mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Astrológia a horoskopy - 

Články - Rozdiel medzi Ascendentom a Slnkom a Princip trojnosti

neznámy
neznámy | 30.8.2012 23:07
náš kolega Jožko Komoň napísal velmi zaujímavé články, ktore stoja za pozornost...
tymto sa mu chcem podakovat a ostatnym prajem prijemne citanie...

http://www.zverokruh.sk/astrologicke-clanky/rozdiel-medzi-ja-ascendent-a-ja-slnko/

http://www.zverokruh.sk/astrologicke-clanky/princip-trojnosti-v-astrologii-v-celom-vesmire/
neznámy
neznámy | 18.1.2013 13:05
vidis rudi, tu to je a bez komentare a ja tohle zrovna potreboval vedet, staci zabrousit do historie a clovek tu najde mnoho potrebnych informaci :)
OnlyI
OnlyI | 18.1.2013 14:20
sokrates na hrad!
OnlyI
OnlyI | 18.1.2013 14:20
neznámy
neznámy | 18.1.2013 22:54
je to vynikajuci clanok, len nie zo vsetkym tak uplne suhlasim...
Ascendent je pociatok cyklu domov (zivotnych oblasti) a slnko pociatok, ci prva planeta z planet (zivotnych principov).
nie je to ani tak davno, ked sme sa tu bavili o domoch a planetach, ze aky je v nich rozdiel...
stevo k tomu napisal jeden velmi vystizny obraz...v skratke sa ho pokusim nacrtnut...
predstav si, ze divadlo je cely tvoj horoskop...ak sa pozries na fasadu divadla, tak to je vlastne ascendent...ludia to divadlo posudzuju podla vonkajsieho vzhladu, ktory casto hovori o zamerani toho divadla...lenze vonkajsi vzhlad nie je to jadro divadla...ak do neho vstupis (fasada, vstup = ascendent), tak v nom uvidis rozne sceny, miestnosti a podobne (cize astrologicke domy) a v tom divadle uvidis ucinkovat rozne typy hercov, ci osoby (planety). a ten, kto tomu vsetkemu veli je vsak riaditel divadla (slnko). cize podla mna domy su len oblasti zivotnych skusenosti, ci prostriedok ako tieto skusenosti integrovat do roznych zivotnych principov (planety).
neznámy
neznámy | 18.1.2013 23:36
-THUMBSUP- tak to si uplne vystizne teraz napisal....aspon pre mna laika jasne, strucne a lahko pochopitelne, tak nejak cely horoskop vnimam aj ja....clanok som tiez citala, musim povedat, ze je bezpochyby velmi kvalitny, ja som sa ale v niektorych miestach dost stracala...pride mi dost filozoficky zaomackovany a ponaty velmi abstraktne...no ako som vyssie spomenula, rozhodne kvalitne citanicko...vzhladom na narocnost pre mna osobne na viackrat :D
neznámy
neznámy | 19.1.2013 00:10
Tak len pre uplnost ten povodny prispevok k divadlu ako horoskopu je v linku nizsie. Venusa v tranzite exaktne na mojom Slnku :-)

http://www.zverokruh.sk/forum/astrologia-horoskopy/prazdny-7-dom/?pagenum=2 />

Vytvorene na zaklade Asc vo Vahach v konjunkcii so Saturn-Plutom, dalej v prvom Jupiter. Ascendent kvadrat Slnko v Kozorohu.

"Z astrologickeho hladiska kvadrat Slnka na Ascendenct nevyvolava ziaden konflikt v osobnosti. Ascendent nie je akter osobnosti ale vyrazovy priestor, je to pasivum ako stolicka alebo dvere. Osobnost je tvorena hlavne Slnkom, Mesiacom a potom planetami, Ascendent je ich vystaviste.

