšie je vychádzať z radixu človeka, ktorého sa udalosť týka. Teda aby v horoskope boli v tom čase na danú oblasť podporné tranzity pomalých planét, prípadne direkcie. Daný elekčný horoskop, vypracovaný na dátum, miesto a čas udalosti beriem až v druhom rade. Neviem prečo chceš dávať ASC do Váh, len preto, že vo Váhach vládne Venuša? To podľa mňa nie je dobrý prístup. Ak bude Mars ešte v Škorpiónovi, tak je určite lepšie zvoliť ASC v Baranovi, alebo Škorpiónovi. Ale keďže neviem o akú udalosť sa jedná, tak aj ťažko k tomu niečo napísať.
Ale čo som si všimol, tak určite je dobré sa vyhnúť škodcom na osiach prípadne v rohových domoch, ak je to možné, ďalej aby aplikatívne aspekty Mesiaca boli harmonické a najlepšie na dobrodejov a ak je to možné, tak Mesiac aby bol v Býkovi, Rakovi, alebo v recepcii na nejakú planétu. Takto som napríklad kupoval topánky. Mesiac bol v Býkovi v aplikatívnom trigone na Venušu, Jupiter a Mars a pri výstupe z Býka už žiaden iný disharmonický aspekt nespravil. A kúpa bola naozaj úspešná, som spokojný, konečne poriadne topánky.
Ak máš na mysli, ako sa dá nahradiť harmonický aspekt medzi Venušou a Marsom, ak sú vládcami 1. a 7. domu, tak sa to dá spraviť viacerými spôsobmi. Napríklad ak je vládca 1. domu Venuša, tak nech Mesiac robí harmonický aspekt na Mars, lebo Mesiac aj vládca 1. domu symbolizujú toho človeka, alebo tú udalosť. Druhá možnosť je prenos svetla, alebo zber svetla. V prvom prípade nejaká rýchla planéta, napríklad Mesiac, spraví aspekt na Mars (alebo Venušu) a potom hneď na Venušu (alebo Mars). Zber svetla je, keď najprv Mars (alebo Venuša) spraví aspekt na pomalú planétu a následne Venuša (Mars) na tú istú planétu. Ďalšia možnosť je využiť planéty v 1. alebo 7. dome, teda napríklad vládca 1. domu v aspekte na planétu v 7. dome, alebo vládca 7. domu v aspekte na planétu v 1. dome. Možností je veľa.
neznámy
neznámy » martinbd | 9.2.2016 20:14
Martin, veľmi ti ďakujem za odpoveď a toľko cenných rád! Čítal som, že pri elekcích je mundánny horoskop udalosti dôležitejšie ako aspekty na radix, tak sa toho držím. Ale úprimne to je tiež asi tým, že sa mi nechce ďalej si to komplikovať :-P Acendent som chcel do Váh preto, že sa jedná o udalosť týkajúcu sa začiatku vzťahu a často som sa stretol s názorom, že je dobré dať ascendent do znamenia týkajúce sa tej konkrétnej udalosti, alebo toho, k čomu smeruje. Ohľadom udržiavanie škodcov vo výsledných domoch - toho sa tiež snažím držať. Na druhú stranu keby som napríklad mal Mars v Škorpiónovi na hlavnej osi, napr. na ascendente, dobre aspektovany ako vládca ascendentu alebo descendenu, tam by tiež škodil? A ešte jedna vec: myslíš, že súčasná pozícia Jupitera (retográdny a v exile) bude škodiť aj planétam, s ktorými je v aspekte? Napr. som chcel aplikatívný trigón Luny na Jupiter, ale hovorím si, že či to nebude kontraproduktívne. A posledná vec: planéta v 7. dome v opozícii na planétu v 1. dome nemôže škodiť, aj keď sa opozícia berie ako neharmonický aspekt? Ale určite si vyberiem z tých predchádzajúcich rád. Ešte raz veľká vďaka.
neznámy
neznámy » martinbd | 9.2.2016 20:33
Aha, až teraz som si všimol, že hovoríš o vládcoch 1. a 7. domu, nie o planétach v týchto domoch :-) Prepáč, tá posledná otázka teda neplatí.
martinbd
martinbd | 9.2.2016 20:35
Podľa mňa elekčný horoskop nemôže byť dôležitejší, vysvetlím prečo. Dajme tomu, že zabudneme na elekčnú astrológiu, zostane nám teda astrológia, ktorá pracuje s radixom, trazitmi, direkciami a solárnom, prípadne aj s inými vecami, ale tieto sú najdôležitejšie. Z týchto vplyvov sa dá predpokladať, predvídať, čo asi človeka čaká. Napríklad sa dá predvídať aj začiatok nejakého partnerského vzťahu, alebo problémy v tejto oblasti. Ak by teda niekto chcel začínať vzťah, pri tom, ako má disharmonické tranzity, či direkcie v partnerskej oblasti, tak by ho začínal v zlej pozícii a pravdepodobne by sa ani nezačal, alebo by bol problematický, elekčný horoskop, akokoľvek harmonický by nepomohol, ale pravdepodobne by sa ani nedal realizovať, lebo by sa dajme tomu nemohol dostaviť človek tam kde má a podobne. Elekčný horoskop ma najväčší význam u vecí, ktoré sa týkajú viacerých ľudí, napríklad stavba domu, alebo založenie podniku, ale samozrejme aj v prípade začiatku vzťahu má svoje opodstatnenie.
Poznám viacero prípadov, keď niekto začal vzťah s disharmonickými tranzitmi, alebo direkciami a ten vzťah aj tak dopadol. Napríklad Urán na DSC, alebo Pluto v midpointe Slnko/Luna. Už na začiatku sa dá predvídať buď problematický, alebo krátkodobý vzťah.