Horoskop treba chapat ako budovu velkeho divadla, kde domy su jednotlive priestory, znamenia su ich dekoracia a vybava a planety su zamestnanci/herci. Ascendent je vstup do nasho divadla a to co ho najviac ovyplvnuje je to co tvori prvy dojem pre kazdeho navstevnika. Nemusi to ale mat nic spolocne s divadlom ktore sa hraje vnutri. Takze ked Asc je v znameni Vah, tak vsetky prvky na vstupe budu prijemne dekorovane vzbudzujuc dojem vhodneho miesta na posedenie, pokecanie. Az na to, ze vstupne vyberaju prisne vyzerajuci pan v na mieru sitom sedom obleku, ktory toho moc nenarozprava (Saturn) a asistuje mu pan v ciernom kozenom obleku s jazvou cez tvar a potetovanym kazdym kuskom odhaleneho tela (Pluto). V pozadi sa o stenu opiera tlsty vysmiaty pomocnik (Jupik na konci prveho) a nie kazdy si ho vsimne. A to Slnko kvadrat Ascendent je riaditel, ktory nechal vstupnu halu dekorovat svojimi portretmi, nevadi mu ze je to nekoncepcne."
Putes
Putes | 19.1.2013 13:21
Díky,velmi pěkně napsané. Se zaujetím jsem si to přečetla a zkontrolovala vlastní horoskop. Asc mám ve štíru, ale všichni mě odjakživa vnímají jako berana. Ale doma se cítím ve vodnáři,tam je mi moc dobře, tam jsem si prošla všemi krizemi, abych se nakonec dostala konečně na výsluní a užívala si bez problémů všech krás života-BYE-.Ještě jednou díky-FLOWER-
Žabkažabulienka
Žabkažabulienka | 19.1.2013 14:09
Súhlasím, lopatistické :)
neznámy
neznámy | 19.1.2013 18:42
vstup - dvere do budovy nie sú iba ascendent ale aj descendent... ascendent nie je bod aj keď ja tak väčšinou vnímaný

na tom vstupe - dverách je zaujímavé to, že aj napriek tomu, že sú používané pánom riaditeľom a iným osadenstvom od vzniku budovy, dá sa povedať denno-denne, tak veľa tunajších ľudí, ak sa nemýlim aj astrológov ťa bude presviedčať o tom, že ich začali používať až v tridsiatke alebo štyridsiatke... :)
Žabkažabulienka
Žabkažabulienka | 19.1.2013 22:10
Ja som sa dozvedela, že ascendent nám začína vládnuť viac v čase duchovnej dospelosti, teda u mnohých okolo 30tky, u niekoho skôr u niekoho neskôr...Ale tá 30tka je taký nejaký fixný bod.... :)
neznámy
neznámy | 19.1.2013 22:44
neviem čo môže rušiť teóriu o ascendente a slnku, ktorú si spomenul ty, alebo števo (?)... nič z toho nepopieram.

skôr dochádzam k názorom, že naše ponímanie astrologických princípov a slovné definovanie abstraktných astrologických symbolov je tak nedostatočné, že môže dochádzať k veľkým sklzom z cesty a rozporov. napríklad pomenovanie každého živlu jedným slovom (intuícia, cítenie, myslenie, vnímanie) pomenovanie kvalít trojnosti (základné, fixné, pohyblivé). je to akoby sme chceli jedným slovom pomenovať matku na základe jej funkcií. tak by sme ju napríklad nazvali - jedlo, ochrana, obsluha a stále by to nevystihovalo skutočnú úplnú matku. niekto by prišiel s pojmom láska.. ale ďalší by povedal, že lásku cítime aj k svojim priateľom, partnerom, prírode, zvieratám aj hmyzu. potom by musel aj kocúr, alebo chrobák byť naša matka. takže špekulácie o presnom pomenovaní čo je to matka sú zase úplne mimo.

toto pomenovávanie a definície je jeden z najčistejších prejavov saturna, ktorý podáva formu a racionálne uchopiteľnú/pochopiteľnú podobu. opak tohto princípu je luna (vládca protiľahlého znamenia). luna je nehmotný a nedefinovateľný obsah. jej kvalita je dosť nestála a premenlivá ako voda. voda zaujme taký tvar akú jej dáme formu. ale ak sa necháme oklamať formou, zabudneme, že sa môže vyliať a jej podstata nám pretečie cez prsty. musíme sa naučiť vžiť sa s povahou vody a nie s formou. skutočné kozmické kvality musíme hľadať v sebe a skôr ich cítiť ako "vedieť".

tak napríklad k zamotaniu hlavy: ako je možné, že kardinálne znamenie kozorožca má tak silne fixný a udržujúci charakter saturna a hneď za ním, vodnár, fixné znamenie má taký silný vzťah k náhlym zmenám a revolúciám? hovorí sa, že pohyblivé znamenia sú o zmenách, ale to sa hovorí aj o kardinálnych, no a napokon, veď najväčšie zmeny a pohyb sa dejú vo fixných znameniach: škorpión - totálna transformácia, býk - produktivita, lev - kreativita, vodnár - revolúcia :D

tomu sa hovorí bordel-LOL-
neznámy
neznámy | 19.1.2013 23:39
tak vysvetlim :) marmelad mi pisal, ze s priatelkou vedu polemiku, ze ci ascendent alebo slnko je nasa JA. ja som mu na to odpisal, ze najblizsie tomu terminu je prave Slnko, aj ked samozrejme cely horoskop je o nas, cize o JA. ale Slnko je jeho centrom. a potom zasurfoval v historii a nasiel tvoj clanok. a kedze v nom sa pise, ze Ascendent a dokonca aj IC je dvojica jing/jangoveho JA, tak som sa snazil v tom spravit trochu poriadok:)
tak to mi je jasne, ze charakteristiky nie su a ani nemozu byt ciste...to by si chcel od symbolov trochu prilis:) ked sa pozeras s niekym na nejaky obraz, tak kazdy ten obraz opise po svojom...kazdy si na nom vsimne ine rysy, zaujmu ho ine casti a podobne...ale v zasadnych rysoch pri opise toho obrazu by sa nemali rozchadzat...a tak je to aj v astrologii...
samozrejme, ze jedno slovo "fixne" nemoze charakterizovat celych 30°. to slovo znamena, ze rocna doba, ktora prave posobi, sa nachadza vo svojom maxime...ani nezacina, ani nekonci...je ako keby "zafixovana", najintenzivnejsia...ale ked sa na to pozries blizsie, tak vies, ze vo fixne znamenia dokonca symbolizuju aj maly bod obratu (polokvadrat, seskvikvadrat) v strede znameni, kde prave od toho bodu sa zacina pomaly schylovat k dalsiemu rocnemu obdobiu...preto su fixne znamenia aj symbolom zmien, ci obratu...a to iste by sa dalo povedat o saturnovi a jeho stabilite...
napriklad analogiou SAturna je znamenie Kozorozca a 10.dom a aspekt dobezna kvadratura...mozno si si vsimol, ze vsetky tranzity Saturna sice hovoria o stabilite, ale je to trosku inak...tranzity Saturna casto hovoria o prehodnocovani (zmene) a prehlbeni postojov, cize urcite tam je nejaka dynamika kardinalneho kozorozca...a cez to prehodnotenie a casto aj cez zmeny postojov, clovek dospieva k vacsej stabilite (kedze kopec nepotrebneho balastu necha za sebou)...a to je ta dalsia funkcia SAturna, ktoru spominas...cize kazdy prvok moze byt aj taky aj taky, len samozrejme zalezi, ze z akeho pohladu sa na neho pozeras...:)
neznámy
neznámy | 19.1.2013 23:59
Teraz neviem, ako si to myslel - či to je vecné vyjadrenie, alebo irónia. Myslím to, čo si napísal, že veľa astrológov presviedča o tom, že ascendent začali používať až po tridsiatke.
Ascendent chápem ako "osvetlenú" (uvedomovanú) časť vedomia - konvenčnú masku, to čo si myslíme, že sme - našu vedomú stránku osobnosti. Táto uvedomovaná stránka našej osobnosti sa predsa postupne rozvíja, asi od 2 rokov, a formuje predsa aj to, čo si o nás myslia iní, lebo ovplyvňuje aj náš vedomý prejav v spoločnosti. V osobnejších vzťahoch sa odrážajú aj hlbšie zakorenené vzorce správania, ktoré sme prebrali od rodičov (mesiac, IC) a presahujú rámec konvenčného správania a spočiatku sú skôr súčasťou osobného nevedomia, no neskôr sa čoraz viac prejavujú ako súčasť osobnosti. Slnko som vnímala ako podvedomý zdroj životnej energie, ktorou človek disponuje a premieta ju aj do uvedomenej časti osobnosti, aj do časti osobného nevedomia (mesiac), pričom túto časť je možné osvetliť až do takej miery, že že osobné nevedomie sa stane súčasťou vedomia (Jung to tak vysvetľoval). Takže aj ten ascendent, vedomá zložka sa časom rozvíja, čiže je možné, že u človeka je viditeľnejšia okolo 30 (hoci to vedomie bolo aj predtým, samozrejme). Slnko som chápala ako nevedomí potenciál, ktorý sa môže viac alebo menej prejavovať v cez princípy jednotlivých planét a znamení v závislosti na jeho postavení...