Ak je planéta vo svojom znamení, alebo povýšení a je to škodca tak ťažko povedať, ale určite by som tú planétu nedával na hlavnú os, ale do 1. domu, prečo nie. Jednoducho, u všetkých elekčných horoskopov je vládca ASC veľmi dôležitý a mal by byť silný a napríklad Mars v Škorpiónovi v 1. dome by bol veľmi silný. Dá sa povedať, že ten vládca ASC hovorí o životaschopnosti toho, čo sa vykoná.
Ináč na ASC sa odporúča napríklad u horoskopov svadby dať pevné znamenie, aby bol vzťah trvalý. Neviem či ASC vo Váhach je ideálny, lebo vlastne na DSC je potom Baran, čo ideálne veľmi nie je. Takže neviem, ale ja sa určite takto neobmedzujem na znamenie na ASC, skôr sa snažím v danom termíne nájsť to najlepšie, ak by v tom čase bol silný Merkúr, tak by som dal ASC do Blížencov, ak Jupiter tak do Strelca a podobne. Ale to sú stále len všeobecné rady, ono to dosť závisí od toho, z čoho si môžeš vyberať.
Podľa mňa harmonické aspekty na retrográdny Jupiter by nemali byť zlé, ale možno menej účinné. Lebo napríklad aj kvadratúra na Jupiter, alebo Venušu sa ešte celkom dá.
Tak planéta v 1. dome v opozícii na planétu v 7. dome nie je veľmi dobrý aspekt, teda ak je to aplikatívna opozícia.
martinbd
martinbd » martinbd | 9.2.2016 20:41
Ešte jedna vec, zisťujem, že dokonca aj tranzity rýchlych planét majú svoj vplyv v elekčnom zmysle. Napríklad som si vybral vhodný okamih na začiatok počítačovej hry :). Ten elekčný horoskop bol krásny, ASC v Býkovi, venuša v 5. dome (hry), Mesiac sextil Venuša a neviem čo ešte, ale tranzitne som mal Mars v konjukcii s Mesiacom a také stresy a adrenalín, aký som mal z tej hry, som asi ešte nemal, musel som ju prestať hrať, hoci ma bavila, takže fungoval aj tranzit aj elekčný horoskop.
neznámy
neznámy » martinbd | 9.2.2016 21:21
Vďaka, dám na teba. Ja sa v predikčnej astrológii skoro vôbec nevyznám, čítal som len pár článkov na internete, takže väčšina informácií od teba sú pre mňa novinky. Áno, s tými Váhama a Baranom ma to napadlo, avšak všade píšu, že pre čokoľvek týkajúce sa partnerstva je ideálna Luna alebo ascendent vo Váhach. Ono to vyzerá aj tak logicky :-) Hlavne som uvažoval, že pokiaľ ide o vzťah medzi 1. a 7. domom, tak máš na výber len zo štyroch dvojíc planét - Venuša + Mars, Merkúr + Jupiter, Slnko + Saturn, Luna + Saturn. Pričom Merkúr a Jupiter sa použiť nedá, pretože vládnu premenlivým znamením a to pre vzťah nie je optimálne, aspekt Slnka a Saturna bude až v apríli, takže zostáva Venuša + Mars a Luna + Saturn. Ale s tými vládcami to snáď pôjde. Ďakujem za tú radu s vládcom ASC ako životaschopnosťou udalosti, to by ma nenapadlo!
Takže súhlasíš so všeobecne zdieľaným názorom, že separativní aspekty nie sú až tak škodlivé ako aplikativne? Lebo ja mám stále v hlave termín, kedy bude Luna v Býkovi, čiže v opozícii na Mars, prípadne aj kvadratúre na Slnko vo Vodnárovi - ale snažil som sa to nastaviť tak, aby išlo o separativné aspekty. Čítal som, že neharmonický aspekt je vždy lepšie, keď je separativný. Ale každopádne ešte raz vďaka, veľmi si vážim tvojich rád!