Čiže podľa Štefanovho postupu by som si vzájomné vzťahy medzi ascendentom a slnkom vedela predstaviť skôr od vnútra - atmosféra a hĺbka predstavení - jadro, ktoré vzniká súhrou planét a znamení - sa čoraz intenzívnejšie premieta aj do vonkajšieho vzhľadu divadla. Riaditeľ síce môže organizovať dynamicky - napäťovo, ale stvárnenie je na hercoch, výber hier na dramaturgovi, výber hudby na skladateľovi, technické úpravy na zvukárovi, výber šiat, zariadenia ma ďalších pracovníkoch atď...Konečný efekt môže nesúlad podľa mňa odrážať, ale nemôže byť celkom odtrhnutý od vnútra, takže fasáda bude vždy formou prejavu vnútorného obsahu. Takže ten neskorší vek ( tridsiatka- štyridsiatka) nebude celkom od veci v tom zmysle, že sa tam určité skryté rysy ustália, uvedomia, zvýraznia, začnú sebavedomejšie prejavovať cez ten ascendent... Nie?
neznámy
neznámy | 20.1.2013 00:47
Bola by som ešte rada, keby si mi po lopate vysvetlil, prečo chápeš slnko ako ukazovateľa vedomia, sebaobrazu. Len preto, že vrhá svetlo na ostatné planéty?

Je však aj zdrojom tepla, života a energie, ktorého postavenie je určené pôsobením nepoznaných nevedomých síl...
Ak sa predpokladá, že postavenie planét je odrazom nejakej nevedomej vyššej sily, ktorá pôsobí tak na postavenie hviezd ako na človeka, potom slnko iba zviditeľňuje (dáva poznať) analógiu "ako hore, tak dole", ale v prvom rade týmto ukazuje (osvetľuje) sily nevedomia, ktoré sa prejavujú v analógii medzi makro a mikrokozmom...
Preto som si slnko vysvetľovala v spojení s jungiánskou psychológiou skôr ako niečo hraničné - čo osvetľuje tmu a tým dáva napojenie (predpoklad) na to, čo je za týmto usporiadaním.

Alebo???
neznámy
neznámy | 20.1.2013 01:21
po lopate? bóže už je toľko hodín... to ja radšej s lopatou po hlave nech už idem spať, ale naložil som si toho dosť čo chcem stihnúť. to zato
neznámy
neznámy | 20.1.2013 10:51
toho vedomia je v horoskope či v psyché človeka menej ako by si si myslela, ak tam je niečo vedomé tak je to práve Slnko - jediný pôvodný zdroj svetla, v mnohých prípadoch je to jediná vedomá časť.... Asc/Dsc je práve nevedomá oblasť, presnejšie inštinktívna... ak budem Asc/Dsc vnímať ako vstup - dvere, ktorým vstupujem do kontaktu s okolitým svetom a s ľuďmi, tak je jasné, že Asc/Dsc je používaný od narodenia a to denno-denne a nie od tridsiatky alebo štyridsiatky.... nakoniec celý horoskop je používaný od narodenia je to jednoliata štruktúra, ktorá ak chce byť funkčná musí používať všetky prvky, s ktorých sa skladá... rozdiel je iba v tom, nakoľko vedome je používaná (používané jednotlivé funkcie) atď.....
neznámy
neznámy | 20.1.2013 11:47
Ďakujem za vysvetlenie, dobre napísané...