PS. Ja mám aplikačnú konjunkciu medzi Lunou a Marsom v radixe, všetko to ešte vo voľnejší konjunkcii s Plutom vládcom 5. domu, takže pri hraní PC hier sa stresujem konštantne :-)
martinbd
martinbd | 9.2.2016 21:45
Internet nie je veľmi dobrý zdroj informácii, až na výnimky.

áno, sú tie dvojice, ako si ich vymenoval, ale ide o to, že tých pravidiel je toľko, že nejaké aj tak porušíš, aj tak budeš musieť niekde spraviť ústupok. Teraz neprichádza do úvahy Jupiter s Merkúrom, lebo Jupiter je veľmi slabý, retrográdny a v exile. Ale napríklad kľudne by som spravil ústupok v tom, že by bolo na ASC pohyblivé znamenie, ak by boli vládcovia silný. Ako som už napísal, tak by som vychádzal, čo v danom období prichádza do úvahy a našiel by som to najlepšie z toho. Podľa mňa je dôležité hlavne sa vyhnúť vyslovene disharmonickým veciam, ako tí škodcovia na hlavných osiach, to som už viac krát zažil, že taká udalosť skončila skôr ako začala. A potom ak by bol Mesiac disharmonicky k Saturnu, alebo Marsu, prípadne nov a spln, tomu by som odporučil sa vyhnúť. Ono napríklad sa odporúča, aby bol Mesiac dorastajúci, aby sa daná vec vyvíjala.

Ja postupujem tak, že si dám vypísať všetky dôležité tranzity a direkcie a v rámci toho hľadám vhodné, alebo neutrálne zóny a v tých zónach potom skúmam najprv aspekty Mesiaca, teda najprv uvažujem, kde umiestnim Mesiac a tak nakoniec dolaďujem osi, vládcov a podobne. Ale väčšinou musím spraviť nejaký ústupok.

Súhlasím si tým, že separatívne aspekty v elekčnej nemajú až taký význam, v podstate ich zanedbávam.
neznámy
neznámy | 9.2.2016 22:04
s tymto absolutne suhlasim s martinom...aj ja som dakedy niekde cital, ze elekcny horoskop je dolezitejsi ako radix, ci tranzity a direkcie na radix...prd makovy:) ak sa venujes praxi, tak postupne zistis, ze vzdy je najdolezitejsi radix a potom az za tym ostatne horoskopy... z radixu treba vychadzat a ostatne horoskopy sluzia na dokreslenie vacsinou... na to sa casto zabuda aj pri napriklad synastrii...hned sa porovnavaju horoskopy bez toho, aby sa brali do uvahy potencial radixov zucastnenych...a potom sa mnohi cuduje, ze partnerske horoskopy nejako nefunguju-PUH-
neznámy
neznámy | 10.2.2016 08:00
Mám zkušenost,že elekce na téma mezilidských vztahů funguji
ze všech témat elekci nejméně.Myslím,že tam funguje pověstná
svobodná vůle jednotlivce a jeho výsostně svobodné rozhodnutí do toho
vstoupit,nebo nevstoupit.

Samozřejmě nejvyšší a prvotní je radix a co dělají pomalé
předikční prvky k radixu.Pokud tam není vztah,taj je vše další nanic.

Pokud jsou splněny určité podmínky docela se daří elekce
na téma : kdy jít na zkoušku,kdy odpovědět na inzerát na pracovní
místo,kdy otevřít obchod,takové více materiální témata,
vztah považuji za duchovní téma a tam je těch proměnných více,
myslím,že je to moudře uděláno,aby člověk s tak závažnou věcí
nemanipuloval.

Mars a Venuše ve spojení to ale není aspekt pro harmonický vztah,
to je požár,kterým můžeš vyhořet.
neznámy
neznámy | 10.2.2016 08:42
Jak v životě platí přísloví,že člověk v životě na "vše nevybere",
tedy,že nikdo to nemá ve všech oblastech života jen dobré,tak
toto platí v elekcích - je velký úspěch,když se najde horoskop
okamžiku,který je jen průměrný a nejsou tam omezující aspekty,
pak tu věc dotáhnou do zdárného konce ty velmi dobré predikce
pomalých prvků na radix.
neznámy
neznámy | 10.2.2016 10:44
Dosť ľudí si hľadá vzťah cez synastriu, čo je zdá sa nejako naopak.
Myslím, že vzťah sa musí najprv vyskytnúť až potom možno pozerať na synastriu a na to, čo poskytuje.
Taký môj príklad, na ktorom to celé môžem pozorovať. Mám v radixe opozíciu Venuše a Marsu, kde Mars je v škorpiónovi, v ôsmom dome. Je celá generácia ľudí, ktorí majú na tomto mojom Marse svoje Pluto.
A ja krásne vidím ako to v niektorých prípadoch funguje presne ako v synastrii má a v inom prípade absolútne vôbec. A to nemyslím len príťažlivosť v tom najzákladnejšom sexuálnom význame. Mám kolegu, ktorý má Pluto v úplne tesnej konjunkcii s mojim Marsom a v celkom presnej opozícii na moju Venušu.
Nikdy sa medzi nami nevyskytol ani len náznak toho, o čom synastria hovorí. :)
A tiež súhlasím s tým, čo píšeš, že nie je múdre manipulovať so vzťahom ani cez elekcie.
Verím tomu, že ak prvé stretnutie prebehne spontánne, bez astrologického výberu, až vtedy skutočne vyjadrí duchovnú podstatu vzťahu ak nejaký bude.
Nejako naaranžovaný dátum asi toho veľa nevypovie.
Možno sa mýlim, neviem. :)
neznámy
neznámy » martinbd | 10.2.2016 20:57
Martin, moc ďakujem za rady. Začínam si uvedomovať, že ideálny horoskop asi nenájdem, ale nakoniec som našiel dva dátumy, kedy by to teoreticky malo ísť. S tým ascendentom v Škorpiónovi sa mi to nakoniec nepodarilo, vždy sa tam buď pohyboval Saturn v 1. dome, alebo bol Mars na ascendentu alebo v 12. dome (čo by taky asi nebola ideálnej pozície). Keby si mal chvíľku, mohol by si sa pozrieť na tieto dáta?
http://www.imgup.cz/image/irE - síce kvadratúra medzi Slnkom a Lunou a opozície medzi Lunou a Marsom, ale separatívna. Posledný aplikativný aspekt Luny pred opustením znamenia - trin na Venušu. Vládca ascendentu Venuša na médiu coeli. Ale tiež Saturn na descendentu ...
alebo
http://www.imgup.cz/image/irN - tu som vzal os Kozorožec a Rak, pričom medzi Lunou a Saturnom je trigón. Luna vládkyňa descendentu v 7. dome v silnej konjunkcii na Bod šťastia. Saturn síce v rohovom dome, ale dobre aspektovaný. Ale zase Mars na médiu coeli ...
Čo myslíš, išlo by niečo z toho, alebo mám radšej hľadať ďalej ...?
martinbd
martinbd | 10.2.2016 22:14
V tom prvom prípade, Mesiac na ASC, neviem, niekde som čítal, že Mesiac v 1. dome vo všeobecnosti u elekcií nie je dobrý, teda raz som to vyskúšal, ale nebolo to až také strašné, ale bolo to tak, ako som to čítal, že ak je Mesiac v 1. dome, tak sa neodporúča vydávať sa na cesty, lebo človek môže zablúdiť, vtedy som išiel na jednodňovú návštevu ku kamarátovi a bolo to naozaj také bezcieľne potulovanie sa, ale celkom mi to vyhovovalo, ale čo by to spravilo u vzťahu neviem. Ale Saturn v 7. dome, ak ide o vzťah nie je veľmi priaznivý, tiež tam nie je aspekt medzi 1. a 7. domom, ako si pôvodne chcel. a Mesiac je blízko stálice Algol, ktorá sa pokladá za nepriaznivú. Ale tá Venuša na MC a trigon od Mesiaca je celkom fajn.

Myslím, že jedno z elekčných pravidiel je, aby nebol ASC na posledných stupňoch znamenia a aj keby, je potrebné mať rezervu, v tom horoskope s ASC v Kozorožcovi stačia 2 minúty a je to vo Vodnárovi a v podstate už posledný stupeň znamenia sa dá brať k ďalšiemu znameniu (v tom prvom prípade je to podobné), ale ako pozerám, ťažko to nastaviť tak, aby nebol Mars na MC, alebo Pluto na ASC, ako som vravel, stále tam je nejaký zádrhel.

Tých "dobrých" dátumov nie je až tak veľa, niekedy treba čakať aj rok, kým je to ako tak vyladené, ináč je človek nútený robiť väčšie kompromisy.

Okrem toho neviem, aké máš tranzity a direkcie.
milan08
milan08 | 15.2.2016 08:53
klikni si na Zverokruh zadaj udaje a dozvies sa!

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...