Áno, asc /dsc sa používa od narodenia, ale ak ho chápeš ako sumár prostriedkov, cez ktoré nadväzujeme kontakty s okolím a pôsobíme naň, tak potom treba uznať, že ten sumár prostriedkov sa vekom mení...

Napr. u seba: Niektoré prejavy vo vzťahu k okoliu, ktoré som používala v detstve, ku ktorým ma tlačili podmienky, som neskôr integrovala do osobnosti. Stále to boli možno tie isté formy prejavu, ale neskôr sa stali zvnútornenými a výraznejšími.
Asi som sa nepresne vyjadrila, ale takto som to myslela, že ten prejav vo vzťahu k okoliu a opačnému pohlaviu (Asc/Des) sa síce používa od detstva, ale neskôr je oveľa výraznejší, lebo nie je bezobsažným, ale integrovaným. Preto možno niektorí tvrdia, že sa neskôr prejavuje...myslím už ako súčasť osobnosti (ktorú tvorí spolupráca viacerých prvkov, ako píšeš) .
Určite sa však osa Asc/Des, ako ty hovoríš, prejavuje už od narodenia...

S tým slnkom mi to nie je jasné. Veď slnko je predsa tiež len súčasťou "našej" galaxie, mliečnej dráhy, za ktorou sú iné galaxie...Za toto rozloženie galaxií musia byť zodpovedné nejaké sily, ktoré sú zodpovedné aj za rozloženie v našej galaxii. Slnko vrhá svetlo aj na ostatné planéty našej galaxie, takže je zdrojom vedomia, ale jeho svetlo nám dáva poznanie, že hierarchia našej galaxie nie je ojedinelá, že za ňou je mnoho ďalších galaxií. Keby niet svetla, ktoré bolo dané silami nevedomými, nebolo by vedomia o nevedomí. Slnko preto chápem aj ako nevedomý zdrojom.
neznámy
neznámy | 20.1.2013 13:54
:) ja zas prilis nerozumiem niektorym veciam, o ktorych pises-PUH- neviem, preco si myslis, ze sila, ktora posobi na postavenie hviezd a cloveka je nevedoma...ved vo vsetkych naukach sa rozni jogini,mystici a podobne snazia dosiahnut cire vedomie, ktore vlastne stotoznuju s bohom, ci s nejakou vyssou bytostou...
to, ze si ju mnohi neuvedomuju, je druha vec...
analogia "ako hore, tak dole" neplati len pre slnko, ale pre cely horoskop...
ak slnko povazujeme za zdroj vedomia, svetla, tak ako zdroj nevedomia a tmy je skor jeho protipol - Luna....preto tieto dve "svetla" tvoria nerozlucnu dvojicu...
samozrejme, ze stupen uvedomovania sa u kazdeho lisi...zalezi aj na tom, na akom vyvojovom stupni sa clovek nachadza...mimo ine je Slnko archetyp otca, autorita a v sirsom kontexte aj to, co ty pomenuvas ako nevedome sily, ktore riadia vesmir a cloveka (nebesky otec, vyssia autorita)...Slnko je ako by ich prostrednikom, ktorym sa k nam tie sily prihovaraju...napriklad aj vo forme (s)vedomia. Lenze tie "nevedome sily" su vedome a podla mnohych nauk je nasim cielom si ich uvedomit...a to napriklad aj podla Slnecnej funkcie "osvetlovania, ci presvetlenia"...
ak hovoris o jungianskej psychologii, tak autorita psychologickej astrologie Liz Greenova o tom pise asi toto: " kruh je prastary symbol celistvosti, bozstva a vecneho trvania zivota, pretoze nema ziadny pociatok ani koniec. Bod v strede znamena, ze duch, zivot, resp. jungianske Svojbytie sa manifestuje ako individualne JA, ktoreho vyraznym rysom je sklon k sebarealizacii, sebavyrazu, sebavedomiu. Mohli by sme taktiez povedat, ze Slnko v horoskope je symbolom usilia jedinca objavit zivotnu silu alebo stred, ktoreho odrazom je jeho vedome, individualne JA. Slnko je teda symbolom JA v tom zmysle, v akom ho pouziva Jung. V zasade je to nadoba alebo prostriedok, pomocou ktoreho sa manifestuje "Svojbytie/Selbst". Ako sme si povedali, horoskop neobsahuje ziadny zvlastny symbol pre "Svojbytie" - to je symbolicky vyjadrene zvieratnikovym kruhom ako celkom. Horoskop je iba cestou, ktorou sa ubera JA, je to zivotna put individualneho hrdinu. A tie vlastnosti, ktore ma jedinec moznost vedome rozvinut a ktore predstavuju jeho nepatrny individualny podiel v sirokom spektre zivota, su symbolicky znazornene znamenim, v ktorom sa Slnko nachadza pri narodeni." koniec citacie.
A este ked sa tu bavime o rozdiele medzi Slnkom a AScendentom, tak sem napisem, co o tom pise Liz Greenova: " aKo by to bol vchod (ascendent) do domu, obyvaneho roznymi planetami v najroznejsich vzajomnych vztahoch. Znamenie Ascendentu je klucom ku vztahu jedinca k svojmu okoliu, tak ako je Slnko je klucom k jadru jeho bytosti, k jeho zivotnej ceste. Ascendent je vchodom, branou alebo oknom, prostrednictovom ktoreho jedinec pozera na svet a naopak prostrednictvom coho svet pozera na neho. "-PUH-
neznámy
neznámy | 20.1.2013 14:05
Je velmi zaujimave pozorovat reakcie ludi, ktorym poviem, ze okrem slnecneho znamenia maju aj svoj ascendent. Nie je lahke vysvetlit im, co to vlastne je a ked sa im to nejak snazim sprostredkovat, tie reakcie su este zaujimavejsie, napr. minule som niekomu povedala, ze je sice Rak, ale AC ma v baranovi.

Minule som sa docitala v jednom casopise o astrologii, mohlo by to aj pre vas byt zaujimave:

AC predstavuje zakladnu energiu, akou clovek pristupuje k svetu, ako reaguje a je viditelnym vyjadrenim svojho bezprostredneho spravania.

Slnko je centralnym telesom nasho slnecneho systemu a preto aj nebeskym telesom v nasom horoskope. Je umiestnene v jednej dvanastine ( 12 domov ) kozmickeho celku a vyjadruje cast tohto celku. Predstavuje tu bozsku iskru v nas, ktoru mame v nasej vedomej osobnosti a jej forme. Postavenie slnka v jednom zo znameni nam teda dava informaciu o tejto casti z celku vesmiru, ktoru mame a mozme stelesnovat pocas tejto existencie na tejto zemi.

Vsetko, co v urcitom okamziku nasho bytia oznacujeme za svoje JA, prezivame prostrednictvom slnka. Prave slnko predstavuje nasu bytostnu podstavu, nase SEBA-VEDOMIE, sebapochoponie, odraz nasho praveho JA.

Toto formulovanie ma poukazat aj na to, ze to, co v terajsom okamziku nasho zivota vnimame ako JA, nemusi nutne znamenat konecny stav nasho osobneho vyvoja. Co vnimame teraz, je castou nasej osobnosti, ktora zodpoveda urcitej urovni vedomia, ktora vyjadruje nase terajsie skusenosti s nami samotnymi. Tato osobnost je teda vybavena spravanim a sebapochopenim, ktora sa zodpovedajuc svojmu vedomiu a stupni vyvoja ukazuje v znameni zverokruhu.

Napr. slnko v baranovi sa moze podla stupna vyvoja a osobnych skusenosti prejavovat ako egoista, ktory stale bojuje proti ostatnym, ale moze bojovat aj za idey, ktore nepredstavuju len jeho osobne zaujmy, ale aj zaujmy inych ludi alebo kolektivu. Na vysokom stupni vyvoja bude mozno bojovat proti svojim vlastnym reakciam alebo agresiam. Moze svoje vodcovske schopnosti vyuzit v projektoch vyzadujucich volu, schopnost presadit sa, ktore su nadradene jeho osobnemu blahu a su v prospech vsetkych. Ako preziva svoje slnko, zalezi hlavne od stupna jeho osobneho vyvoja a urovne vedomia. A toto z horoskopu vycitat nemozno.

Lebo to nezavisi len od postavenia slnka v horoskope, ale aj od toho, ako sa naucil integrovat do svojho bytia a svojej osobnosti energie, schopnosti a napatove aspekty vyjadrene jednotlivymi planetami a ich vzajomnymi aspektmi. Dolezite je predovsetkym to, ako prepoji tematiku domu, v ktorom ma slnko, so znamenim, v ktorom slnko stoji a ako tuto temu naplni v prislusnej zivotnej oblasti. Vyvoj osobnosti vychadza z nevedomej, emociami riadenej urovne smerom k čo najviac poznanej, vedomej forme JA, ktore je ako magneticke jadro, ktore coraz viac a viac "pritahuje" nase ostatne casti osobnosti a privedie ich na spolocnu frekvenciu. Preto je slnko vzdy odrazom "nebeskeho slnka" Stupen vyvoja a integracie a tym aj nas osobny vyvoj sa odrazaju prostrednictvom neho.

Ascendent je energeticka forma, matrica a informacia, ktorá nám dáva telesno-duchovnu orientaciu pre nas zivot, nevedome nas vedie a urcitym sposobom nam ukazuje cestu, aby sme nasli ciel nasho terajsieho zivota. Ascendent je urceny casopriestorom, do ktoreho sme sa narodili ( datum a cas narodenia ). Preto sme prostrednictvom neho spojeni aj s nasim osobnym a kolektivnym prostredim, ktore nas formuje podla nasho ascendentu.

Priklad: AC v Rakovi je silno formovany emocialnymi naladami, pocitmi a ocakavaniami rodiny a preto sa riadi skor emocialne. AC vo Vodnarovi je takisto v rovnakej miere formovany rodinou a okolim, ale jeho reakcia na to bude skor rebelia, alebo sa jednoducho stiahne a pojde si po svojom. Cim viac je ascendent zdorazneny telesne ci uz znamenim alebo planetou, o to viac formuje nasu vonkajsiu formu a fyziognomiu.

Casto najdeme horoskopy, v ktorych je AC velmi rozdielny od energie a potencialu slnka. Preco to tak je a ako moze AC prispiet k nasmu vyvoju?

Aby sme tomu lepsie porozumeli, pouzijem nasledovny priklad:

AC je ako dobra vila, ktora nam na pocest nasho narodenia da darcek, dobre zabaleny v darcekovom baleni. Obsahom je energia, vyjadrovacia sila nasho ascendentu, ktoru ale nemozme vidiet. Pocas nasho zivota musime tento darcek najskor rozbalit, spoznat ho a zbierat s nim skusenosti. Preto si AC vacsina ludi, hlavne mladsich, ktori sa nezaoberaju astrologiou, casto neuvedomuje. Cielom nasho zivota na vonkajsej, viditelnej urovni je vzdy, tento dar, teda AC doviezt do ciela. AC a MC ( zivotny ciel ) su preto vzajomne prepojene.

Zaujimave je pokracovanie o prepojeni slnka a AC, ale o tom niekedy nabuduce.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...